Ako dosiahnuť ticho na hodinách s deťmi?
Ahojte, ucim uz nejaky ten rocik, ale s touto generaciou mam problem. Ako dosiahnut respekt? Ticho na hodinach? Uz ma to zacina unavovat. Najhorsie je, ze nemame pochopenie ani od rodicov, ktori si stoja za drzymi, hlucnymi detmi, ktore nerespektuju ziadne pravidla. Milujem svoju pracu, rada by som ich aj nieco naucila, ale v posled.dobe skor vychovavam ako ucim. Mozno mi date nejaku radu, ako dosiahnut ticho na hodinach a moct ucit..
Ale veď ho zamestnaj, nebude stíhať vyrušovať. Interaktívna tabuľa už dávno nie je pre deti zaujímavá. To bola tak 10 rokov dozadu…. Je to úplne obyčajná súčasť hodiny. Skús mu dat úlohu navyše, niečo, s čím sa odprezentuje. Začni jo chváliť! Zistíš, ako reaguje na pochvalu. Pokiaľ je neustále karhany, je voči tomu imúnny.
@palicka chvalim ho, motivujem. Projekty ignoruje. Na hodine nepise. Cvicenia na jednotky nerobi. A potom lem drzo komentuje, provokuje, ...
Všetko začína u rodičov je to ich vizitka, mne stačí chodiť na rodičovské združenia a panenky sa mi obracajú,, tí čo robia zle sú chudátka a neexistuje aby ich decko také bolo,, ja som tam len ticho lebo mi je z toho na grc, veľká sranda ako učiteľku poslal do riti,, inteligencia pár rodičov hnus ani titul im nepomohol
Tak potom je to problem rodicov a spamätajú sa, ked budes davat znamky na konci roka. Skus sa spytat ostaných ucitelov, ci s nim maju problem. Alebo si zavolaj rodicov a upozorni ich, ze proste takto to nepojde a nech ho daju vysetrit u psychologa. Ze skoda aby prepadol. Len take bububu. Mozno to by zabralo aby rodicia zacali spolupracovať. Ty nemas ine moznosti, ak rodic nespolupracuje. Moj patri medzi tych hlučných ale znamky ma super a ked mi da niektory ucitel echo, ze zase vystrkuje rožky, tak mame dohodu, ze dostava ulohy naviac a doma ich musi spravit, na co zade prihliadnem ja, ze musi. Potom sa zase ukludni na 2-3 tyzdne a takto do okola. Ale proste inak to asi nejde. Staci v triede jeden a konec sveta . U nas nastastie, ten jeden najväčší grazelko odchadza zo skoly, myslim si, ze sa to v triede potom ukludni.
@betulinka1 ano, maju s nim problem aj ini ucitelia, aj vychovavatelka, drzo sa sprava aj v kniznici..
Ale veď ho zamestnaj, nebude stíhať vyrušovať. Interaktívna tabuľa už dávno nie je pre deti zaujímavá. To bola tak 10 rokov dozadu…. Je to úplne obyčajná súčasť hodiny. Skús mu dat úlohu navyše, niečo, s čím sa odprezentuje. Začni jo chváliť! Zistíš, ako reaguje na pochvalu. Pokiaľ je neustále karhany, je voči tomu imúnny.
@palicka mas ine napady na zamestnanie ho, ked vsetko dostupne-odignoruje?
Všetko začína u rodičov je to ich vizitka, mne stačí chodiť na rodičovské združenia a panenky sa mi obracajú,, tí čo robia zle sú chudátka a neexistuje aby ich decko také bolo,, ja som tam len ticho lebo mi je z toho na grc, veľká sranda ako učiteľku poslal do riti,, inteligencia pár rodičov hnus ani titul im nepomohol
@zuzulka558 je to tak a ako si mam ja pomoct? Ked vacsina triedy sa chce ucit a nemoze kvoli 1/2hlucnym detom, ktore maju potrebu sa neustale prejavovat😕
Nevhodne prejavovat. Drzo. Provokacne. Vysmechom.
Ja som z učiteľkej rodiny, priznám sa som rada ze som odolala tlak a nešla som za učiteľku, mňa by vyhodili ja by som to vytrieskala poriadne,, veľa krát som počula prvý stupeň žiaka, keď som čakala dcéru pred školou co si dovolil učiteľke a ako radšej zostala ticho aby sa chudák rodič nesťažoval
Ja som z učiteľkej rodiny, priznám sa som rada ze som odolala tlak a nešla som za učiteľku, mňa by vyhodili ja by som to vytrieskala poriadne,, veľa krát som počula prvý stupeň žiaka, keď som čakala dcéru pred školou co si dovolil učiteľke a ako radšej zostala ticho aby sa chudák rodič nesťažoval
@zuzulka558 inak rodicia tychto deti nechodia na RZ😕
Ja viem, iba jedna u nás a aj to ze aké je to dievčatko zlaté ani by si to nedovolila, ale satan keď ju nemá na ococh aj vonku
Podla teba si uzasna, tak kde je problem?🤷♀️
Prepac, v detoch🤦♀️
@sella38 ale ona nepise o dietati s dg, nastavenymi PO, asistentom.
Ked 10rocnym detom robis vyklad, tak z toho nic nemaju. Ked budu pisat preto, ze to neznasaju, ako trest, tak to je podla teba ok? Toto je vizitka vynikajucej ucitelky?
Mam tiez deti, ktorym sa nechce, ktore su hyperaktivne, slabe, ale vzdy nieco na hodine robia. V skupine si vzdy najdu nieco, v com vedia pomoct. Len je to narocnejsie na pripravu. Kolegyna sa opisuje ako super perfektna, nech napise co okrem vykladu vyskusala.
Asi naozaj všade sú takéto deti. Na krúžku som mala vždy všade jedného satana 😄 ktorý strhol ešte dvoch troch. Ak on neprišiel zhodnotili všetci že super hodina.
A inak práveže decká o ktorých som vedela že sú ADHD alebo v inklúzii akoby aj oni už nejako boli "vychované" nevravím že nemali svoje muchy...ale satanaši boli vždy tí, ktorí sú údajne normo 😄. Keď som sa pýtala deti že ako sa chovajú v triede alebo v družine tak zväčša tak isto. A keď som sa pýtala ako učiteľky a vychovávateľky dosiahnu aby robili čo treba tak - krik, poznámky, 5ky, pohovor s výchovným poradcom 🤷🤷🤷. Ja som má krúžku také páky nemala, ale zas ani tlak na to aby zvládli čo majú podľa osnov
Asi naozaj všade sú takéto deti. Na krúžku som mala vždy všade jedného satana 😄 ktorý strhol ešte dvoch troch. Ak on neprišiel zhodnotili všetci že super hodina.
A inak práveže decká o ktorých som vedela že sú ADHD alebo v inklúzii akoby aj oni už nejako boli "vychované" nevravím že nemali svoje muchy...ale satanaši boli vždy tí, ktorí sú údajne normo 😄. Keď som sa pýtala deti že ako sa chovajú v triede alebo v družine tak zväčša tak isto. A keď som sa pýtala ako učiteľky a vychovávateľky dosiahnu aby robili čo treba tak - krik, poznámky, 5ky, pohovor s výchovným poradcom 🤷🤷🤷. Ja som má krúžku také páky nemala, ale zas ani tlak na to aby zvládli čo majú podľa osnov
@hatsepset veď toto, že tieto metódy - krik, poznámky, 5-ky, vyhrážanie sa, zastrašovanie, trestanie, manipulácia, no ani odmeňovanie, v dnesnej dobe neobstoja. A to neznamena, že dnešné deti alebo učitelia, či rodičia su zlí. Tie spôsoby výchovy sú nefunkčné. Netreba zmeniť iba výučbu na modernu, zážitky, tabule, (čo je všetko super a krásne)… ale v prvom rade ide o postoj. Pokial sa učitelia na tie deti nenapoja, nepochopia ich, nezačnú k ním pristupovať s rešpektom a to i v náročných situáciách, nevytvoria si s nimi kvalitny vzťah, tak to všetko bude niekedy viacmenej zlyhávať. Tu uniká podstata. Akurát asi bude trvať, kým si to niekto uvedomí, ešte dlhšie kým sa to zmení. Nakolko zmeniť myslenie je ťažšie než vymeniť zariadenie škôl, tried a zvýšiť platy.
Skúsila si nájsť na ňom niečo dobré? Niečo, v čom je lepší akknuny? Za čo by si ho mohla pochváliť? Vyskúšaj… niekedy pochvala robí zázraky. Vyskúšaj učiť zážitkovo, nech si deti prežijú to, čo sa učia. Kašli na výklad, interaktívnu tabuľu… neviem, čo učíš, ale štvrtáci sú už parťáci na hry, pátranie, diskusiu, vymýšľanie…
Skúsila si nájsť na ňom niečo dobré? Niečo, v čom je lepší akknuny? Za čo by si ho mohla pochváliť? Vyskúšaj… niekedy pochvala robí zázraky. Vyskúšaj učiť zážitkovo, nech si deti prežijú to, čo sa učia. Kašli na výklad, interaktívnu tabuľu… neviem, čo učíš, ale štvrtáci sú už parťáci na hry, pátranie, diskusiu, vymýšľanie…
@palicka verim, ze sme sa pochopili a nepotrebujeme sa chytat za slovicka.
@palicka verim, ze sme sa pochopili a nepotrebujeme sa chytat za slovicka.
@sella38 ale na tá nechystám za slovíčka. Skôr som reagovala na to, že v prvých príspevkoch píše o deťom, teda to nie je jedno, ktoré je pre ňu nezvládnutelné…aspoň ja som to pochopila tak, že sú aj iné deti…
A tam už je možno skôr problém v spôsobe výučby, prístupu…
Rozmýšľam, že si pamätám učiteľov, ktorí boli mega prísni - a kričali, aj knižkou či kriedou sem tam niekto dostal (alebo sa to k tomu aj blížilo 😆). U tých bolo v triede ticho a z ich hodín si pamätám asi najviac učiva.
Potom boli takí strední a nakoniec ti, ktorých všetci ignorovali a bol pri nich na hodinách krik a vreskot. Ti poslední boli síce obľúbení v zmysle milí učitelia ale z ich vyučovania sme si veľmi dokopy nič neodniesli. 😐 Takže koniec koncov ti prísni nás naučili najviac.
@hatsepset veď toto, že tieto metódy - krik, poznámky, 5-ky, vyhrážanie sa, zastrašovanie, trestanie, manipulácia, no ani odmeňovanie, v dnesnej dobe neobstoja. A to neznamena, že dnešné deti alebo učitelia, či rodičia su zlí. Tie spôsoby výchovy sú nefunkčné. Netreba zmeniť iba výučbu na modernu, zážitky, tabule, (čo je všetko super a krásne)… ale v prvom rade ide o postoj. Pokial sa učitelia na tie deti nenapoja, nepochopia ich, nezačnú k ním pristupovať s rešpektom a to i v náročných situáciách, nevytvoria si s nimi kvalitny vzťah, tak to všetko bude niekedy viacmenej zlyhávať. Tu uniká podstata. Akurát asi bude trvať, kým si to niekto uvedomí, ešte dlhšie kým sa to zmení. Nakolko zmeniť myslenie je ťažšie než vymeniť zariadenie škôl, tried a zvýšiť platy.
@tiika respektujem. Ako sa na neho napojit? Presne kvoli tejto rade som sem napisala. Chvalim ho, zasrandujem s nim, ale on so mnou bojuje. Chce byt navrch..
Rozmýšľam, že si pamätám učiteľov, ktorí boli mega prísni - a kričali, aj knižkou či kriedou sem tam niekto dostal (alebo sa to k tomu aj blížilo 😆). U tých bolo v triede ticho a z ich hodín si pamätám asi najviac učiva.
Potom boli takí strední a nakoniec ti, ktorých všetci ignorovali a bol pri nich na hodinách krik a vreskot. Ti poslední boli síce obľúbení v zmysle milí učitelia ale z ich vyučovania sme si veľmi dokopy nič neodniesli. 😐 Takže koniec koncov ti prísni nás naučili najviac.
@lenkakravcova raz ked tu prisnost v sebe nemam, nebudem taka. Doteraz az takyto problem nebol.
@palicka jasne, ze pocas 2r, co ho ucim, pochvaleny bol..v posled.dobe so mnou bojuje a je mu vsetko jedno..
Skús sa s ním porozprávať osamote. Nekričať, nehanit, ale naopak, skús ho “zmanipulovať” tak, aby sa empaticky vcítil do tvojej roly. Nehovoriť mu o tom, že si bezradná, skôr mu porozprávať, ako veľmi ho chceš niečo nové naučiť, aby bol výnimočným, aby mohol úspešne zvládnuť druhý stupen… že v ním vidis veľký potenciál, že je veľmi šikovný a vnímaš to tak, že keďže ma čas riešiť asi nejaké ďalšie veci, ktoré ho rozptyľujú, navrhujem, aby si vyskúšal pripraviť napríklad výklad (keď ho máte tak radi) na nivu tému na vlastivedu, prírodovedu pre ostatných… alebo aby sa z neho stala tvoja pravá ruka. Že by pomáhal slabším, využiješ rovesnícke učenie. Tieto deti sú rady stredobodom pozornosti, potrebujú cítiť svoju dôležitosť… tak využi jeho vlastnú zbraň!
Skús sa s ním porozprávať osamote. Nekričať, nehanit, ale naopak, skús ho “zmanipulovať” tak, aby sa empaticky vcítil do tvojej roly. Nehovoriť mu o tom, že si bezradná, skôr mu porozprávať, ako veľmi ho chceš niečo nové naučiť, aby bol výnimočným, aby mohol úspešne zvládnuť druhý stupen… že v ním vidis veľký potenciál, že je veľmi šikovný a vnímaš to tak, že keďže ma čas riešiť asi nejaké ďalšie veci, ktoré ho rozptyľujú, navrhujem, aby si vyskúšal pripraviť napríklad výklad (keď ho máte tak radi) na nivu tému na vlastivedu, prírodovedu pre ostatných… alebo aby sa z neho stala tvoja pravá ruka. Že by pomáhal slabším, využiješ rovesnícke učenie. Tieto deti sú rady stredobodom pozornosti, potrebujú cítiť svoju dôležitosť… tak využi jeho vlastnú zbraň!
@palicka nikdy deti nehanim. Nestrapnujem. Neponizujem. Preto ma maju radi a hovoria-vy ste jedina, ktora nas chape♥️
@palicka dakujem. Kde sa taketo info naucim? Presne toto som potrebovala citat🙏♥️
@palicka niekto to ma vrodene, ja taketo postupy potrebujem nastudovat..
@palicka kedze mi na tom zalezi, chcem si to nacitat. Nebojovat, praveze pozit.motivaciou ho zase napojit na seba. Dakujem, ze si mi ukazala, ako. Je fajn chalan, sikovny, neviem, co sa stalo. Napr ja by som mu nerada aj 2ku dala na vysvedcku, bo mu hrozi len preto, ze neplni povinnosti, odmieta dorobit projekt, nesnazi sa o dobrovolnu jednotku..
@palicka zacala som si citat na IG tisictvariradosti, otvara mi to oci. Fakt som sa s takumto typom za 15r praxe este nestretla..ale asi ich bude pribudat, je to uplne ina generacia..
Držím palce! Verím, že si nájdete spoločnú cestu!

@benit asi súhlasím s twbou.
Autorka, som v školstve takmer 30 rokov. Ešte sa nestalo, aby nebolo niečo, čo zaberie na žiaka, akéhokoľvek. Cez ruky mi prešli deti od MŠ až po deviatakov. Každé z deti si so sebou nesie svoj príbeh, trápenie, radosti, talent…ak máš pocit, že keď deti zavalis písaním, bude lepšie a sama píšeš, že ho neznášajú…. Iste sa staneš obľúbenou…vieš, za tie roky mám pocit, že sa zbytočne vyhováram na deti, aké sú zlé, nevychované….no často nepochopené… pre ma je tragédia dnešného školstva nie platy, nie pomôcky, …. Všetko sa dá zabezpečiť…tragédia je často tá persóna, ktorá žiaľ, nezvláda svoju pozíciu. Áno, kľudne ma tu teraz vyplieskajte… ale keď vnímam, čo nám vychádza z fakúlt, čo z niektorých učiteľov vychádza von… tiež rozmýšľam, či sa verejne priznávať k povolaniu….
@palicka ved ja kazdeho respskt., akceptujem, ale ked mi nici kazdu hodinu? Rodicia nespolupracuju?