icon

Skúsenosť - čo by sa mi zišlo a nezišlo v pôrodnici Ružinov?

ckatka
2. jan 2021

Rodila som pred 2 týždňami v Ružinove. Bola som jednu noc na normálnej izbe na 10p, jednu noc na jiske a 3 noci na nadštandarde na 9p. A napíšem vám, ktoré to,ešte len čaká, čo sa mne osobne zišlo / naopak čo som nosila zbytočne a spríjemnilo mi pobyt.
- vankúš ortopedický a deka. Na nezaplatenie. Postele nie sú veľmi pohodlné, hoci sú polohovacie. Pred porodom s bruchom som potrebovala niečo medzi kolená, po pôrode zas som extra vankúšom podkladala dieťa na kojenie resp pomáhal mi spať (po sekcii). Deku sme používali aj keď na mne ležal koža na kožu, bolo to stokrát prijemnejsie ako nemocničný paplón.
- vreckový nožík. Často sme na jedenie dostávali balené veci (šunka syr...), ktoré nešli ani za svet otvoriť rukami/zubami...jedlo nosia na izbu a fakt nechceš s každou blbosťou chodiť cez celú chodbu za sestričkami, si rada ze prejdeš na záchod.
-gumičky do vlasov.
-plienky -jeden malý balík jednotiek plienok je okej. V pôrodnici sme dostali krém na zadok, 5ks lidlovych a dve pampersky v darčekovom balíčku a pokiaľ je babo s tebou na izbe tak si prebalujes sama do svojich. Vlhčené obrúsky nedávajú. Na izbe sa hodia.
-toaletný papier. Väčšinou tam nikde nie je. Minula som dva za 5 dní.
-športové tenucke rychloschnuce uteráky. Zaberajú malo miesta v taške a rýchlo schnu. Nie je tam veľa miesta na sušenie a človek sa umýva /sprchuje relatívne často.
-soľ (jedlo nebolo úplne zle ale často z toho trocha soli spravila vcelku chutnú vec)
-veľká šálka a vlastný čaj a čajová lyžička (príp med cukor citrón...).Rýchlovarná kanvica aj mikrovlnka tam na chodbe je, ale fasuju sa len malé šálky a erarny čaj je čierny. Ľudia s vysokým tlakom ako ja by ho piť nemali toľko. Inak voda z tocky je pitná a v pohode. Kto je kavofil, doneste si. Rátajte s tým že z oddelenia vás nepustia ani do bufetu lebo korona a sestričky nevedia čo skor lebo majú brutal veľa práce.
-utierka/papierové utierky. Erarny príbor sme dostali od sestriciek, ale ostáva vám celý pobyt a treba si ho umývať /utierat
-vláknina v tabletkách - strava je typu biely chlieb/ biele rožky s maslom, múkou zahustena polievka, kúsok masa s cestovinou/zemiakmi a múkou zahustena omáčka...občas taveny syr, horalka, výnimočne jablko alebo homeopaticke množstvo zeleninového šalátu k večeri. Vykakat sa po pôrode (akomkoľvek) po takomto jedle môže byť horšie ako pôrod samotný. Myslite na to 😉vláknina a veľa piť a bude to v pohode.
-ovocie/zelenina/tvaroh /oriešky...resp.akekolvek obľúbené jedlo. Stredy a nedele je suchá večera typu tri krajce chleba a jeden trojuholník karicky. Nevravím ze sa máš prezierat ale napríklad ja čo nejem pečivo, som na tej strave trpela kým mi manžel nedoniesol za tašku jogurtov.
-bielkoviny/proteínovy drink. Mnohým ženám po pôrode opuchaju nohy. Je to z nedostatku bielkovín...A celkovo aj na mlieko treba...A.znova...nemocničná strava...bielkovín je tam ozaj malo. Mne kazali nech manžel donesie nejaké ochutené tvarohy a jogurty. A fakt to prešlo za tri dni.
-dosť veľké papuče (presne pre problém s opuchmi vyššie). Ak sa ti hnusi ísť bosá do spoločnej sprchy (kde z ostatných vyteká podobný bordel ako z teba...), tak aj slapky gumené do sprchy. Moc to nepomôže lebo voda strieka a odráža sa...ale pre tvoj dobrý pocit....
-ponožky napríklad som ja nepouzila...až na cestu domov. Nebola som ochotná sa zohýbať a bolo tam teplo.
-sieťované nohavičky. Vzala som si 5ks a dezinfekčné mydlo na prepratie. Tie sa mi zišli.
-vložky ani podložky netreba, to dajú. Tých je všade dosť.
-pre bábätko majú erarne oblečenie, čiapky a zavinovacky...ale napríklad rukavicky nedávajú. Ak chcete, treba si priniesť.
-odsavacka na mlieko. Mne sa hodila, lebo po sekcii som babo nemala stále pri sebe a mali sme ťažkosti so spustením mlieka.
-knižka. Absolútne som nevyužila, nemala som čas ani chuť. Radšej som len tak ležala a pozerala "do blba" aj keď som babo nemala, čítať v tej posteľnej polohe s bolavym bruchom sa mi aj tak nedalo.
-hudba a sluchátka. Využila.som veľmi. Hlavne pred porodom. Nahrávky hypnoporodu, hudba pri poskakovani na fitlopte cez kontrakcie...dobre mi padlo. Niekomu je lepšie púšťať z mobilu...mne bolo lepšie malé rádio s mp3 playerom. Lebo v telefóne furt niekto písal volal že či už. A mňa to znervoznovalo.
-nabíjačka s dlhým káblom
-celorozopinacie nočné košele na zips. Super vec..
-župan. Za mňa zbytočne. Mala som dlhu mikinu na zips s vreckami svoju. Vrecka musia byť 😉
-kufor na kolieskach. Niet tam toho co by pomohol s vecami. Manžel nesmie ani na chodbu. Takže berte niečo čo odvleciete...
-tiekla nám veľmi slabo tepla voda takže vlasy som si umývala až doma. Nevyužila som veci na vlasy.
Inak personál veľmi zlatý a ochotný. Akurát fakt majú toho strašne moc a je ich málo.

danica2711
2. jan 2021

@ckatka skvelý príspevok. Ja už to mám dávno za sebou, ale myslím, že sa ti zaň poďakuje veľa mamičiek, ktoré to bezprostredne čaká. A gratulujem k dieťatku