icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

baarca
9. feb 2011

Můžu jen potvrdit, že na živé modelce je ten Terezitin nový model o hodně úžasnější.
Já jsem jaksi pozadu a včera jsem konečně spíchla první kousek na dvojku - tuniku, jen ještě musím udělat šňurku na zavázání na ramínka a pak snad můžu konečně nafotit 😅
@marcelkad Super, díky za zprávy. Už se těším.

sussanah
9. feb 2011

@zojec no az na ty druky uprostred je to super 😉 🙂
Jak jsi udelala tu kyticku? A prosim te, moc se mi libi ty botky, to mas flis? Strih jsi si vymyslela nebo nekde nasla?

katka82
9. feb 2011

@zojec plena super 😵 já tu svoji první bastlila celý víkend 😀 😀 ty gumičky to chce prostě vyzkoušet a nacvičit 😉 já teď používám lastin a ten se super 😉 i když jsem dávala normální gumku tak jsem ji natáhla a přišila cikcakem 😉

@terezita krááásné tričenko 😵
@baarca už se těšín na foto 😉
jinak látky z Wendy jsem dneska předala Marcelce 😉 a ta teď chudám bude mít plné ruce práce 😅

sussanah
9. feb 2011

@katka82 v cem je ten lastin lepsi? A kdyz nemam 3-kroky cikcak, pujde prisit i normalnim cikcakem?

terezita
9. feb 2011

@zojec teda vypada krasne! a kdyz nepremyslim, tak mi tam ty druky prijdou normalni 😀
jaaaj, na latky se uz tesime! to ted musim rychle dodelat resty, abych se pak mohla vrhnout na ty od vas 😅 dneska plodim dalsi trico, tentokrate ve zlute barve 😉
@baarca baru ja tam pro zjednoduseni (kdyz se mi s tim nechce patlat) protahuju stuhu.. poslouzi stejne dobre 😀 a ted mam v umyslu si koupit takove to udelatko na delani sikmych prouzku a tim se daji delat i ty smurky.. bo me to nebavi zehlit.. :-P 😅

zojec
9. feb 2011

@sussanah mne inak vobec nedoslo ked som merala tie cvoky, ze budu v strede.. som si to vsimla az ked som sla zapinat plienku :D plienka je z bmb flisu, tou chlpatejsou stranou hore, a kvietok je z obycajneho ruzoveho flisu, co sijem kapsy 😀 nasity cik-cakom. boticky mam z fotoblogu od @behulka , a su flisove...
@katka82 ja mam lastin, aj 3krokovy cik cak.. ale asi som malo tahala.. alebo som to nemala nasit na ten suedecloth....lebo kym to bolo nasite na nom, tak to bolo celkom pruzne, ked som nasila ten bmb flis, tak sa to nejak pokazilo :(

marcelkad
9. feb 2011

@zojec jakou gumičku jsi dávala? Já tedy dávám lastin, když chceš, aby se Ti to dobře a hodně vlnilo, přišij gumičku na tu vnější vrstvu a hooodně to chce napínat před i za patkou a když to potom celé sesíváš ty vrstvy dohromady, zase hooodně napínat.

tady se koukni, jak se to našívá, je to video od Ivuš, mně to teda dost pomohlo

https://www.youtube.com/watch?v=1QvyXS7ojfI
marcelkad
9. feb 2011

Jinak plenka krásná 😉 můj první výtvor byl tenkrát hrůza. A to jsem si blbec machr myslela, že to nic není a rovnou jsem šila z bambusu za 500Kč metr, místo abych to zkusila na nějaký obyč látce 😒

Jo, Wendy od Kačky už tady mám pěkně pro Vás to nabalíčkovala.
PPL snad brzy doveze moraviatex, je toho přesně 34,95kg!!!! po přepočtu cca 100metrů látky za skoro 12.000kč
Musím každý druh látky po nich převážit, protože mnohdy ta váha prý nesedí. Tak abych jim to mohla případně co nejdřív reklamovat. No,pak rozstříhám na metry a musím cenu váhy u každé položky přepočítat na cenu na metry. Jak tam mají uvedeno, že třeba 1kg =3,5m=350Kč =100Kč za metr - to je jen jejich přibližný výpočet. Ve skutečnosti třeba 1kg=3,35m=350kč =105Kč metr. Ono se to nezdá, ale třeba těch 5kč rozdíl dá ve výsledku 500Kč!!! takže to opravdu musím pečlivě všechno zvážit, změřit a ocenit, abych neošidila ani Vás ani sebe.

sussanah
9. feb 2011

@marcelkad super video! chtelo by to vic takovych sicich tipu 😅

zojec
9. feb 2011

@marcelkad ja som to videjko kukala a aj tak sa nepodarilo, ved som pisala ze 100blogov som precitala a aj tak sa mi to nepodarilo :( lastin nasivam, ale asi som ho malo natahovala.. mam ho uplne tahat aby bol napnuty?? lebo ja som len tak na polovicu.. a nabuduced nasijem na vonkajsi bmb flis.... bude to asi lepsie pruzit.. 😉 dakujem pekne za radu

animal
9. feb 2011

@marcelkad no oni píšou, že pokud neobjednáváš celé role, tak může vzniknout odchylka ve váze cca +/- 0,30kg

marcelkad
9. feb 2011

@animal jo, to píšou. S tím počítám, že to právě nebude přesný.
Ale spíš jde o to, že v minulé objednávce (to objednával někdo jiný) se stalo, že prohodili váhy 2 látek.
Na faktuře bylo:

bambuso - 1,2kg -
jednolíc - 0,9kg -

a v reálu bylo bambusu 0,9kg a jednolícu 1,2kg. Ve výsledné ceně potom ta objednávající prodělala jen na těchto 2 položkách 80kč (bambus je dražší - bylo ho míň, ale napočetli ho za vyšší váhu 😒) Takže dle zkušenostu z minula, je prostě nejlepší vše
1.po nich převážit
2. jednotlivě rozstříhat spočítat přesně.

mooncaa
9. feb 2011

@katka82 Tak jsem dneska přelouskala několik stránek. Chystám se objednat nějaké látky a pod. ze šijeme dětem a něco (plínky) zkusit ušít. Koukla jsem, že jste od Katky objednávali Wendy, je možno ještě teď nějaké od Katky získat a jaké? A je možno jen po 0,5 metru? Zase tolik plínech nechci a radši bych spíše každou jinou. A jak je dělaný ten vzor? Dávám nějak dohromady střih a zatím mi to vychází délka od předu dozadu necelých 0,5 m a šířka okolo bříška přes 0,5 m. Tak aby mi ten 0,5m stačil, aby se to natahovalo spíš do šířky (plenky) než předo zadně.

Mám ještě dotaz, co z toho dále šijete kromě plínek, mne napadá akorát bryndák a ubrousky na prdelku. Na oblečení si netroufám, to spíše šije moje mamka z našeho staršího oblečení (z našich oblíbených jemných mikin, co už mají prodřené rantky apod.)

Dále mám v plánu objednat i nějaké patentky (+ kleště), ráda bych hodně barviček, tak to vidím spíš objednávku po 20 ks. Na co vše se dají patentky ještě použít? Abych jich nakonec neměla málo. 😀

animal
9. feb 2011

@marcelkad aha, to jsou lumpové 😠

marcelkad
9. feb 2011

@mooncaa
Katka má látky tady, za 110kč metr, myslím, že i po půl metru.
http://www.fler.cz/zbozi?uid=100792

patentky - všude tam, kde bych normálně musela dávat knoflíky 😉

@animal - no jo no, musí je člověk prostě hlídat a nenechat si nic líbit. Uvidíme. Bude to ale sranda. Takovej kopec látek, ještě, že na to mám extra místnost. Akorát budu muset bud dát malého na hlídání nebo odvézt našim, aby to aspoň trochu odsejpalo. Prďola by mi v tom rejdil a na to potřebuju fakt klid

Třeba toho zelenýho fineribu je asi 20m 😀 Takže zvážit a celé přeměřit v roli nehrozí 😒
Mám představu postupu: Zvážím, rozstříhám podle Vašich požadavků (to už se mi metry budou sčítat lepší) a pak jejich cenu z faktury vydělím spočteným počtem metrů a budu mít přesnou cenu za metr.

A další prča bude to vše balit a vypisovat podací lístky 😠

mooncaa
9. feb 2011

@marcelkad Díky, k tomu odkazu jsem se propracovala, ale tam nejsou zatím (možná ani nebudou) ty co jste objednávali minulý týden.

Teď jsem si uvědomila, že bych mohla cvakat patentky na to oblečení našité mojí mamkou i na povlečení, co už mu chybí knofliky a nikdo je už dlouhá léta nechce přišít. A to jsem původně chtěla jen nacvakat patentky na kupované snapkovací plenky.

marcelkad
9. feb 2011

@mooncaa přesně teda nevím, jaké vzory myslíš.
Katka měla pouze tyhle +ovečky na zelené (ale ty už bohužel prodala). Jaké jiné vzory jsi měla na mysli?

katka82
10. feb 2011

@mooncaa momentálně mam tyhle látky co jsou na tom Fleru 😉 ještě byli ty ovečky na zelené,ale ty už jsou bohužel pryč 😅prodej po půlmetru není problém 😉 ale než přes Fler raděj písni taky přes koníka 😉 (vyjde to levněji)
@sussanah ten lastin my přijde takový pružnější a měkčí a přijde mi že i líp vydrží 😉 normoš cikcakem jde taky přišít 😉
@zojec já ten lastim fakt hodně natahuju 😉

hhenike
10. feb 2011

Ahojte. Existuje nejaký špeci časopis, kde by boli strihy na oblečenie pre deti?

kaktusik007
10. feb 2011

@hhenike ano 😉 http://www.ottobredesign.com/ - 2 ks mi prisli domov, baby to tu chvalili ze je to daleko lepsie ako burda, a musim povedat ze tie strihy vyzeraju fakt dost dobre, akurat este som nemala cas 😉

kaktusik007
10. feb 2011

@katka82 ako prisivas ten lastin??? @quaxi ?? ja to nejako stale neviem... sa mi to nenatahuje, trha... a to prosim sijem tym trojitym cikcakom, co som si tu precitala ako odporucanie 😉 😉 😉
no len z toho mam nervy 😀 takze gumka to isti 😝 😀

zojec
10. feb 2011

@kaktusik007 mne sa to krasne natahovalo, ale malo.. akurat striham druhy kus.. tak som zvedava.. akurat nedam suedecloth a bmb, ale flis a flanel 😀 😀 nech ma potom nemrzi ... 😉

hhenike
10. feb 2011

@kaktusik007 díky, vyzerá to super. objednavala si rovno z ich stranky, ci sa to dá aj inak zohnat?

mooncaa
10. feb 2011

@katka82
@marcelkad
Díky, tak to byly asi ty ovečky, co jsem myslela. Tak já rozmyslím kolik a které a objednám. Jen bych potřebovala vědět jak jsou ty vzory na látce nakteslené. Např. ty auta, když si vezmu 0.5 m budou mi jezdit v tom obdelníku 1.5 x 0.5 m po těch 1,5m nebo jen po 0,5 m?

katka82
10. feb 2011

@kaktusik007 no já to hodně natáhnu a přišívám taky trojtým cikcakem 😉 musím to zaťukat ťuk ťuk ťuk zatím se to ani jednou netrhlo 😕

katka82
10. feb 2011

@mooncaa koukni se tady na ten obrázek a představ si že tak jak je má na šířku těch 150 cm a na výšku těch 50 cm
😉

kaktusik007
10. feb 2011

@hhenike ja priamo od nichl.. .da sa na fleru, ale je to tam hodne drahsie... tak som si to objednala priamo z finska 🙂

bleble
Odpoveď bola odstránená
mehlo
10. feb 2011

@zojec napoprvé naprosto luxusní!!!!!!!!

behulka
10. feb 2011

@zojec krasna 😵 ja mam na kvietky slabost, len ich nie je komu obliekat.
@kaktusik007
K lastinu ma napada - PRED ŠITÍM poriadne PONAŤAHOVAŤ! On sa dost vytiahne. Ked prisivam na plienku, uz ho nenatahujem na maximum.
Prisijem zaciatok, natiahnem po koncovu znacku, tam prichytim druhou rukou a sijem. Funguje mi aj klasicky siroky cik-cak.
Je jedno ci nasijete gumku do šva (napr. Baby Lucy, BG ) alebo na telo (Anavy), fungovat budu obe. S gumkou vo švíku je plienočka o niečo silnejšia.
Este je tu i moznost navliect gumku do tunelika - zosit celu plienku bez gumiek, okolo nozky presit tunelik a navliect gumku zicherkou. Takto som zacinala s prvymi plienkami - tam sa da napnutie pekne regulovat, gumka sa da i lahko vymenit. Treba ale pouzit pradlovu, nie lastin.
Prehlad nasivania gumiciek:
http://ekozahrada.blog.cz/1101/tipy-a-triky-zpu...
@hhenike zalezi, co sa chystas sit - take tricko, natahovacie nohavice ci teplaciky sijem podla oblecenia co drobcovi pasuju. Vela strihov je i na nete.