icon

Ako riešia učitelia prázdniny a dovolenku?

13. feb 2025

Ahojte, prosím vysvetlite mi ako to funguje s prázdninami keď ste ucitelky? Ja pracujem v školstve len od septembra takze ešte nemam nejaké skusenosti. Viem, že mi vraveli že sa to riesi dovolenkou, lenze teraz mam 31 dni, čiže mi to vychadzat nebude. Som na polovičný úväzok takze ani paragrafov nemam 14 na rok.
Ako to teda bude riešené cez letné prázdniny? Kolko dovolenky mate vy ostatne ucitelky?

Strana
z3
januska12323
13. feb 2025

Budeš mať dovolenku, náhradné voľno, prácu na doma alebo pôjdeš do školy.

zobaka
13. feb 2025

v skolstve je toľko volna, ze by vam museli dat 100 dni, ved sa opytaj personalistky ako je to "osetrene" 31 dni by nestacilo

kavasmliekom
13. feb 2025

Dovolenka, paragrafy sa počítajú na dní, nie podľa hodín. Nekrati sa ti to. Máš stále nárok na 7 paragrafov na seba, 7 na rodinného príslušníka, tak isto počet dní dovolenky ti zostáva.

anesim
13. feb 2025

Dovolenku beries na tie dni, kt pracujes ak si na polovicny, ak pracujes napr na 3 dni ( pon,ut,str) , tak beries dovolenku len na tieto 3 dni. A ak mas zmluvu napr do konca augusta, tak aj dovolenku mas len alikvotnu cast,a ak budes vediet,ze ti predlzuju zmluvu, tak budes cerpat aj tie dni, kt mas od sept- dec.
U nas napr ziadny paragraf cez prazdniny, kedze lekar je na nevyhnutny cas . Ak zastupujes, tak si setris hodiny na prazdniny. U nas si skoro vsetci prenasaju dost dni dovolenky, nikto nema problem s dovolenkou

vkatush
13. feb 2025

Dovolenka, náhradné voľno za zastupované hodiny, Pčka, niekto to rieši očr alebo PN, keď už veľmi nevychádza. Niekedy dajú prácu na doma.

Alebo chodíš do práce. Ja keď som začala a nemala som nárok ešte na žiadne voľno, vtedy všetci čerpali dovolenku, chodila som školy (len ja, školníci, upratovačky a hospodárka). Z vedenia som dostala úlohy, ktoré bolo treba urobiť (napr sme vtedy zriaďovali novú knižnicu, tak som ju celú musela robiť ja - vybaľovať a značiť knihy, urobiť register, kontroly na počty, triedenie,... Nemala som ani čas si robiť vlastné veci, tie som si robila doma).

euka210
13. feb 2025

Ako nove nastupujuce od jan.-febr.sme chodili cez jarne prazdniny do skoly a v lete tusim polovicku jula, lebo sme mali malo dovolenky.

letfenixa
14. feb 2025

@kavasmliekom len ak robí 5 dní v týždni

kavasmliekom
14. feb 2025

@letfenixa a ako robia učitelia, na turnusy?

autor
14. feb 2025

@kavasmliekom nie, zástupca ktorý to ma na starosti mi povedal že mam 3 P na seba a 3 na doprovod. Vraj kvôli tomu môjmu úväzku. Pracujem v SKD od 11:45 do 15:00

kavasmliekom
14. feb 2025

Tak to ti zle povedal. Dlhé roky som robila na polovičný a nič sa mi neskracovalo.mala som normálne 20 dní dovolenky vtedy a 14x paragraf.

autor
14. feb 2025

@kavasmliekom existuje na to nejaky zákon alebo tak, cim mu to mozem podložiť?

barbie2023
14. feb 2025

Neboj sa, budeš mať toľko suplovania,že nebudeš ani vedieť minút tie hodiny navyše 😂😂😆

kavasmliekom
14. feb 2025
eeffka
14. feb 2025

Zakonnik prace sa vola ten zakon, porozpravaj so mzdarkou nie zastupcom.

letfenixa
14. feb 2025

@kavasmliekom nemusí robiť každý deň, v úvodnom príspevku to nepísala.
Môže učiteľ učiť napr. 3 dni v týždni.

autor
14. feb 2025

@letfenixa robim každý deň ale ten cas mam skrátený keďže som len v poobednej skd. A zastupovať ma nedávajú @barbie2023

kavasmliekom
14. feb 2025

@letfenixa veď aj ja som nerobila každý deň, ale dovolenka mi zostala rovnako. Aj pri plnom úväzku keď robíš dlhý a krátky týždeň, tak sa ti jeden deň počíta ako 1,5dna dovolenky.

letfenixa
14. feb 2025

@kavasmliekom hm, kolega robil 3 dni a mal 3/5 dovolenky. Ja som mala úväzok 0,52 a týmto koeficientom sa mi nasobil počet hodín LV.

kavasmliekom
14. feb 2025

@letfenixa napríklad môj ex keď robí 12tky. Tak zoberie 2 dni dovolenky, napíšu mu 3 dní. Ale je doma od pondelka do nedele 😄 a ide až v pondelok.

letfenixa
14. feb 2025

@kavasmliekom prečítala som si teraz, čo si tu tie screenshoty dala a máme to v škole presne tak.

letfenixa
14. feb 2025

@autorka k tvojej otázke. Do kedy máš zmluvu?

anesim
14. feb 2025

Sa pytaj zastupovat, u nas chodia aj vychovavatelky zastupovat, vacsinou na 1.st a to su potom v tej istej triede cele doobedie, namiesto ucitelky, ked chyba, ale ked je treba tak su aj na 2.st, ale to vynimocne

petracandle
14. feb 2025

Nepracujem v školstve, a tak ma vždy zaujímalo ako si vedia učitelia vykryť nečakané dní voľna- napr teraz sú u nás 2 týždne chrípkové prázdniny 😃

miskajerry
14. feb 2025

@petracandle my sme aj cez chripkove chodili do roboty

barbie2023
14. feb 2025

@petracandle pretože učitelia sú aj čase keď nie je vyučovanie, bežne v škole. Počas napr zimných prázdnin sme boli v praci od 2.1. a riešili inventár a pod. V júli a auguste prvý a posledný týždeň. Okrem toho učiteľ má toľko aktivit nad rámec vyučovania ako napr rôzne lyžiarske, školy v prírode , výlety , suplovania, dozory na výletoch iných tried a milión iných akcií v rámci školy ,že sa ti nazbiera toľko nadčasov ,že máš čo robiť ,aby si to vyčerpala.

vkatush
14. feb 2025

@petracandle keď sú chrípkové, tak ak ešte má (tiež obmedzený počet na rok), môže dať 1-2 dní vedenie riaditeľské voľno, môže nariadiť prácu z domu (ktorú musíš preukázať), niektoré školy to využívajú na porady, ktoré by inak mali počas klasickej školy poobede (čo nie sú započítané hodiny v úväzku, takže to je celkom super) alebo normálne chodia do školy a riešia si agendu, ktorú aj tak často musia robiť doma, keďže nestihnú popri učení.
Plus učitelia, ktorí sa zúčastňujú aktivít navyše, si nazbierajú náhradné voľno. Len nie každému sa to darí, nie každý môže.

Záleží od školy.

luk25
14. feb 2025

Máš nárok na tých 14 P, tiež som v ŠKD a tiež mám skrátený úväzok, ale ako ti už písali toto sa nekrati, patrí ti 14 ...

letfenixa
14. feb 2025

@barbie2023 akurát že nadčas je za priamu vyučovaciu prácu.

luk25
14. feb 2025

@letfenixa nadčas je aj za školu v prírode, lyžiarsky, výlety..

zuzanockamt
14. feb 2025

@barbie2023 Nie všade je to také veselé so zastupovaním. U nás zastupujú asistentky, učitelia nemajú šancu nazbierať NV.

Strana
z3