icon

Ako je to s nárokom na materskú?

domi313
13. aug 2017

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako je to s nárokom na materskú. Som v 9tt. Pracovný pomer mi začal 1.11.2015 a bude končiť 31.10.2017. Predpokladám, že keď sa môj zamestnávateľ dozvie, že som tehotná zmluvu na neurčito mi už nedá a tak sa mi pracovný pomer skončí. Predpokladaný nástup na materskú dovolenku mám 5.2.2018. Budem mať nárok na materskú alebo len na rodičovský príspevok? Ďakujem

evittam
13. aug 2017

@olifcek Ano, pokial trva PP alebo teda nemocenske poistenie. Môžeš byt normalne 52tyzdnov - platenych.

olifcek
13. aug 2017

@evittam prepac, este posledna otazka off topic, ale dostavam ju casto 🙂

ked je mamicka na MD alebo RD, moze ist ona alebo jej manzel na OCR s dietatkom, s ktorym je mamicka doma? alebo len s dalsim potomkom? 🙂

evittam
13. aug 2017

@olifcek Ked je na MD alebo RD tak na co by isla na OCR?! Nedostane ju zaplatenú. A otec asi len na druhé dieta.

olifcek
13. aug 2017

@evittam oki, tak som spravne vedela, len mi napadlo, ze co ak nie? :D niekedy veci proste nedavaju zmysel a predsa platia :D

naprikla to s tou PN mi ani len nenapadlo... 🙂 a pritom to ma logiku 🙂

dakujem Ti 🙂

evittam
13. aug 2017

@olifcek Za malo. Len na tu PN musí nastúpiť do 7dni od skončenia MD.😉

janinamojka
13. aug 2017

@evittam prepac este otazocku,cize ked sa dam na pn,som v 4tt,vyradim sa z evidencie uradu prace,tak by mi materske davky mali priznat,ano?Uz sa v tom stracam..😖

olifcek
13. aug 2017

@evittam jj, 7 dni 🙂 a kal. dni? sice naozaj nejdem vyuzit, ani neviem, ci by mi nektory lekar dal PN, ale kazdopadne zaujimava infoska 🙂

evittam
13. aug 2017

@janinamojka Najskor vyradiť z evidencie nezamestnanych. Potom si dať prihlášku na DNP z maximálneho VZ (1766Eur), zaplat napr.za týždeň odvody a daj sa PN-odvody platiť nebudeš, dostaneš minimalnu PN ale MD bude z maxima-pozor este raz musis to stihnúť 26tyzdnov pred nástupom na MD-to DNP.

evittam
13. aug 2017

@olifcek Ano, kalendarnych.

janinamojka
13. aug 2017

@evittam dakujem este raz,uz to.mam polopate..este ze si tu👍

evittam
13. aug 2017

@janinamojka Podla datumu čo uvádzas ti zacina 6.tt, takže spraviť to cim skor-najlepsie hned zajtra.

nivea777
13. aug 2017

@evittam to s tým dno a on sa dá vyžiť len ak už žena má 270dni NP alebo sa tým dajú aj nazbierať dní NP?

evittam
13. aug 2017

@nivea777 Veď riadne citaj co napísala. Ona ma 270dni-je nezamestnaná od 10.7.😉

evittam
13. aug 2017

@nivea777 A samozrejme,ze aj mas NP a idu ti dni pri DNP.

nivea777
13. aug 2017

@evittam ja sa nepýtam na ňu.. ja sa pýtam či to má zmysel len keď má žena 270 dní alebo sa to dá spraviť aj tak že žena má 100dni NP, prihlási sa na DNP a ide naPN,či sa jej aj tým spôsobom narataju dni a bude mať nárok na MD..ja som už nezamestnaná,ak by sme dieťa mali do 3 rokov tak by som chcela ísť niekde robiť nech sa mi nazbierajú dní nejaké ca potom využiť to s DNP

evittam
13. aug 2017

@nivea777 Takto to nefunguje. Aspon si myslim. Ci sa mylim - @zalka? 😉

janinamojka
13. aug 2017

@evittam ..este ma napadla taka vec,od ktoreho dna sa pocita zaciatok tehotenstva?posledny den ms plus tyzden??

janinamojka
13. aug 2017

@evittam lebo ak je ochranna lehota sedem.dni tak ja som.otehotnela v ochrannej lehote,nie??cii???😉

evittam
13. aug 2017

@janinamojka Od prveho dňa poslednej MS. Ochranna lehota pre tehotne je 8 mesiacov t.j.-tehotna vsak musis byt este pred skončením PP.

janinamojka
13. aug 2017

@evittam no ale to som bola potom,posledna ms bola 9.7.a vypoved dohodou som dala 10.7.potom.od 11.7.som v evidencii nezamestnanych..viem s tym nieco urobit este,lekar by mi potvrdenie dal,tak to mam aj v zazname

evittam
13. aug 2017

@janinamojka Fuuha, no je to natesno. Toto ti fakt na 100% nepoviem ako to vezme SP, najlepsie sa u nich informovat-najst nejaku dobru tetusku a hlavne to mat pisomne.😉

janinamojka
13. aug 2017

@evittam lebo teoreticky do toho spadam,lekar mi to potvrdi..zajtra skusim.zbehnut,len dufam.ze nejaku milu tetusku tam.najdem..

zalka
13. aug 2017

@nivea777 nie nedá sa to tak spraviť
ak má žena 100 dní poistenia a prihlási sa na DNP .. tak to DNP musí platiť najmenej 170 dní ... aby mala nárok na platenú PN , OCR alebo MD ...

ona na PN po prihlásení na DNP ísť môže, ale nič jej to nepomôže, lebo by si DNP platiť musela a PN by nedostávala ... pretože by nemala splnenú podmienku 270 dní poistenia

nivea777
13. aug 2017

@zalka ďakujem

zalka
13. aug 2017

@nivea777 rado sa stalo

ervenka
13. aug 2017

@evittam do Ziliny- Strazov prisla autom, zastala pred nasim domom vybrala listy, obisla ulicu, nastartovala auto a isla dalej.😀

evittam
14. aug 2017

@ervenka Vybrala či doručila listy🤔. Tak v poriadku niekde to je mozne....
Po meste a sídliskach chodia poštárky peso.

evittam
14. aug 2017

@ervenka A este ake auto?

ervenka
14. aug 2017

@evittam mysli ze to bolo zlte osobne auto. Vybrala listy z auta, obehla ulicu= dorucila listy a odisla. Napr. moja mama dostala list z vodarni, list s info o zivotnej poistke.