icon

Ako nájsť prácu bez známostí v malom meste?

11bodka11
4. feb 2025

Dobrý deň. Uz 5 mesiacov som evidovana na urade prace. Pracu si neviem najst,ziadne ponuky nie su u nas. Krajske mesto mam 35km a to nestiham rano deti zaviest plus nie som taka soferka ist denne do krajskeho mesta. Pani na urade u ktorej som evidovana mi povedala ze na urade sa uvolni jedno miesto onedlho,ze jedna pani ide ma MD. Len ze vsetky miesta sa obsadzuji len po znamosti,cez jedneho vyssie postaveneho poslanca. Ona tam robi 15 rokov a povedala ze vsetky su tam po znamosti cez neho. Je to mensie okresne mesto. Zistila som ze moj svokor sa s nim pozna. Su takmer susedia. Tak mu volal. Ten poslanec mi volal naspat ze dal na mna kontakt riaditelke uradu,ze o mne vie a mam jej zavolat. Volala som jej,povedala ze sa mi ozve. No zatial nic. Myslite ze jej treba nieco dat? Ze zato nieco cakaju? Ze je sanca ze ma vezmu? Som uz uplne zufala. Denne chodim aj 5x na Profesiu, Karieru,Worki. Poposielala som zivotopisy do vsetkych firiem v meste aj kde nehladaju. Nikto sa jeozval. Skolu mam normalnu,zuadnu sukromnu. Mam aj prax. Citim sa uz uplne zbytocna. Mam z toho depresiu. Rano sa mi nechce ani vstat,nemam chut nic robit. Vyhybam sa uz navstevam aj ludom lebo kazdy sa vypytuje ci uz mam pracu. Hanbim sa ze nemam Muzova rodina uz rype do mna naco mi je vysoka skola ked si neviem pracu najst. Po anglicky neviem. Keby mam peniaze davno chodim na kurz pocas rodicovskej. Na urade som sa bola pytat no jazykove kurzy nepreplacaju. A aj tak nemozem byt teraz predsa dva roky nezamestnana kym sa naucim anglictinu. Ja uz neviem co robit. Kazdy den dufam ze mi zavola ta riaditelka uradu,vzdy ked zazvoni mobil dufam ze vola ona. Kamosky a zname robia po znamostiach v administrative,bez VS aj bez praxe niektore. Mne je do plaču uz. Naco som aj 5 rokov zabila v skole ked skoncim pribpokladni v Kauflande. Robila som v administrative,vzdy som sa bez problemov zaucila. Dokonca moje rozpocty davali za vzor v inych firmach. V poslednej praci ked kolegyna nieco nevedela tak ju sef posielal za mnou nech jej poradim,pritom tam robila o 4 roky dlhsie. Preco mi nikde nedaju sancu? ☹️

merrysa
5. feb 2025

@11bodka11 ver či never, môj spolužiak zo strednej vedel z celej triedy najlepšie po anglicky a vieš odkiaľ? Pozeral telku po anglicky + nejaké PC hry..a rozprával nenormálne, aj učitelia len cumeli. Skúsiť to môžeš. Aspoň základnú úroveň by si určite zvládla

11bodka11
autor
5. feb 2025

@merrysa zaklady z AJ mam. Chodila som do jazykovky. Vsade chcu vsak B2 a komunikaciu aj telefonicky.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@simca06022011 a zabudla som. Strednu mam Obchodnu akademiu

kati1303
5. feb 2025

@11bodka11 Ja mam SPU a presne ten odbor co aj ty. a teda robím nieco úúúplne mimo moj obor ale naucila som sa. vsetko sa da naucit. rodina s nikym byt nemusis staci ked mas znameho co ma znameho atd....proste aby si niekoho poznala kto pozna niekoho na urade a uz mas 90% sancu ze ti miesto dajú.

bluka2
5. feb 2025

Nie v zlom, ale dam ti trochu negativny feedback. Ja aj keby som mala volne miesto, kde by som presne cloveka s tvojim vzdelanim a bez jazyka potrebovala, aj tak by som hladala po precitani tvojich odpovedi dalej. Kazda praca vyzaduje nejaky troubleshooting (riesenie problemov). A ty sa zda, ze nevies najst riesenie ani na malickosti: ist potrenovat soferovanie do nejakeho maleho mesta (mas cas-preco vlastne tam nechodis trenovat kludne aj vsetky ulice teraz?), zacat s jazykom v dnesnej digitalnej dobe, ked mas milion videi zadarmo online, kniha z kniznice, keby som fakt ani euro nemala, najdem cez internet niekoho povedzme z nigerie na konverzaciu. Jasne, ze to par mesiacov potrva, ale za tych 5 mesiacov si uz mohla byt dobre B1 bez problemov. Vsak zacni, raz sa ti to zarucene zide a treba ist aj trochu prikladom detom, pracovat na sebe aj z dlhodobeho hladiska. Ja som sa ucila francuzstinu len tak popri praci, raz tyzdenne online kurz cez obedovu pauzu. Cas rychlo bezi, za rok to uz bolo na pocuvanie radia a za 2 roky je to jazyk, v ktorom pracujem. Ked clovek pracuje na sebe, ide to aj samo. Uz v tom procese, ked sa ucis, stretnes ludi, ktori ti mozu priniest aj necakanu puzzlu na vyriesenie tvojej aktualnej situacie. Proste budes obklopena ludmi (online ci v naozajstnom svete), ktori rovnako ako ty - tvoje nove ja - na sebe pracuju a to vsetko uz ide ruka v ruke s tym, ze si nebudes vediet vybrat, co vlastne chces robit a nie, ze beries hocico

11bodka11
autor
5. feb 2025

@kati1303 vazne? Dakujem teraz si ma velmi potesila. Ved aj ja som robila mimo odbor. Rozpocty na zemne prace, cenove ponuky na plyn atd. Nieco o com som nemala ani paru predtym. A teraz sa nejdem robit dolezita ale moje rozpocty posielal ten pan co to schvaloval ako priklad do inych firiem. Cize clovek sa nauci. Boze tak by som sa chcela dostat na ten urad. Tento poslanec je s mojim svokrom kamarat. Bol velmi ochotny. Svokor mu dal moje cislo a volal mi vecer o 19 ze pani riaditelka o mne vie,mam jej zavolat. Dokonca mi hovorila ze maju v krajskom meste 2 volne ak by som mala zaujem. Bola ochotna.

abbey1
5. feb 2025

@11bodka11 Myslím, že úrad i pán poslanec sa potešia, že ich takto vláčiš po internete.

bluka2
5. feb 2025

@abbey1 zasluzia si to aj...

11bodka11
autor
5. feb 2025

@bluka2 po prve co mate s tym soferovanim? Ja soferujem denno denne. Myslis ze do prace som ako chodila? Autom. Po druhe moj buduci zamestnavatel si toto tu asi neprecita, usudok si urobi na zaklade pohovoru. A ja nejake ambicie nemam. Staci mi hocijaka administrativna praca za minimalku

11bodka11
autor
5. feb 2025

@abbey1 vsade to je po znamosti. Normalka. Uz mi tri baby pisali sukromnu spravu dnes ze robia na uradoch a vsetko po znamosti. Dopredu mali testy na vyberove konania.

merrysa
5. feb 2025

@11bodka11 vravela si že 30 km už šoférovať nechceš. To máme s tým soferovanim

bluka2
5. feb 2025

@11bodka11 Ta tretia veta : Krajske mesto mam 35km a to nestiham rano deti zaviest plus nie som taka soferka ist denne do krajskeho mesta. Znelo to tak, ze to je nejaka velka prekazka, ale ty vies lepsie

11bodka11
autor
5. feb 2025

@bluka2 soferujem bezne bez problemov v nasom okrese ale do krajskeho mesta nehrozi,tam by ma nedostal nikto. Tam to je brutal ta premavka.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@merrysa nejde o 30 km. Ide o to ze tam to je extrem ta doprava,krizovatky. V zivote nikdy. Viem ze by to nedopadlo dobre.

kati1303
5. feb 2025

@11bodka11 tak snad ti to vyjde a pani riaditelka sa ozve ked o tebe vedia. drzim palce. praca to bude urcite fajn, platovo nic moc ale pracovny cas super.

simca06022011
5. feb 2025

S b2 musíš byť schopná normálne vybaviť hovor, taky bežný, a keď nie tak sa doma vieš v jazyku zdokonaliť aj samostudiom. Nie si uplny novacik v tom. Dcéra má b1 a dohovorí sa úplne normálne v hovorovej reči všade.
Podľa mňa príliš preháňať, prežívaš všetko.. tak denne šoférujes a panika z krajského mesta? Kopa áut? Preevez sa sem tam nech získaš aj v to cvik a príde ti to normlane za chvíľu. Vieš jazyk ale problém je sa trochu zdokonaliť, treba ti pomocnú rúčku... prečo by si to nezvládla? Prečo by niečo málo zle dopadnúť?

A nestíhaš... dochadzala som bb/zv denno denne a to ja ani nesoferujem. A stihla som to vždy, samozrejme dieťa má aj otca, takže ak sa niečo dialo a nemohla som o 16tej letieť z prace tak musel si to zariadiť on.

A áno vieme, ze úrady sú po známostiach obsadzovane a potom to tam tak aj vyzerá (bez urazky). Možno sa ti predsa.ozvu, možno aj niekto.iny sa tam tlači... Ale nepodceňuj sa a bud trochu ambiciózna, aj keď píšeš ze nie si... bud. Zíde sa ti aj riadna práca, ktora ti da aj perspektívu do buducna, bude ta bavit a aj prax + dobrý peniaz, nie len hocičo zobrať. Aj keď trochu vystupis z komfortnej zóny. A deti? Maju aj otecka. Vyrypuje jeho.rodina? Duplom by som si našla riadnu prácu ktorá ma.bhd ebavit a bude aj on riešiť co s deťmi rano/podvečer.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@simca06022011 muz robi od 6. Rano ozaj nemoze zanasat deti. Poobede nie je problem. Syn chodi už som v sam a dceru vyzdvihne samozrejme muz,sestra,mama. Ja mozem byt kludne v praci aj do piatej .

simca06022011
5. feb 2025

@11bodka11 no tak vidis, tak aky problem ak by si mala pracu aj dalej? ziadny problem. rano odnesies deti, stihas... poobede vezme otec, alebo niekto. Stihas to, lebo zvacsa kancelarske prace, duplom v krajskych mestach, nezacinaju pred 8mou... Cize s detmi ziaden problem a teda = kludne mozes hladat aj sukromne firmy v krajskom meste, ktore zacinaju po 8mej, ak si u vas v meste vycerpala moznosti. A mozno aj lepsie zarobis.

bluka2
5. feb 2025

@11bodka11 Neviem si predstavit, aka strasne krizovatky mozu byt v okresnom meste na Slovensku?
Urcite sa to da. Pred chvilou som bola v podobnej situacii. Nejazdila som 5 rokov, teraz jazdim v uplne chaotickom 7 milionovom meste. Prve 2 tyzdne som si musela dat den dva pauzu pocas tyzdna a ist taxikom, ine dni pulz bol vyssi 😀 a unava vecer neskutocna. Ani 2 mesiace nepresli a uz ma to vobec netankuje, pocuvam podcasty. Ked soferujes kazdy den, je to len otazka zvyku.

simca06022011
5. feb 2025

@bluka2 maximalne tak nejake zapchy okolo 8mej..

iv007
5. feb 2025

@bluka2 myslim, ze dotycna je zo ZM a boji sa ist do Nitry. Nemusi ani chodit autom, chodia aj pravidelne bus spoje. No ona si jednoducho postavila hlavu a chce robit tam.

tahomi
5. feb 2025

A je nejaka vec, z tych XY napadov tu, ktoru by si bola ochotna prijat a zmenit vo svojom zivote?

Vies, kazdy z nas musi v zivote robit kompromisy. Aj v pracovnom zivote. Sama vidis, ze to co chces ty najst nie je.
Tak je na mieste urcit si priority a veci, z ktorych si ochotna polavit (menej kvalifikovana praca, vikendy, nocne, atd). Kedze pridavat nechces - lepsie vodicske skusenosti, jazyky, atd.
Ostatne max suhlasim s vacsinou tu, citaj si to tu dokola, vela skusenych a sikovnych zien ti tu v dobrom radilo.

grof_monte_christo
5. feb 2025

Autorka, z toho šoférovania v krajskom meste si nerob ťažkú hlavu. Já tiež nie som dobrá soferka a do krajského mesta chodím autom. Naučila som sa zopár trás na miesta, kam sa potrebujem dostat, poznám tam křižovatky, viem, do akého pruhu sa mam zaradiť a ide to. Naučila by si sa trasu od teba z domu do prace a spat a je po probléme. Neskutočne sa týmto obmedzujes.

A to nemyslis vázne, ze s VS si ochotná robiť za minimálnu?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
11bodka11
autor
5. feb 2025

@1ryba dcera ma 3. Ma ist tiez sama?

bebebi
5. feb 2025

@11bodka11 tak ako to vlastne je? V tejto diskusii pises, že do pôvodnej práce si sa nemohla vrátiť, lebo firma zanikla a pred 2 týždňami si napísala, že si dala výpoveď, aby si si oddychla po RD

11bodka11
autor
5. feb 2025

@grof_monte_christo ano som ochotna robit za minimalku. Len nech to mam blizko.

11bodka11
autor
5. feb 2025

@bebebi ved som to tu pisala ze pobocku nam zavreli

bebebi
5. feb 2025

@11bodka11 tak este raz: skopirovala som ti tu tvoju vlastnu odpoved spred 2 tyzdnov v inej diskusii, tam pises, ze si dala vypoved, aby si si oddychla

martinkatinka
5. feb 2025

@bebebi to kludne mohla, aby jej preplatili zvysnu dovolenku a mala najvyssiu moznu podporu. Ak sa s nimi tak dohodla. Nasledne mohla firma skoncit. A vlastne vsak za tie oeniaze mohla ist na ten kurz, co chcela...