Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?
Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.
To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...
Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!
@kaktusik007 nechavam si je posilat z finska. prodava to tu i nekdo na fleru, ale ze severu to vyjde levnejc. http://www.ottobredesign.com/ u vetsiny si muzes vybrat, jestli je chces v anglictine nebo nemcine. na tech jejich strankach se da listovat temi casopisy, takze presne vis, co vevnitr je. detsky vychazi 4xrocne a kdyz si objednas predplatne, tak nemusis platit postovne.
@zojec neviem o inej ceste, ako sa tam dostať
v rempe majú aj molitany 50X50 - kupovala som tam, stojí to asi 1,45€,(na plecia je to dosť dlhé, na bedrový som nadpájala asi 10 cm - funguje bez problémov) akurat na mojom testovacom nosiči som to odskúšala a asi by som minimálne do bedrového pásu nabudúce všila radšej karimatku
@kaktusik007 pofotím a pošlem link - možno večer
@kaktusik007 ja mam jednu koupenou s pulem, ale ta je svatecni, prave potrebuju neco do postele, spi s nama v posteli a nechci tam davat jednorazovou, protoze to susti. A navic, on spis ucurne, takze je to vlhke, nez ze by to byla mega davka. Taky neco najase ten spaci vak, ve kterem spi 😉 Irmu znam, vyzkousim, diky 🙂
@kaktusik007 Ta kniha o těch střizích mě láká protože to neumím, ale je fakt že koupit jí "na slepo" je blbost, protože pak budu akorát naštvaná když tam nic nebude... 😅 S těmahle knihama je to takové hop nebo trop...
Jináč mě nedělá až takovej problém šití, jako ten stroj... V ruce (sic pomalu, velmi pomalu...) ušiju kde co, ale u toho stroje mám právě obavu jak s těma stehama, patkama... Jináč náhodou ten ottobre, není k sehnání i normálně na stánku? Já mám dojem že jsem na něj někde koukala 😕
@kaktusik007 a nit aku odporucas, staci polyesterova obycajna?
@zojec urcite... ved skus, ale podla mna davat specialnu hrubu nit je zbytocne... mozno by som len skusila nastavit mensie dlzky stehov, teda ak sa ti da 😉
@zojec hrúbky boli rôzne, na ramenné popruhy je to fajn, aj tie hrubšie, ja som šila obyčajnou polyesterovou niťou, treba poprešívať viackrát hlavne najviac namáhané miesta, potom nemá šancu sa to odtrhnúť. Molitan som neprešívala skrz, jednoducho som ho vtiahla do "tunelu", popruhy sú prišité o látku,( až potom som dala molitan), všetko funguje, akurát ten bedrový pás je veľmi mäkký (ak budeš spájať, bohate stačí štvorec 50X50, vyjde 90cm dlhý bedrový + popruhy na plecia)
baby, ktoré látkujete aj s klasickými štvorcákmi, aké máte skúsenosti s praním. Ja som dnes dala prvú várku na 60°C a sú tam flaky 🙄 🙄 . Dávate ich na 90 °C
@anaj_janka už je teda nepoužívám, ale když jsem používala, tak jsem musela pořádně potřít žlučákem a prala jsem na 40 max na 60 občas
@anaj_janka ja pravala na 60, ale skladovala jsem v kyblu s vodou a do prani pridavala sodu a bylo bez fleku
@anaj_janka pred pranim treba zaprat zlcovym mydlom a susit najlepsie na slnku, hm ale teraz v zime to bude trosku tazsie :(... ja som tiez prala len na 60tke..
babule vdaka za rady, úplne som zabudla na žlčové mydlo, esteze vas mám 😉 🙂
tak uz jsem zacala zkouset sici stroj a je to legrace 😀 Mam par zaludnych dotazu:
Kdyz zkousim sit flis (2vrstvy) tak musim pomerne silne tahat za tu latku dozadu, jakoby mi to moc nepomahalo posunovat (teda kdyz nedelam rovny steh ale cik cak nebo pruzny pres okraj). Je mozne, ze je treba patka moc utahnuta dolu? nebo to tak ma byt?
Jo a menite patky fakt poctive podle stehu a latky? V navodu mam treba uz jinou patku pro ten pruzny steh nez pro normalni 😕
Diky
@anaj_janka já dávala žlučák i do praní a čtverce jsem skladovala ve vodě se solí na fleky a většinou při praní na 60 fleky mizli a když ne tak to letní sušení dohánělo 😉 Ale i tak sem tam nějakej flek zůstal, po čase jsem to už neřešila 🙂
@sussanah no, ako kedy menim patky... ale vacsinou ano 🙂 mne teda ide vymena uplne jednoducho, len klik a je dole a klik a je druha 😉 ono da sa vystacit aj len s tou zakladnou, ja som tak sila roky rokuce... akurat si nedavaj patku na rovny steh a nesi potom cikcak 😀 to by si si zlomila ihlu 😝
@kaktusik007 Tak to je zajimave, protoze vcera jsem zkousela par veci, mimo jine i cik cak a vsechno s tou zakladni patkou a jehla zustala cela 😅 Jo a jeste mam dalsi problem, nejde mi vubec zacit na zacatku latky, jakoze se mi talatka strasne blbe posunuje dozadu, resp skoro vubec. Jakmile uz mam cast latky vzadu, tak je to v pohode, to uz si vzadu potahnu, ale nevim jak na ten zacatek 😔 Je na to nejaky figl nebo jen roky praxe? 😕
@eyya keby ti nafotim svoj prvy vytvor tak padnes na zem a smiechom sa valas.... mala to byt vkladacka do plienocky tvaru presypacich hodin a vyslo z toho ako nejaka valaska ci hokejka. Od vtedy som urobila dve plienocky na ktore sa da uz pozerat, ale cvikom a praxou sa to snad zlepsi.

@terezita a kde tie strihy kupujes??? a su aj v cestine/slovencine s navodom?? 😅
@sussanah ono take tri vrstvy ak pouzijes z deky irma z ikea, to je ta najlacnejsia flisova deka za fakt par korun a jeden kus by ti mal stacit, tak to len tak neprecika... a ak chces fakt super nepremokave, tak potom na spodok dat PUL 😉 ale financne sa to vysplha do inych vysok potom 😀