Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@caramilla to mate pravdu, aj bicykle pre deti radsej kupim pouzivane za 100 eur ako nove za 100 eur a vzdy sa mi to vyplatilo. Proste tescove bicykle su tazke, poruchove atd, asi to iste plati pri strojoch, zvazim si to, ci si kupim lepsi novy alebo bazarovy. Dakujem za tipy. 😉
Este sa opytam ked chcem sit uplet tak potrebujem iny stroj naviac, ze? Vola sa to oendlovacka ci dajak tak?
@edyta Overlock ti obšije a sešije z rubu dva kusy k sobě a steh zároveň pruží (když se dobře nastaví stroj). Na šití triček ideální. Ušít to jde i na obyč stroji pružným overlockovým stehem, který ale nemají všechny stroje.
Sama jsem se o šití na úplně obyč. základním Brotheru kdysi snažila, ale úplety jsem vzdala a šila až po zakoupení overlocku, ale nebyla jsem s Brotherem moc trpělivá, znám maminky, co na obyč. stroji trička šijou běžně a vypadají dobře.
Základní problém je, že rovnosteh nemá diferenciální podávání, a tak se úplety pod patkou natahují a pak se šev vlní. Zmírníš to tím, že snížíš přítlak patky (méně tlačí na látku a látka se méně natahuje), pak pomůže kráčející patka (látku lépe podává a taky snižuje její vytahování).
Takže pokud chceš overlock, tak kup klidně obyčejný stroj, co šije rovně a cickcak a může tam jít dvojjehla a k tomu kup pořádný overlock (bezkonkurenční se ukázal Brother 3034D, nedám na něj dopustit). Pokud bys chtěla spíš jeden stroj na všechno, tak kup dražší typ, co má regulaci přítlaku patky a pružný overlockový steh, + do něj jde dvojjehla, ale to by měla do těch modelů jít do všech (stroj musí mít přídavný držák na druhou špulku nitě).
Záleží, jak moc často chceš šít, jestli 2 trička za rok a nebo jedno týdně🙂 U druhého případu bych doporučovala spíš ten overlock, je to s ním radost šít, šití je rychlejší (overlockový steh na klas. stroji je opravdu dost pomalý a mě to třeb hrozně vadilo 😀 ). Pokud tě šití chytne, stejně po overlocku budeš toužit 😀
Foto 1: Overlock
FOto 2: Pružný overlockový steh (mého Pfaff) - je to šito na softshellu, proto je to tak hezky rovné🙂
Ještě jsem našla jednu fotku - tady z diskuse, co jsem si uložila pro ilustraci - je to tričko šito na obyč stroji pružným ol. stehem, nahoře bez kráčející patky, dole s kráčející patkou, vše na obyč. stroji.
Nahoře podle mě dost "nesnesitelné", dole to není ideální, s OL bys to měla úplně rovné, ale podle mě dobře snesitelné, pokud člověk šije jen pro své děti a ne na prodej🙂
Zdravím!
Jste tu někdo z Brna a budete objednávat z Batani? Chtěla bych tam půlmetřík jednoho úpletu, podělili bychom se o poštovné...
Díky za odpověď! 🙂
@petkaach Tak v první řadě bychom si mohli tykat ne 😀 Střih mám podle obkreslených svých polodupek jen různě zvětšuji a zmenšuji podle potřeby.Jeden volný střih je tu http://www.sijtesnami.cz/2012/04/detske-polodup... ono v podstatě jsou všechny stejné. Ty střihy se nijak nemění. Mě se osvědčil tento protože nemusím zdlouhavě našívat tu nožičku a je to střižené jako jeden kus a to mi vyhovuje 😀
@lenasss jeej aj ja sa mozno prizivim-tak tiez dakujem za strih🙂) skusala si takto tlapky prirobit aj na pyzamisko? Pozerala som nejake ott, jedno mam aj doma ale tam tlapky moc nepodporuju asi;) tak som si chcela na jeden pyzamostrih prirobit-to by som teoreticky len nohavicky predlzila o par cm a dorobila kolecko?
@ja028 vyzerá, že ani napätie nemáš dobre, a aj diferenciál - skús dať všetko do pôvodného stavu na 4 nitku so všetkými nastaveniami, či ti pôjde dobre, možno aj daktorú nitku máš zle vedenú?
@ucitelka70 ako štvornitka mi ide super, už som to skušala, fakt už neviem čo s tým ☹
@ucitelka70 no bolo to nakoniec v tej niti, všetko som to ešte raz poprevliekala a už to šije, ale idem to dávat naspat chcela som dosiahnuť steh ako na tejto foto na spodku čiapočky a tento obrubovací to nie je 😠
Mám dotaz. Paní chce ušít vestičku. Z vrchní strany šusťák Kent a spodní lama. Mám šít šev celý dohromady kent i lamu a kdyžtak začistit tím úpletovým proužkem jak tu někdo nedávno dával. Nebo ušít oboustraně. To si myslím, není dobrý nápad. Mám strach aby se to potom někde nevytrhávalo. Asi v průramkách. Paní nevadi , že nebude oboustraná. Díky za radu.
Něco jsem i ušila, tak snad přihodím zítra. Bára má malinkaté softky na zahradu, protože už chodí a pár předvelikonočních počinů, aby nás nepokakal beránek. Dnes jsem celý den pracovala na zahradě. Chci bydlet v paneláku. 😀
@sislik2010 ja bych ji dělala pboustrannou, kdyz svy jeste zhora prosijes tak to bude držet v pohodě ;)

@caramilla
@mooncaa
@terezita holky dekuji, prevlekla jsem nite a zjistila , ze mi povyjela leva jehla . a uz to sije. Moc dekuji, jsem si to rozhodila tou spropadenou svetrovinou 😠