Moje tehotenstvo ohrozuje chorá kolegyňa v práci

daskaavladko
12. feb 2015

Zdravím Vás, chcem sa spýtat, či náhodou nemáte podobnú skúsenost a ak áno, ako ste ju riešili. V práci mám kolegynu, ktorá je pomaličku každý mesiac chorá, vždy to začne hlienmi, kýchaním a vačšinou končí horúčkami. stále chodí do práce a nechce zostat na PN. Aj kde ju posielame domov, povie, že to nič nie je a zostáva tam...nevadilo mi to až tak, pokial som nebola tehotna, no teraz mam pocit, ze ma velmi ohrozuje, resp. babo a kde jej to poviem, odpovie mi iba, tak sa mi vyhybaj. Ziadne vetranie spolocnych priestorov, aby som to tam aspoň vyvetrala, nehrozi, lebo nemame okna. Pracujem v OC v obchode. Jasne, ze sa stretnem aj s chorimi zakaznikmi ale nie som s nimi 8 hodin denne jako s nou. Niekedy mi pride, ze mi robi naschval, stále chodi iba za mnou a potrebuje vtedy vsetko riesit iba so mnou, co sa tyka práce. Niekedy jej mam chut povedat, ze ked ma nakazi a babu sa nieco stane, tak ju udam /ale vobec neviem, ci sa to da?/. Neviete mi poradit ako ju donutit, aby nas tam vsetky neohrozovala a isla na PN? je na to nejaky paragraf, alebo ako to riesit, moze ju domov poslat jej nadriadena a musí ju posluchnut? som v tomto bezradna a na nete neviem najst odpoved.

janinah
12. feb 2015

Normálne si nasaď takú masku,čo nosia pri operáciách,nebudeš za blbca,len sa chrániš,možno jej docvakne.Len sa v tom trochu horšie dýcha,ak nie si zvyknutá,majú aj filter.Také kolegyne by som strieľala,tiež takú mám 😠 .Možno by jej to mohol dať šéf príkazom,neviem,treba zistiť.

bajana
12. feb 2015

Nie, nemôžete ju poslať na PN. Svet sa nezrúti a ani neprestane tocit, keď si tehotná. Že to robí naschvál? A nie si trochu paranoidná? Doplatíš jej mzdu, keď pôjde kvôli tebe na PN? Prvý trimester je hop alebo trop a ak sa má niečo stať, tak sa stane.

janinah
12. feb 2015

@bajana NaPN sa nechodí kvôli teh. kolegyni,ale pre chorobu.Chodiť chorá do práce,s horúčkami je hlúposť,však sa oná osoba spamätá,keď príde komplikácia /neželám/ a tých je dosť /sinusitída,zápalpriedušiek,zápal pľúc,zápal osrdcovníka-tu už ide o život......takže peniaze nie sú všetko.

alaguema
12. feb 2015

@daskaavladko nie, nikto ju nemôže prinútiť, aby šla na PN. Obavy, úzkostlivosť a stres škodia oveľa viac, než kýchajúca kolegyňa.

bajana
12. feb 2015

@janinah samozrejme, ale to je vec dotyčnej, nie jej tehotnej kolegyne, pokiaľ to nie je infekčná choroba vyžadujúca karanténu

sibalka21
12. feb 2015

Nijak ju nemôžeš prinútiť aby šla na PN. Nie každý si to môže dovoliť po finančnej stránke. Súhlasím s @bajana. Pokiaľ vládne pracovať a nieje nijak vážne chorá tak prečo by mala ísť na PN? Ked nechce tak nechce.

bellamafia
12. feb 2015

Samozrejme ta ohrozuje...domov ju nie ze moze ale musi poslat veduci!!!....staci sa spojit s kolegynami a povedat staznost nadriadenemu....dokonca jej mozes povedat,ze ak sa stane nieco babu ,bude niest za to zodpovednost..ako pises nejde o alergiu ale naozaj o chorobu sprevadzanu teplotami,taky clovek by mal lezat doma v posteli a nie to behat po prevadzke ,nakazit kolegyne a zakaznikov...to veducemu nevadi?este sa zo zakaznikov nikto nestazoval?tak tak ako pise JANINAH na PN sa chodi kvoli chorobe...kokos ja by som jej dala...aj taka obycajna nadcha moze do buducna ohrozit dietatko...a chce este niekto nejaky dokaz?? Tak nech si precita zopar skutocnych pribehov co tu maminky pisali....daska drz sa a nedaj sa,mas pravdu...ten kto nezazil,nevie... 😉

daskaavladko
autor
12. feb 2015

ta kolegyna ma susedu lekarku, ktora jej vždy da nejake antibiotika, ked ma nejaku anginu, ale uz jej 2 x dala aj len nejake vitaminy, lebo mala chripku /vraj slabsiu, lebo mala iba 39,2 teplotu/ to nam tvrdila. a ona doma neostane, lebo bude mat nizku vyplatu...to je vždy jej odpoved....a možno som paranoidna, kazdopadne je to moja věc a to tu riesit nechcem, chcem tu riesit to, jako jej vystvetlit to, ze nas tam vsetky ohrozuje chripkou, anginou pripadne lahsimi ochoreniami. a mimochodoum, neviem preco by som jej mala doplacat mzdu ja a uz vobec neviem preco by mala ostat doma kvoli mne, snad ste chceli napisat, ze by mala ostat doma hlavne kvoli sebe a svojmu zdraviu..a este som zabudla napisat, ze vždy sa minimalne v rozpati 2 tyzdnov niektora z nas nakazi a zostava doma na PN....proste to tam chytame jedna od druhej stále dokola.

radopp
12. feb 2015

@daskaavladko Neznášam fanatikov. Niekto kýchne a to berú to ako koniec sveta. Netreba pozerať americké horory. Choď sa vypísať na PN ako rizikové tehotenstvo, aby si vedela aké je to žiť zo 60 % platu.

daskaavladko
autor
12. feb 2015

neviem, mam pocit, ze niektori tu ste to pochopili tak, ze tu chcem citat to, aka je ta kolegyna nezodpovedna a nefer voci mne...to tu vobec riesit nechcem, to každý rozumny clovek vie a nie som trubka aby som ju tu zhadzovala a ohovarala...ja som sa len spytala ci ste sa s tym niekto stretli a jako ste to riesili, pripadne, ci su na to nejake zákony....vobec ma nezaujimaju názory vas, ake je zit z takého a takého platu.../odkial viete kolko zarabam ja, možno je to este menej/ kazdopadne neprajem nikomu z vas byt na rizikovom ani nic podobne /tak jako to prajete radopp vy mne/ a urcite ste si precitali aj to, ze islo uz 2x pocas mojho tehotenstva o chripku, co si myslim, ze nie je az tak lahostajna věc.....kazdopadne by som rada poprosila tych, co ma tu chcu sudit a zhadzovat, len preto aby sa citili lepsie, pripadne zrejme rovnako ohrozovali svojich kolegov v praci, aby nereagovali...dakujem krasne

alaguema
12. feb 2015

@daskaavladko jediné, čo môžeš urobiť, je zmeniť zamestnanie, alebo ostať doma, alebo sa starať o svoje zdravie a imunitu najviac ako sa dá. Je toho veľa, čo môžeš urobiť počnúc stravou až po pravidelný pohyb na vzduchu, popozeraj na nete. Neexistuje spôsob, akým by si ju prinútila odísť na PN. Ona nebude zodpovedná za to, ak sa stane niečo tvojmu bábu. Žiadny súd na svete by to neuznal. Nikto. Je to blbosť. Za svoje dieťa (aj nenarodené) si zodpovedná ty. Ver mi, je pre teba efektívnejšie a zdravšie robiť maximum pre seba a pre bábo to, čo je v tvojich silách, psychika je dôležitá, nestresovať, každý stres oslabuje tvoj imunitný systém...ak tam celý deň unikáš pred sopliacou kolegyňou a prežívaš hrôzostrašné scénare a premýšľaš ako ju prinútiť, aby robila čo ty chceš, škodíš sebe aj bábu viac, než si myslíš. Prestaň cirkusovať a soptiť a všetko bude lepšie. O chvíľu je tu jar a bude viac pohody, snáď aj menej chorôb 😉 Ak to nezvládaš, porozprávaj sa s gynekológom, nech ti vysvetlí, možno ťa aj na pár dní nechá doma, aby si sa ukľudnila...tak nech sa darí 🙂

keziah
12. feb 2015

@daskaavladko ty sa nemozes dat vypisat na rizikove? predsa len, to pracovne prostredie nie je pre teba a babo najvhodnejsie.

olifcek
12. feb 2015

no tak chod na Pn Ty, alebo proste nos rusko...

janinah
12. feb 2015

@radopp PN pri chrípke netrvá pol roka,tak hádam jedna nižšia výplata človeka nezruinuje.Fanatikov nemám rada ani ja,píšem o realite.Chorý človek patrí domov do postele,niekedy aj 2-3 dni pomôžu,to sa dá vykryť aj dovolenkou.Tie komplikácie z neliečenej virozy za to nestoja,ale zrejme na to musí prísť každý sám,na vlastnej koži.

janinah
12. feb 2015

@radopp a ešte ma zaujíma,či by si to rizikové PN poradil aj svojej žene v takom prípade?

daskaavladko
autor
12. feb 2015

V prave v to som dufala, ze sa kvoli nej nebudem musiet dat vypisat ja, kdeže chora nie som a ze mi poradite, jako to riesit, kazdopadne vam vsetkym dakujem za reakcie, v podstate ste mi pomohli aspoň tym, ze viem, ze s tym nic nespravim....zatial nie som v takom strese kvoli tomu, iba si zistujem, jako to riesit..ale ked to inak nepojde, asi si budem musiet tie PN predsa len brat ja, kym sa kolegyne nevyliecia v praci 😀 ...smiešne a zaroven smutne...co uz...este raz vam dakujem a kazdej prajem len to najlepšie, hlavne vela zdravia...pa 🙂

mircalla
12. feb 2015

Tak v provom rade je kolegyna zrejme neustale chora preto, ze to nikdy poriadne nevylezi a neprelieci a neustale sa jej to vracia.
@radopp Ty aj citas, alebo si len za radoby za vtipneho? Tu nejde o to, ze raz kychne, ale je chora opakovane a neustale chodi chora do prace. Zakladatelka temy dokonca pisala, ze kym bola tehotna, jej to az tak nevadilo.
Ja neznasam zase hlupakov. Tiez by ma zaujimalo, ci by si v takom pripade poradil rizikove tvojej zene

hradnapani
12. feb 2015

no neviem, chcem vas vidiet, ako by ste fungovali s chorym clovekom, ktory neustale nakazuje dookola druhych. Dotycna kolegyna by mala ist na poriadnu PN, mozno tyzden-dva by jej stacili, aby sa normalne vyliecila. Takto sa totiz vyliecit nemoze a vkuse ochorie, zacarovany kruh. Navyse, kto zaplati daskaavladke "bolestne" ak kvoli nej dostane nejaku virusovu chorobu,ktora poskodi jej dieta: Jasne, stretava sa s ludmi a moze to chytit aj v autobuse, na ulici, ale takto je to mimoriadne neferovy pristup. Mal by to riesit nadriadeny a nariadit jej vyliecenie. Ohrozuje kolegov i zakaznikov. Mna by tiez nepotesila predavacka, ktory by mi venovala chorobu a myslim, ze nikoho.
@daskaavladko prajem vela sily a trpezlivosti pri boji s veternym mlynom, snad to dobre dopadne.

daskaavladko
autor
12. feb 2015

kym som nebola tehotna...a pan je tu jednoznacne iba preto aby sme na neho takto reagovali, tak najlepsie si to nevšímat...myslim, ze viac aj tak uz reagovat nebude......a ako sa vravi: božie mlyny.... 😉 ....a dakujem tym, ktore ma pochopili 🙂

misha666
12. feb 2015

@daskaavladko o mne v praci este nevedia ze som tehu... minule prisiel do prace kolega nachcipany a mu hovorim nech ide za sefom a berie si home office bo ked ma nakazi ta dostane :D ja som jeho mentorka tak samozrejme posluchol a odisiel domov 🙂 ja nastastie v robote stale vetram, lebo v open office mame niekedy riadny smrad a tazky vzduch, hlavne ked pridem z chodby tak to je citit strasne...robim so samymi chlapmi...takze ja vetram aj 10krat za 8hodinovu pracovnu dobu :D

mircalla
12. feb 2015

@daskaavladko Ja ti rozumiem....keby to bolo raz, ale opakovane

bellamafia
12. feb 2015

@alaguema aaaale asi pochadzas zo sudneho prostredia ked tak 100% tvrdis ,ze by to ziadny sud neuznal....pokial by prisla o dieta cudzim zavinenim,lekarskym potvrdenim a svedeckymi vypovadami tak sa sudit moze!!

sense
12. feb 2015

Mozes ist na pn ty, mozes nisit rusko cez tvar dnes to uz nie je nic vynimicne, mozes zvysit prijem vitaminov....osobne si myslum ze ano je nezodpivedne chodit s teplotoy do prace ale je to dospela osoba a ty ju nedonutis....takisto je velmi tazko dojazatelne jeby sa nieco tvojmu mimi stali (neprajem ti to) ze je to preto ze do prace chodila chora kolegyna

viva02
12. feb 2015

@daskaavladko Tak mne by toto tiez velmi vadilo. Bohuzial, asi nie je nejaka moznost kolegynu poslat domov liecit sa, ked sama nechce. ☹
Skus pozriet este tu, ci tam nieco nenajdes: http://www.profesia.sk/cms/zakony/zakon-o-bezpe...

bellamafia
12. feb 2015

@daskaavladko kokos akoze co?nechapem ...tak ty si zdrava a mas ist kvoli chorej kolegyni na PN ??? Ale vsak co sa cudujeme,zijeme na Slovensku.....drz sa a hooodne zdravicka

daskaavladko
autor
12. feb 2015

dakujem, prestudujem 🙂

alaguema
12. feb 2015

@bellamafia cudzie zavinenie sa musí dokázať. Svedecké vypovede, že čo? Že kolegyňa mala sople? 😀 Ani nepokračujem...toto je už ad absurdum.

mircalla
12. feb 2015

Najlepsia bola rada, ze netreba pozerat americke horory....Odpoved hodna niekoho,kto ma tak 12 rokov....
Nie som nejako uzkostliva na svoje zdravie, ale je az neskutocne, kolko cynickych odpovedi sa tu naslo a kolko ludi si mysli, ze neustale chora kolegyna, ktora sa neprelieci, kona uplne spravne....Vivat Slovensko a bezohladnost

gurmanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mircalla
12. feb 2015

@alaguema Tebe uplne usla pointa....Ona netvrdi, ze by to robila, ale je uz tak zufala, ze by jej povedala, ze ohrozuje jej dieta...asi aby si snad vstupila do svedomia...tak som to aspon pochopila ja

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre