Aké je to byť zdravotnou sestrou?

lexilero
15. nov 2023

Čaute!

Prvý krát tu postujem, tak dúfam že v správnej kategórii.

Mám ukončený gympel, rozhodla som sa pár rokov po ňom pracovať, ale rada by som sa vrátila naspäť do školy.

Moja najlepšia kamarátka bola zdravotnou sestrou, ale hovorila že neodporúča, je znechutená z celého prístupu zdravotníctva u nás.

Chcela som sa preto spýtať, aké je to pre Vás momentálne, ako vyzerá Váš bežný deň, aký bol Váš najhorší/najlepší deň?

Kde by som mala začať so štúdiom?
Pozerala som že je možnosť diplomovaná zdravotná sestra alebo potom ako bakalár praktická sestra.

Kamarátka je diplomovaná sestra a hovorila že je to preferované lebo už majú aj prax zatiaľ čo bakalárske nemali (teda pokiaľ sa to nezmenilo, je odo mňa staršia a študovala to pred 10 rokmi).

Aké sú plusy, mínusy diplomovej a bakalárskej? Prípadne je ešte niečo iné?

Bolo by lepšie pre mňa externé štúdium lebo nemám rodinu, som na všetko sama, mám 23 rokov, nejaké úspory mám ale potrebujem nejaký príjem, prípadne ak by sa dala nejaká študijná pôžička zobrať, alebo ak by ste poznali nejaký príspevok od štátu.

Rada by som počula aké to je momentálne pre vás, čo si myslíte o vašej práci, aké bolo štúdium, prípadne rady aké štúdium vybrať, aké sú možnosti po štúdiu atď

Vďaka moc baby 🖤

buberova
15. nov 2023

Odporúčam si vypočuť najstaršie epizódy z podcastu doktor má Filipa... Tam dosť narovinu hovoria s čím sa stretávajú

melanta
15. nov 2023

Diplomovaná sestra je štúdium pre existujúce sestry bez vysokej školy. Čiže nie pre teba. Ty ak chceš byť zdravotná sestra, tak smer vysoká škola, odbor ošetrovateľstvo. Žiadna iná cesta za prácou zdravotnej sestry ak máš gymnázium nie je. Stačí ti bakalár, môžeš ale samozrejme pokračovať aj na magistra.

lexilero
autor
15. nov 2023

@melanta určite?
Lebo čo som pozerala podmienky tak si akurát pýtajú vysvedčenie o maturitnej skúške z hocijakej strednej školy a spraviť test z biológie... Nie je tam napísané že môžu len zo zdravotnej strednej.

https://szsba.edupage.org/a/prijimacie-konanie-...

Či?

Len sú tam dve nadstavby, praktická sestra a potom diplomovaná.

lexilero
autor
15. nov 2023

@buberova pozriem, díky!

melanta
15. nov 2023

@lexilero okej, toto beriem. Ale otázka. Ide o 3 ročné denné pomaruritné štúdium. Prečo by si si robila to, ak si môžeš urobiť trojročné vysokoškolské štúdium. V prvom prípade budeš mať stále iba stredoškolské vzdelanie, v druhom prípade VŠ prvého stupňa. Ak sa budeš chcieť neskôr kariérne posúvať a budeš mať "iba" stredoškolské vzdelanie, budeš si to ošetrovateľstvo tak či tak popri práci externé robiť. Takže išla by som rovno do VŠ.

tani777
15. nov 2023

V principe je jedno,ci pojdes na nadstavbu alebo vs..je to to iste,rozdiel je len v titule,a teda tak,ako pise nado mnou,ak chces pokracovat (stanicna,vrchna..) musis mat vs,cize by si si robila to iste studium zas..a praca ako taka..musi to byt pre teba poslanie,potom to neberies tak "katastrofalne"..ano,podmienky byvaju aj zle,ale byvaju aj super..oddelenie od oddelenia,vsade je to individualne..mozes mat perfektne oddelenie,natrafis na zly kolektiv 🤷‍♀️ s praxou je to rovnako,aj na vs sme mali kopu praxe,tam je nejaky urceny pocet hodin,ktory musis absolvovat,inak ta nepustia k statniciam..
No a najhorsi den moj? Jednoznacne,ked zomrel jeden z "mojich" pacientov...najlepsi? Skvelych bolo vela,kazdy den,ktory skoncil dobre,bol skvely 😊

vani190493
15. nov 2023

@lexilero praktická sestra je stredoškolský odbor, bakalár je vysokoškolské štúdium 1.stupňa. Je to nezaplatena robota, len toľko z mojej strany zdravotnej sestry.

anavixy
15. nov 2023

Ja mam gymnazium, potom par rokov psychologie a nakoniec som pocuvla svoje srdce (😄) a stala sa sestrou. Studovala som VŠ v Brne.
Ano, pracuvat v zdravotnictne je na ho*no, pracovat na odd na ktore vsetci pindaju, lebo vsetci viac vnimaju to zle a tue zle nez tie dobre, je na ho*no, pracovat v totalne rozbitom kolektive s ludmi alebo len clovekom co miluju robit rozbroje je na ho*no, znasat emocne vykyvy vedenia ktore ti kedykolvek si zmysli nadava do p*č, ku*iev a sprostych je viac nez na ho*no, plat je na ho*no, zmeny a plan je na ho*no ked nie je dostatok personalu a je vela pacientov, robit papierovacky na ukor starostlivosti o pacienta (lebo neda sa bohuzial stihnut aj to aj to a vzdy tym trpi pacient!!) je velmi na ho*no, ALE ja osobne by som nikdy nemenila, tato praca ma naplna (ked sa bavime o sesterskej praci a nie o tom co je tam vsetko okolo zle), nemenila by som oddelenie na ktorom pracujem (ludi hocikedy..) a nemenila by som vsetko co som vdaka nej ziskala, co som sa naucila… no to si moze clovek povedat o kazdej praco, o kazdom povolani, pokial ho berie ako svoje “hobby” alebo “poslanie”, nemyslim si ze sa da povedat ze ked sa to tebe nepacilo, tak sa to nebude ani mne pacit a naopak. Je to o tebe, ja som od malicka chcela pracovať v zdravotnictve, chcela som byt sestra alebo PA, som sestra a nelutujem… ale je pravda ze mam v rodine sestricku, takze ja som ziadne iluzie o tento praci nemala a aj v skole nam pravidelne iluzie marili 😄 drzim palce, aby si sa rozhodla spravne, dobre sestry potrebujeme vsade 🍀
A k tomu studiu, diplomovana sestra nema viac praxe nez bakalarka pokial predtym nema vystudovanu zdravotnu strednu 🤷🏻‍♀️ to je hlupost… akurat sa mozes na odd zamestnat ako napr osetrovatelka a popri tom studovat, sice tym sestersku prax fakt nenadobudnes, ale aspon budes zorientovana. Za mna urcite radsej VŠ.

henriettv
15. nov 2023

@lexilero ono to záleží aj od nejakého smeru/oddelenia na ktorom by si chcela pracovať a od kolektívu. Ja som pracovala na chirurgii, mňa práca bavila a napĺňala ale kolektív bol nie veľmi dobrý, na základe toho som aj skončila a išla pracovať na ambulanciu. Teraz si dorábam urgent, budem pracovať ako záchranár.
Práca sestry je krásna ale nedocenená, nezaplatená a si "jednou nohou v kriminále", pacienti niekedy nešetria nadávkami na tvoju osobu a niektorí nemajú problém ťa aj fyzicky napadnúť. Mňa pacient kopol do brucha, oplul, raz ma jeden začal obchytkávať.
Môj najhorší deň bol hneď druhý deň ako som nastúpila. Ráno som išla za pacientom, spravila hygienu, rozprávali sme sa a potom som išla dorobiť papierovú robotu. Za chvíľu dobehol pacient s tej istej izby že ten pán asi zomrel. A áno, zomrel. Tiež jednen s tých horších dní bol, kedy mal pacient diagnostikovanú rakovinu v terminálom štádiu. Každý deň ma držal za ruku a prosil ma, aby som mu pomohla od trápenia, že má veľké bolesti, plakal. Vtedy som si aj ja poplakala. Ale človek to musí brať tak, že smrť patrí k životu.. musí byť "splachovací", nepripúšťať si takéto veci k telu ale zároveň musí byť dostatočne empatická.
Najlepšie dni boli samozrejme tie, kedy sme vyhrali boj nad smrťou, pri resuscitácii pacienta. A potom tie, kedy sa pacienti prišli poďakovať za starostlivosť 😊 jedna pacientka mi každoročne písala vianočný pozdrav, to bolo veľmi milé.

lexilero
autor
15. nov 2023

@melanta @tani777 aah okejj, no hej, VŠ by bola lepšia lebo aj tak to budú tri roky tak či tak... Takže prax je aj na výške však? Lebo kamoška vravela že keď ona študovala tak nebola... úprimne na študijný program na výške som sa nepozerala poriadne tak neviem, tak som sa spýtala priamo tu

Ahh tak podobne ako v každej práci, kolektív, práca s ľuďmi... Vidíš nad vrchnou som a kariérny rast som celkom zabudla... takže asi definitívne VŠ by sa oplatila... úprimne asi sa len bojím že som príliš blbá preto som sa tak nahrnula že yes, nadstavba to dám. Ale podľa mňa ak sa budem učiť a snažiť sa tak neni dôvod prečo nie.

majamat
15. nov 2023

ja som sestra, kedysi som zacala na int odd v nemocnici, potom som sa vratila domov a odvtedy som v CSS.
rovnako ako ostatne, som znechutena. neustale pribudanie tlaciv, uz mam pocit, ze setra sa s tava pomaly sedavym zamestnanim. ako ano, trochu prehanam, aj beham okolo ludi. no natlak zo strany vedenia, pribuznych aj zo strany klientov ( niektorych ), to neustale napatie, casto sa cely den nezastavime, casto robim aj na ukor prestavky, hoci mam celodenne sluzby, nedostatocna profesionality so strany opatrovateliek tiez komplikuje pracu, fakt je ze nielen moja,a le aj ich praca je nezaplatena.

samotna praca s ludmi ma bavi, chapem, ez treba robit aj zaznamy,a le niektore tlaciva mi pridu vlemi nezmyselne, ale ze velmi. keby sa odburala tato birokracia - resp zjednodusila nejakym sposobom, bolo by viac casu na pracu s ludmi. tiez by bolo dobre dovzdelavat nizsi zdravitnicky personal. zial pri mzde ktoru maju toto nepojde.

raz mi jedna byvala kolegyna, ktora robi veducu v jednom zariadeni povedala pamatnu vetu..." clovek je vdacny aj za zleho pracovnika"
to hovori za vsetko.

ibatanecnica
15. nov 2023

dá sa študovať buď externe - praktická sestra na strednej škole - 2 roky alebo bakalárske štúdium 3 ročné na VŠ a si sestra. alebo diplomovanú sestru - to môže hocikto, kto má ukončenú už strednú školu s maturitou - nemusíš mať zdravotnú. V praxi sú väčšinou na rovnakej úrovni ako bakalárky. PS - je na najnižšej. A má menej právomocí. Ja som tiež sestra, ale robím to krátko. Mňa to vždy lákalo, tak som sa na to dala. Ja som spokojná. Záleží na tom, čo chceš robiť, na akom oddelení si, akí sú lekári, kolegyne . Veľa vecí je takých, ktoré nezmeníš a veľa sa dá zmeniť. Treba skúsiť a uvidíš

ibatanecnica
15. nov 2023

@melanta diplomovanú môže študovať hocikto, kto má maturitu - aj z inej školy , nie len zo zdravotnej

lexilero
autor
15. nov 2023

@anavixy ahh vďaka!

Jo... Ako už som dlho uvažovala nad zdravotníctvom, chcela som byť doktorka, knihy som nakúpila, učila ostošesť, ale potom som stratila celú rodinu, život išiel dole vodou, psychika v hajzli... to bolo pred tromi rokmi.

Teraz som na tom lepšie, myslím, snažím sa.
Sestra mi príde fajn povolanie, aj zárobok... Kamoška hovorila že si fajn zarobila v nemocnici že až vyše 1.5k v čistom lebo nadčasy, víkendy, nočné.

lexilero
autor
15. nov 2023

@ibatanecnica ahaa vďaka!

Na akom oddelení pracuješ?

Tipujem že ak chcem špecifické oddelenie treba si dorobiť ešte niečo po bakalári.. či?

Rozmýšľala som neurológiu, prípadne v nemocnici, alebo ak na klinike tak zubnej. Toto ešte nemám premyslené

ibatanecnica
15. nov 2023

@lexilero áno to je, Ale po rokoch pracovania na smeny, nočné, odnesie si to zdravie. Nie každý na to je. Ale ak ťa to láka skús, Možno sa v tom nájdeš. Viem, že aj v Nemecku zarábajú dosť. Mám tam nejaké spolužiačky, ale tak treba tam nemčinu, mininálne toho bakalára a bývať tam. A keďže ja tu mám rodinu, tak som tu.
Možností v tejto oblasti je veľa. Si mladá, za roky sa môžeš vypracovať a lepšie zarábať

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibatanecnica
15. nov 2023

@lexilero ja mám iba strednú ale idem si dorábať bakalára. Pracovala som v jednom súkromnom zariadení ale idem do nemocnice po novom roku. Aj kvôli tomu príjmu. Na tých nočných, víkendoch budem mať viac ako som mala tu. Tak som zvedavá, ako to budem dávať

lexilero
autor
15. nov 2023

@nikaa951 Kamoška hovorila, ale ona študovala pred 10 rokmi. Sa mi tiež zdalo veď šak ako že tam nie je prax?

To tiež spomínala, egoistický doktori :(
To ma mrzí

lexilero
autor
15. nov 2023

@ibatanecnica držím palce!
Ako bolo v súkromnom zariadení?
Od pondelka do piatka? Aké oddelenie?

ibatanecnica
15. nov 2023

@lexilero áno, iba cez týždeň. Bola to súkromné centrum - robia sa tu estetické zákroky, znamienka sa odstraňujú a pod.

mirkaz156
15. nov 2023

@lexilero keď už l, tak odporúčam denné individuálne s tým, že niekde pracuješ a bude to masaker.
Ja som tiež vyštudovaná aj stredná aj vysoká a odišla som po roku praxe. Perspektíva takmer žiadna. Pokiaľ nerobíš nočné zarobíš priemerne k slovenským platom tak po 20r praxe... (Robila si nočné? Vieš tak fungovať?)
Čo sa týka VŠ tak je tam toľko praxe, že asi 90% študentov v ročníku ani nemá brigádu lebo sa im po práci v nemocnici nechce/ nevládzu utekať do ďalšej roboty...
Ja som síce nebola bohvieaký študent nikdy ale ako tak som to látala aj a brigádou v 1. a 2.r. intenzívne 80-120h mesačne ako sa dalo a v 3.r veľmi príležitostne... Že by to bolo ľahké sa nedá povedať veľakrát som padala dole hubou ale prežila som.
Odpracovala som 1r (bez nočných takže výplata veľmi biedna) a odišla som. Bohužiaľ všade inde som bez nočných ale na zmeny zarobila viac 🤷. Pokiaľ chce v dnešnom svete človek hypotéku a uživiť rodinu tak je to nereálne 🤷
Jasné moje spolužiačky väčšinou pracujú v zdravotníctve - väčšina z nich nikdy inde nepracovala takže nemajú prehľad že niekde sú aj lepšie podmienky a platy 🤷. Určite sú samozrejme aj také, ktoré to ešte baví alebo majú skvelý kolektív ale to je skôr minum. A treba mať veľké šťastie na kolektív 🤷.
Ja som síce človek čo sa prispôsobuje podmienkam a vyskúšala som viacero zamestnaní aj povolaní (najmä kvôli platu - nebudeme si hovoriť o tom, že pre peniaze sa chodí do roboty...) ale zdravotníctvo nie je asi pre mňa. Nehovorím mu zatiaľ definitívne nie ale ani áno uvidíme čo život 🤷
Pokiaľ ale nevieš definitívne čo chceš študovať a venovať sa tomu tak kašli na to začni robiť a uvidíš časom. Je blbosť robiť si školu a nevenovať sa tomu sú to stratené roky... Ja som od strednej naivne verila, že zdravotníctvo sa zlepší a ešte sa nezlepšilo 🤷😁
Možno niečo našetríš zatiaľ a zistíš časom čo by ťa bavilo a do čoho chceš investovať čas a peniaze 😊 držím palce 🙏😊

lexilero
autor
15. nov 2023

@ibatanecnica to som si práve rozmýšľala, pracovala som na dvanástky v jednej práci a no... brutálne.

Chcela som toto práve kvôli Anglicku, chcela som sa tam presťahovať za kamošom. Po Brexite to teraz vyzerá super biedne.

Plus zdravotné sestry treba vždy, vysoká po prípade, v zdravotníctve som chcela pracovať aj tak... po pravde ale nie je to kariéra na prvom mieste čo by som si vybrala... chcem teraz keď sa vrátim domov od kamošky spraviť pár kurzov za barom, fyzické zručnosti, spraviť si vodičák konečne, možno sa vybrať spraviť si nejaké certifikáty... ešte je čas.. toto mi prišla ako solídna a stabilná voľba ale. Náročná no stabilná... každopádne mám nad čím myslieť... robila som totiž aj pre jednu investičnú spoločnosť a uvažovala som že aah možno banka by bola super, takže som teraz tak... všade... chcem hlavne stabilitu, a proste už sa nestrachovať že či bude dosť peňazí na jedlo a nájom, ísť do práce a prísť zničená... Čo sa bojím že tu by sa stalo a postupne dohnalo do veľkej diery. Ale možno sa mýlim.

trema
15. nov 2023

Tiez som na tom bola podobne, gympel a potom som chcela ist na zdravotnu, mala som 2 moznosti vs 3roky denne (externe nemozes, ked nerobis v zdravotníctve) alebo pomaturitne studium 2 roky.. som na pomaturitnom, skolu mam 2x tyzdenne, kamoska je na vs dennom a skolu ma 4x tyzdenne a to som kvoli praci nedavala.. tie 2 roky na strednej nejako dam a potom mozno pojdem na vs externe popri praci

ibatanecnica
15. nov 2023

@trema v NR na študijnom mi potvrdili, že externe môžeš študovať, aj keď nepracuješ v zdravotníctve. Ale je tam kvantum praxe, takže ak pracuje niekto niekde inde, ťažko to zladí so štúdiom.

trema
15. nov 2023

@ibatanecnica kolko je praxe, nevies?

nejdemaprihlasit
15. nov 2023

@lexilero určite nemusí byť len zdravotná škola, kamoška si robila diplomovanu sestru a vyštudovala kozmetičku s maturitou .

macekovam
15. nov 2023

@lexilero chod bakalár.. To je už sestra. Nie praktická sestra... Určite Bc. Štúdium ošetrovateľstvo alebo pôrodná asistencia.. Co sa ti páči viac... Diplomovaná sestra nič moc...

ibatanecnica
15. nov 2023

@trema to uz si nepamatam. Volala som tam zaciatkom roka. Ale dost to bolo

vilma7
23. nov 2023

Tak ja som sestrou pomaly ale iste už takmer 30 rokov.
Na Slovensku som pracovala dva roky v BB na urazovom oddelení v čase, keď ľudia boli ešte ľuďmi.
Bolo sme tri super kamošky, spoznali sa na oddelení, ale samozrejme to 'starším' sestrám vadilo, tak sa postarali o to, aby nás rozdelili na tri oddelenia-jedna išla na ženy, druhá muži a ja na JIS. Takže som pekne krásne dala výpoveď a išla do sveta. Ale na ten čas stále rada spomínam- čo sa týka pacientov.
Lekári boli vcelku ôk, ale keď sa im šmykol nôž na sále, tak sme si to vyžrali všetci.
Teraz pracujem už 16 rokov v zahraničí v domove s osobami s rôznymi postihnutiami a som spokojná. Bola som aj vedúcou odd, ale po pôrodoch som išla z funkcie dolu, lebo na polovičný sa nedala vykonávať. Deti sú väčšie, od decembra budem zástupkyňa.
Nenamakam sa, z platu v pohode využijeme celá rodina a mam 7 t. dovolenky, na oddelení mame 7 osôb a sme minimálne 3ja v službe.