icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

kalman
11. jan 2012

@daisyr když už tak to nejlepší 😀 stroj si kupuju jenom jednou za život "doufám"

kalman
11. jan 2012

@caramilla tak abys nebyla jediná , já taky stavyla jednu odsávačku 😀 taky blondýna 😀 😀 😀

ivuska.h
11. jan 2012

@boudova To je teda dost divná rada, to kdybych dělala, mám mlíka pro 5 děcek 😀 Podle mě je to blbost, naruší se tím ta rovnováha poptávka-nabídka. Takže za mě -- dítě od narození přikládat kdykoliv si řekne a to myslím fakt kdykoliv, klidně po 20 min. od předchozího kojení... První dva dny bude zřejmě na prsu pořád, pak se prsa nalijí, tak kdyžtak malinko ručně odstříkat (jen do úlevy, bolí to jako sviňa, ale za pár dní to zas přejde, od bolesti pomůžou studené obklady -- namražené gelové polštářky), ale zase hlavně přikládat dítě... Prsa to za pár dní pochopí a začnou se zcvrkávat, dítě se začne kojit míň často, protože bude pít větší dávky, ale pořád přikládat dle potřeby. Na ty tvrdý prsa stejně odsávačka hodně bolí a můžeš si dorasovat už tak bolavé bradavky. Já mám Medelu Harmony, není špatná, ale pokud bych vyloženě neměla potíže s produkcí mlíka, už bych ji nepoužívala. Já jsem ji měla vlastně jen na to, když mi děcka v noci přestaly pít a hodilo se mi mít nějaké mlíko v mrazáku, tak jsem odsávala, protože ručně by to trvalo hodinu.

Jinak teda Jůla přibrala za 14 dní 400 g a hnusky, co jí dávám na noc, sotva pobírají noční množství (nepřebaluju, v noci nekadí 😀 ) 😕 Zkrátka chlemstá jak divá a to se mi teď za noc kojí jen tak 2-3x.

season
11. jan 2012

@boudova mala som elektrickú medelu a potom som si kúpila takú páčkovú používanú z mmb, stála pár eur a potom som už tú elektrickú ani nepoužívala, robí rámus 😒 a to mi nevyhovovalo. Tiež som chcela čím skôr začať kojiť, po skúsenostiach s prvým, tak som sa hned od pôrodu nalievala čajom na kojenie a provokovala odsávačkou.
Nakoiec som obe k spokojnosti predala dalej 🙂

ucitelka70
11. jan 2012

@boudova u nás sa to realizuje ako carami písala, dcéra odsáva aj teraz - miesto obednajšieho kojenia má už obed - má 7 mesiacov, a dostane to večer pred spaním, najprv fľašku - tú stovečku, potom cicík..... a mala nadprodukciu od začiatku, tak mala asi 30 výživových pohárov v mrazáku - a postupne sa dávali na večeru..... novšie sa odkladali potom do mrazáku..... a mechanickú aventku, vyskúšala aj elektrickú, ale s tým nebola spokojná..... cez MK bazár kúpila....

ucitelka70
11. jan 2012

@kalman blahoželám k 30-ke a k perfektnému darčeku.....

boudova
11. jan 2012

@ivuska.h Ta PA je z laktační ligy - tak jsem to brala jako danou věc - prostě se 10 dní odsává (odstříkává) aby bylo dostatek mléka 😀 koukám, že se člověk nakonec stejně musí zařídit podle sebe...poradkyně neporadkyně 🙂

kalman
11. jan 2012

@ucitelka70 Ďakujem

sufik1
11. jan 2012

@boudova já podědila medelu pístovou, úplně obyč a taky bohatě stačila. Občas nezbytnost - moc mlíka a málo pil. Hlavně ze začátku, když jsem měla bouli, kterou nevypil. Tak abych nedostala zánět. Taky jsem zkoušela dávat do mrazáku a pak rozmrazit mlíko, když jsme potřebovala odejít, ale neosvědčilo se mi to.

Za mě koupit jednoduchou, která jde vyvařit a konec. nemá cenu investovat. Kdybys měla mega zánět, tak se dá velmi kvalitní elektrická půjčit třeba na pár dní. http://www.laktacni-poradna.cz/pujcovna_odsavac..., http://www.studioprozeny.cz/laktacni-poradna.php stejně tak i kojenecká váha. POhledej na netu, co máš nejblíž

ivuska.h
11. jan 2012

@boudova No hlavně uvidíš, jak ti budou prsa reagovat na dítě, jak ochotně bude dítě pít atd. Něco jiného je spavé žloutenkové mimino, co cucá minutu a pak usne a něco jiného pijavice jako např. ta naše 😀 Hlavně se nenech vyvést z míry tím, až ti v porodce řeknou, že nemáš kojit dřív jak po x hodinách, že nemá být dítě dýl jak x minut na prsu a blablabla. A taky se nelekni, že první 2-3 dnu jsou to opravdu spíš kapky, co z tebe dítě dostane, to je úplně normální a právě proto musí pít tak často.

mooncaa
11. jan 2012

@boudova Já měla nějakou ruční u prvních 2 dětí, tu jsem použila jen párkrát, vlastně jen v porodce, když se mi poprvé nalila prsa a ztvrdla, tak než jsem je zase změkla. Pak jsem jí někomu půjčila a nevím komu. Na třetí jsem jí nepoužila vůbec a ani mi nechyběla. Jako nejlepší odsávačka bylo vždy dítě.
Ale používala jsem sběrače mléka, při kojení mi vždy teklo z toho druhého. Teda teče dosud, ale už toho není tolik, už mi to většinou poberou ty látkové vložky.

ucitelka70
11. jan 2012

@kalman a teraz na akom stroji šiješ?

kofinek
11. jan 2012

@boudova Ja som si kupila medelu swing, potrebovala som odsavat, lebo som este chodila do skoly, potom sa mi pokazil motor, tak som si pocas reklamacie (bolo to za 2 dni) len dokupila rucny nastavec na akoby medela harmony a to, co som elektrickou odsavala 30 min, som mala rucnou za 5... 🙄
Uplne najlacnejsie ta potom vyjde kupit po nahradnych dieloch na medele.cz, co som potom urobila ja, elektricku som este predala v zaruke, hehe. 🙂
Inak suhlasim s Ivuskou, kojit hocikedy male chce a ako dlho chce.

animal
11. jan 2012

@boudova jak píše Iva, je to dítě od dítěte, já měla trochu dřív narozené a žloutenkové a ten spal a spal, takže jsem musela stimulovat i odsávačkou, ale dopředu jsem ji nekupovala. Snažila jsem se ale stimulovat co nejčastěji dítětem, aby se alespoň naučil přicucnout, on se nechtěl vůbec totiž chytit. A pak jsem měla mlíka haba kúk, tak jsem musela trochu ulevit a pak jsem mlíko ztrácela, takže jsem po kojení stimulovala a stimulovala.

michamicha
11. jan 2012

@boudova já mám medelu mini electric a předtím jsem zkoušela avent tu ruční pákovou (měla jsem jí půjčenou od ségry) a s tou mě to strašně bolelo a skoro nic jsem neodsála ☹ pak jsem se teda namíchla a objednala tu medelu a s tou naprostá spokojenost 🙂 já teda z prsa kojila jen měsíc a pak jsem ještě cca 2 měsíce odsávala a krmili jsme z flašky, malej odmítal prso ☹

kalman
11. jan 2012

@ucitelka70 singer - stále my vynechává stehy ☹ katastrofa

mehlo
11. jan 2012

děvčata tak jsem právě vytáhla z pračky kombinézu s nažehlovací reflex. páskou a ta páska je popraskaná. Jsem z toho úplně zoufalá, protože i přesto ten zbytek nejde dolů.

michamicha
11. jan 2012

@mehlo a to je ta z vtc?

boudova
11. jan 2012

Rozhodnuto 😎 zatím nekupuju nic. ( Co se odsávačky týče teda.)

Dotaz k šití:
Frotéčko se natahuje a vlní, protože je to jeho vlastnost? Nebo protože já neumím šít? Jsem si chtěla ušít obyč žínečky čtverečky - celkem jednoduché - a mám tu místo toho vlnitá háďata. Né že by to pak nesplnilo účel, ale rozladilo mě to....

daisyr
11. jan 2012

@boudova jestli to šiješ na obyč. stroji, tak to tak bývá, na OL by to byla jiná, ale mám zkušenost, že vyprání v pračce tomu pomůže

boudova
11. jan 2012

@daisyr Jo jo na obyč, ale na OL stehu 😀 prala jsem to předtím v kuse celou látku.

dankakk
11. jan 2012

baby🙂 konecne vas nemusim docitavat na mobile, mam novy PC! som z neho paf... konecne co to aj pridam a pripisem ... momentalne pracujem na plienkach, mame ich nedostatok - ale musim sa priznat, ze ma plienky bavia... zacala som sit sestre natelnik z ottobte - ona je take Sko alebo 36 - vyska 170... tak som si vybrala dievcenske tricko na 170. po usiti som prisla na to, ze je dobre mne!!! velkost 42! takze tie strihy ottobre su nejak divne cislovane...

boudova
11. jan 2012

Jé holky - dneska mi přišla první mateřská v mém životě 😲 to je krása! 😀 😀 😀

daisyr
11. jan 2012

@boudova myslela jsem, až to vypereš ušité, že se to trochu jakoby srazí a nebude to zvlnění tak vidět 😉
Jó mateřská, to ještě byla krása 🙂 Teď už je to bída s nouzí 😀

boudova
11. jan 2012

@daisyr Vyperu, přežehlím - popřípadě natáhnu. Prostě z toho udělám ty čtverečky 😀 a basta!

daisyr
11. jan 2012

@dankakk gratuluji k PC. Také jsem přemýšlela o tom, ušít něco dle ott. na sebe, že bych vzala největší dívčí, tak určo vyzkouším 🙂 asi také záleží, z jakého materiálu to je, úplet se natáhne, tak je to asi v poho.

dankakk
11. jan 2012

a foto - moje plienky...

michamicha
11. jan 2012

tak ještě fotka s modelem 😵 ale jsou krátký rukávy, takže je musim prodloužit 😖

dankakk
11. jan 2012

@daisyr bolo to z egyptskej bavlny - je super, ale je pravda, ze dost pruzi...

dankakk
11. jan 2012

@boudova ja som si kupila odsavacku avent - bola to povinna vybava 🙂 no a mala som taku nadprodukciu ze az. ale odsavacka mi bola na dve veci- odsavanie mi neslo, musela som odstriekavat, aj to len vtedy, ked uz sa to napatie nedalo vydrzat.
OT - baby modem mat este teraz zapal prsnika? boli ma, aj sa citim na figu:( uz prikladam kapustny list, tak dufam ze polavi. maly ked lozi po posteli lezie aj cez nas a obcas-casto sa mi zabori laktom alebo pastou medzi rebra -au alebo do prsa aaaaauuuu. mohol mi tym nieco upchat?