icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

achdarek
25. okt 2010

@quaxi Díky, to je výborný tip na ty rukavičky. 😉 Ježíšek kleštičky nadělí.

monikajan
autor
25. okt 2010

@droby ja som tiez sila HD, myslim, ze je to velmi dobry a jednoduchy strih a dost malo doceneny medzi maminami. Ja patrim do tej druhej skupiny - ako pise quaxi- a radsej mam overene materialy na ritke nasho maleho (nepisem to kvoli mojmu eshopu, sila som takto uz pred 1,5 rokom...) 😉 - ja chcem od plienky, aby aspon vnutorna vrstva bola z niecoho otestovaneho...
Prve moje HD boli z bamb. frote a naozaj je treba tie usi predlzit o cca 2,5 - 3 cm, aby boli dobre aj pre 2-rocneho plienkaca (pozor: strih na starych HD ma este kratsie usi, ako novy strih HD, predlzit ale treba aj ten novy). Potom som si sila HD z 2 vrstiev obojstranneho frote, to je velmi pruzne a jemne (velmi prijemne), usi sa natahuju a tym su dost dlhe aj bez predlzenia. A naposledy som usila HD 1 vrstva obojstranneho frote a druha z french terry (ta sluckova strana navrch kvoli snapke) a tato kombinacia sa mi zda najlepsia - savost, jemnost, objem.
Skus na zaciatok uterak, frote plachtu, mikinu - ako radi quaxi a potom uvidis, ci ti to vyhovuje. Obsivala som 2x hustym cikcakom.

quaxi
26. okt 2010

u nas bol strih HD tiez uplne najoblubenejsi na zaciatku. Potom ked zacal sediet, lozit, uz ta snapka horsie drzala a plienka sa mu posuvala, a casom som ich vyradila, teraz cakaju na druhe a velmi sa na ne tesim 😵 usi som robila zvlast a potom prisivala, tak sa dost zmensi spotreba latky.

jajkaz
26. okt 2010

Holky, zatím nemám zkušenosti, ale o těch HD taky přemýšlím... Je nutné tu plenku stahovat snapkou, když se na ni dávají ještě svrchňáky? Já jsem teda tu snapku ještě neměla v ruce, ale celkem mě děsí představa, že by se to mohlo odháknout a někde na bříšku mimuško poškrábat, nebo tak.

@quaxi Super tip, že když ty uši střinu bokem, tak ušetřím materiálu. 😉 Už se tak těším, až objednám materiál a pustím se do šití.... 😵

apple7
26. okt 2010

ahojte 🙂 chcela by som sa k vam pridat, len pozeram ake ste sikovne 🙂 ja som este plienky nesila, ale chcela by som skusit najskor asi zacnem s vkladackami....

droby
26. okt 2010

@monikajan jeej dakujem za rady 🙂 tiez som myslela ze budem davat tak aby material ktory ide priamo na ritku bol lepsi, myslela som ze staci klasicky stvorec, alebo dobra vkladacka.
nakoniec mi neostalo dost materialu na HD, tak som obkreslila baby lucy co mam doma, vsila som dnu aj vystuz, aj sa to na predlohu podoba tak som celkom rada, ale uterak pre mna ni eje stastna volba ani obsivanie cikcakom, mam jednoduchy stroj a som len taka amaterka (viem si len usit jednoduche veci, poskracovat gate)
takze pri tom uterakz aj ked som dvakrat obsila, tak sa mi ten uterak para.

a mozes mi este hodit do ip link na tvoj shop? 😉

HD sa mi pozdava ked sa da pekne rozlozit tak asi aj lepsie schne..
neviem nemohla by sa HD zapinat suchacom? len sa z nej stane jednovelkostna

jajkaz
26. okt 2010

@droby Taky už jsem o tom sucháči přemýšlela.. Zkusím co a jak, ale nebude to hned, musím nejdřív objednat materiál. 😉

quaxi
26. okt 2010

@droby HD na suchac by urcite fungovala, ale to mozes rovno spravit klasicku nohavickovu, jadro nevsijes dnu, ale prisijes len vpredu, a ma to vhodnejsi tvar, lebo nohavickove su vpredu rozsirene, takze sa ti tam zmesti dlhsi kus suchacu a tym padom to mas variabilnejsie na obvod pasu. Cela vyhoda HD je v tom, ze len zosivas dve vrstvy latky, ziadne zapinanie a pod., takze je to uplne jednoduche na sitie a pritom vhodne na vsetky velkosti - takto by si tie vyhody tohto strihu vlastne zrusila.

droby
26. okt 2010

@quaxi mne tiez len vrta ta snapi sponka, teda este som ju nevidela ale nejak mi nejde do hlavy ako drzi a ci nezavadzia babu ked na to pridu este gatky a dalsie zapinanie ci uz suchac ci cvocky...
aj tak som s uterakom skoncila, neviem prist na to ako ho obsit nech sa nepara 😒 takze musim najst iny material, mam nejaku teplakovinu ale z tej HD nevide, tak zas kapsy poskusam.
sice ja truba, sak sa to da obsit nejakou lemovkou 😀

@jajkaz podla mna to bude fungovat, len ine zapinanie inak vsetko rovnake, faj potom vediet som zvedava 🙂
odkial mas material?

ivuska.h
26. okt 2010

@droby Snapka funguje na stejném principu, jako taková tá věc, kterou se fixují obinadla... Prostě ty konce mají háčky, které se zaseknou do látky a tím, že se to při zapínání natáhne, se to udržuje zaseknuté. Že by se to samo rozeplo, to při správném zapnutí (tj. dostatečném natažení) nehrozí. A určitě to nezavazí, je to tenké.

jajkaz
26. okt 2010

@droby Materiál ještě nemám, ale chtěla bych objednat z obchůdku - už tu holky dávaly odkaz sijemdetem.cz

droby
26. okt 2010

@ivuska.h aa dakujem, ja poznam iny patent na prosteradla take kovove ocko do ktoreho sa vlozi druha gumena cast cez ktoru ide latka, no proste horor vobec to nedrzi (byva to aj na podvazkoch - nepouzitelne)
urcite si nejaku zaobstaram , planujem pouzivat aj klasicke stvorce a na to gatky, tak sa zide.

@jajkaz aha dakujem, to som uz pozerala, musim kuknut ci aj na SR dovazaju, alebo kde u nas najdem, teda az ked zvladnem usit riadnu plienku z domacich materialov, nech neplitvam zbytocne 😅

animal
26. okt 2010

@droby koukni do katalogu firem na MK.sk tam někdo prodává látky na slovensku

denisocka
26. okt 2010

baby mate niekto tie oslintavaky na nosiče ??? je to len bavlna,či je to niečim podšite nepremokavym?bo idem šiť a neviem,či dačo pod to dať a ak to niekto ma,tak mi to zmerajte,plís

allisia
26. okt 2010

ahojte, vcera som sem po dlhsej dobe nakukla a hned som sa inspirovala a spichla malemu ciapocku 🙂 plienkovu vybavicku uz budem mat hotovu, tu mam pofotenu v albume ale musim sa pochvalit tou ciapockou lebo sa mi podarila na prvu supu, tam asi nie je co pokazit, paradny strih a krasne nam sedi

allisia
26. okt 2010

@denisocka my mame na nosici frote podbradnik na bokoch uchyteny patentkami, jednoduche a ucel splni 😀 ale nie je podsity

denisocka
26. okt 2010

@allisia je, super ... už nech sa mi dostane zvyšny flís a šijem aj ja 😀 a ktorry strih si pouzila,je tu toho nejak vela 😀

denisocka
26. okt 2010

@allisia no ja asi našijem na uteračik z jysku suchy tips,z jedneho maleho deluxe uteraku za 9sk vyjde jeden par slintačov

allisia
26. okt 2010

@denisocka ja som mala doma rozstrihanu deku Irma z ikei lebo som ju davala do kapsoviek, tak som to vyuzila 😉 strih som pouzila co hodila quaxi tusim dva tak ten druhy
ako paradne si sa vynasla s tym uterakom, super 😵

allisia
26. okt 2010

@denisocka juj sekla som sa, strih dala ivushka a je na strane 42 😅

denisocka
26. okt 2010

@allisia dik,tak ušijem aj najmenšiemu,nemusela som dnes kupiť čapku za 5€ jazdenu 🙄 😀 . a uterakov som nakupila jak drbnuta že malemu do školky,ale tam mu stači jeden zatial 😀 tak dalšie možem strihat,len farby su nejake scesty

kloti
26. okt 2010

ahojte maminky, prosím vás, potrebovala by som strih na návleky na topánky. Môžete mi poradiť, kde by som také niečo našla? Ďakujeeeeem 🙂

terezita
26. okt 2010

@allisia teda vypada moc pekne!! a zkoukla jsem i plinuse a ty jsou moc pekne! a ta latka s tim mackem uskem jeuzasna!

ja se snad do tech plinek taky pustim! 😅 kdyz bych teda sila podle strihu pastelky tak co bych z tech latek na sijemedetem mohla pouzit, aby to bylo asi tak nejprijemnejsi a soucasne nejsavejsi a drzela na tom dobre snapka? ja se v tech latkovkovych materialech vubec nevyznam.. doted jsem sila jen obleceni a taak a to z bavlny a jersey..

-Bambusové francouzské froté
-Bambusové froté
-Bambusovo - konopný flís
-Bambusový aksamit
a kolik plen se vlastne vejde na 1metr?

katka.carska
26. okt 2010

@kloti robila som od oka - pravouhly lichobeznik 2x, zosite a gumka hore - odkukala som v cakarni u zubara od dospelackych.
@terezita snapka mi drzi po mnohych praniach len na bambu obojstrannom frote 😒 Z metra (po vyzrazani) sirky 150 vyjde 10 plienok - t.j. 5 v dvoch vrstvach - usi nasivam zvlast .

allisia
26. okt 2010

@terezita dakujem velmi pekne 😵
ja nohavickove sijem z bambusoveho flisu stredneho v kombinacii s aksamitom alebo french terry s bambusovym flisom, bambusovo-konopny flis je velmi savy ale tvrdne tak sa skor hodi na vkladacky. no a na jeden meter sa mi zmesti 6 jednovelkostnych plienok

ivuska.h
26. okt 2010

@terezita Snapka drží na franc. froté (ze strany těch smyček), na oboustr. froté a celkem i na rubové (nechlupaté) straně bamb. flísu. Kolik plen na metr, to je trochu ošemetná otázka, dost záleží na střihu. Řekla bych, že u průměrného střihu na plenku vel. L, ti vyjde z metru š. 160 cm 8 vystřižených plenkových vrstev, když to chytře naskládáš.

rossinka
26. okt 2010

@allisia Ahoj! Pozerala som si Tvoj album, krasne plienocky! Pls, podla akeho strihu si sila newborn plienky? Dakujem.

droby
26. okt 2010

@allisia waw nadherne plienocky, tak sa mam co ucit 🙂 ako si obsila tie uteracikove? mam z toho riadny bordel 😒

terezita
26. okt 2010

holky dekuju moc! no tak ja se do toho teda pustim.. uz jsem tu nasla ikeacke rucniky, toz na zkousky rozsmikam ty a uvidim, co z toho vyleze.. 😅

avila
26. okt 2010

Zenicky, prosim o radu. Chcem si usit vkladacky teke ako su bambus prefoldy a twooholdy od BI. Je toto podobny matros? http://www.detivbavlnke.sk/product_detail.php?q... Je to bambus. flis hruby. Alebo mi staci stredny?