Ako nájsť prácu bez známostí v malom meste?
Dobrý deň. Uz 5 mesiacov som evidovana na urade prace. Pracu si neviem najst,ziadne ponuky nie su u nas. Krajske mesto mam 35km a to nestiham rano deti zaviest plus nie som taka soferka ist denne do krajskeho mesta. Pani na urade u ktorej som evidovana mi povedala ze na urade sa uvolni jedno miesto onedlho,ze jedna pani ide ma MD. Len ze vsetky miesta sa obsadzuji len po znamosti,cez jedneho vyssie postaveneho poslanca. Ona tam robi 15 rokov a povedala ze vsetky su tam po znamosti cez neho. Je to mensie okresne mesto. Zistila som ze moj svokor sa s nim pozna. Su takmer susedia. Tak mu volal. Ten poslanec mi volal naspat ze dal na mna kontakt riaditelke uradu,ze o mne vie a mam jej zavolat. Volala som jej,povedala ze sa mi ozve. No zatial nic. Myslite ze jej treba nieco dat? Ze zato nieco cakaju? Ze je sanca ze ma vezmu? Som uz uplne zufala. Denne chodim aj 5x na Profesiu, Karieru,Worki. Poposielala som zivotopisy do vsetkych firiem v meste aj kde nehladaju. Nikto sa jeozval. Skolu mam normalnu,zuadnu sukromnu. Mam aj prax. Citim sa uz uplne zbytocna. Mam z toho depresiu. Rano sa mi nechce ani vstat,nemam chut nic robit. Vyhybam sa uz navstevam aj ludom lebo kazdy sa vypytuje ci uz mam pracu. Hanbim sa ze nemam Muzova rodina uz rype do mna naco mi je vysoka skola ked si neviem pracu najst. Po anglicky neviem. Keby mam peniaze davno chodim na kurz pocas rodicovskej. Na urade som sa bola pytat no jazykove kurzy nepreplacaju. A aj tak nemozem byt teraz predsa dva roky nezamestnana kym sa naucim anglictinu. Ja uz neviem co robit. Kazdy den dufam ze mi zavola ta riaditelka uradu,vzdy ked zazvoni mobil dufam ze vola ona. Kamosky a zname robia po znamostiach v administrative,bez VS aj bez praxe niektore. Mne je do plaču uz. Naco som aj 5 rokov zabila v skole ked skoncim pribpokladni v Kauflande. Robila som v administrative,vzdy som sa bez problemov zaucila. Dokonca moje rozpocty davali za vzor v inych firmach. V poslednej praci ked kolegyna nieco nevedela tak ju sef posielal za mnou nech jej poradim,pritom tam robila o 4 roky dlhsie. Preco mi nikde nedaju sancu? ☹️
@mamina7070 chcela. Zrusili nas.
@11bodka11 a co to bolo za pracu?
Ja len toľko, že ja ťa úplne chápem. Ľudia čo nezažili takéto veci, nemajú o živote iných ani páru. Radí sa im dobre, ale keby boli v takej situácii, tiež by nevedeli čo robiť.
Jednoduché je povedať - urob si kurz, urob si školu, odsťahuj sa - reálne tie čo sme to zažili, že sme mali akoby zviazané ruky aj nohy, vieme, že je to absolútne nereálne. Lebo kým si človek robí školu, či kurz, musí z niečoho žiť a z niečoho to aj platiť, aj na odsťahovanie treba pekný balík peňazí na začiatok, nehovoriac ešte o iných aspektoch, napríklad keď sú tam deti, zmena prostredia, zmena školy, vytrhnutie z kolektívu, keď má dajme tomu muž robotu, ktorá je relatívne dobrá, nechce sa jej vzdať a ísť niekam preč, do neistoty...
Zatiaľ sa skús nastaviť tak, že budeš prijímať tento stav ako je a skús predsalen aj tie obchodné reťazce. Ak potrebuješ súrne peniaze a nevyžijete, je aj to lepšie ako nič. Bohužiaľ v dnešnej dobe už VŠ nič neznamená, žiadne záruky ti nedá.
Držím ti palce, určite niečo príde, zostaň pozitívna.
Zahliadla som že si z okolia Bystrice? Tam je to s dopravou na zabitie, nechcela by som tam jazdiť, to je katastrofa.. ale aj Bratislava je taká v doprave...
Proste keď nie si taká povaha, akčná, dravá, že ideš aj cez mŕtvoly, tak máš smolu, a môžeš mať aj 10 titulov.
Ja mám tiež rada svoj pokoj, a ak by som mala žiť vo veľkom meste, tak by som chodila spojmi.
@mamina7070 vyssie som pisala vsetko co som robila,taky dlhsi prispevok. Ale vraj slabota mi tu pisu.
@martinkatinka z podpory mame peniaze na posledne dva mesiace. Si myslis ze podporu som si mohla odkladat? A z coho sme mali zit? Muzova vyplata na vsetko nestaci.
@tairyx inak minule som si posielala ziadost na uctovnicku v skole. A pytala som sa tu ci sa to da zvladnut po zauceni. Zvozili ma uplne ci si myslim ze zachvilu budem vediet uctovat. Ze na to treba roky praxe popri skusenej uctovnickem. Ze ani po dvoch rokoch to clovek nevie uplne. A tu odrazu mi staci knizka uctovnictva a kurz a mozem veselo uctovat.
@sonia1712 ja na pohovore viem byt sebavedoma. Len ked ma este na ziadny pohovor okrem jedneho nepozvali tak ako sa mam predat? Ziadosti si neposielam lebo nemam kde. Ta pani na urade mi uprimne povedala ze nemam sancu najst si pracu,vidi ze nie su ponuky. Po skole som si poslala dve ziadosti,hned ma vzali bez praxe. Po prvej materskej tiez,par ziadosti som poslala a hned na prvom pohovore ma zobrali. Volali byvalemu zamestnavatelovi o referencie,ten ma vychvalil. Ja neviem co sa to teraz deje. Inak na tom jednom pohovore co som bola v septembri. Bola to obycajna admin.pracovnicka. Plat 900v hrubom. Poziadavky ziadne len word,excel. Dali nam vedomostny test s 50 otazkami(vesmir,geografia,matematika,slovencina atd). Plus otvorene otazky typu: S akou znackou auta sa stotoznujete a preco? Ked si objednate prepeceny hamburger a casnik donesie mierne prepeceny co urobite? A pod. Toto cloveka dost demotivuje.
@11bodka11 ja sa už čudujem, že niekto sa vôbec na koňovi ešte na niečo pýta. Každý dostane naložené. Tu sú samé úspešné ženy, všetky dobré zarábajú, manželia pomáhajú , investičné byty majú......
@mateson2004 keby ma manzel vyssi plat tak uz som davno na kurze anglictiny. Za 3 roky na RD by som sa bola krasne naucila. Ale ja som si peniaze z podpory musela odlozit a kazdy mesiac z nich berieme na potraviny. Hned prvy den na urade som sa isla pytat na kurz anglictiny,zrusili ma ze jazyk nepreplacaju. Ale tu je pre kazdu svet gombicka,zo dna na den zacnu podnikat v uctovnictve,chovat zajace alebo predaju svojpomocne postaveny dom a odstahuju sa uplne odveci niekam.
@marcellka32 aj by som poradila, ale prečo, načo? Dostala tu toľko rád a podnetov. Autorka je úplne mimo reality, nemá štipku pokory, hejtuje každú radu a komentár, doslova prská žlč, more výhovoriek, doslova výhovoriek. Ona má svoju pravdu, svoju predstavu o pravde a realite a nič okrem toho nechce počuť. Jej aktuálne nastavenie je také, že ak by bola jediný vhodný kandidát na pozíciu, ktorú neviem obsadiť 2 roky, tak radšej ostanem s neobsadenou pozíciou aj naďalej, ako prijať ju s jej aktuálnym nastavením. Nikto by nechcel prijať človeka s takouto komunikáciou. Keď sa ukľudní a začne premýšľať rozumne a bez tohto neskutočného negativizmu, keď bude chcieť naozaj pragmaticky diskutovať o možnostiach, potom jej možno radiť. Teraz viesť rozumný dialóg je úplne zbytočné.
@11bodka11 čítaj si príspevok od melanta dokola a dokola, kým to nepochopíš..my to nemyslíme zle s tebou, ale fakt musíš začať od seba
@11bodka11 autorka, je úplne irelevantné, ako komunikuješ na pohovoroch. Ide z teba neskutočná zloba. Nie, nerobím na upsvar, robím headhuntera pre Európu, Blízky Východ a USA. Takže aj bez práce na upsvar mám veľmi dobrý prehľad o pracovnom trhu. A poviem ti jedno, poznám úrady práce, robí na nich množstvo ľudí, ktorí sa tam nedostali po známostiach, väčšina na úrade práce tam je mimo známosti. Toto je nejaký dlhoročný hoax, že každý na úradoch je tam po známostiach. Áno, sú tam aj takí, ale väčšina je tam prijatá štandardne.
A poukážem na jednu vec, na ktorej je vidno, ako mimo si a ako chrliš len a len výhovorky. Napísala si, že za 3 roky na RD by si sa naučila dosť z angličtiny, ak by muž lepšie zarábal a mohla si si platiť kurz. Omyl, za 3 roky na RD by si sa kľudne aj sama dostala z nuly na úroveň B2.
To je všetko, čo napíšem do tejto diskusie a tebe. Nebudem určite viac odpovedať ani reagovať na tvoje prípadné reakcie, považujem to za zbytočné, nie si v stave viesť rozumný dialóg.
...na jednej strane píšeš, že na peniazoch nezáleží na druhej Ti majú písať z čoho máš žiť 🥴 tak ja potom neviem no ... Človek v núdzi pôjde aj hahzle umývať,dokladať,susedam okná umyť,pozehliť alebo čo ja viem ..
@miskakyska nie som v nudzi. To kde pisem?
Autorka - opras si tu nemčinu. Na profesii sú neustále full home office miesta ktoré vyžadujú nemčinu pre styk so zákazníkom - to je dôvod prečo sa ju práve učím aj ja. Začni tam, oprášiť nemčinu si vieš doma na YouTube ak už nejaké základy máš, alebo aj vo filmoch. Netflix ma napríklad skoro všetko aj v nemčine a titulkami. Na internete sú aj zdarma testy a vysvetlenia k nim, plus kopa kníh, naozaj odporúčam. A to sledujem profesiu tak pol roka a vždy tam s nemčinou niečo vyskočí.
Čo sa týka úradov, všetkých ľudí čo poznam ja pracujú bez známosti aj keď som pôvodne zo "zapadakova z východu".
A ženy ti píšu tak, ako ti píšu lebo otázka či sa dá dostať len po známosti nepadla v tvojom úvodnom príspevku. padla tam otázka prečo mi nikde nedajú šancu, a ženy sa ti naozaj snažili pomôcť - každý nápadom aký mal.
Ahoj, neviem ci sa dostanes k mojej odpovedi. V pracach sa vieš dohodnut aj na neskorsom starte. Vysadis deti o 7.15 pred skolou a o 35 minut si v praci...nevidim problem...manzel skonci o 14tej a vybavi deti po skole...ideal... ja sice chodim 3x do tyzdna vlakom do Ba, len cesta vlakom je hodina...domov pridem pred 19tou...
@11bodka11 na tvojom mieste by som zaplatila 20-30€ dákej babke spolužiaka detí, ktorá už teraz zanáša vnúčika do školy, aby zaniesla aj tvoje deti a zobrala prácu v stavebninách. Však tam nemusíš pracovať do dôchodku. Popritom môžeš čakať na prácu na UPSVaRe. A ja by som sa normálne telefonicky ozvala tej riaditeľke, že máš o tú prácu veľký (to slovo nepouži) skutočný záujem a že čo by pomohlo ju získať. Ale tak to som ja. No popritom by som už bola zamestnaná v stavebninách. Píšeš, že bývate neďaleko školy, takže taká babka by ťa ani nevyšla draho.

@11bodka11 kde si pracovala pred materskou? nechcela si sa tam vratit?