Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
merino vestička čo som ušila zo zbytku sa osvedčila na doma keď dietko pije z pohárika a sem tam sa ešte jemne obleje, merino to pekne zachytí 🙂 a konečne nevytŕča tričko a kríže z teplákov 😉
ešte som sa chcela opýtať tie čo máte OL aké patky na norm. stroj skutočne využívate? na našívanie zipsu, tú priesvitnú na aplikácie, či lemovaciu? ... ešte nejaké? Dík
@crawler Já myslím, že nedělá úklidové prostředky. Já používám na úklid výhradně od firmy Qalt Rakovník. Mají certifikát EŠV, který tedy nezaručuje, že je to z přírodních materiálů, to není, je to konvenční prostředek. Ale zaručuje, že se v určitém procentu (teď nevím, jestli 50 nebo 70%) do měsíce odbourá v přírodě sám. Což se testuje u daného výrobku 1x za rok. To se ošulit (myslím🙂 nedá, opakuje se ten test jednou za rok. Je to česká firma a pro mě navíc teda regionální. Mám od nich už skoro všechno a všechno funguje super. Měla jsem 100% přírodní skvělé přášky, co jsou "jen z rostlinek", ale prostě mi to nepere a pak je lepší prát teda jen ve vodě, to je alespoň levnější... Qualt vypere fakt dost. Na nádobí ho mám taky ráda... Třeba písek na nádobí zase mám výhradně Ecover, lepší jsem nikdy (Ani konvenční) neměla. Konvenční mi sežere ruce, tenhle je v pohodě, ruce nežere a meje perfektně a nesmrdí 😀
V oblasti, kde jsem pracovala, už byly takové hitovky, co se na co používá, prostě prověřené a ekologické prostředky, které jsou účinné, takže všichni ekopedagogové perou v Qalt Excel atp. 😀
Jo, do myčky používám Denk Mit Natur, tam ten certifikát zatím nemám 100% jistotu, nicméně celkové ladění DM snad není úplně pro podvody, jelikož to řídí antroposofisti:D Tak jsem se rozhodla tomu věřit. Ecover je hrozně drahej a DenkMit meje líp...
@caramilla @crawler já používám i na mytí nádobí to marseilleské mýdlo ...ale není český a nevím o české alternativě (a teda doufám, že je to rostlinné mýdlo 😀 )...ale je fakt parádní..namydlím trochu na houbičku a jedu 😀 a pereme ve slizu taky z toho mýdla..a když dojde šampon tak si tim i vlasy myjeme 😀 😀
@caramilla no když já právě měla ten Qalt (myslela jsem, že je to Qualt, tak se omlouvám, že jsem to někde v příspěvku výše napsala špatně), ale nijak extra jsem s ním spokojená nebyla. Ted se juknu na prášek, co mám od babička, tam je taky napsáno ekologický a víc jsem to nezkoumala, tak pak písnu, zda to neznáš...Na tu manufakturu jsem se už podívala a jak píše, nic na úklid, to je škoda. Jinak mě právě taky ledacos žere ruce a s dedrou jsem fakt po téhle stránce strašně spokojená - dokonce ani nemusím použít hydratační krém na ruce, protože jak tomá nějakou tu složku (zřejmě výtažek z toho ale vera), tak je mám hebký...Před derou jsem se dlouho pídila po nějaké ekodrogerii, ale s ničím jsem nebyla nijak moc spokojená. Jen, jak jsem psala - ráda peru v mýdle, ale kvůli zanešení automatky nemohu pořád.
@crawler praní v mýdle jako samotném nebo ve slizu? já peru ve slizu..a mám pocit, že se to nijak nezanáší..tak uvidíme časem..až se mi pračka rozbije..tak řeknu 😀 a asi přejdu na valchu..páč na novou pračku nebude, když chodím sem 😀 (ale pozoor stuhy si stále rozmýšlím....ještě jsem tam nenapsala ani metřík 😀 a mtx jsem taky odolala...HEČ 😀 😀 😀 😀 )
@alinn hele a kde ho kupuješ? já ho chtělakdysi vyzkoušet a nesehnala jsem ho...slyšela jsem někde, že prý v Rossmanovi, ale u nás ho neměli. A kolik stojí?
@caramilla tak ten prášek je Šťastník 😀 výrobce Iveta šťastná z Vítkova...je tam rozepsaný složení, což mě samozřejmě nic neříká a pak je tam psaný, že všechny složky jsou biologicky odbouratelné podle směrnic OECD...
@crawler Fakt, tak to jsi první, kdo s tím práškem nebyl spokojen. Dokonce v testech vyhrál, že pere nejlépe. Lépe podle testu byl už jen Ariel, nějaký totální driák. Takže se obávám, že pokud ti přijde, že Qalt nepere, tak nic jiného už nenajdeš, jedině Ariel. Já nikdy takový prášek neměla. Měla jsem Rex (kdysi, když jsme neměli žádné peníze, tak jsem ho koupila jako nejlevnější v lídlu, hrůza!), pak konvenční gel, a pak už jen ekologické - Ecover a sliz. A z těchto je Qalt absolutní jednička. Sliz mě neoslovil, nejde s ním prát na odložený start, takže pro mě nepoužitelné a měla jsem všechno prádlo šedé, ale fakt hodně šedé. Prala jsem v něm celkem dlouho, ale mhd ho pak zakázal. Jinak prostředny na nádobí vyšly v testu ekologické skoro všechny, ony se už dnes prý celkem dobře odbourají i ty konvenční jako je jar. Takže jestli ti ten od dedry vyhovuje na ruce, tak to neřeš, nemůže být vše 100% eko 😀 Holt děláme kompromisy, to jinak nejde. Já taky nejsem eko, když si mažu ruce kortikoidama ☹
@alinn Tak to jsi super eko, mýdlo je určitě dobře odbouratelné, to je nejlepší🙂
@ivuska.h No, super, tak pak napiš, jestli ten plyš vysuchal nebo ne:D
@alinn normální mýdlo, ale obávám se, že to může dělat i sliz (i kapsové plenky se v něm nemají prát, že to zanese tu propustnou vrstvu) a navíc jsem se ptala opraváře, protože mi před 2 týdny měnil na automatce řemen a říkal mi, že ani zanesení kamenem rozhodně nepoznám - že tohle všechno je uvnitř a pozná se to, až když se koukneš dovnitř ...mamka taky nic nepoznala a pak měla výměnu něčeho za 2 tisíce...A víš, že valcha není špatný nápad? My jsme neměli pračku víc jak půl roku a prala jsem jen v ruce (ale to jsme neměli malýho, tak nebyly kvanta plenek)...navztekala jsem se u toho to jo, ale vyprala jsem taky...jen jestli by to dnešní "kvalitní" materiály ustály tu valchu 😀
@caramilla no já si ho právě koupila na základě toho, že jsem si přečetla, jak obstál v testu ☹ u nás ve zdravé výživě balíčkovali na 2 prací várky, tak jsem si to na zkoušku koupila a děkovala jsem si, že jsem nevzala celý balení...třeba teď ten eko šťastník podle mě pere líp. qalt mi nechal zamouněný ponožky a tenhle ne...Vím, že i někde tady na diskuzi jsem četla, že jsou s ním holky spokojené, ale kupa holek píše, že jsou spokojené i s ořechy a to já jsem taky nebyla...asi mám moc vysoký požadavky, protože moje mamka pere hodně v těch kapslích ariel a to bylo prádýlko 😀... no nic... až tenhle doberu, tak schválně zkusím dát qaltu ještě šanci😀 ale radši zase jen testovací baleníčko🙂
@caramilla jojo tak trochu brutal eko 😀 ale jinak jsem normální..mě toto smýšlení vždycky chytlo v těhotenství a pak když už jsem na to byla zvyklá..tak jsem u toho zůstala 🙂 a mě jde teda hlavně o ta zvířátka (já se v těch názvech ve složeních nevyznám..a tak si říkám že by bylo divný se zvířátkama umývat když je nejím)😀 a taky do budoucna uvažujeme o kořenové čističce a koupacím jezírku..tak abychom to tam z té naší domácnosti mohli v klidu pouštět
tak já teda v qualtu peru už dýl a jsem spokojená, hlavně i s cenou. Měla jsem i mýdlové ořechy tekuté - Almawin a to už nikdy více, vůbec to nepere a je to drahé a mýdlový sliz už jsem taky zrušila bo se bojí, že se mi pokaká prajda
mě to nejde uzamknot table :-/ to semi ještě nestalo, ale nenabízí se mi tam ta možnost...sejří mi net, tak nevím, jestli je to tím? :-/
mně jedinné u Qaltu štve že je sypký, jako prášek nemám prášky ráda, malé jsem kupovala tekuté Batole senzitiv.
@animal pokajdí prajda 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Já mám zase prášek, bo je prokázaný, že gely obecně jsou méně účinné. Dříve jsem měla gely, ale testy mě přesvědčily.
Ono se Batole dělá i tekuté?
Jo, @crawler , já peru teď vše v Batole, to jsi zkoušela? jestli chceš, pošlu ti pak někdy pytlíček na zkoušku, až ti budu zase něco posílat, třeba tu paťajznu:D
http://www.qalt.cz/praci-prostredky-pro-deti/ mmt když máš objednávku tuším nad 950 tak je to s dodáním zdarma domů.
mně sypké prášky vadí, nebo vadily už dýl je nepoužívám jak suším doma tak bylo víc prachu, ale asi to bylo výrobcem a někde jsem četla že sem tam nepoctiví doplňují nějaká plnidla a ty jsem pak vysávala z pod sušáku 🙂 jj tuto věc vím ale i tak mám raději gely 🙂

@palosek šmankote teď si asi sedím na vedení, ale nechňápu 😅