Výbava pre bábätko: Čo odporučiť a čo nie?
Ahojte. Čakám svoje prvé bábätko - oblečenia máme plno, niečo sme podedili. niečo pokúpili, takže toto neriešim. Riešim momentálne ostatnú výbavičku. Čo pre bábätko by ste určite odporúčali zakúpiť a čo naopak určite nie? Čo beriete za nevyhnutné veci pre bábätko - hlavne v začiatkoch? Ďakujem.
1.perinka uplne na zaciatok určite ano ale pre boha nie tie na lepačky. Urcite na zavazovanie. Mne sa mala sama budila ze sa zobudila na vlastne ruky 🤦
2.kvalitnu polohovatelnu stolicku na jedenie - uz od 4.mesiaca v pololahu vies krmit, vyskovo nastavit. za mna ziadna ikea stolicka
3. kresielko kmitacie, hojdacie je uplna zbytocnost...moji 2 v tom vydrzali max tolko co som zbehla na zachod a potom rev az na koniec ulice - co viem od znamych tiez, nevyuzili
4. odsavacka na vysavac - absolutne neinvestuj do tych co tahas ustami ci su na baterky. Ta na vysavac je kralovna odsavaciek
Tolko ma napadlo nateraz...je super ze si takto zisťujes.
Jaj a v mini veku do cca roka co najmenej fancy pulovrikov a rifiel 🤦 naj je overal s celymi nozickami alebo body a na to gaťuše aj s nozickami. Moji mali v inom vecne vonku chrbat a ľadove nohy..
Pripnem sa, aj mňa zaujíma čo využijem ako prvorodička 🙂
@katkaseiner ja sa čudujem, že ľudstvo nevymrelo keď neboli tie extra stoličky na kŕmenie
Rozhodne neodporucam rucnu odsavacku a ohradku. V nasom pripade bol zbytocny aj ohrievac flias a cumle, ale toto je individualne. A prilis vela maleho oblecenia na zaciatku.
Monitor dychu jednoznacne , odsavacka mlieka
Za mňa je pre bábätko nevyhnutný kočiar, vajíčko, postieľka a penová podložka na zem. Hojdacie kresielko som kúpila z ruky za 10 €, fajn vec, ale fyzioterapeut neodporúčal používať, maximálne na pár minút denne a tým pár myslel naozaj, že 5-10 minút. Takže využijeme až pri prvých príkrmoch. Odsávačky na mlieko som dostala, elektrickú nevyužívam a ručnú som použila možno 5 krát, takže to si rieš až keď to bude aktuálne, zbytočne kupovať nemusíš, keďže nevieš či budeš dojčiť alebo nie 🙂 takisto ohrievač fliaš som dostala, využívam len na sterilizovanie hračiek, ale to je celkom v pohode vec, využijem aj pri príkrmoch isto, ale zaobídeš sa aj bez toho 🙂
@dominikamacakova urcite by nevymrelo. Tu bola otazka postavená inak. Ja som len odpovedala co som povazovala pri detoch za prakticke a co naopak vobec nie. Nasa stolicka sa pouzivala 6 rokov pri 2 detoch, cize 110e vyuzitych absolutne perfektne
@dominikamacakova tak ľudstvo nevymrelo ani keď neexistoval internet a pozrite sa, tiež ho využívate 🙂 úplne zbytočná ironická poznámka na pani, ktorá sa snaží pomôcť a relevantne sa vyjadrila k otázke.
To je veľmi individuálne, moje dve deti využívali dosť odlišné veci. Pri jednom som veľmi využila odsávačku na mlieko, postieľku, ohrádku, kočík, sterilizátor... Pri druhom odsávačku ani raz, tiež nikdy nebol v ohrádke, postieľka by mu vôbec nechýbala a kočík prvé mesiace tiež dosť šetril.
Za mňa čo určite áno je šatka na nosenie, neskôr nosič.
Každé babo iné . U nás sa kresielko používalo u oboch - krásne sa vždy vykakali, keď som zapla jemne vibrácie . Polohovatelna stolička super vec - mali ju obe deti do 3 rokov , keď ešte poriadne nedosiahli na stôl z normálnych stoličiek. Prebaľovací pult sme nemali , prebalovala som na podložke , ktorú som si dala buď na gauč alebo posteľ . ,…uvidis sama
pozri, kazdy rodic je iny a kazde dieta tiez...
niekto pise kocik, my sme pri prvom kupili super a... nikdy ho nevyuzili, pretoze dieta kocik neznasalo, jedine riesenie bol nosic. Pri druhom sme sa nachodili kilometre....
Kvalitne vajicko (nie z kombinacie z kocika) ak chodite autom.
Zalezi ci planujes dojcit alebo nie, ale aj tak u nas tehotensky vankus na dojcenie, uz v tehu na chrbat a spanie. Plienky latkove. Slintaciky/podbradniky. Ak to nie je v tom, co ste podedili.
Stolicku sme mali tripp trapp, nezaberie miesto, a funguje dlhsie, mne ju habe aj starsi skolak 🙂 Nie je to lacna investicia ale pouzivali sme od narodenia, ked sa drobcek narodil a potrebovala som varit napriklad. Mala som kresielko Babybjorn fyzio, ziadne vibracie nic, a pouzili sme prve mesiace (kupene z druhej ruky)
Inak by som povedala, ze nic velke. Uvidis ake bude dieta, lebo kazde je ine a bez vsetkeho sa da zaobist. Na prebalovanie u nas podlozka na komode. Kupali sme vo vani normalne, ziadne speci vanicky a pod. Neskor som kupila cierno bielu podlozku a penovu na prve mesiace na zem. Starsie spavalo so mnou, postielku nechcelo, mladsie som mala kupene cosleeping chicco next2me... u nas bola topka pre vsetky deti spaci vak. Perinku som mala tiez a sme vyuzili.
zvysok by som si nelamala hlavu, vacsina je zbytocnost na par tyzdnov a zaobides sa...
Ja odporucam naucit sa ako s nim manipulovat aby sa nepretazoval krk
https://www.youtube.com/watch?v=Exea7H--YVMZáleží od bábätka aj teba.
Pri prvom som používala zavinovačku. Pri poslednej asi 2x? 😀 Už som vedela ako s novorodencom manipulovať. Vôbec mi ju netrebalo.
Ďalej mi nechýbal sterilizator.
Čo je super je postieľka pricapena k posteli (na pohodlné dojčenie a spanie dieťaťa na monitore dychu).
Zišla sa mi aj odsávačka na mlieko a aj cumlík
Ja považujem za veľmi dôležité monitor dychu, nikdy som nemala prebaľovací pult využila som kočík vajíčko postieľku a hniezdo do postieľky zavinovačky a kolotoč nad postieľku moje deti do roka správali so mnou v izbe v postieľke , ktorú som mala pri pišťali a po roku samé v detskej izbe aby som ich počula mala som vysielačku
kočík, postieľka detská, odsávačka mlieka, detská vanička, ... moje deti mali aj perinku - takú ako kedysi z domáceho peria.....
čo som nemala bol kolotoč nad postieľku - ľutujem, mohli sa zabaviť...
Kocik ale len hlboký, potom dokúpiť športový
Kvalitne vajco
Postieľku
Kamera
Stolička na kŕmenie polohovacia - peg perego prima pappa, tu máme a je super
Latkove plienky
Prebalovaci pult
Vanička s lehatkom
Odsávačka na vysávač
Toto boli pre mňa top veci na začiatku, ta stolička až od 4.m
Mam 4deti. Napr. Prebalovaci pult som nemala. Ani monitor dychu.
Ale taka pestunka-kamera je ozaj pomocnik.tiez cumel. 2deti nemali. Dalsie 2ano a je to veru rozdiel ze maju cumel a nie nonstop prsnik.
Tiez perinka. 3zo4 deti boli v perinke.
Ono v podstate toho na začiatok veľa nepotrebuješ. Kocik, vajíčko, postieľku (bez mantinelov), monitor dychu, deku kde si položis dieťa v obývačke, baby pestúnka je super vec... Ostatné veci kúpiš za pochodu... Deku s hrazdickou tiež nepotrebuješ hned... Určite zober aspoň ručnú odsávačku, ja kojím 3 rokya mne napríklad stačila celý čas len ta... Ústnu odsávačku a libenar si vezmi do pôrodnice (deti sa rodia so susnami). Prebalovaci pult, prvé dieťa bolo v kuse na pulte, 3 týždne som sa nevedela zohnut, druhé tam bolo raz...
- perinku/zavinovacku na klasicke trojviazanie, tie na jednu ozdobnu stuzticku nesplnaju funkciu, lebo rucky ostanu dietatku volne, mne sa na ne budili, ak neboli zavinuty
- odsavacku urcite na vysavac
- do porodnice rucnu odsavacku mlieka (staci si pozicat, mozno potom uz nevyuzijes, ale moze ti pomoct ci uz pri rozbehnuti laktacie, alebo naliatych prsiach, alebo ak by malo babo problem sa prisat, tak zacnes odsavackou par stlaceni, mliecko sa rozbehne a bradavka sa mu kus vytvaruje do ustociek)
- monitor dychu pozicat od porodnice, je to fajn ak babo dobre spi, tak aj ty sa lepsie vyspis, lebo nebudes v strese ci je ok (hlavne tie prve tyzdne)
Každé bábätko je iné aj preferencie mamičky, tak napíšem za seba, čo aktuálne veľmi využívame (má 3 mesiace). Postieľka (fixná v izbe, kde spí) a postielka na koliečkach čo presúvam po byte keď varím a podobne, aby na mňa videl, kamera (využívame každý deň, syn spi sám vo vlastnej izbe od prvého dňa), kvalitný kočík a poriadne bezpečne vajíčko, prebaľovací pult (mám v ňom odložené aj veci ako ohrievač vody, mlieko, fľaše..), veľa bavlnených plienok (využiješ na hocičo a veľmi často, náš s jednou vždy aj spí), odsávačka soplov na vysávač, monitor dychu, stojan na vaničku (netreba sa ohýbať - super vec), niekoľkokrát denne využijeme kolotoč (máme 3 rôzne na rôznych miestach, perfektná zábavka aj pri prebaľovaní). Ja veľmi využívam aj varič a ohrievač vody a ešte extra ohrievačku, ale ja nekojim.
Absolútne sme nevyužili elektrické lehatko, to slo hneď preč, hupatko zatiaľ testujeme, nevyzerá to nič moc. Zavinovačka/perinka uplna sprostosť, vôbec sme nepoužili a ani žiadne ulitky, zaväzovacky, proste stále je na voľno. Nepoužívame žiadne hniezda, ozdobné vankúše, pletence a podobné kraviny, žiaden baldachyn ani iné ozdoby do postielky.
Kočík (osobne by som už znovu do 2-3 kombi nešla, je to oštara, stačí vanička, potom vymeniť za origoš športiak), postieľka, vajíčko, monitor dychu, látkové plienky, 2-3 zavinovačky, cumle rôznych značiek - nech si bábo samo vyberie, ktorý mu sedí -, odsávačka na vysávač, Libenar, sudocrem/bepanthen. Lieky - Nurofen, Paralen (aj čipky aj sirup), Nasivin. Hniezdo do postieľky sa mi tiež osvedčilo, dcérka má skoro 9m a stále v ňom spinká (už sme vymenili za xxl). Ak budeš kojiť tak odsávačka mlieka, ak nie tak fľaše, termoska, dávkovač UM. Ohrievač na fľaše je nezmysel. K 4m určite polohovateľnú stoličku. Z vychytávok sa mne osvedčili Rock It na kočík, super vec, dcérka prespala s ním aj 2-3 hod, bez neho tak 20 min, a hojdacie kreslo, bez neho by som nenavarila a neupratala nič. Keď už začala byť dcérka mobilnejšia, kreslo sme vymenili za ohrádku.
Každá mama a každé bábo je iné. Nevyužili sme len zavinovačky na suché zipsy - stále sa otvárali a nedržali, ručnú manuálnu odsávačku soplov s balónikom - nič neodsala a šatku na nosenie - vyhovovali nám viac kočíky. Deku s hrazdičkou a turistický nosič len párkrát. Nemala som ohrievačku fliaš a ani nám nechýbala.
Presne, kazde babatko je ine. Moj maly napriklad neznasa spat v zavinovacke, ani ulitke ani v nicom priviazany. On je uplne na volno v hniezdocku a nebudi sa na svoje rucicky vobec 🙂 a to je teda riadne aktivny.
- kupovala som ohrievac flias od Avent, vyuzivala som par dni a teraz mi to uz len tak stoji na linke, pouzivam klasicku termosku s horucou vodou a druhu flasku so studenou. V noci sa mi nechcelo 5min cakat kym sa flaska zohreje 😀
- prebalovaci pult za mna tiez nie, mne sa velmi zle prebaluje v stoji, boli ma tak chrbat, ja mam gumenu podlozku na prebalovanie a robim to na posteli.
Ale realne ti toho vela na zaciatok netreba, vzdy za pochodu vies cokolvek dokupit, ja som behala prve dni nonstop do dm a do detskeho obchodu 😀
Za mňa kočík, postieľka a v nej hniezdo, látkové plienky, polohovacia stolička na kŕmenie, hojdacie kresielko, cumlík, milión flašiek sme mali a aj tak bolo málo😀 hrkálky, mojkáčik, monitor dychu, kolotoč nad postieľku, stojan na vaničku, to je asi všetko čo bolo pre nás také najviac využívané... Čo som určite nepotrebovala bola zavinovačka, mala som 2kg dieťa a už v pôrodnici som ju z nej vybrala keďže nám zavadzala pri dojčení, prebalovací pult úplná zbytočnosť, dodnes prebaľujem na posteli, u nás sa nevyužil ani nosič, malá ho neznášala...
Zbytocnost- prebalovaci pult, mala vanicka uplne normalna staci, zavisi ci budes kojit ci nie ak ano zbytocne su ti flase ohrievacky sterelizator ak nebudes tak to je velmi dolezite
Kocik - mala aj kocikovy strajk, no naucila som ju nan spat
Vajicko - naozaj kvalitne, poradit sa. Napr. Ja som nevedela ze cybex aton nie je so zakladnou vhodny na sikme sedacky, trebalo vyrovnavaci klin. Prisla som na to neskoro, pritom ide asi o najpredavanejaie a najbeznejsie vajce.
Nosic - dokupovala som, mala ma reflux, zachranil nam dusevne zdravie (pozeraj znacky ako rischino, sestrice, be lenka, pridaj sa do skupin na fb ako nosime deti a pod., nie vsetky nosice na trhu za xxx€ su naozaj ergo, nosenie tvarou na pred nie je ok).
Prebalovaci pult - vela ludi povie, ze zbytocnost, ja inde neprebalujem a neprezliekam. Od narodenia do teraz (ma 2,5 roka).
Elektricka odsavacka - pouzita sice len par krat, ale v tom momente, ked ju bolo treba som bola vdacna.
Monitor dychu - tu sa snad netreba rozpisovat
Kameru - mame xiaomi, + appka na akykolvek telefon
Sterilizator - mam nan miesto, mala je od 3 M na UM, za mna prakticke. Kupila som tu na bazariku za za par €.
Babybjorn lehatko - mala som z druhej ruky, vyuzil sa aj na prve prikrmy. Mala v nom bola rada, ale tiez plati, ze na zaciatku len par minut denne.
Odsavacku soplikov na vysavac

Treba vsetko nic sa mi nedalo zbytocne iba ak ulitka mala spi v zavinovacke.