icon

Ako riešiť kolegyňu, ktorá chodí do práce chorá?

2. feb 2025

Máme kolegyňu ktorá chodí do práce vkuse usoplena, chraplavy hlas ale často býva bez teploty. Problém je,že ja mám imunodeficit takže keď ona pri nás kašle,kycham a prska tak som permanentne od nej nakazená a ozaj o to nestojím. Keď som to riešila z vedúcou,že mi to vadí tak tá kolegyňa sa na mňa osopila,že riešim kraviny. No ja neriešim. Ale som od nej ustavične chorá a mám aj iné diagnózy a ozaj mi to nerobí dobre lebo potom doma nakazim aj rodinu. Som už z nej na nervy. Nedá si povedať. Čo mám robiť? Už odmietam chodiť aj do práce keď je furt nachrchlana. Šéfka mi povedala,že pokiaľ nemá teploty tak v práci môže byť

lenuska9999
2. feb 2025

Ja ťa z jednej strany chápem, že už ti lezie na nervy byt neustále od kolegyne chora, no na druhej strane to trocha preháňaš. Žiaľ za to, že máš ty imunitný problém sa ti nebudú ľudia v okolí vyhybat. Chorého stretneš aj v obchode, na urade, v nemocnici , všade… Ak sa na kolegyňu lepí napr 3 krát do mesiaca nádcha, tak chápem, že nepôjde kvôli tomu 3x mesačne na PN. Hlavne keď sa cíti ok, nemá teploty , len nejaký sopel. Veď prácu potrebuje tak isto, ako ty. Na druhej strane ak chorobu poriadne nevyležíš, bude sa ti vraciať. Čiže možno by bola menej často chora ak by obsedela raz poriadne doma… podľa mňa tu chyba jednoducho empatia z oboch strán… ty ak máš imunitný problém , tak smer imunologia. No nezabudaj, že imunita sa získava práve tak, že si v kontakte s bacilmi. Vid napr sestričky v nemocnici.

bosorkabb
2. feb 2025

15 krát za mesiac si chorá? To je každý druhý deň v mesiaci. Nedáva to zmysel.

abbey1
2. feb 2025

Prepáč, ale 15krat za mesiac chorá???? Pobavilo.

autor
2. feb 2025

Baby ja pracujem v zdravotníctve...a áno som vkuse chorá. Od pacientov sa ani nenakazim ako od kolegov. Beriem skoro každý mesiac ATB čo doktorka je zomná už zúfalá. Som u nej v čakárni skoro stále. Mám podrobené testy na všetko možné. Preto mi sama navrhla,že by bolo lepšie keby zostanem doma a keďže mám ešte kopec ďalších diagnóz navrhla mi skúsiť si podať žiadosť na ID čo ja ale nechcem. Veď by som sa doma zblaznila

katica06
2. feb 2025

Aj pri ID sa dá pracovať

autor
2. feb 2025

@katica06 dá ale neviem či by som to chcela. ID zas také vysoké nie sú a keď máš hypotéku deti atď. z čoho potom budeme žiť?

janka1011
2. feb 2025

No tak pokiaľ má len virózu - sople, kašel, tak na to pn ani nedostane. Kolegyňa bola chorá ako pes, silná nádcha, kašel, chcela ísť na PN, lebo v robote nevládala. Nedostala ju. Na bežnú virózu sa pn nedáva, to by musela mať aspoň angínu, nejaký zápal. Ale určite aj závisí oddoktora.
A zasa ja kolegyňu chápem, tiež si nekazím výplatu kvôli prechladnutiu.

zzzzza
2. feb 2025

@janka1011 nie ja nechápem takých ludi neohladuplnych

bielasovicka
2. feb 2025

Kvôli soplu neostáva nikto na PN. Dokonca ani skolkári

lilinka88
2. feb 2025

Na jednej strane nechceš ID, lebo by si sa doma zbláznila a z čoho by si žila, na druhej napíšeš,že dá sa pracovať aj popri ID, aké nevieš, či by si chcela 🤦🏻‍♀️ veď môžeš mať normálny TPP a popri Tom poberať ID, čo máš ešte peniaze navyše. A ty nevieš či by si to chcela? Ale iba na ID nechceš byť, lebo z čoho by ste žili...asi som blbá, ale nejako nechápem tvojim myšlienkových pochodom.
My sme v robote nonstop niekto zasopleny, každá máme v šuflíku súkromnú lekáreň. Pokiaľ nemá niekto teploty a nie je na Tom tak,že fakt sa nevládze ani hýbať, normálne chodíme do roboty. Veď so sopľom by sme boli furt doma v tomto období

autor
2. feb 2025

@lilinka88 lenže ja tým,že mám aj iné ochorenia ktoré môj stav výrazne zhoršujú tak kolegyňa príde uchrchlana,usoplena ale ja večne doma s horúčkami,bez hlasu a zomieram pri tom a toto sa vkuse deje. Teba by to bavilo byť ustavične chorá a to nehovorím,že sople.ja hovorím o 38 horuckach, zimnici, bez hlasu odpalena najmenej na týždeň. Toto by ťa bavilo? Mňa teda ozaj nie pretože ja potom nič nezarobí lebo mám najviac PN zo všetkých zamestnancov. Už som kvôli nej 3x prekonala zápal pluc

autor
2. feb 2025

@lilinka88 muž mi musel volať niekoľko krát záchranku čo som mala taký kašeľ,že som nemohla dýchať, skončila som na kyslíku. Naposledy som myslela,že má odnesú nohami napred. Mám malé deti a tie sa boja že zomriem. Sú v ustavičnom strese keď ochorieť lebo sa boja,že umriem. To ti príde ok?

eeffka
2. feb 2025

Sorry ale ak mas naozaj take problemy ako popisujes v zdravotnictve nemas co robit. Najdi si pracu inde.

aurora33
2. feb 2025

Nos rúško

autor
2. feb 2025

@eeffka nikto nevedel,že to mám. V zdravotníctve som skoro 20 rokov. No to až teraz začali tieto problémy.
A kde by som podľa teba mala ísť?

lilinka88
2. feb 2025

Lenze toto nie je o kolegyni, ale o tvojej imunite, ktorá je evidentne veľmi zlá a miesto nadavania na prechladnutú kolegyňu by si mala pracovať na to,aby si sa nesťažovala,ale robila niečo so sebou. Ak máš z toho,že si v miestnosti s niekým prechladnutym takto zlé stavy, tak naozaj nemáš v zdravotníctve čo robiť. Čo tiež nerozumiem, že ste 5 v kancelárii. Buď si na oddelení a to asi nemáš nonstop službu s touto kolegyňou. Alebo si na ekonomickom úseku a to si môžeš hľadať prácu inde, ale bohužiaľ, v dnešnej dobe sú všade prechladnutí ľudia, lebo nikto nebude ostávať doma, kým nemusí. Ty máš možnosť chrániť sa dezinfekciou, rúškom, častým vetraním, môžeš si hľadať inú prácu, môžeš si riešiť ID (alebo nájsť si prácu na kratší pracovný úväzok, v inom odvetví a dorovnať to ID).

michelle567
2. feb 2025

Zmeň prácu. Neviem ako si to myslíš že vedenie má kolegyni nariadiť PN?? I keď obvodný by možno ani nenapísal kvôli kašľu alebo soplu?.. Tá kolegyňa to má také isté ako ty keď je tak často chorá. Veď tiež musí od niekoho schytat tie bacile. Sama vidíš že sa na ňu stále niečo lepí. Veď tiež za to nemôže. Má tam kričať po všetkych nech okolo nej nechodia nech sa hneď nenakazí? Ty to bohužiaľ odlezis s horším priebehom ale za to nikto nemôže. Zmeň prácu

lilinka88
2. feb 2025

Najprv píšeš,že sa na teba nalepí všetko od kohokoľvek, potom,že od pacientov nie, iba od kolegyne a ty nakazis tvoju rodinu. Celé to čo píšeš nedáva veľmi zmysel. Lebo keď máš tak zlu imunitu, nakazíš sa aj doma od detí, čo ti chodia do škôlky alebo školy, nakazíš sa aj od chorých pacientov. A ak nie, tak mi nehovor,že v zdravotníctve, kde je nonstop deficit personálu, si nenájdeš inú prácu. Môžeš sa dať preradiť na iné oddelenie, hľadať si prácu v ambulancii, kde budete max dve sestry, v domove sociálnych služieb,...

kulumulu123
2. feb 2025

@zuzanahud283 ta by sa potešila keby ťahala za všetkých smenu viac by asi chorá neprišla 🤣🤣🤣

katica06
2. feb 2025

Nevieš či by si chcela?.ak ti to finančne nevychádza tak choď pracuj

dismonika
2. feb 2025

@dennissa16 asi to malo byť 15x za rok 🤷

martul
2. feb 2025

Hľadaj si prácu v ambu, ty doktor a to je všetko.

bosorkabb
3. feb 2025

Tu bude problém v tebe úprimne.
Keď pracuješ v zdravotníctve tak musíš vedieť že je prinajmenšom blbosť že ochories len od jednej jedinej kolegyne 15 krát za mesiac a od ostatných vrátane pacientov nie.
Robím s ľuďmi a denne som v kontakte s ľuďmi ktorý majú kadečo. A nie som chorá nonstop.
Tu iná možnosť ako zmena práce a najlepšie z domu nepomôže. Môžeš sa postaviť aj na hlavu tak to je.

dennissa16
3. feb 2025

@dismonika určite napísala nejaký blud. Aj 15x za rok by bolo veľa, aj 15 dni z mesiaca, že by bola chora, je veľa.
Aké čím viac píše, tým som si istejšia, že proste len hľadá vinika..za svoje problémy.

janka1011
3. feb 2025

@autorka tebe by v žiadnej práci nebolo dobre. Po prečítaní tejto diskusie každý zistí, že chyba nie je v kolegyni.

grof_monte_christo
3. feb 2025

@autorka Co pre svoju imunitu robíš? Uprimne ma to zaujíma, nevyryvam. Lebo mas vazny problém. Skúšala si napr. medicínske huby? Ja som mala roky zníženú imunitu kvôli kortikoidom a minuly rok si začala užívat tieto japonské huby. Mam pocit, že sa mi polepšilo. Budúci týždeň idem na vyšetrenie bunkovej imunity, tak som zvedavá. Rieš tieto problémy a nie kolegyňu.

jana_eyre_2
3. feb 2025

No jediný kto by to mal riešiť je nadriadeny.. ak to nerieši, tak by som sa s kolegami dohodla a všetci by ste šli naraz na PNku, nech nadriadena vidí čo spôsobuje tým že ignoruje tie "kraviny" ako to nazvala.. 😡

monnci2226
3. feb 2025

ako preboha vies ze to mas od kolegyne? poznas jej diagnozu? vies ze ma bakterialnu infekciu, alebo je prenasacom nejakeho bacila? a vies ze ty mas potom toho isteho bacila (schvalne pisem ze bakteriu kedze pises ze si stale na atb)? podla.mna za tvojim stavom ozaj nebude ona....

cukroska
3. feb 2025

@jana_eyre_2 To je dosť od veci názor.Urcite nie riešenie!
Poznáme to všetc,i keď nám rástli deti a bývali choré a kadečo doniesli zo škôlky,školy .Kto mal horšiu imunitu aj doma ochorel, niekto odolal.Proste s tým sme si prešli asi väčšina.
Je to všade tak a v rizikových pracoviskách ako píšu ostatné, či v zdravotníctve či v školstve majú robiť čo...tak nech si dá aj ona imunitu do poriadku.Musím súhlasiť ke to všade.Niekto je chorý častejšie iný takmer vôbec. Nech nosí rúško keď má zlú imunitu. A kolegyňa ak to nerieši tak smola..ale jedno je isté. Určite si ani ona nemôže dovoliť ostať doma pri každom nahliadnutí!
Autorka sa veľmi upla na SEBA a už je s toho chorá, že sa dopredu bojí,že ochorie a vrie to v nej.

cukroska
3. feb 2025

@janka1011 usudzujem, že máš celkom pravdu .Sana si to spôsobuje. Strach,hnev...robí svoje.