Ako ďalej v kariére po RD?
Ahojte dievčatá,
chcela by som sa s Vami poradiť o mojom budúcom pracovnom smerovaní.
Chcela by som sa vrátiť z rodičovskej dovolenky do práce. U môjho pôvodného zamestnávateľa budem mať miesto, nie však to, z ktorého som odchádzala.
Len tak na skúšku som išla na jeden pohovor do inej firmy a zobrali ma. Je to presne moja špecializácia. A teraz sa rozhodujem, čo spraviť.
V pôvodnom zamestnaní mám TPP, neviem presne, čo bude náplňou nového pracovného zaradenia v pôvodnej firme. Neviem, či to bude celkom to, čo by som chcela robiť v budúcnosti. Výhodou je, že tam možno nebude také vražedné pracovné tempo, nevýhodou nie veľmi vysoký plat.
V tej druhej práci, kde ma zobrali po pohovore, je perfektný plat. Ale čo som počula, tempo tam je obrovské a nadčasy sa berú ako samozrejmosť - veď ten plat si treba odmakať. V podstate sú tam na tejto pozícii len muži. Neviem, či to budem všetko stíhať, nakoľko starostlivosť o deti je len na mne. Manžel dobre zarobí, ale cenou toho je to, že si nemôže dovoliť zanášať deti, ani čerpať očr. V druhej firme by som mala taký príjem, že by som si v pohode mohla dovoliť platiť nejakú pani, ktorá by sa mi starala o deti počas choroby, prípadne ich vyzdvihovala zo škôlky.
Čo by ste poradili? Mám sa uspokojiť s tým pôvodným zamestnávateľom, kde to už poznám, i keď prácu budem mať inú ako predtým. Alebo to risknúť a zobrať úplne novú prácu s výborným platom. Niektorí mi radia risknúť to v novej práci, prinajhoršom počas skúšobnej odídem. Ale zasa prídem v tom prípade o relatívnu stabilitu v pôvodnom zamestnaní, nakoľko tam budem musieť dať výpoveď. Takisto neviem, či zvládnem to veľké pracovné nasadenie v tej druhej novej práci, keďže zostane starostlivosť o deti a domácnosť na mojich pleciach.
Ďakujem za Vaše názory
@hana71 otázka je, či budeš nastupovať po skončení MD, t.j. po dovŕšení 3 rokov dieťaťa, alebo skôr. Ak skôr, pôvodný pracovný pomer nemusíš skončiť a skúsiť novú prácu.
Pracujem na personálnom veľkej firmy, takže ak chceš konkrétnu radu, potrebujem vedieť prac. pozície a pod. Rada kariérne poradím ❤.
Ja toto mozno tiez budem riesit o par rokov (este jednu md by som chcela). A spravila by som to tak, ze v povodnej praci by som nedala vypoved, skusila teraz novu a tiez tie opatrovatelky a uvidis ake to bude. Ked sa na to citis tak do toho chod. Stale vies bud skoncit v skusobnej dobe alebo hocikedy potom bez udania dovodu. V povodnej nemusis nic oznamovat a riesit, cerpas si rodicovsku na ktoru mas narok do troch rokov veku dietata 🙂 novy zamestnavatel nemusi vediet ze si nedala vypoved, ani ho to nemusi trapit 🙂
@hana71 no veď toto, asi najhorší variant je veľa práce za malý plat. Ale je aj opak,sú ľudia čo sa v práci objavia raz za čas a mesačne si prídu na astronomické sumy,ale to sa málokomu pošťastí 😜 ja by som uplne najradšej uvítala skrátený úväzok v lepšej firme 4-6hodin za alikvotny plat. Nebola by som tak v strese,aj deti by sa dali lepšie poriešiť,veľmi mi to tu chýba. Na "západe" býva bežné, že mamička si po md môže zvoliť, na aký úväzok sa vráti a ak robí fulltime,tak zarobí zas toľko, že si môže dovoliť opatrovateľku. To len u nás je to o ničom mám pocit.
@rainee veru tak s tou skolkou.Tiez som chcela dat malu do skolky od septembra ale som vdacna pre vdacna ze mi ju zobrala pani riaditelka od februara a v marci ma 3 roky.tak do vtedy bude s babkou.a aj ta praca sa inak hlada ked clovek chce a nie ze musi.Tam uz aj cas hra velku rolu a ked sa nedari tak depky a ide to dole vodou.Mna napr.este skusili ci by som aj skor nenastupila ale som povedala ze 13 odchadzame na dovolenku a 22 sa vraciame 23 podpisujem zmluvu a od 24 ranna smena bohuzial aj muz takze som stastna ze mam aj babku.je to naozaj brutal ked nema kto pomoct.
@rainee presne, ciastocne uvazky ak by boli bezne by vyriesili vela problemov .. tu su vacsinou zeny postavene pred dilemu ci sa rozhodnu pre deti a ide im z toho svihnut lebo su zavrete do neskoreho vecera same doma a manzel dohana vypadok prijmu alebo idu fulltime robit za nejaky ten korporatny plat v kostymceku a deti vidia len cez vikendy ... a aj to len tie stastne vzdelane z velkomesta ktore vobec mozu mat tu dilemu, velka cast proste strci dieta do jasli a maka za pasom alebo je doma lebo by pre nu praca v regione tak ci tak nebola a manzel na tyzdnovkach ...
@hana71 napisem ti z vlastnej skusenosti. Mam dve deti a manzela z rovnakej brandze ako som ja. Manzel tym, ze je o 5 rokov starsi ma uz svoju s.r.o. a zarobi slusne, myslim ze nad pomery. Tiez je to praca, ktora vyzaduje jeho pritomnost, keby nepride par tyzdnov do prace, o firmu pride. Teda starostlivost o deti je na mne. Su chore tak bezne, maly po nastupe do skolky tak raz za 5-6 tyzdnov na tyzden. Ked som isla do prace, mal 2r aj 3 mesiace. Mala som na vyber, vratit sa do povodneho zamestnania, kde som mala vyssi plat, lenze kopec sluzieb cez vikendy, sviatky, ale zaroven som si mohla robit postgradual v odbore, kde by som po atestacii nesla pod 2000e v cistom. Rozhodla som sa pre novu pracu, kde mam nie vyhovujuceho sefa, plat o polovicu nizsi a uvazok 0,8. Volne vikendy, sviatky, rano stiham deti zaviest do skoly a skolky a poobede ich zobrat. Nemam vycitky z ocr, lebo som pri nastupe rovno povedala, ze mam dve deti a som ochotna robit take mnozstvo prace za taky plat ako kompenzaciu za to, ze budem casto na ocr. Rozhodla som sa tak preto, lebo som medzi materskymi pracovala na takej pozicii, kde odo mna zaviseli velmi dolezite veci a ked bola sefka prec, do tej roboty som musela. Kolkokrat som v nedelu vecer mala nervy, co urobit v pondelok, ci ist s malou k lekarovi, alebo do roboty, lebo ma nemal kto zastupit. A to som mala iba jedno dieta. S dvoma by som to nedala, preto som sa takto rozhodla. Nebolo to pre mna lahke a ani nie je, kolkokrat mam slabu chvilku a hovorim si, ze o kolko to maju bezdetne zeny v kariernom postupe lahsie. Lenze teraz to uz nie je len o mne, ale o mojej rodine. O mojich detoch, ktore ma potrebuju hlavne kym su male. Tiez som chcela skusit najst opatrovatelku iba na vypomoc napriklad na doliecenie po chorobe, ale to je nadludsky vykon.Bud chcu opatrovanie na stalo pocas kazdeho dna, alebo su to mamicky na materskej s vlastnymi detmi, ktore nie su flexibilne. Nakoniec som aj rada, ze je to takto, ze mi deti nevychovavaju babky a opatrovatelky
Zvaz to, ci sa neda najst alternativa, aby si bola spokojna aj ty, aj rodina.
@romea nie kazda zena musi byt po materskej vypatlana. Napriek tomu, ze mam velmi narocne dieta a muza, ktory je a musi byt minimalne 10dni v mesiaci 24hodin denne k dispozicii svojmu povolaniu som absolvovala jazykovy kurz v meste vzdialenom 40km (nie na Slovensku).
Snazim sa udrziavat uroven anglickeho jazyka, ktoru som mala pred materskou velmi dobru a popri tom sa zdokonalujem v dalsom jazyku. A aj ked to znie neuveritelne, mam aj navarene, vyprate, upratane. Je to len o tom, ci clovek chce nieco urobit preto, aby nebol vypatlany.
@hana71 neviem sice o aku pracovnu oblast sa jedna, ani ako stare su deti, ale pokial su deti velmi male, v pripade moznosti skrateneho uvazku by som sa vratila na “chvilu” do povodnej prace. Ak nie je moznost skrateneho uvazku, skusila by som pracu novu. Ak ti nebude vyhovovat, mas skusobnu dobu, pocas ktorej mozes odist kedykolvek. Dalsi dolezity faktor je vzdialenost. Cas su peniaze a preto by som nebola ochotna stravit dve hodiny denne dochadzanim do prace a spat. Velmi vsak zalezi na obore. V niektorych oblastiach sa zaujimava ponuka naskytne len vynimocne, v inych clovek najde podobne platene ponuky bezne.
@hana71 reagujem na prispevok z 18:18. Mam velmi dobru robotu, dlhe roky robim to, co ma bavi a co som vystudovala, je to praca zaplatena a postup/zvysovanie platu/odmeny su samozrejmostou. Takze urcite by som sa jej dobrovolne nevzdala, je to istota pre mna, aj rodinu, nech by sa hocico stalo. Na druhej strane, dieta a rodinne fungovanie je pre mna na prvom mieste. Takze som to po materskej vyriesila dohodou so sefom na skrateny uvazok. Pracujem vo velkej firme a uvedomujem si, ze mam v tomto vela stastia, lebo pre mna to funguje tak, ako som si to predstavovala. Ked je syn chory, tak potrebujem vykryt menej hodin, napr jeden den OCR (oznamim sefovi, nik to neriesi, je to zo zakona), jeden den praca z domu, jeden den manzel (ten ale nie je tak flexibilny, ma rozbehnute projekty a tiez je ''ten, co plati ucty''). Ked treba nieco dorobit, tak robim vecer/v noci, ked syn spi, nie je to tak casto. Som firme vdacna za tuto moznost, snazim sa nezneuzivat system, a za poskytnutu flexibilitu odvadzat adekvatny vykon. Babky su daleko a pracuju, syn je za normalnych okolnosti v jasliach. Co tym chcem povedat je, ze odporucam hladat dalej, da sa najst aj takyto kompromis medzi karierou a rodinou. Nenechaj sa natlacit do rozhodnutia, s ktorym nie si stotoznena (obe uvedene moznosti mi tak pridu), len kvoli casovej tiesni, kludne pomenuj podmienky, za ktorych si ochotna pracovat (o firme, ktora neuznava OCR, ma nadcasy ako standard a este aj nezaplatene, by som nemala velku mienku a ani by som sa nerozhodla tam ist pracovat).. Vela stastia prajem!
Ďakujem dievčatá všetkým za ochotu poradiť.
@hana71 Nepovedala by som, ze tam budes mat zatvorene dvere. Zavisi to od toho, ako im to vysvetlis. Ked pojdes s pravdou von a povies, ze teraz mas male dieta a to praca by Ti momentalne kvoli tomu nevyhovovala, tak to neznamena, ze do buducna, ked dieta vyrastie, tak to bude take iste. Proste podmienky ludi sa menia. Ak ich odmietnes, tak im slusne podakuj za prilezitost a vysvetli im situaciu.

@rainee inak, nie vždy menej zaplatená a jednoduchšia práca je výhra. Na to pozor, treba si zisťovať referencie. Často je to o tom, že síce je práca ľahko naučiteľná, menej platená, ale ideš sa zblázniť z toho množstva. Čo na tom, že máš jednoduchú prácu, ale denne musíš vybaviť 100 mailov od zákazníkov, alebo ponahadzovať do systému nekonečnú kopu materiálových lístkov,alebo vytlačiť a skontrolovť 100 objednávok, alebo zaúčtovať minimálne 80 faktúr. Nie je možné to stihnúť za 8 hodín, dovolenku máš ešte z predošlého roka a si rada, že si nadčasy aspoň sčasti vyberieš, keď ideš k lekárovi. V konečnom dôsledku máš nekonečné množstvo ľahkej roboty za nie veľmi dobrý plat. Je to realita slovenských "montovní" - zistené to mám od mojich známych.