Výbavička pre novorodencov - čo áno a čo nie
Ahojte, internet je síce plný zoznamov, čo treba pre malé miminko nakúpiť, ale všetky sú ako cez kopirák a prídu mi to také všeobecnosti, žiadne skúsenosti reálne, že čo áno a čo nie. Preto by som sa rada opýtala, čo ste vy pre svoje malinké nakúpili, trebárs aj niečo, čo pokladáte vy za super prospešné ale nepokladá sa za nejakú "základnú" výbavu.
Mám aj pár konkrétnych otázok, ak by ste mi vedeli odpovedať. 🙂 Malé sa inak narodí v októbri
- plánujeme kúpiť košík pre mimi, aby malo kde spať v obývačke a tak, do postielky zavinovačku. Myslíte, že sa zijde aj hniezdočko? Mne príde, že z toho hniezdočka rýchlo vyrastie
- a čo hovoríte na detské lehátko, konkrétne Baby Bjorn? Myslím, ale jeho využitie, názor mamičiek na ich nosiče poznám, len ma skôr zaujíma, či vôbec také lehátko využije bábo.
- ak sa bude čo i len trochu dať, rozhodne budem kojiť, ale kvôli škole sa bude podvečer o bábo starať partner, takže budeme odsávať do fľašky. Potrebujem také vecičky ako ohrievač fľašiek a pod?
- vaničku neplánujeme kupovať, máme veľkú vaňu a myslím, že si vystačíme s lehátkom pod bábo, je tu nejaká mamička, ktorá vaničku nekupovala a potom trebárs dokupovala?
-a posledná vec: som mala (162cm/50kg), priateľ má 183cm/80kg, takže tiež žiadny obor a všetci v rodine sú malí - gynekológ mi stále hovorí, že sa mi pravdepodobne nenarodí obor. Myslíte, že potrebujeme nakúpiť aj veľkosť 50 pre mimi? A koľko ste čoho nakupovali prosím, aby sa s tým dalo "vyžiť" (nechcem mať kvantum oblečenia). Kupujeme kvôli látkovaniu susišku, takže prať môžeme častejšie, ale neviem si predstaviť, koľko čoho potrebujem.
Ďakujem krásne za akékoľvek rady ❤
@ah1234 nooo pokiaľ máte psa. Tak na spanie by bolo fajn niečo vymyslieť.ked nechce aby spalo v postielke. Len tie košíky sú veľmi malicke to budeš mať asi na krátko.ale myslím že určite niečo existuje. Ale určite vaničku by som zvazila. Áno je pravda je to veľké a nespratne. Len moja rada prídeš o chrbát tak. Lebo zo začiatku musíš malé nonstop držať, lebo neudrží hlávku a druhou rukou po umývať...... Ufff po čase ta bude bolieť tak ci tak len z toho nosenia..... (možno len mňa tak bolel) a púšťať toľko vody jednak zbytočnosť a zbytočne dlho čakať. Tretia vec hygiena to budeš pred každým kúpaním vaňu čistiť? Teraz sa ti to možno nezdá, ale nebude sa ti chcieť ver mi. 😉
Ahoj, mám tri deti a je teda dosť vecí ktoré som zistila že potrebujem a ktoré nie. V prvom rade vaničku určite áno. Nebola som ani po sekcii ani raz, ale po pôrode si ubolena a fakt si neviem predstaviť byť celý čas kúpania ohnutá nad vaňou a jednou rukou držať mimi a druhou umývať, celý čas ho držať totiž musíš pokiaľ nemáš lehátko a aj keď máš aj tak ho polovicu času držíš keď umývaš chrbátik a ritulu. Za mňa aj vanička aj lehátko, tak sme si kúpanie užívali. Lehátko take na odloženie bábätka som mala pri druhom a treťom pre mňa veľká pomoc. Sú deti čo im nevadí nevidieť mamu a sú spokojné moje má museli vždy vidieť inak plač, takže som si ich v lehátku prenášala. Pri poslednom som mala hojdacie a to bola topka. Žiadne extra výdavky kúpené v bazáriku predané v bazáriku. Oblečenie najpraktickejsie sú overaly na zapínanie a aj body s pancuskami. Veľkosť som mala pár 56 a zvyšok väčšie a to som mala do 3,5 kg všetky deti 50 cm. Strašne rýchlo rastú za mesiac-dva kupuješ väčšie čísla. Pri strednej som mala šatku na nosenie detí ak by som ju nemala asi sa zrutim ona stále na mne nacapena kolikova. Prvá tak normálne a posledný ten najradšej spal v kočíku bezomna. Záleží aké budeš mať dieťatko. Zavinovacky som využila v zime to mali namiesto overalov je to ľahšie a po prechádzke ho len rozviazes a je to. Hlavne držím palce nech je všetko ok.
Ozaj a vaničku som skladovala vo veľkej vani otočenù naopak, vtedy nezavadzia nejak extra.
Oblecenie 50 je tak mna zbytocne pokial nemas predcasniatko. Prvy sa narodil 51 cm a v pohide nam stačili 56. Dvojičky mali 46cm a 56 boli obrovské takze som im kupila balík 50tiek ktory mali vejpul a uolne im to stacilo lebo z nich veeeelmi rychlo vyrástli. Vaničku odporucam kupit... vida je vzácna treba ju šetriť ;) na veľkej ploche ti voda velmi rychlo vychladne a ďalšia vec z hygienických dôvodov by si musela dezinfikovať vaňu pred každým kupanim co u niekoho je kazdy den záleží ako casto planujes kúpať. U nas lehatko zbytočnosť, pokial mas dobre dietatko tak mu staci košík a ak by si mala nervóznejšie babatko skor využiješ hupacku (mozno bude vyžadovať pohyb ktory v lehátku nedocielis) samozrejme to nie ej pravidlo niektorým detickam sa nepáčia ani lehatka ani hupacky. Ja namiesto lehatka používam jedálenský stoličku v lahu. Prebalovací pult moze byt zbytočnosť ale ja nan nedam dopustiť. Hniezdo som nekupovala malých dávam spávať do perinky... mojim vsetkym trom to tak vyhovuje najviac. Ohrievacku ja osobne odporucam je to urcite lepsie a rychlejsie ako zohrievať vo vodnom kupeli.
Dakujem baby, teda vsetky ste za vanicky.. Porozpravam sa vecer s partnerom a uvidime, co na to povie, kupat bude asi primarne on. Teda, myslim drzat babo. Tie z ikey su pomerne male, tu by som vedela dat k vani mozno aj. 🙂
A inak super postreh od vas, co mate zimne babarka, ze zavinovacka sa da vyuzit namiesto overalu. Tie sa mi vobec nepaxia, ten system ich a su drahe a vydrzia tiez len chvilku. Dakujem 🙂
Ja som nemala vanicku a ani mi nechybala , teraz cakam druhe a vanicku neplanujem. Kym bol malicky umyvala som v umyvadle a potom od 3,4 mesiacov vo vani. Chrbat ma nebolel ani z umyvania ani z nosenia. Treba trosicka cvicit a sa hybat . Dieta som odkladala do vajicka na chvilku tam som ho aj hojdala, pripadne na gauc ked bol malinky uplne , alebo som z kocila odmontovala vanicku a tak ho ulozila al som nechcela aby spal v postiéke. Neskor sme kupili polohovaciu stolicku na jedenie a tu trraz planujem vyuzit aj na odlozenie . - ja som si vystacila s minimom veci a nelutujem. Ani sa clovek nenazda a to dietatko sa hybe a ma ine zaujmy a aspon neriesim kam s haraburdami🙂
@chrissie_kf takto rovnako sme zamyslali aj my to kupanie. Tak uvidime, hlavne vanicku mozeme vzdy dokupit, takze to asi nechame na "poslednu" chvilu..
Vanicku ano, pri kupani vo velkej vani Ta budu boliet krize. Minimum veci i oblecenia(rychlo rastie) postielka + kocik s vanickou - tu moze byt aj v byte cez deň aby bolo pod dozorom do cca 4-5 mesiacov. Potom sa uz dost hybe.
Hniezdocko - ja som pouzivala perovu perinku, do nej sa zakrnuskal a bolo mu dobre, takze za mna je hniezdo zbytocne. A vzdy mozes dokupit
Lehatko do izby - pre male babatko co este nedrzi hlavku mi pride nevhodne. Chodievam s malym k neurologicke a celkovo nas vystriha aby sme dietatko davali na rovne (kym nesedi) kvoli chrbtici. Obisla som sa bez neho. Teraz aby nas mohol sledovat ho obcas polozim do polohovacej stolicky na jedenie
Vanicka - nejde o to nakolko mate priestrannu vasu vanu. Ale ze by malo mat novorodeniatko svoj vlastny "chraneny, cisty" priestor mimo vasho co sa umyvania tyka
Oblecko - na zaciatok 10ks body, 5ks polodupaciek (budes casto taketo mnozstvo prat ale za mesiac to vyrastie, skoda penazi mat ich vela) . 2 perinky aby sa dala vymenit ked sa precika. Dupacky (overaly) sa mi neosvedcili, ma to milion cvokov okolo noh a babo sa casto prebaluje, siel ma z tych cvokov slak trafit tak som to zrusila.
Este jeden postreh, super su pre novorodenca zavinovacie body (maju v HM), vyhnes sa pretahovaniu cez hlavicku co sa babatkam nepaci aj su zo zaciatku take krehke.
Za mna vanicka urcite ano, je to jednoduchsie na kupanie babatka...
Hniezdo, kosik mi nechybali ani pri jednom
Vibracne lehatko/hojdacka- prvy syn nevyuzil vobec, vrestal v tom; druhy vyuzil do 9 mesiacov (treba skusit mozno pozicat)
Perinku sme nevyuzili lebo bolo strasne teplo (leto)
Pri prvom som pouzivala ulitku (strhaval sa mi zo spanku na pohyb vlas
tnych ruciciek a v ulitke to bolo ok)
Ohrievacka flasiek - za mna nie, ohrievali sme vo vode, mimo domu sa da vyuzit termoska s horucou vodou
Ja som vyuzila na maximu klasicke biele bavlnene plienky lebo syn vela grckal tak som chodila ovesana plienou prveho pol roka...
pocet ks oblecka je individualny... moj druhy syn ako velmi grckajuci a prekakavajuci sa mal teda spotrebu obrovsku (aj 5 bodyciek za den)... ale susicka to zachrani
Naplno som vyuzila decku s hrazdickou... davala som tam chalanov uz okolo 2-3 mesiacov, boli tam “odlozeni” cez den ked nespali
Ja som mala podobne preferencie ako ty - nekupovat velku vanicku. Mala som vanicku, ktora sa postavila na vanu, takze nebola tak nizko, ako klasicka vana, nezaberala vela miesta a neminulo sa vela vody. Konkretne The Neat Nursery Co. Supabath - kedysi ju este aj predavali v Bratislave, ale teraz je ju tazsie zohnat, celkovo tychto typov vaniciek nie je na trhu vela. Ja som napokon kupila z bazaru - jej to uvolnilo miesto a ja som si povedala, ze aspon nekupujem haraburdu, ked bude zla, nebude mi to luto vyhodit. Cena novej bola asi 15-16 €. Nakoniec ju pouzivame dodnes, maly je vo vani a do tejto vanicky si prelieva vodu poharikmi a vypusta to cez ventil. Fotka je z netu.
Dalsia super vec bola postielka na kolieskach (40*70 cm alebo 40*90 cm?), so spustacou bocnicou. V noci spal v nej v nasej izbe, cez den som si ho posunula v byte, kde som chcela. Tiez mam z bazaru, lebo som nevedela nikde zohnat. Fotka je od tej pani, ktora mi ju predala. Potom ked mal asi 5 mesiacov sme uz presli na postel, ktoru ma doteraz (juniorska, trochuu mensia ako klasicka dospelacka, s odoberatelnymi bocnicami a lozko sa da posunut do viacerych poloh, aj nizko k zemi). Takze my sme napr. klasicku postielku 60*120 ani nemali. Aj tak by mu uz teraz bola mala.
Lehatko babby bjorn mame, pouzijeme aj pri druhom. Ja som chcela toto, lebo mi prislo take "humannejsie" ako tie roboticke, kde to vibruje stale tak isto rovnomerne. Vravela som si, ze syn sa bude hojdat tak, ako bude chciet. Aj to tak bolo, ale az po par mesiacoch. Zo zaciatku to dopadlo tak, ze sme ho tam mohli posadit, ale hojdat sme to museli my. Je to uplne lahucka konstrukcia, skladne, da sa prat, prakticke na transport. My sme ho pouzivali aj v cakarni u lekara, aj na navsteve, aj pri jazere v lete. Vzdy len na chvilu, nebol v tom hodiny denne. Tiez som citala, ze deti by mali byt hlavne na rovnom, cize deka s hrazdickou alebo tak, ale nam to lehatko vyrazne ulahcilo zivot. Deku s hrazdou sme dostali a tiez sme vyuzili.
Mame aj vedierko na kupanie - tiez je tam vyhoda, ze sa napusti menej vody, pouzivali sme obcas, skor tak pre zmenu, nelutujem, ze ho mame, ale prezili by sme aj bez toho. Lehatko do vane sme vyskusali raz a darovala som ho - tvrda neforemna blbost.
Pri oblecenie nekupovat nic, co ma uzke rukavy - male deti nevedia este potlacit ruku von z rukava a ked je uzky, tak ani z druhej strany nevytiahnes. Niektore pulovriky, co sme dostali, sa ani nedali obliect. Pokial ide o farbu, osvedcila sa mi biela (a bavlna), lebo ked to bolo ogrckane, precikane, mohla som dat na vysoku teplotu prat vela naraz. Pri tych farebnych (cervene a tmavozafarbene) som to musela delit podla farby, niekedy po vyprati na vyssej teplote uz nevyzerala farba (a hlavne potlac) taka pekna.
A este na kojenie mi velmi pomohol vankus "my brest friend". (Kojenie v lahu bolo samozrejme najpohodlnejsie, ale trvalo mi, kym som sa to naucila). Zo zaciatku (kym nebol syn velmi tazky) som kojila len s nim. Vankus ma opierku na chrbte, takze bol pohodlny aj pre mna. A dieta na nom samo lezi, staci ho pridrzat. Lebo mat na predlakti 4 -5 kil 40 minut je nepohodlne. A mam pocit, ze vela mamiciek sa popri kojeni hrbilo dopredu (ked som videla na nejakom stretnuti). S tymto vankusom si proste sadnes, opries sa, a dieta len polozis akoby na "putik". Len tiez sa nepredava bezne, skor su v ponuke take makke vankuse v tvare rozku - ten mi nevyhoval.
polozis na "pultik" malo byt
@ah1234 Baby viete mi poradiť , ktorý vankúš s klinového tipu je lepší ? Klin Smart či Air ? chcem ho pre moju malú a neviem sa rozhodnúť http://www.prisababy.sk/Plachty-Vankuse-Paplony
Tak skúsimist po poradí písať budemlen z vlastnej skúsenosti.. 🙂
- my budeme mat kolísku v obývačke doma u maminy ale u nás som kúpila perinku a hniezdocko
- lehátko myslíš ako to hojdacie??
- tak ja som ohrievačku fliaš využila a idem kupovať aj teraz takže za mňa určite áno dobre aj na prikrmy...
- vanicka síce tu sa asi ne zhodneme my máme vanu ale u mňa vanička s vypúšťa im dňom a k nej stojan...
- tak ja mam pre istotu aj veľkosť 50 a približne miery tvoje... Ja mam vecičiek viac dá s a povedať... Pretože ja mam aj 2.5 ročnú dcérku ktorú do škôlky ešte nedávam a osobne nechcem prať stale keďže priateľ robí v zahraničí... A bude doma tak týždne dva a 4 až 5 preč..
No a čo idem ešte kupovať je určite monitor dychu, vysielačky, to spomínané hniezdo a....a už ma nenapadá :D
Je pravda, že si treba poriadne premyslieť čo komu vyhovuje. Napr. ja som mala lacnú vaničku z Tesca, niekomu úplne postačí, ale pre mňa to bola čistá katastrofa. Nepraktická, veľká, čudne formovaná, nemala som ju kam odložiť. Veľakrát som ho umyla v umývadle a bolo vybavené. Potom som dostala skladaciu stokke vaničku a bola parádna, presne sa hodila našim nárokom, veľa sme cestovali a krpec sa rád čvachtal. Mám ju schovanú v skrini a čaká na ďalšie bábo. Nejakú vaničku odporúčam(ušetrí sa voda).
Moja rada je nekupovat kvantum veci dopredu. Nie je problem odbehnut do obchodu ci objednat ked bude treba. Ked pridete z porodnice, realne ti toho treba velmi malinko - a zvysok je lepsie dokupovat za behu, ked vies co ti vyhovuje a co ti chyba.
Oblecenie - my sme tiez pomerne mali, drobec mal necele 4kg ked sa narodil a komplet vsetko novorodenecke oblecko mu bolo velke. Ale velmi rychlo dorastol, nejako som nedokupovala tie uplne mikro veci - okrem toho latkove plienky pridaju na objeme. Prve tyzdne nosil len bodycka a dupacky, pripadne bodycko a teplacky, vonku na to max svetrik a overal. Vsetky tie superchutne outfit mal na sebe max raz-dvakrat.
Flase - kup jednu, pre istotu. Mozno bude ok, dokupis viac, mozno zistis ze musite skusat vselijake aby drobcovi pasovala. Ohrievacka je za mna zbytocnost, ale opat - uvidis, zohrejes 3x v miske s teplou vodou (drobatka piju tak malo toho mliecka ze je to raz dva) a bud si povies ze toto je ok, a mozno si povies juj ta ohrievacka by mi fakt bodla.
Ak planujete latkovat urcite si kup balenie novorodeneckych jednorazovych plienok - aj tie najmensie latkovky budu prve tyzdne velke, nech nie si prekvapena. A nekupuj dopredu vela rovnakych latkoviek, roznym detom rozne sadnu (napr co si kamoska nevedela vynachvalit mojmu pretekali, a naopak).
Elektricku odsavacku by som mala pripravenu doma dopredu, zvlast ak planujes odsavat aj tak, ked ta raz chyti zapal kazda minuta draha :D
Vanicka - najprv sme nemali, dokupili sme z Ikey, bola ok.
Lehatko - mali sme, ale nie okamzite a nie Baby Bjorn. Ale ked uz bolo celkom sa vyuzilo, neskor sme kupili Nuna Leaf kedze je robustnejsie a vydrzi dlhsie.
Kosik je fajn na prve tyzdne, dlho nevydrzi ale mne sa oplatil urcite - lahko sa prenasa, hniezdocko navyse uzby bolo zbytocne.
Este odporucam tehotensky vankus - pocas tehu na spanie, bol na nezaplatenie, po porode sa vyuzil pri kojeni.
Sterilizator - netreba kupovat dopredu, ale ak budete neskor krmit z flase mala som mikrovlnkovy a vyuzivala som ho vkuse (jedina vec na co sa pouzivala mikrovlnka u nas)
Organizator na kocik co pripnes k rucke a tam mozes dat servitky, flasu atd. - uzasna vec.
@radusiq dakujem za rady, aj k latkovaniu 🙂 ja to teraz riesim, ktore plienky do porodnice a tak lebo tam sa mi latkovat tazko bude mozno (ak nebudu mat samostatnu izbu tak neviem) a pamparsky a podobne na miminko dat nechcem (ci uz zo zdravotnych dovodov alebo ekologickych). tak robim prieskum moznosti :D
@ah1234 chapem ja som toto iste riesila, aj ked uz je to vyse 5 rokov dozadu. Vtedy jedine co boli take drobucke latkovky boli Tots Bots Teenyfit - mala som len jednu, boli dost drahe a mala som aj novorodenecky Bambino Mio kit (ten bol uplne nanic). Hned ako sa narodil este stale bola velka a pretekala, cca o 2 tyzdne uz ako tak dobre, a ked mal 2 mesiace uz bola mala. Takze z enviro hladiska mi to velmi dobre nepride kedze tie plienocky skoncia v odpade skor nez sa stihnu naplno vyuzit (teda predas aj pouzite ale stale - to kupi pouzite plienky po dajme tomu 2 detoch). Pozri na Naty plienky od Nature Babycare, tie som pouzivala z jednorazoviek a boli fajn...
@ah1234 do porodnice musí doniesť jednorázové plienky, tam to vyžadujú, látkovať môžeš doma
@janickacrazy možno nie vo všetkých a v Čechách sú celkovo ústretovejší, čo sa týka alternatív pri pôrode
@ah1234
Hniezdocko ako pises rychlo vyrastie. Obides sa aj bez neho
Lehátko - za mna super. Nedalo sa mi celý den maleho nosiť, tak bol v lehatku a odtial pozoroval svet. Ale nebol tam od narodenia, az neskôr. Dovtedy na rukách 🤗
Vanicku si určite kup. Zide sa, uvidíš. Zbytočne budeš na tych par minút kupania na začiatku napustat vaňu. V ikee stojí par eur.
Oblečenie začínaj od 56 kupovať. Par veci 62 a uvidíš ako rychlo ti bude rast, a nekupuj veľa, nevynosi ti to babo 😉, viem o com hovorím, ver mi.
Prebalovaci pult nezabudni, inak ti odídu kríze ak si chcela prebaľovanie na posteli alebo na gauci. V ikeii za pár eur.
No a keďže príde v októbri, dobrý fusak.
A keď chceš odsávať, elektrickú odsavacku a nádoby na uschovanie mlieka a zohrievac asi tiež. Da sa aj vo vodnom kúpeli ale zohrievacka je podľa mna super.
Hlavne rozvahu pri nakupovaní, mame internet, kuriérovi
@janickacrazy no v motole im je to jedno, ja som sa vcera vylozene pytala. Dokonca som naopak bola sestrickou pochvalena, ze minimalne prve dni su latkove plienky najlepsie. A platime si nadstandard, tak to by som ich chcela vidiet, jak mi nadavaju, do coho balim svoje dietatko..
@ah1234 Ahoj. Košík v obývačke som mala aj ja, ale stale som kontrolovala dýchanie, kedze monitor dychu bol v postieľke, ale košík som využila ( ešte môj po mne). Zavinovacku urcite, aj dve, alebo obliečky ako zavinovačka, ked jedna bude v práčke, tak na striedačku.
Mlieko som odsavala stale, ohrievac na flase sa mi hned v noci pokazil, takze som rychlo ohrievala vodu v konvici a mliecko som odvtedy ohrievala vo vodnom kúpeli, pride mi to rychlejsie a mas o jednu somarinu menej. Odporucam sklenenu flasku, rychlejsi ohrev, lepsia údržba.
Vaničku by som kupila uz len kvoli spotrebe vody do velkej vane a kvoli svojim chrbátom.
Tiez mam sušičku, oblečenia tak po 5 body, 5 pyzamiek, 2 polodupacky, zo dve ciapocky, zavisi aj od rocneho obdobia. Mne trebalo aj 44, ale to uz je iny pribeh. Boli sme s manzelom malinke babatka? Potom asi bude treba aj c. 50, ale menej kusov, uz len do porodnice treba.
Vela stastia.
@ah1234 Aha, tak u nás vyžadovali jednorázové, ja som tiež mala nadštandard, ale bola som po cisárskom, takže tie prvé dni som nemohla prebaľovať.
@ah1234 a ešte ku hniezdu. Myslim, ze ked je zavinovacka, hniezdo netreba. Mantinel sa zíde, nasa by sa bez neho cela obuchala o zabradlia postielky, divoška. A neskor zabrani vypadavaniu cumlov a hraciek z postielky. Ale sila som si dva, jeden siroky 30 cm na zaciatok. A druhy 55 cm ma neskor, ked uz bolo dno postielky celkom na najnizsom stupienku.

@ah1234 ja som kupovala vaničku v ikei 🙂 je oproti iným menšia a aj si ju tu na mk celkom chvalili 🙂