icon

Ako riešia učitelia prázdniny a dovolenku?

13. feb 2025

Ahojte, prosím vysvetlite mi ako to funguje s prázdninami keď ste ucitelky? Ja pracujem v školstve len od septembra takze ešte nemam nejaké skusenosti. Viem, že mi vraveli že sa to riesi dovolenkou, lenze teraz mam 31 dni, čiže mi to vychadzat nebude. Som na polovičný úväzok takze ani paragrafov nemam 14 na rok.
Ako to teda bude riešené cez letné prázdniny? Kolko dovolenky mate vy ostatne ucitelky?

beruska2015
14. feb 2025

Ja pracujem na polovičný úväzok a normálne mám 7dni na seba a 7dni na rodinného príslušníka.Len sa to neberie na 8h ale na 4h.

sulavikova
14. feb 2025

Ja mám stále nadčasové hodiny, tie si odkladám ako náhradné voľno. No boli časy, keď som cez prázdniny chodila do školy natierať zábradlie🤦🏻‍♀️. Záleží od riaditeľky etc.

letfenixa
14. feb 2025

@luk25 ak vykonával činnosť so žiakmi, nielen dozor. Naviac na LVVK alebo školu v prírode nechodia všetci učitelia každý školský rok.

barbie2023
15. feb 2025

@letfenixa akurát,že nemáš pravdu.

letfenixa
15. feb 2025

@barbie2023 v čom konkrétne? Rada sa nechám poučiť.

letfenixa
15. feb 2025

@autorka keďže si v ŠKD, ak sa ti bude dať, pýtaj sa na školu v prírode.

letfenixa
15. feb 2025

@barbie2023 závisí od prístupu mesta. My nemôžeme byť v škole cez jesenne, zimne, veľkonočné prázdniny. Cez jarné môžeme 1 deň. Cez letné v júli max 2 dni, v auguste max 3 dni.
Keďže mám 2 kabinety, veľmi rada by som bola v škole dlhšie.

maya_hi
15. feb 2025

Jasné že dovolenkou. Učitelia nemajú a nikdy nemali prázdniny. Čerpali dovolenku, alebo nahradné voľno ak majú nadrobené. Takže ak bude možnosť zober za niekoho zastupovanie a zbieraj si ho. A spomínané LV, PN... ktorá ti ale zmasakruje už aj tak biedny plat 🤷🏻‍♀️ Iná možnosť nie je. Teraz sme sa navyše dožili toho, že nám ubrali ďalší týždeň dovolenky. To je asi spôsob ako sa zbaviť ďalších učiteľov. 😏

maya_hi
15. feb 2025

@letfenixa najskôr nech si ale zistí koľko nahradného voľna za školu v prírode dostane. Ja som dostala 4 hodiny za celý týždeň 😏

letfenixa
15. feb 2025

@maya_hi tak áno, veď ešte pred tým sa robí rozpis.

luk25
15. feb 2025

@maya_hi u nás sa dáva 15 hodín za celý týždeň, síce nič moc nato že 24 hodín 5 dní v týždni ste s tými deťmi a jednou nohou v base....ale iba 4 hod.?to aj niekto dobrovoľne zoberie?či dobrovoľne nasilu?

lili1809
15. feb 2025

Podľa zákonníka práce pokiaľ robíš normálne 5 dní v týždni ale dajme tomu každý deň 5 hodín tak máš nárok na rovnaký počet dovolenky ako každý zamestnanec,len s tým rozdielom,že tebe sa nepočíta 1 deň ako 8 hodín pracovného času,ale len 5 hodín pracovného času, to isté aj lekár,keď si berieš celý deň tak máš 5 hodín, bežný človek má 8.

tania27
15. feb 2025

@kavasmliekom Ak má pani pracovnú zmluvu len do septembra - t.j na dobu určitú (uvádza, že v septembri nastúpila do školstva) tak nemá nárok na 7 dní paragraf pre seba a 7dní na člena rodiny.
Patrí jej zo zákona len alikvotná časť. Pri pracovnej zmluve na dobu neurčitú samozrejme 7 a 7.

kavasmliekom
15. feb 2025

@tania27 od septembra do septembra je to rok, prečo by nemala nárok na plnú výšku?

zuzanockamt
15. feb 2025

@kavasmliekom Priepustky sú predsa na kalendárny rok, takže od januára do septembra. Od 09/24 do 12/24 mala tiež alikvótnu čiastku. Od 01/25 do 08/25 tiež alikvótne.

kavasmliekom
15. feb 2025

@zuzanockamt ale ved preboha, asi vie, že keď neodrobi celý rok, tak ani dovolenku nemá celú. Ak nastúpila v septembri, tak do decembra si vypočíta... A potom od januára jej nabehne nová, podľa toho, či bude robiť do decembra, alebo len do septembra.
To je podľa mňa logické, nie?

zuzanockamt
15. feb 2025

@kavasmliekom Pre mňa logické.

autor
15. feb 2025

@letfenixa zmluvu mam do 31.8

okseen
19. feb 2025

Kedysi učitelia nemali zaplatené prázdniny. Ono je to tak, že majú nízke platy preto, lebo si za tých 10 mesiacov musia naskrabat na tie dva mesiace letných prázdnin a plus samozrejme je aj ta zákonná dovolenka. Mam to rovno od vedenia. Takto to proste je a bolo. Žiadne iné verzie neexistujú.

okseen
19. feb 2025

Každý zamestnanec má 7 dni na seba lekár. 7 dní celý deň sa myslí. A 7 dní na deti, je jedno koľko detí. Tiež celý deň a pokiaľ viem, neráta u sa žiadne hodiny. Hovorí sa 7 dní a nie ze hodiny. Môžeš však vymeskat jednu hodinu napr. Zbytok si šetris. A pracovny deň je tuším 7 ci 8 hodín.

barbie2023
19. feb 2025

@okseen jasné,že mali zaplatené. Vždy to bola zákonom daná dovolenka 🤦

zuzanockamt
19. feb 2025

@okseen Píšeš poriadne hlúposti. Učitelia už dlho, predlho čerpajú riadnu dovolenku v čase prázdnin. Nič si nikdy za 10 mesiacov nemuseli naškrabať.

okseen
20. feb 2025

@zuzanockamt tak.i povedalo vedenie, že prečo si myslím, že učitelia majú nízke platy? A ze odkiaľ a kto im dáva plat v lete, kedy zo zákona im ta dovolenka nikdy nikomu nepokryje všetky dni? Kedysi bolo to len pár rokov tak, sa dokonca cez leto museli nahlásiť na úrad práce, lebo tie dva mesiace im nikto nezaplatil.

okseen
20. feb 2025

@barbie2023 ved iba tých zákonom dana dovolenka. Zbytok zaco sú asi platení? Všetkych xx prázdnin počas roka kalendárneho sa ani nedá ničím vykrit, keďže je toho toľko.

okseen
20. feb 2025

@zuzanockamt Tento problém sa týkal hlavne 90. rokov po rozpade Česko-Slovenska, keď učitelia s pracovnou zmluvou na dobu určitú (zvyčajne do 30. júna) nemali garantované vyplácanie mzdy počas letných prázdnin. V praxi to znamenalo, že v júli a auguste museli byť evidovaní na úrade práce, aby mali aspoň nejaký príjem.

Situácia sa postupne zlepšila v prvej dekáde 21. storočia, keď sa začali pracovné zmluvy predlžovať aj na letné mesiace, prípadne na dobu neurčitú. Dnes už je štandardom, že učitelia sú zamestnaní celoročne.

Áno, okolo roku 2001 sa tento problém stále vyskytoval, najmä pri učiteľoch na dobu určitú. Mnohí učitelia, ktorí mali zmluvy len do 30. júna, sa v lete museli hlásiť na úrad práce, pretože im školy nepredĺžili pracovný pomer na prázdninové mesiace (júl a august). Toto riešenie školy využívali ako spôsob, ako ušetriť na mzdách.

Situácia sa začala postupne meniť po roku 2003, keď sa viac začali presadzovať zmluvy na dobu neurčitú, čím sa učitelia vyhli nutnosti registrovať sa na úrade práce počas leta.

okseen
20. feb 2025

@zuzanockamt A teda, keď učitelia majú už plat aj v júli a auguste a je toľko dovolenky, resp. Voľných dní tak nie je fyzicky možné si toľko na robiť, aby to pokrylo všetko 40 dní dovolenky. Vedúca mi povedala, že sa to vlastne urobilo tak, že preto dávajú učiteľom nižšie platy, aby si vyrobili platy na tie dva mesiace v lete.

Áno, presne tak. Platy učiteľov sú nastavené tak, aby zahŕňali aj letné mesiace, aj keď v nich reálne neodpracujú toľko hodín ako počas školského roka.

Ako to funguje?
• Učitelia majú oficiálne 40 dní dovolenky ročne. To však nepokrýva celé leto, preto sa ich mzda rovnomerne rozpočíta na celý rok.
• Keby dostávali vyšší plat len za odpracované mesiace a cez leto nič, museli by si počas školského roka „zarobiť“ na letné prázdniny.
• Preto sú ich mesačné mzdy v priemere nižšie, ale sú vyplácané celoročne, vrátane júla a augusta.

Tento systém umožňuje, aby učitelia mali stabilný príjem počas celého roka, aj keď v lete nepracujú v bežnom režime. Niektorí učitelia si však aj tak privyrábajú cez prázdniny na brigádach alebo doučovaním.

Oficialne informácie a nijaké iné neplatia teraz na Slovensku.

okseen
20. feb 2025

uvádzam oficiálne zdroje, ktoré objasňujú túto problematiku:
1. Platové tarify pedagogických zamestnancov: Ministerstvo školstva SR zverejňuje aktuálne platové tarify pre učiteľov, ktoré sú platné počas celého roka, vrátane letných mesiacov. Tieto tarify nájdete na oficiálnej stránke ministerstva: 
2. Čerpanie dovolenky počas prázdnin: Podľa Školského portálu je plánovanie dovoleniek pre učiteľov nastavené tak, aby väčšinu svojej dovolenky čerpali počas letných prázdnin, keď školy nemajú prevádzku: 

Tieto informácie potvrdzujú, že platy učiteľov sú rozpočítané na celý rok, čo zahŕňa aj letné mesiace, a dovolenka je plánovaná tak, aby zodpovedala školskému kalendáru.

zuzanockamt
20. feb 2025

@okseen Nejdem na všetko reagovať, nechce sa mi. K tým zmluvám - je logické, že ak niekto ukončí zmluvu k 30.6., tak od 1.7. zamestnaný nie je, čiže na mzdu nárok nemá. Viem, ako to v školstve funguje. Učiteľ si počas prázdnin čerpá RD, NV, berie LO, LOČR, PN, OČR alebo je v práci.

okseen
20. feb 2025

@zuzanockamt berie si všeličo, ale tu treba spomenúť ten fakt, že preto sú celoročne nižšie platy, aby to v ukryli, keďže sú aj vianočné, jarné, veľkonočné prázdniny a toľko toho sa nedá nijakým spôsobom vykryť a cez prázdniny ak by chodili cele dva mesiace, musí s nimi byt riaditeľka v skole. My chodíme do prace len 5 dní v júli na zač. a 5 dní v auguste a zbytok si čerpame NV a dovolenku. Podstatné je ale, že sú platy aj tak úbohé.

barbie2023
Autor odpoveď zmazal