Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
kočky, chodím vás šmírovať, nemám stroj, tak aspoň sa pokochať vašimi dielkami. 🙂
mne to nevadí, preto som tam dohodila, odkiaľ ten strih máme 🙂
baby tak nik neporadi ako urobit okruhlu kapucku?
a nemate navod na kuklu a nakrčnik,chcem urobit z flísu ? či tu sa len plienky šiju??
@denisocka tady je střih z nosenideti.cz na vsadku a má kulatou kapucku
ahojte, rada by som sa k vam pridala, co sa dalo som preletela v tejto teme, ale jasno v tom nemam
chcela by zacat sit latkove plienky a vkladacky, nasla som si na zaciatok jednoduchsi strih podla haipa daipa, neviem ale z coho sit 😒
na zaciatok by som chcela skusit nieco lacnejsie, citala som niekde ze su dobre aj uteraky z ikea, alebo flis.
co pouzivate na sitie? da sa pouzit aj spomynany uteracik alebo klasicky flis? ci je nejaky speci pre babatka? a vkladacky z coho?
budem vdacna za rady
Naša kapsa...
Matriál dvě ikea deky (zateplení dostatečné, částečně vodoodpudivé, super se z toho šije...)
Asi 2-3 střihy z nošení.cz dohromady + jiný sytém zavazování (kolem krku na přesku, v pase zavazování...) To šněrování nechápu už teď a manža si to teda na zádech neudělá sám 🙂
Ale kapucku bych teda udělala o něco větší a kulatá by se mi líbila taky víc...😉
Nemáte nějaký fajný jednoduchý střih na botečky?
Šila jsem fusak, tak tu mám odstřižky "beránka" z šijemdětem.cz, tam přemýšlím, co s tím... 🙂
A taky přemýšlím, v čem budu nosti prďolu (no dobře, už zas takový prďola to není 🙂) na zádech... Chtěla bych i něco vytuněnějšího než kapsu...🙂
@maly_prcek strih na boticky je o cca 2-3 strany dozadu... 😉
@denisocka ked popozeras stranky dozadu, tak najdes vela odkazov na strihy
@maly_prcek a ty mas ake rozmery a ake zavazovanie,som nepochopila
@denisocka Rozměry jsou z tohoto (z noseni.cz)
Zavazování, nemám v prostřed očka, kterým se protahuje, ale jedno zavazování kolem krku (na zacvaknutí) a druhé v pase (zavazování), takže nikde nic nekřížím...
@maly_prcek aha a je to lepšie? kurnik,mam teraz nad čím uvažovať
@droby haipa daipa je fajn strih na zaciatok, ale daj pozor na tie zapinacie cipy, povodna dlzka vraj niektorym detom nestaci, tak je lepsie ich urobit kusok dlhsie.
Flis mozes pouzit bud na stay dry vrstvu dovnutra plienky (co zrovna u typu HD nejde), alebo na vrchne gate. Na samostatnu savu plienku, ako je aj HD, je ale nevhodny, pretoze nesaje. ja som nezhanala ziadne speci, ale niektori si potrpia aby mali materialy atest pre deti - to zalezi iba od teba, ci to povazujes za dolezite. Uteraky su na zaciatok dobra volba, kludne aj nejake stare, ciastocne zodrate, flakate a pod., hlavne aby sa na ne zmestil strih. Alebo tie ikeove, ale tie najlepsie tam zrovna prednedavnom prestali predavat. Na prve pokusy su dobre aj Nackten z ikey, tie tam este maju, su 2 velkosti, ber tu vacsiu, na mensiu sa HD tusim nevojde. Tiez mozes pouzit napr. stare dospelacke teplaky (z tej hrubsej teplakoviny), alebo ine domace zdroje.
Vkladacky sa robia najlepsie zo zbytkov, alebo z hocicoho saveho na co sa ti nezmesti iny kus plienky - male uteraky, vystrizky z uterakov pomedzi predrate diery a pod.
@maly_prcek tu mas tiez jedny boticky http://altermater.eu/post/2009/09/19/kozene-top...
Ahoj, ráda čtu vaší diskusi. Teď jsem propadla šití látkových plen. Jsem sice začátečnice, ale moc mně to baví. Zatím to mám vše křivé a čouhají nitě ...,ale zlepšuji se. Nechci zatím moc investovat do látek a tak recykluji ručníky a trička. Měla bych dva dotazy:
1) Nemám ráda suchý zip a tak zatím plenky řeším jako zavazovačky nebo na snapku. Mám ráda patentky a tak uvažuji o kleštích (jako dárek od Ježíška) Je mi jasné, že na těch pár plenek, co si ušiju, se to asi nevyplatí. Využíváte patentky i jinde než na plenky nebo látkové vložky?
2) Mám tady jednu konopnou ellas house, která má na jedné straně vytahanou gumičku. Vůbec už to nepruží. Poradí mi někdo, jak to opravit.
Děkuji za rady a tipy. 🙂
@achdarek Dají se i na bodýčka, povlečení... A nebo můžeš využít snap servis -- http://www.sijemdetem.cz/content/snap-servis.
ad 2) -- musíš vypárat obnitkování podél celé gumičky, gimičku vypárat, našít novou a zase na overlocku (nebo cikcakem na normálním stroji) zavřít ten otvor.
@quaxi vdaka 🙂 uz tomu trocha rozumiem co z akeho materialu, nasla som jediny stary uterak, uz je aj rozstrihany a je z neho nieco ako plienka 😀 celkom sa podoba, len musim zohnat lepsie gumicky a trocha praxe... a treba nakup suchych zipsov nech ju dokoncim, a inak celkom sa to da, tak sa pustim aj do inych,m uz som pripravila nenosene mikiny 🙂
@denisocka Mně se to tak dobře nandává, držet to drží dobře...ale tu provlíkací jsem teda na sobě neměla...
@achdarek Najprv som tiez myslela ze klieste prilis nevyuzijem, ale uz ich mam dlho a patentky strkam kde ma napadne - klasika zapinanie na vsetky mozne druhy oblecenia vratane vetrovky, ciapky, odopinacie kapuce a pod., postelne pradlo, ale aj vselikde inde, napr. do rukava vetrovky a druhu cast nacvaknem na rukavicu, takze sa da rukavica pripnut a nestrati sa, pritom nemusi byt na nepraktickych snurkach. Alebo kadejake prislusenstvo ku kociku, nositku, voziku za bicykel - ak to ma byt odopinacie, strcim cvok a drzi mi to spolahlivejsie nez so suchacom. Alebo sme mali problem, ze sa nam paplon v obliecke vzdy skruti a potom mam kus obliecky prazdny - zvnutra obliecky po obvode som nacvakla par cvokov (do toho okraja za svom, takze zvonku to vobec nevidno) a na paplon opacne konce, pripnem a paplon mi viac v obliecke necestuje. A este to mam na x dalsich veciach, vlastne odkedy mam klieste som este gombiky neprisivala a suchacu miniem tak desatinu oproti predoslej spotrebe.

@katka82 Děkuju moc za odkazy, na tom prvním jsem včera proseděla celé odpoledne a v hlavě mi to šrotovalo co a jak.... se mi o to m i zdálo 😀
@ivuska.h díky za tipy na střihy 😉