icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

anastazieb
25. jún 2015

@sufik1 taštičky moc krásné 😉

crawler
26. jún 2015

@flapi to je divné....:-/ a nemáš na stroji nahoře takový šroubek,kterým lze na obě strany točit? a jinak při šití nech podávání plně na stroji - jen udržuj lemovku rovně, nepomáhej ani z jedné strany...ale jinak mi přijde, že bude problém v tom přítlaku a pokud máš foto, tak ho sem dej.já s lemovkou pracuju fakt hodně a samozřejmě to chce trochu dostat do ruky, ale obecně to žádný velký problém není, takže jestli se ti napíná či nějak hrne, tak bude problém v nastavení - zkoušela jsi třeba i vyměnit patku?

zuzkasim
26. jún 2015

@flapi Co máš za stroj? Pokud neumí změnit přítlak patky, může to být opravdu problém, nevím, lemuju také hodně a naprosto bez problémů, mívám obvykle přítlak na střední hodnotě, ale lemuju kočárkovinu, tam není potřeba víc. Když jsem lemovala zimní softshell, přítlak jsem si dala na nejmíň.

flapi
26. jún 2015

@zuzkasim @crawler
Zetina 6323
Jaká patka je nejvhodnější?
Na netu v popisu píšou, že jde regulovat přítlak patky. Tak jsem asi jenom blbá a nepřišla jsem na to 🙂 Až půjde mrně spát budu si s tím hrát.
Díky, dám pak vědět jestli se povedlo

bury
26. jún 2015

@anastazieb - nooo a jak se ty kolečka jmenujou? vůbec nevím, pod čím to hledat 😀 😀

kuna
26. jún 2015

@bury rotary cutter blades - už jsem si taky objednala 😀 Napiš za ten název rovnou i rozměr (třeba 45mm), ať se nemusíš prokousávat hromadou ostatních

bury
26. jún 2015

@kuna - dík, už jsem na to přišla 😉 ono je to napsaný na tom řezáku 😀

kuna
26. jún 2015

@bury no vidíš, jak jsi chytrá 🙂

bury
26. jún 2015

@kuna - no nejsem, nevím, který vybrat .... ty jsi brala ty no name? asi jich 10 ks neužiju, co?

kuna
26. jún 2015

@bury já vzala ty noname http://www.aliexpress.com/item/10-pcs-45mm-rota..., měla jsem jak origoš kai, tak noname (kupované tady) a přišlo mi to stejný. Já jich 10 využiju, celkem je tupím. Na podzim/zima je to samá svetrovina, softshell, sem tam špendlík...čepele jen lítají 😀
Jestli jich nechceš 10, tak se nebojím, že bys nadbytek tady v diskusi neudala 🙂

zojec
26. jún 2015

@kuna a maju tam aj rezacie podlozky? 😀 😉 aha maju, uz som nasla 🙂

sislik2010
26. jún 2015

@zojec mají, jen mě trvalo hrozně dlouho než došla. Jinak ostatní věci už jsme měli doma a toto přišlo cca měsíc po. Chce to mít trpělivost. Jinak manžel si tam objednává dresy na kolo a je fakt spokojenej. 🙂 a jinak různý serepatičky na počítače a baterky.

bury
26. jún 2015

@kuna - já nakonec vzala to balení po pěti 😉 já právě moc netupím - šiju málo a převážně plátno, nebo úplety a donedávna jsem si myslela, že špendlík přejede jen trdlo .... 😀 😀 😀 a netušila jsem, že jsem trdlo taky.
Radši jsem ani nekoukala, co všechno se tam dá pořídit, páč můj účet je v červených číslech (fakt nevím, jak se mi to povedlo 😝 😀 ).

zuzkasim
26. jún 2015

@flapi Šiju všechno kráčející patkou, ten přítlak patky je u tvého stroje fakt napsán, návod se mi nepodařilo vygooglit. Jde ti odklopit ten levý kryt nad jehlou? Tam by mohlo být schováno nějaké kolečko, šroubeček... Někde u jehelní tyče bych hledala.

kuna
26. jún 2015

@flapi mám stejný stroj, resp. jeho následovníka. Je to tak, jak píše @zuzkasim, odklop kryt vlevo. Pro ilustraci si najeď na 1:46 v tomto videu

https://www.youtube.com/watch?v=FSQZ_LN482w
flapi
26. jún 2015

@zuzkasim kráčející patku nemám. Taky jsem googlila bez úspěchu.
@kuna
Děkuju, děkuju, děkuju. Za cca 16 let co ho mám jsem to nikdy nepotřebovala, nepoužila a hlavně o něm teda do dneška vůbec nevěděla. Fakt moc díky. Co nejdřív zkusím jestli se s tím ta gumička dá ušít

alenf
27. jún 2015

Dievčatá povedzte mi aká je výhoda v tej rezacej podložke s tým rezacím kolečkom oproti stolu a veľkým krajčírskym nožniciam?Je aj video o použití týchto pomôcok?

zuzkasim
27. jún 2015

@alenf Já nevím, jestli to holky využívají i na šití oblečení, je to původně určeno na patchwork + na tom řežu všechny lemovací proužky, prostě tam, kde potřebuješ řezat rovně podle pravítka - obdélníky, čtverce (na polštářky, kosmetické taštičky, obaly na knihy...). Na oblečení to vůbec nepoužívám, stříhám nůžkama.

sislik2010
27. jún 2015

@alenf já používám i na oblečení, mám v určitém místě tupé nůžky a tak je to rychlejší než se rozčilovat s nůžkama a pak se rozčilovat na manžele co s nima stříhal😀 jen tedy musím posouvat podložku, ale na lemovaci. Proužky je to super

bury
27. jún 2015

@alenf - já s tím řežu i oblečení. Hele fakt je to super. Prostě to je fofr 😉 a rovný části, který můžeš řezat podle pravítka, to je úplná paráda. Vždycky jsem nesnášela lemovací proužky - prostě aby to bylo rovný a všude stejně široký. S řezacím kolečkem je to hned hotový. Ale je teda nutný mít i to pravítko. Ale určitě investice, který nebudeš litovat 😉

sufik1
27. jún 2015

potvrzuju, všechno kolečkem na podložce. i oblečení. o hodně rychlejší a přesnější než nůžky. Navíc nepředkresluju a jen položím střih i bez špendlení.
A na proužky super. bez toho ani ránu.
Pravítka mám 2 - jedno 30x15 a druhé 60x16. Podložky dvě 90cm a tu využívám maximálně a 43 cm a ta je na ty drobnosti, když nemůžu na velkou. Takže podložku doporučuju co největší, i já bych klidně brala ještě větší. Kdybych si měla vybrat, že ze šicích potřeb něco omezím, tak tyhle věci to určitě nebudou. Hrozně to zrychlí a zpřesní práci.

sufik1
27. jún 2015

něco pro pokochání

alenf
27. jún 2015

@sufik1 krásne pošité,veľmi sa mi to páči 🙂

@sislik2010
@sufik1
@zuzkasim
@bury a ako tým režiete dačo elastické-pružné?Kolečko to nevyťahuje spod pravítka či strihového papiera?
Sorry,že sa tak sprosto pýtam,ale je to pre mňa veľká neznáma a vy to tu všetci chválite.Ešte na plátna trebars ako píše @zuzkasim by som to chápala,ale na ostatné látky si to neviem predstaviť.A dáte typy čo teda máte vo výbave konkrétne?Nech neobzerám zbytočnosti a vy čo ste už zabehnuté a vyznáte sa mi isto lepšie poviete. 🙂

kuna
27. jún 2015

@alenf jak píšou holky, hlavně patchwork, ale hodně nás s tím řeže i oblečení. Jenže záleží, co šiješ. Já šiju většinou z úpletu a navíc věci pro děti, kde půl cm sem, půl cm tam, stejně to pak sešívám na OL, který to ještě ořeže. Položím střih na látku, udělám fik fik kolečkem vč. přídavků na švy a je to. Jenže ty šiješ věci více na míru (bundy a oblečení pro dospělé, co prostě musí sedět tip ťop) a stejně si ten střih musíš pečlivě přenést na látku a pečlivě nastříhat. Takže u tebe už by to kolečko asi tak využité nebylo. Možná na šikmé proužky a lemy, které se kolečkem taky dají líp a přesněji nařezat. Podle mě řezat oblečení rovnou kolečkem je prostě odfláknuté, ale ty úpletové věci to snesou.

kuna
27. jún 2015

@alenf mám olfa 45 a 28mm, to větší využívám víc.

mehlo
27. jún 2015

@sufik1 To je krása! Jak kabelky, tak šatičky 🙂

alenf
27. jún 2015

@kuna presne ako píšeš ja si tu uz od vcera lamem hlavu ako a co by som s tym robila aj keby som to neviem ako velmi chcela ,ale okrem veciciek pre malú Vikču našu čo potrebuje oblečenie ešte okolo toho 0,5 metra latky ma vážne nič nenapadá.
Teda v mojom prípade to taká veľká nutnosť mať vo výbave dielne nie je 😀 podľa týchto vaších typov využitia .Dilema vyriešená :D

petkaach
27. jún 2015

Holky mam novou modelku, je to macanda 3610g a 51cm🙂 Jsme jeste v porodnici, ale jak budem doma hned vam sem nafotím všechny polodupky co jsem nasila🙂

snehovavlocka
27. jún 2015

@petkaach gratulujem 🙂 bambuľka je nádherná 😉

zuzkasim
27. jún 2015

@petkaach Velká gratulace, krásná modelka!