Ako je to s nárokom na materskú?
Dobrý deň, chcem sa opýtať ako je to s nárokom na materskú. Som v 9tt. Pracovný pomer mi začal 1.11.2015 a bude končiť 31.10.2017. Predpokladám, že keď sa môj zamestnávateľ dozvie, že som tehotná zmluvu na neurčito mi už nedá a tak sa mi pracovný pomer skončí. Predpokladaný nástup na materskú dovolenku mám 5.2.2018. Budem mať nárok na materskú alebo len na rodičovský príspevok? Ďakujem
@evittam prepac este otazocku,cize ked sa dam na pn,som v 4tt,vyradim sa z evidencie uradu prace,tak by mi materske davky mali priznat,ano?Uz sa v tom stracam..😖
@janinamojka Najskor vyradiť z evidencie nezamestnanych. Potom si dať prihlášku na DNP z maximálneho VZ (1766Eur), zaplat napr.za týždeň odvody a daj sa PN-odvody platiť nebudeš, dostaneš minimalnu PN ale MD bude z maxima-pozor este raz musis to stihnúť 26tyzdnov pred nástupom na MD-to DNP.
@evittam dakujem este raz,uz to.mam polopate..este ze si tu👍
@janinamojka Podla datumu čo uvádzas ti zacina 6.tt, takže spraviť to cim skor-najlepsie hned zajtra.
@evittam ja sa nepýtam na ňu.. ja sa pýtam či to má zmysel len keď má žena 270 dní alebo sa to dá spraviť aj tak že žena má 100dni NP, prihlási sa na DNP a ide naPN,či sa jej aj tým spôsobom narataju dni a bude mať nárok na MD..ja som už nezamestnaná,ak by sme dieťa mali do 3 rokov tak by som chcela ísť niekde robiť nech sa mi nazbierajú dní nejaké ca potom využiť to s DNP
@evittam ..este ma napadla taka vec,od ktoreho dna sa pocita zaciatok tehotenstva?posledny den ms plus tyzden??
@evittam lebo ak je ochranna lehota sedem.dni tak ja som.otehotnela v ochrannej lehote,nie??cii???😉
@janinamojka Od prveho dňa poslednej MS. Ochranna lehota pre tehotne je 8 mesiacov t.j.-tehotna vsak musis byt este pred skončením PP.
@evittam no ale to som bola potom,posledna ms bola 9.7.a vypoved dohodou som dala 10.7.potom.od 11.7.som v evidencii nezamestnanych..viem s tym nieco urobit este,lekar by mi potvrdenie dal,tak to mam aj v zazname
@janinamojka Fuuha, no je to natesno. Toto ti fakt na 100% nepoviem ako to vezme SP, najlepsie sa u nich informovat-najst nejaku dobru tetusku a hlavne to mat pisomne.😉
@evittam lebo teoreticky do toho spadam,lekar mi to potvrdi..zajtra skusim.zbehnut,len dufam.ze nejaku milu tetusku tam.najdem..
@nivea777 nie nedá sa to tak spraviť
ak má žena 100 dní poistenia a prihlási sa na DNP .. tak to DNP musí platiť najmenej 170 dní ... aby mala nárok na platenú PN , OCR alebo MD ...
ona na PN po prihlásení na DNP ísť môže, ale nič jej to nepomôže, lebo by si DNP platiť musela a PN by nedostávala ... pretože by nemala splnenú podmienku 270 dní poistenia

@domi313 http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...