icon

Ako riešiť kolegyňu, ktorá chodí do práce chorá?

2. feb 2025

Máme kolegyňu ktorá chodí do práce vkuse usoplena, chraplavy hlas ale často býva bez teploty. Problém je,že ja mám imunodeficit takže keď ona pri nás kašle,kycham a prska tak som permanentne od nej nakazená a ozaj o to nestojím. Keď som to riešila z vedúcou,že mi to vadí tak tá kolegyňa sa na mňa osopila,že riešim kraviny. No ja neriešim. Ale som od nej ustavične chorá a mám aj iné diagnózy a ozaj mi to nerobí dobre lebo potom doma nakazim aj rodinu. Som už z nej na nervy. Nedá si povedať. Čo mám robiť? Už odmietam chodiť aj do práce keď je furt nachrchlana. Šéfka mi povedala,že pokiaľ nemá teploty tak v práci môže byť

Strana
z3
jana_eyre_2
3. feb 2025

@cukroska včera či kedy tu bola diskusia o žene ktorá má chrípku, je si toho vedoma a išla do práce.. podľa mňa totálne nezodpovedné konanie a keď sa každý tvári že je to úplne normálne chodiť takto chorý do práce mal.by si byť vedomý toho, že od neho môže ochorieť celý Team a môže z toho byť to, že nikto do práce nakoniec nepride..

Je to všade, len napríklad také školy práve pre tu vysokú chorobnost stále zatvárajú a učiteľky prosia aby deti do školy choré nechodili.. ale aj tak chodia a to vôbec nehovorím o priesvitnom sople, ale o reálnych chorobách.. keď je niekto chorý, mohol by byť aspoň natolko ohľaduplný aby si dal rusko on.. šokuje ma že zase sa tu obhajuje niekto, kto nemyslí na ostatných okolo seba, ale autorka sa tu začína označovať za niekoho čo sa upina na seba..

jana_eyre_2
3. feb 2025

Inak aj ja som mala kolegyňu, ktorá bežné prišla do práce aj s teplotou.. a neprišlo jej to vôbec divné, ešte sa celý den sťažovať že jej je zle.. 🤷🏻‍♀️

cukroska
3. feb 2025

@zzzzza Pozri sa aj z druhého uhla a možno keď porozamýšľaš pochopíš..😏

cukroska
3. feb 2025

@jana_eyre_2 Pravda je vždy uprostred. Robila som vo veľkom kolektíve dlho. Väčšina sme chodili aj chorý. Prvý deň dva max. dovolenka keď už bolo veľmi zle, ale PN nehrozilo.A to sme boli všetci zodpovednejší (z druhého pohľadu, že sme neboli PN -kovači ako väčšina mladých a simulantov) .A ďalšia vec je,že smr boli dobrý kolektív a keď chýbali len dvaja uz to bolo cítiť a museli sme robiť aj za nich. Nie raz sa aj stalo, že sme jeden od druhého chytili,čo sme mali slabšiu imunitu. Ake žiadne zvady neboli. Dokonca ano cez covid.
Nie len že pár dní PN pekne pokazila výplatu, ale sk jedno Péčko a prišli by sme o celý dochádzkový bonus. A práve teraz sa to vypomstilo pri prepúšťaní (vždy idú prvý maródovači) a tak aj bolo. A každý sme si chceli prácu udržať. Každý má deti, platiť účty musí každý a viacerí aj hypotéky či samoživiteľky. Takže bežne sme chodili do práce žiaľ aj chorí.

janka1011
4. feb 2025

@cukroska takto presne to funguje. Darmo sa tu bude niekto oháňať ohľaduplnosťou. Realita je taká, že nie každý si môžeme dovoliť kvôli viróze ostať pn a prísť tak o značnú časť príjmu. Tiež chodím do práce, aj keď som chorá. Nemôžem si dovoliť ten luxus prísť o peniaze kvôli týždňovej pn a o tej nálepke maródovača ani nehovorím. Presne tak, takí idú potom prví. Uzavriem to tak - vírusy a choroby tu boli, sú aj budú. Ak má niekto zníženú imunitu a chytí každý sopeĺ, čo okolo neho prejde, nech pracuje na vlastnej imunite a v čase chrípky trebárs nosí rúško. Hádzať vinu a zodpovednosť na všetkých okolo ničomu nepomôže.

cukroska
4. feb 2025

@janka1011 Moja reč. Bohužiaľ je to tak.. Iné je to u detí s inak to funguje uz v zamestnaní..Súhlasím ano v práci nie sú zamestnávatelia nadšený s tých čo každú chvíľu maródia.Pretože niekde sa ani nedá..nemajú sa zamestnanca náhradu. Môj manžel v každej práci to mal tak..na PN absolútne nebol,iba raz krátkodobo keď mal kamene.Skor pti horúčke zvykol vymeniť, že kolega potiahol aj dvaja a musel neskôr odrábať...Bohužiaľ.

cukroska
4. feb 2025

@janka1011 Nefunguje to žiaľ ako dnes už v školách, že na 5 dni už môže ospravedlniť aj rodič. Žiaľ aj môj syn chodí do práce aj chorí..tiež nemá za seba náhradu .Jedine pri dovolenke musí ho zastúpiť chodiť z iného okresu kolega . A kebyže je uz veľmi zle tak iste si poradia, ale určite len nevyhnutne a nie často a ani nadlho.

lapersefona
4. feb 2025

Ty musis zmenit nevyhnutne pracu takto to dalej nejde. Cim častejšie si chora tym horsie.

jana_eyre_2
4. feb 2025

@cukroska vieš, ja som dva roky bývala s mojou 3r neterou, čo mala rakovinu v 4tom štádiu.. veľmi som si dávala pozor aby som nič nedoniesla a keď ma nakazila kolegyňa čo sa az večer posťažovala že od včera ma teploty ale Paralen jej pomáha tak som sa nakazila.. vtedy som ešte nemala vlastné deti, ale zaumienila si, že ja nikdy vedome nebudem nikoho ohrozovať a aj to dodrzujem a keď je niekto doma chorý, tak je doma.. (nevravím o sople) našťastie mám dobru imunitu, ale keby som šla na PN z chroby, niesom žiaden marodkar, ale som človek čo je chorý.. tiež chodím do prace, tiež musím zastupovať, ale práve preto nebudem nikoho chorobou ohrozovať.. lebo nie u každého ide len o obyčajnú chorobu, niekto môže mať doma aj zložitú situáciu.. samozrejme že každý človek sa môže nakaziť kdekoľvek, ale keď niekto vie že je chorý a má teploty, nie je nenahraditeľný a zdravie má byť nad prácou.. nerozumiem koľko ľudí pár dní doma aby vylezali chorobu, aspoň tú najhoršiu fázu považuje za niečo co sa má odsudzovať a ten čo chodí do práce polomrtvy je chápaný.. inak PN je normálne prvé dni hradená zamestnávateľom..

eeffka
4. feb 2025

@jana_eyre_2 hej je sice platena ale 25% 3dni.

bosorkabb
4. feb 2025

@jana_eyre_2 PN je platená ale oveľa horšie ako bežná dochádzka. A veľa krát sa kráti aj dochádzkový bonus a to už pocitis na výplate.
Ja som momentálne chorá prvý krát po 9 mesiacoch a čo kecov som sa napočúvala od vedenia. A som doma lebo mám horúčky, zimnicu, hnačky. Takže tak.

0silvia0
4. feb 2025

@cukroska
@janka1011 tie financne dovody su jedna vec, ale nasledky nedoliecenych chorob vec druha.
Ja napriklad som so sebou nemarodovala 20 rokov, nebyvala som chora.
Ale od doby corony som bola na PN asi aj 4x, 3x s kovidom, raz s chripkou. Kaslat prachy, cim som starsia, tym mi je moje zdravie vzacnejsie. Nepotrebujem si nevylezanou chorobou sposobit dalsie komplikacie, vedeli ste ze nevylezana choroba moze sposobit napriklad zapal srdcoveho svalu?

eeffka
4. feb 2025

@0silvia0 tak ano mas pravdu ale napr moj muz je soplavy,kaslavy od 11 do 03. Mna ked zlozi tak 2dni spim a na 3den mi nic nie je. Zatial mi to vzdy vyslo na vikendy 🤣. Atb som nemala hadam 15r, kazdy ma inu imunitu. Kobid neratam, aj ten som mala 3x ze som utrela sopel a bolo vybavene.

0silvia0
4. feb 2025

@eeffka no to neratam take kasliky a sopliky z pocasia, ale niekto ma aj teplotu a chodi do prace aj s chripkou. S nejakou nadchou nehovorim, ze musi kazdy zostat doma, to by lekarka asi ani pn nedala.
Kovidy som aj ja mala vsetky lahke, ale nechcela som to rozsievat dalej.

lapersefona
4. feb 2025

Alebo skus upravit stravu. Spomínala si ze máš alergie. Skusala si uz vylúčiť lepok ci mliečne e alebo cukor sladkosti?

cukroska
4. feb 2025

@0silvia0 Áno súhlasím vnímam to rovnako. Viem o čom hovoríte. Mne nešlo ani tak úplne o peniaze ako o to,že som nechcela prísť o robotu. Keďže je u nás ťažké za prácu.
Tiež som robila práveže ,nie raz chorá ,vkuse na liekoch od bolesti na chrbticu,seknutá,riešila som rýchly obstrek a všelijako .Nebolo to ľahké ani zo zápalom ramenného kĺbu Nakoniec som uz fungovať nevedela a bola po rokoch na PiN dokonca som musela aj na ošetrovné s mamou.Riešila operáciu . A neskôr prišlo prepúšťanie a bola som medzi prvými .Aj mi to hneď odôvodnila šefka,že som bola viac krát na PN a ze jej ľúto, ale medzi prvými sú ľudia čo boli viec krát na PN..a vlastne mi aj odľahlo. Dali trojmesačné odstupné a konečne žiadne nočné a tie hnusné dvanástky! Stačilo.

cukroska
4. feb 2025

@0silvia0 Len na margo toho, že prvé roky vôbec. Pamätám, že som bola v skúšobnej a mala som zápal priedušiek a každú chvíľu sa mi púšťala krv z nosa. Nemal ma kto ani zastúpiť za pásom. Majster mi dával najhoršiu robotu a keď som asi 5x za deň utekala na wc a všade krv ,majster len ironicky poznamenal. "môžeš byť rada,že len z nosa a nepreskla ti cieva v hlave" vraj je tam toho...vtedy som si povedala naposledy! Aie bežne robia ľudia na liekoch a chorí..

cukroska
4. feb 2025

@jana_eyre_2 Áno tomu rozumiem..ale ja som po veľa rokoch práve kvôli tomu bola prvá pri prepúšťaní..Ja úplne chápem tieto situácie. Tiež máme doma seniorov a báli sne sa veľmi hlavne v období covidu.

dancingqueen321
7. feb 2025

Tak ochories na 3 mesiace a kolegyna so sefkou zmaknu tvoju agendu, kedze vedeli, ze od kolegyne takto ochories :D ano by som tam fakt take 3 mesiace nepachla

misanthropicdann
7. feb 2025

Neurobíš nič.
Proste dojdi za nadriadeným povedz ze aktuálny stav je pre teba neakcepotovsatelny lebo máš problémy s imunitou.
Kolegyňa ta vedome ohrozuje a proste ak to pôjde takto ďalej budeš nútená ukončiť pracovnú zmluvu.
Zamestnávateľ má možnosť dať jednej z vás home office. Ak nie, tak bud tvoju kolegyňu pošle do riti nech je doma a čerpá PN, alebo ty dáš výpoveď.

Žiaľ proste nemáš moc na výber, môžeš kalkulovat s tým kto z vás dvoch je vo firme dôležitejší, ak ty máš vyhraté ak ona tak sorry asi si nepomôže.
Bud hnusná a vždy keď dôjde kolegyňa do prace chorá, hod dá na týždeň na PN.

purple_wolf
8. feb 2025

no podala by som staznost na HR .. nemozu ta nutit pracovat v prostredi ktore ta v podstate priamo ohrozuje a potom to riesit musia... na PN ju nemozu prinutit ist ale mozu jej nariadit dovolenku ... dalsia moznost je ze aa presadis niekam inam, alebo sa pohadate tak ze ti tu facku da a to je hrube porusenie pracovnej discipliny a za to je hodinova vypoved pokial viem... ak to aj tak buudu chciet zamiest pod koberec tak by som si hladala inu robotu.... no ale musis preukazat aj to ze ty robis vsetko pre to aby si neochorela a nie len ukazovat prstom a bohuzial to ze mas siagnozy je smutne ale este stale je to tvoj problem a zamestnavatel sa ti musi prisposobit len do urcitej hranice

Strana
z3