icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

boudova
17. nov 2011

@ivuska.h Děkuji za odkaz. Používá se normálně nit PES?

ivuska.h
17. nov 2011

@boudova Ano, po bavlně by to mohlo vzlínat, PES nitěma šiju všechno.

boudova
17. nov 2011

@ivuska.h Děkuji!!!!

animal
17. nov 2011

¨holky hilfe : šiju si soft kalhoty a jen někdy mi se mi stane, že mi to neprovlíkne steh - steh je pak jeden dlouhý (za 2 stehy) někdy mi to šije dobře, ale někdy to dělá tohle a těď všívám zip a lítaj ode mě nehezká slova, protože už mi to vážně nejde přes půl hodiny. Vypínám stroj, měním nastavení napětí horní nitě, převlíkám nitě..... 😝 🙄 🙄

palosek
17. nov 2011

@animal ...mě tohle dělal stroj po výměně jehly, včera 😀 😀 😀 ...moc jsem ji vrazila nahoru. Když jsem ji trošku snížila, tak už to bylo dobrý...vyzkoušej 🙂

nika
17. nov 2011

@animal todel mně taky dělalo, u své Janomky jsem změnila i přítlak patky a hlavně šila pomalinku, je toho hodně prostě toho materiálu, myslím že jsem i měnila jehlu za funglovku.

animal
17. nov 2011

@nika no jo, ale mě to dělá jen u 2 vrstev, nastavuju i přítlak patky a prostě 😝 jehlu jsem neměnila, ale zkusím a pamatuju se, že mi to udělalo jednou i u šití se suedeclothem , když jsem šila kapsovku. Asi je to moc klouzavé 😠

caramilla
17. nov 2011

@animal Na tohle jsem se tu chtěla před časem zeptat taky - stává se mi to ve dvou případech:
1. soft, když mám moc vrstev, třeba 4, tak to dělá takové dlouhé stehy, než se jehla chytí.
2. u některého PUL (třeba u mylly), ale dneska jsem šila mylly a nedělalo to, nechápu to.... čím se to řídí...
mimochodem kytky na hnědé je nejkrásnější z mylly, kam se hrabou opice! Ušila jsem Jasmínce odklápěčky a normálně jediná chvíle, kdy jsem byla ráda, že ještě má plínky, krása! 😀

Vyměnila jsem teď ve všech strojích jehly za jeans a nebo 100 a mám pocit, že se ten problém s provazováním hodně zlepšil, zlobilo mi to jen, když byla patka nadzdvižená paspulkou a nedoléhala na látku...
Teď mi došlo, že jsem všechny plíny dneska šila jeans jehlou 😕 😀 😀 😀 😀

Ad střih na kukličku, já ho sestavila v pohodě🙂

@palosek ta ostružonová je hezká, ale mám tu žužuteplákovin teď hodně. Ale připomíná mi ten T-mobile soft a ten Jasmínce moc sluší 😀 Ale tepláky nenosíme a mikin má už jak nas... takže já bych to asi nevyužila, držím se 😀 😀 😀

@kuna Ty mylly merino pereš v pračce na 40??? 😕
Na švagrovou myslíme, ať se lékařům operace zdaří a všechno to svinstvo chytí, určitě pak napiš, jak to vypadá!

kuna
17. nov 2011

@caramilla ne, merino-climayarn peru v pracce, sorry, jestli mystifikuju 🙂. A dik za prani se svagrovou, pak napisu.

medvi11
17. nov 2011

Jiříkovo climayarn triko s welurovou nažehlovačkou 🙂
@ivuska.h díky za nabídku, jeli jsme se vysprchovat k mamce (kolem vás 😀)

season
17. nov 2011

@medvi11 ☹ mne na vlne nič dlho nevydrží a odlepí sa... akurát som chcela vyskúšať na odlepenú nažehlovacku ešte lepidlo na textil, tak uvidím... zamaskovať flaky 😝

ivuska.h
17. nov 2011

@animal Mě to někdy dělá na tlustých místech, když to jakoby moc nadzvedne patku, tak se steh neprováže. Co s tím, to netuším.

ivuska.h
17. nov 2011

@caramilla Z froté s květy na hnědé jsem si ušila tričko, heč 😀

ivuska.h
17. nov 2011

@medvi11 No vidíš, k nám bys to měla blíž a určitě máme hezčí obklady v koupelně a větší zrcadlo 😀

Tu žirafu jsem nažehlovala předevčírem na aksamit, tak jsem zvědavá, jak bude držet...

medvi11
17. nov 2011

@ivuska.h hmm...no a večeři bys nám udělala taky? 😀 😀 😀

ivuska.h
17. nov 2011

@medvi11 Tak chleba s máslem by se našel...

monikajan
autor
17. nov 2011

@crawler ja sijem strecovou ihlou - pre istotu, su to pleteniny...

maya84
17. nov 2011

@animal dneska jsem se mořila úplně se stejným problémem, nehezká slova lítala na všechny strany...taky mi to dělalo takový škaredý dlouhý stehy už na 2 vrstvách softu, jak na potvoru vždycky na místech, která jsou nejvíc vidět - párala jsem snad 5x... nakonec se to trošku zlepšilo po výměně jehly a nastavení přítlaku patky na max., ale stejně to pořád není stoprocentní a strašně mě to rozčiluje... jsem zvědavá, jestli někdo ví jak na to, mám tu asi 12 metrů softu a s tímhle ho tak můžu vzít a prodat asi 😠 😠 😠

monikajan
autor
17. nov 2011

A este mam otazku na vsetky sicky @animal, @crawler, @ivuska.h, @caramilla, @season, @terezita, .......... - ako viete, ci mate v stroji obycajnu ihlu alebo strecovu? Pouzivam zn. Schmetz a strecove ihly nie su farebne odlisene (napr. dzinsove maju modry pasik). Ked skusam ostrost (strecova by mala byt menej ostra) - tak sa mi to zda skoro rovnake.
A ked menite ihlu, tak tu pouzivanu (ale este dobru) si odlozite niekde bokom, aby ste vedeli, ze uz je pouzivana? Ja ju vacsinou pichnem do krabicky k novym a potom neviem, ktota je nova a ktorou som uz sila... No dufam, ze ma s takymi otazkami nevysmejete 😅, ale privitam Vase praktiky...

medvi11
17. nov 2011

@monikajan šiju pořád jednou a tou samou - strečovou 🙂 akorát měním občas na dvojjehlu, tu strečovou hodím na magnetickou podložku mezi špendlíky a pak zase vyměním a dvojjehlu hodím ke špendlíkům 🙂 jsem lenoch, ale rifle zatím nešiju, tak je to fuk...i ty softky jsem šila strečovou (pak se mám divit, že mi to blbě provazuje, že? 😀)

ivuska.h
17. nov 2011

@monikajan Tak, že si pamatuju, co jsem šila naposled nebo kde mi v krabičce chybí jehla (to se trochu pokazí, když už máš nějaké vyhozené) 😀 Ale jako dobrý rozlišovač mě napadá udělat tam někam nahoru třeba tečku lakem na nehty. Když měním jehly, vím, že je z krabičky beru odleva, takže první zleva je prostě ta, co se teď používá a dokud ji nezlomím nebo není tupá (neprovazují se stehy nebo něco podobného), tak ji používám. Drtivá většina mých jehel byla ale skutečně vyřazená kvůli zlomení a ne z jiného důvodu.

@medvi11 To jsi teda drsná, šít soft strečovou jehlou 😀 Já ho šiju devadesátkou univerzálem případně džínovou, protože na místech s víc vrstvama a paspulí by tenká jehla šla hodně brzo do koše.

caramilla
17. nov 2011

@medvi11 Tričko krásný!

@kuna Jo, me to pak napadlo, ze to nebude to merino, protoze me tenhle smesovy material taky na ty rukavicky napadlo, to je podle me super napad! 😀 Ja dam asi 10 vrstev, pro nas zmrzliky 😀

@ivuska.h 😀 Hele a fotky dodáš? Já chci fotku toho kytkovýho trika, abych mohla slintat 😀 Jsem ráda, že jsem našla zpřázněnce v tomto vzoru, mě přišlo, že byl v hromadce málo doceněnej a i já jsem se ho asi bála, vypadá ve skutečnosti lépe než na fotce🙂
A jehly beru taky od leva a taky jdou do koše po zlomení, což je často 😀

@maya84 Na soft opravdu doporučuju zkusit jeansové jehly nebo alespoň č 100, od té doby, co jsem přestala šít všechno strech jehlou (protože při šití softu jsem jich denně třeba udělala 10!), tak se mi toto provazování hodně zlepšilo, u softu s tím problém není a dneska ani u toho PUL, který jsem humpolácky šila jeansovou jehlou a asi je to teda to, co ten PUL potřebuje, aby nevynechával stejhy, nebo nebyly erupce na slunci nebo to nechápu 😀

@monikajan Tak mé jehly jsou jeansové modré, strech žluté a standart standart 😀 Upotřebenou jehlu strech dávám do krabičky, taky beru od leva a do leva vracím, a standartky si dávám na víčko od nutely, což je můj nejlepší držáček na patky a šicí jehly 😀 (Jen ta kráčející se mi tam pak nevejde, ale už 4 měsíce nebo kolik visí u Definitiv, takže se jí třeba ani nedočkám 😀 )
Myslela jsem si, že by to i na těch jehlách mělo bejt napsaný, ale nikdy jsem to nezkoumala, jak mě se liší tou barvou 😀

anielik
17. nov 2011

@animal aj mne to robilo na tom softe a zrovna tam kde som to najmenej potrebovala som myslela len daka chyba...ale teraz vidim ze vam to robi viacerym... :(
@monikajan ja ju supnem na to miesto kde bola ta co si ju vyberiem... :(

kocky v tabulke MTX je "FROTÉ NATUR S FIALKOVÝM PROUŽKEM" co je to...nemozem to najst a link mi nefunguje... a este som sa chcela spytat, videla som tam frote melir, ale nenaplneny...mne sa tie farby velmi nepacia...nezhodli by sme sa na dakej "univerzalnej" pre dievcene aj pre chlapcov? diiiik

maya84
17. nov 2011

@caramilla zítra tvojí radu ozkouším, snad to pomůže, dneska už stroj málem letěl z okna a všechen soft za ním 🙂

monikajan
autor
17. nov 2011

Dakujem za vsetky rady 🙂 . Ja to tiez riesim tak, ze si pamatam, co som sila naposledy - co ale byva problem, pri mojej frekvencii sitia... 😅 . A tiez beriem ihly zlava, ale ked mam krabicku, kde je viac velkosti, tak tam je to blbe....
Neviem, preco Schmetz nema oznacene strecovky zltou - kupujem tuto znacku stale, mala by byt kvalitna- ale nemam to s cim porovnat, kedze ine ihly som ani neskusala...

Soft sijem normalnou ihlou 90 a minule som pouzila aj dzinsovu a v pohode.

A uz dobru noc 😉.

caramilla
17. nov 2011

@maya84 Tak to mi řekni, kde vyhazuješ, já si soft půjdu chytat, toho nikdy není dost 😀

caramilla
17. nov 2011

@monikajan 0:41 - to je telepatie 😀 Dobrou 😀

monikajan
autor
18. nov 2011

Dobre rano babulky,

zabudla som sa v noci opytat - tie, co sijete aj pre dospelych - hlavne pre seba @animal, @crawler, @ivuska.h, @caramilla, @season, @terezita, @quaxi, @lilyzelvicka, @palosek, @medvi11 .......... : aky je teraz casopis s dobrymi strihmi pre zeny? Vobec nemam prehlad, naposledy som kupovala asi pred 15 rokmi.... kedysi som sila podla Burdy a Neue Mode (vsak nic ine ani nebolo, ze? 😖 ).

medvi11
18. nov 2011

@monikajan chci vyzkoušet Ottobre pro dospělé, ale tam se mi zatím nic moc nelíbilo...občas se mi líbí něco z Burdy, ale já jsem na ty děti 🙂 mně by stačil nějaký rozumný střih na tričko, ale to bude asi rozumnější rozpárat nějaké staré a podle toho udělat nové 😀 Jsem totiž pořád ve fázi hubnutí a pořád přibírám 😀 tak si říkám, že nemá cenu na sebe něco šít 😀 😀 😀 že počkám, až (někdy???) zhubnu...

crawler
18. nov 2011

@monikajan dobré ránko🙂 tak já jsem si na sebe šila zatím jen 1x a to podle Ottobre - mám jen 160cm, takže se vlezu do těch dívčích 😀 No a ty už máš zkušenosti, tak si to můžeš ten daný střih i upravit, ale co se týče nějakých dámských šatek,blůz apod. tak neznám nic jiného než Burdu....

a ještě k těm jehlám - mám takovou drastičtější metodu 😀 když se mi po stole válí víc jak jedna jehla mimo krabičku, tak si je píchám do prstu - když se zapíchne do kůže, tak je to standard a když nezapíchne, tak je to stretch - totéž u dvoujehel 🙂