icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

ivasa
22. nov 2010

@ivuska.h a jako svrchní kalhotky by se dal použít?

animal
22. nov 2010

@ivasa určitě - udělej ze 2 vrstev 😉

ivasa
22. nov 2010

holky fakt dík za odpovědi. Já zatím šiju jen plíny a vkládačky, ale svrchní kalhotky jsem ještě nešila,tak se mi hodí každá rada 😉 A s tím flísem jsem si nebyla jistá, jestli by zrovna z tohohle šly... A taky mi vrtalo hlavou, když to nemá tu certifikaci do 3 let, jestli je to na svrchňáky problém nebo ne. Přece jen je asi lepší látka s certifikací, co? Ale ta cena ve výprodeji 60kč je prostě hrozně lákavá 😀

animal
22. nov 2010

@ivasa já si myslím, že pokud to není flíz od vietnamců, tak to bude nezávadný flíz, jen bez certifikátu. Takže se ho asi bát nemusíš. Samozřejmě u certifikovaného máš jistotu.

ivuska.h
22. nov 2010

@ivasa Ano, jak psala Animal, ze dvou vrstev.

ivuska.h
22. nov 2010

@ivasa Ony ty látky většinou závadné nejsou, jen prostě ty atesty jsou celkem drahé, tak kdo nemusí, nedělá je. Třeba by ten flís prošel, řekla bych, že tak na 90% ano, protože na 100% polyesteru moc závad být nemůže...

ivuska.h
22. nov 2010

@animal To bohužel nemáš 😀 Ono se totiž dost těžko dokazuje, že ta daná látka, na kterou je dělaný certifikát, je fakt ta, kterou držíš v ruce. Spíš to teda nijak dokázat nejde, leda si ten konkrétní kus nechat před vlastníma očima otestovat znova.

animal
22. nov 2010

@ivuska.h to je jasný, že to nedokážeš, pokud si to nenecháš otestovat znovu sama. Ale taky bys jim to mohla nakonec hezky znepříjemnit, kdybys jim dokázala, že prodávaj s certifikátem něco, co vlastně nesplňuje kritéria certifikace. Ale to už je jiná.....

veselazu
22. nov 2010

@animal nááádhernééé plínečky, ta opičková 😵 😵 😵 to je AIO nebo to je zvenku normální bavlněná látka?

@sussanah taky budu kupovat šicí stroj - já si nakonec zvolila tenhle: http://www.sicistroje-shop.cz/janome-2041-s mají ho pak i v sadě s 15ti patkama o 600 dražší, ale potřebuju se poradit:

holkýýý zkušenýýý mám si ke stroji koupit jen overlockovou patku nebo rovnou overlockovou s ořezem za 390,-? Když si budu šít nějaké plíny, vkladačky , vv plíny... myslíte že to využiju nebo je jednodušší si to nastříhat a overlockem jen obentlovat? já se nemůžu rozhodnout... Jo a ještě mám si přikoupit kráčející patku? To využiju na co?
díííkyyy

animal
22. nov 2010

@veselazu díky opičková je AIO
overlocková patka s ořezem, já osobně ji nevyužívám

sussanah
22. nov 2010

@veselazu diky za tip, jsem rada, ze nejsem jediny blazen, co se az v roce ditete rozhodl, ze by mohl mozna neco taky spichnout 🙂 Ja teda zatim zacala jen se slipovyma vlozkama a site v ruce, ale strasne me to bavi, tak myslim, ze se sicim strojem me to bude bavit jeste vic 😵

mataharyy
22. nov 2010

Tak já taky šiju jen v ruce, jenže jak mě teď chytá naprostá mánie že ušiju kde co, nejen do dětského pokojíku tak nad tím strojem opět uvažuji... 🙂

veselazu
22. nov 2010

@sussanah 😀 no brzo co?? ale nebudu šít jen plíny, tak snad ten stroj využiju. V ruce ani nezkouším šít, to by dopadlo... spoléhám na kvalitu stroje a že bude šít skoro sám 😀

@animal takže nepoužíváš? hm... tož já asi koupím tu normální a pak časem se rozmyslím. Ta s ořezem se dá použít i jen na entlování když už to mám nastříhlý?

sussanah
22. nov 2010

@veselazu no prave, ja uz si kolikrt rikala, ze to by chtelo jen tady upravit atd. Akorat ze ja nikdy nesila, jen si vzpominam, jak sila mamka doma, tak doufam, ze to nejak zvladnu sama 😅 zatim se ztracim uz jen v tech nazvech patek, natoz co ktera umi 😀

mataharyy
22. nov 2010

@sussanah 😀 Já pozorovala když šila babička a zdálo se mi to snadné, pak jsem jednou zkoušela ten šlapací stroj a prošila jsem si ruku, dobré bylo že i látku 😀 Tak si říkám že bych mohla s odstupem několika let mít i více štěstí... Navíc obšívat záclony v ruce je s mou rychlstí tak na dvacet let a to leda že bych je pak dávala dětem jako svatební dar, místo peřin 😀

ivuska.h
22. nov 2010

@animal To jo, jenže ti oni jsou zas jen prodejci a ne výrobci, můžou to hodit zas o úroveň výš... Prostě je to celé tak trochu nesmyslné.

kaktusik007
23. nov 2010

@veselazu overlock s orezom nevyuzivam, a ono na plienky sa ani neda, tie latky su dost hrube a tak to nefunguje 🙂 skor to len odstrihnes a overlockom okolo 😉
co sa tyka patiek, ja som si k stroju nakupila komplet vsetky ake sa dali, aj preto, ze to podstatne ulahci pracu ked mas patku na to co potrebujes - mam take tie na olemovanie napriklad - a tiez preto ze teraz sa to sice kupit da, ale co o takych 30 rokov, ked na masine bude sit moje dieta???? 😀 😀 😀 😀

zojec
23. nov 2010

@kaktusik007 😀 😀 krasne myslis dopredu... 😀 😀 ja tiez sijem na maminom stroji, ale dobre opatruj vsetky veci, lebo ja som vela veci nenasla.. :( a to nie je tak stary... cca 15rocny

kaktusik007
23. nov 2010

@zojec neboj... este moje svadobne saty som si usila na 30 rocnej veritaske, len... chudatko to nezvladla, a aj preto som si teraz konecne dopriala konecne vlastny stroj... a viem ake to bolo ked som mala akurat zakladnu patku a s tou som musela riesit vsetko, este aj zipsy prisivat 😀 😀 😀 ale zase ma to naucilo netradicnym rieseniam... 🙂 ale aj tak opatrujem vsetko.... a normalne, sa musim pochvalit, mam vlastny kutik s krabickami, stolom a priestorom na sitie.... normalne taky luxus som este nikdy nemala 😝

zojec
23. nov 2010

@kaktusik007 jaaj to miesto ti zavidim ... musim aj ja nieco vymysliet.. sa mi to tu uz zacina kopit ☹

kaktusik007
23. nov 2010

@zojec ja som nic nevymyslala... to moj mangel 😀 😀 😀 ho musim pochvalit.... ale stolik som si pod masinu kupila sama 🙂 a jedna skrinka padla za vlast, nie je tu priestor 😀

veselazu
23. nov 2010

@kaktusik007 jé jsi hodná, děkuju. Tak já koupím k tomu stroji tu sadu patek http://www.sicistroje-shop.cz/sestava-patnacti-... je tam toho hodně a jen za 600. A mám to z krku. Ale že je to věda, takové šití než nastuduju návod k použití aby mně nepřešla chuť 😀 😀

mataharyy
23. nov 2010

@veselazu tak to zkus pokus/ omyl, hůř jak omotaná nitěma snad nezkončíš 😀

terezita
23. nov 2010

@veselazu hihi, neboj ono to pujde.. i kdyz sit treba knoflikovou dirku jsem se naucila az po 3/4roce.. 😅

veselazu
23. nov 2010

já začnu ničit staré oblečení, mám v plánu něco pozkracovat a pozužovat , stejně to zavazí ve skříni, max to skončí v koši noo. Ale když chcu zužovat, tak musím párat že?? bleee, neumí ten stroj třeba i párat??

terezita
23. nov 2010

hihi no muzes zuzit a prebytek odstrihnout.. pak nemusis parat 😀 ja stare obleceni rozstrihavam na hadry pro em. je to prakticke a obejde se to bez parani 🙂

veselazu
23. nov 2010

@terezita jo pravda takové zužování by mi šlo, ale já se bohužel tak nezužuju, takže spíš přijde na řadu rozšiřování oblečení 🙂)

sussanah
23. nov 2010

@veselazu taky se desim toho samouceni. Uz to vidim, jak chytnu nerva a latka a nite poleti do kose 😀 Ja jsem prave vyhrabala stare bavlnene dupacky, chci z toho neco vyzkouset, snad se na tom neco naucim 🙂

Holky, jake nite se pouzivaji na co a proc? Jen jsem pochopila, zepolyester na svrchni kalhotky, aby netahly vodu. Jake nite treba na pruzne uplety, fleec a tak? Diky

terezita
23. nov 2010

@sussanah na pruzne taky polyester, bo bavlna by se ti pri natazeni mohla roztrhnout. bavlnu pouzivam jen na bavlnene latky.

mehlo
23. nov 2010

@animal aha tak já myslela, že jsi udělala ten střih na jednovelikostní z ekozahrady