Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@kubinkov
http://www.diapersewing.com/fleece_with_snaps.htm
http://katrinassqs.blogspot.com/search?updated-...
flísáky jsem šila jako ostatní PULky dle ekozahrady
@maya84 ono to bohužel ani v 10 letech není lepší (s tím neustálým zašpiněním...). Lemované je to pěkně, ale zase je to houby vidět ☹
Jdu teda už definitivně spát, MHD je v práci, tak tu lelkuju a šít se mi nechce (resp. i bych chtěla, ale musím dokoupit materiál na nosítko, z úpletů toho moc neušiju a jen z jedné pestré látky to nebude ono...)
@medvi11 spravilo sa to samo, len som troška posilnovala, len tak sama od seba. Mám taký pocit, že to bolo preto, ako mi doktorka posledné týždne stále vravela, už nabudúci týždeň sa neuvidíme, ste otvorená na 2, 3.4 cm atak. Ked som prišla v pohode na 7,5 tak sa bála, či jej neporodím v ambulancii... tak mi to asi tak tlačilo, že sa mi to tak uvolnilo. No a ešte šiel tiež superman s rukou a hlavou, takže ten tretí porôd bol asi ako u Teba, skoro najhorší 😀
@maya84 aj ja som tak chodila, najprv som našila chalanom spodky z MTX teplakoviny, na odskúšanie strihu, ale asi bez overlocku by som sa do neho nepustila, hlavne ten rib je taký ťahavý a jemný 😖
@medvi11 Přidám to do alba, taky mě ty náhledy tady rozčilujou, vždycky mě akorát navnadí a pak stejně není nic vidět.
Jinak jsem teda ještě ušila natahovací noční vlňáky-držáky z merino interlocku ze ŠD, vyšlo mi na jedny opravdu fortelné se zdvojenou kritickou mokrou zónou a ze zbytků jsem dala dohromady ještě druhé, jednovrstvé, akorát mi už nevyzbylo na nohavičky, tak tady koumám, z čeho ty nohavičky udělat, napadl mě buď fleece nebo PUL, ale nevím... neřešila jste některá něco podobného?
@season Mám tu merino interlock, ale bez OL bych se do něj taky vůbec nepustila - mám starý šicí stroj a cokoli jen maličko pružné se na tom šije strašně špatně, celé se to vlní a mě to pak nebaví, nevypadá to hezky - s OL to je úplně jiné kafe...někdo tu psal (asi @terezita ) že život rozděluje na život před OL a život po OL - mám to úplně stejně 😀 mám ho teprve asi měsíc a prvotní nadšení mě pořád neopouští 🙂 tak ještě chvíli budu sbírat odvahu a přes víkend z toho mylly asi něco zkusím - nejdřív leginy, na těch je toho relativně nejmíň na zhonění 😀
Tak já si doteď nemůžu kýchnout ☹
Holky, co do mantinelu kolem postýlky - vatelín?
@maya84 OV mam od leta 😉 ale ma navliekanie potrápilo teda... kým som nezistila, že niť spodného kličkara musím viesť popod a nie ponad horný. Taká blbosť a nešilo mi to. S tkáčskym uzlom tu už machrujem a mením nite jedna radosť. 😀 Tiež mám už dosť starý stroj, kúpený na brigáde v nemecku ešte na výške. Tak som ho vytunila kráčajúcou pätkou, lebo ani soft bez nej neprešijem, aby mi to na zipsoch nezvlnilo. 😠 Viem si predstaviť aj ten nový, ale to by mi teda neprešlo... 😢
len to hod do albumu, lebo veru neviem si predstavit ako si to lemovala, ked nie na klasickom stroji?? Ci si to našila preložené napoly okolo overlockom? Tak robím okolo krku patenty... na nohavičky bodyna by som nevedela ako na to...
@season aká je kráčajúca pätka?
@ivuska.h občas se snažím vleže stahovat pánevní dno, ale nepravidelně a nevím, jestli je to co k čemu... měla jsem překotný porod (od prvního dloubnutí do vlastního porodu 2 hodiny - a to ještě měla malá pupeční šňůru kolem krku, takže ji asi půl hodiny stahovala při každé kontrakci zpět, jinak by byla venku snad za hodinu a kousek...), nástřih i natržení, pak zánět, antibitotika, tři týdny jsem si nemohla sednout... hledala jsem nějaké cviky, ale asi ne důsledně... 😕
@season je to jak píšeš - přeložené napůl a přišité overlockem, nechtělo se mi kvůli tomu vyndavat stroj 🙂 (mám starou -asi 20 let- veritasku se stolkem, do kterého se dá uklidit, a na tom stejném stolku mám i OL, takže můžu používat buď a nebo...no a jsem lína to pořád přendavat 🙂 A to lemování bodýčka byla celkem rychlovka, na tom pruhatém jsem se ještě učila a tyrkysové už šlo samo 🙂 Je ta kráčející patka dobrá? Myslíš, že by pomohla i na ti šití pružných věcí?
Holky, ještě jednou se vrátím k té bedničce - jak skladujete nitě a takový ty malý krámy?
Pořád zvažuju tu dřevěnou, jen si nedovedu představit ty rozměry naživo...
http://www.vtc.cz/cs/vyrobek/87103/kazeta-dreve...
@macin73 Zkus aspoň při každém čůrání několikrát přerušit a zase začít, to už se ti za den nasbírá na slušné množství cviků 🙂) Jinak asi klasické kegelovy cviky, třeba i s nějakou pomůckou (Epi-no)... Já jsem nástřih nikdy neměla, takže to nevím, do jaké míry to s tím souvisí, podle českých porodníků to má být prevence problémů s pánevním dnem, ale to bohužel zahraniční studie nepotvrzují 😒
@ucitelka70 mám presne túto http://www.sijacie-stroje-patchwork.sk/patka-kr... kúpila som si ju naraz s overlockom, je to úolná bomba
@maya84 kráčajúcu mám teraz nasadenú v stroji ako štandardnú, škoda, že je taká široká, horšie sa mi šijú zipsy na softe 😠 Merino nátelnik som šila tak, že mám náplety na rukávoch, okolo krku a dolu to mám obehnuté OV a zahnuté, potom prešité na klasickom stroji dvojihlou a bez kráčajúcej by som to mala asi volán... neviem, či mi to vidno v albume
@season takže pružný věci šiješ jenom s kráčející patkou? já jí ještě nezkoušela... z toho setu patek co jsem si koupila, tak jsem zkoušela jen tu lemovací, ale moc mi to s ní nejde a pak overlockovou, ale u tý jsem doteď nepřišla jak se má používat a hlavně s jakým typem stehu 😖 na tohle jsem děsnej lempl, přečtu si stokrát návod a stejně ho nepochopim 😅
@ivuska.h Já jsem s inkontinencí moc problémy neměla, jen fakt, když jsem měla rýmu jak hrom a kýchla jsem fakt brutáně hodně a před tím jsem důsledně nezatáhla 😀 😀 😀 Cvičila jsem poctivě v šestinedělí a pak tak jako jsem se snažila třeba při kojení stahovat a tak. A kolem 3. měsíce po porodu toto vymizelo. Teď už celkem bez problému, sem tam, když fakt hodně kýchnu, tak kapička, ale to nějak neřeším. A teda asi 8 měsíců po porodu jsem byla tancovat a zjistila jsem, že jsem měla problém při skákání během tancování 😀 😀 😀
@macin73 Cvičení by fakt mělo pomáhat, chce to trpělivost a pravidelnost.
Já třeba při čurání toto nedělám, mívám problémy se zánětem močáku a toto jsem někde četla, že se na to nedoporučuju (? - ale co je na tom pravdy, nevím 😀 )
Děkuji všem za odpovědi. 🙂
Ahoj dievcata, neviem ci evidujete, Mylly ma do 12.12. postovne zadarmo pri objednavke nad 60Eur. Pri ukoncovani objednavky treba zadat Redeem code: "Christmas2011"
@macin73 Nite a male kramy skladujem v zasuvke v komode, mam to potriedene do krabic z IKEA, tusim Komplement sa to vola - (ta, co zasuvku rozdeli na 6 dielikov). V kazdej krabici mam nejaky typ veci (napr. spojovacie / zdobiace / snurkoidne a stuhoidne) a tie este roztriedene do priesvitnych zipsovacich mraziacich vreciek. Nite a gombiky mam v detskych plastovych farebnych krabickach tiez z Ikea - GLIS (dve som nechala malemu a 4 mu znarodnila).
Moja mama ma taketo veci potriedene v kovovych nastennych skrinkach s tymi malymi aj vacsimi priesvitnymi plastovymi zasuvkami (u nas to okupuje mm so srobami a kadecim pre domacnost)
Ta krabicka, ktoru si pastovala, to je si myslim vhodne skor na vysivanie. Velkost si namodeluj na krabici prislusnych rozmerov. No tie, co som videla v galanterii nazivo mi prisli male na vsetko to harampadicko co mam doma ;)
@boudova Ahoj, ja som davala vatelin, nejaky zvysok, gramaz asi cca 200g. Ak planujes vysoky mantinel (nad 20-25cm), tak mozno aj podlepit latku vystuzou zvnutra, aby nevadol 🙂 a zniesol aj kopance. A tiez aj podla toho, ako ho chces uchytit k postielke. Ja som sila taky uplne jednoduchy mantinel pre mojho krpca ako moj prvy sici projekt, na ktorom som sa ucila vobec zapnut stroj a ist rovno 🙂
Ked nad tym teraz premyslam, mozno by nebolo od veci dat do vnutra aj tenky molitan (1-2cm hruby), to by potom nebolo treba tu vystuz... A este najsamsuper by bolo ten molitan este obalit tenkym vatelinom (tak 80-100g) 🙂, nech je to prijemne na dotyk.
ahoj holky! tak to funguje v pořádku, připomínám konec VTC dnes v 19 hod. Je potřeba tam dohodit popruhy, těch je málo, chybí u obou přes 10 m a pak ještě trojzubce, tam chybí několik kusů. Tak si to kdyžtak někdo navyšte nebo se přidejte další.
@macin73 mne by tiež taká malá krabička nestačila, mám toho plné dve police v košíkoch + dve pletené krabičky zo sociku na stole v kuchyni, lebo klasika je stále vytiahnutá, overlock vytahujem až ked všetci spia. Toho keby sa niekto dotkol, tak to asi už v živote nenastavím, stačím si ho kaziť sama... 😖
No mě jde teď hlavně asi o nitě, konflíky a tak... Mám krabici na šicí potřeby z Tchiba, tam se toho dolů vejde dost, ale třeba nitě se mi tam moc nevejdou... (myslím, aby byly přehledně k nalezení, hrabací je to dost). Tak jsem myslela něco k tomu... Koukám teď na tu IKEA nabídku a nevím... Hlavně potřebuju něco, co bude skladné, zatím nemám kam ty krabičky a košíky dávat... (časem snad bude něco jako pracovna...). Tohle mi přišlo celkem kompaktní... 😕

@medvi11 je to lemovaný fineribem, pěkně pruží a zdál se mi na olemování celkem ideální... tak snad něco vydrží, u nás je v podstatě jedno triko na jedno oblečení a pak putuje vyprat 😀