icon

Ako riešiť podvod zamestnávateľa bez pracovnej zmluvy?

24. jún 2025

Viete mi poradiť keď som týždeň pracovala u niekoho bez zmluvy a týždeň ma klamal ze mi na druhý deň prinesie zmluvu a nič mi nedal postačia ako dôkazy smsky a správy v viberu keď som sa sťažovala na inspektorate práce? Bude mi musieť zaplatiť dlh v zdravotnej a sociálnej poisťovni a vrátiť mi peniaze za dní ktoré som odrobila?

rozculena
24. jún 2025

možno keby si tú encyklpédiu pojedla ty,tak by si sa tu nevypytovala.
Ale úplne by stačil ZP.

lienka.7
24. jún 2025
@vroni

Dievčence, hlboko sa mýlite. Aj ústna pracovná zmluva je platná. O prácu načierno by išlo vtedy, ak by vedela, že žiadnu zmluvu nedostane.

@vroni mýliš sa ty, pracovná zmluva musí byť písomná 😉 ci si myslíš, ze ti funguje spôsobom beriem ta, tak u mňa robíš???

lienka.7
24. jún 2025
@vroni

@balerina2025, nie. Musí mať dôkaz, že sa ústne so zamestnávateľom dohodla. A začala pracovať. A pýtala zmluvu.

@vroni nesir tu hoaxy prosím ta 🙏🙏🙏🙏

aduskatt
24. jún 2025

tak, a máme tu dva názory...ktorý z nich je správny?

aduskatt
24. jún 2025

osobne ale zastávam názor, že by mala byť v písomnej forme...čo bude rok robiť na dobré slovo?

autor
24. jún 2025
@rozculena

možno keby si tú encyklpédiu pojedla ty,tak by si sa tu nevypytovala.
Ale úplne by stačil ZP.

@rozculena ja som ju nepojedla preto sa pýtam ci niekto náhodou nevie a nie aby tu mudroval

vroni
24. jún 2025
@lienka.7

@vroni mýliš sa ty, pracovná zmluva musí byť písomná 😉 ci si myslíš, ze ti funguje spôsobom beriem ta, tak u mňa robíš???

@lienka.7, nemýlim. Zákonník práce explicitne určuje, že pracovná zmluva musí byť písomná. Potiaľ áno. Avšak sankcia za neexistencii písomnej zmluvy nie je neplatnost ústnej zmluvy. V prípade sporu ako napríklad v prípade autorky však zamesnanec musi dokázať, že naozaj k uzavretiu pracovnej zmluvy došlo. Čo je vo väčšine prípadov ťažké až nemožné, ak nie je zamestnávateľ tela, ktoré svojmu zamestnancovi bez zmluvy vypisuje správy či maily alebo mu pred svedkami zadáva pracovného úlohy. V tomto prípade to vyzerá tak, že zamestnávateľ to tela je. Debatu o tom, že to seriózny zamestnávateľ neurobí a zamestnanec nebude čakať týždeň začínať nemusíme. To je jasné. Len keď je to známy, tak človek verí o niečo dlhšie, že ho určite nechcel oklamať. Ale autorka tam podrobila týždeň, nie pol roka.

autor
24. jún 2025

@aduskatt napíšem

aduskatt
24. jún 2025

tak, Ďalší názor - ústna zmluva nie je v súlade s paragrafom 42 a v konečnom dôsledku obaja môžu dostať pokutu

autor
24. jún 2025
@vanilkovazmrzka

Ak by som niekam isla takto s holou ritou, a povedali by mi ze zmluva bude zajtra, a zajtra by ziadna nebola, dalsi den by som isto nikam robit nesla. Uprimne pochybujem ze cokolvek vymozes, ale drzim ti palce

@vanilkovazmrzka snáď áno chlapík na telefóne bol celkom ochotný a týždeň zas nie je tak dlho

aduskatt
24. jún 2025

no, lenže keĎ to bolo úste, fakticky ten pracovný pomer ani nebol založený, alebo sa mýlim?

vroni
24. jún 2025
@lienka.7

@vroni nesir tu hoaxy prosím ta 🙏🙏🙏🙏

@lienka.7, nič také ako "inak je neplatna" § 42 neobsahuje. Tu je cely:
Pracovná zmluva
§ 42

(1) Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.

(2) Ak osobitný predpis ustanovuje voľbu alebo vymenovanie ako predpoklad vykonávania funkcie štatutárneho orgánu alebo vnútorný predpis zamestnávateľa ustanovuje voľbu alebo vymenovanie ako požiadavku vykonávania funkcie vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu, pracovný pomer s týmto zamestnancom sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou až po jeho zvolení alebo vymenovaní.

aduskatt
24. jún 2025
@vroni

Pracovná zmluva
§ 42

(1) Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.

(2) Ak osobitný predpis ustanovuje voľbu alebo vymenovanie ako predpoklad vykonávania funkcie štatutárneho orgánu alebo vnútorný predpis zamestnávateľa ustanovuje voľbu alebo vymenovanie ako požiadavku vykonávania funkcie vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu, pracovný pomer s týmto zamestnancom sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou až po jeho zvolení alebo vymenovaní.

@vroni píše sa tam, že písomné vyhotovenie je povinný vydať....

vroni
24. jún 2025
@aduskatt

@aduskatt, áno. V tomto prípade zamestnávateľ nesplnil svoju povinnosť. Za to moze dostať pokutu. Ale to neznamená, že zmluva nie je platná.

aduskatt
24. jún 2025
@vroni

@aduskatt, áno. V tomto prípade zamestnávateľ nesplnil svoju povinnosť. Za to moze dostať pokutu. Ale to neznamená, že zmluva nie je platná.

@vroni a keď si k tomu dáš zákon 82/2005, aj tak to bude podľa Teba ok?

vroni
24. jún 2025
@aduskatt

@aduskatt, a zrejme pre prípad, či nejde o prácu načierno bude relevantný aj údaj, koľko autorka pracovala. Keby tak odrobila pár mesiacov, hrozila by pokuta celkom určite obom stranám. Takto nie.

aduskatt
24. jún 2025

ale on ten pracovný pomer vlastne nebol založený, a ono je jedno - nikde sa nešpecifikuje, ako dlho musí makať, aby to bolo nelegálne zamestnávanie. Proste robila načierno.......bez písomnej zmluvy. Samozrejme, hádať sa nebudem, ale nemyslím si, že to bolo v poriadku z jednej, či druhej strany.

lienka.7
24. jún 2025
@vroni

Pracovná zmluva
§ 42

@vroni PZ musí byť písomná a musí v nej byť uvedené zaradenie zamestnanca, druh práce, miesto výkonu práce a dohodnuta mzda.
Žiadne spravy ani maily nie sú dôkazom, nakoľko teraz sa dá všetko "vyrobit". Platí jedine, co je psano je dano. Chapes to?
@autorka sa môže pokojne súdiť, nedomoze sa ničoho. Týždeň robila na čierno jednoducho. A nech sa paci, moze sa naťahovať s IP. aby nakoniec nedostala pokutu ešte aj ona.

vroni
24. jún 2025
@aduskatt

@vroni a keď si k tomu dáš zákon 82/2005, aj tak to bude podľa Teba ok?

@aduskatt , ale nie, ono to vôbec nie je v poriadku. Zmluva má byť písomná a bodka. Ale v tomto prípade je na vine jednoznačne zamestnávateľ a oklamaný zamestnanec. Zamestnanec nemá možnosť vystaviť pracovnú zmluvu a odovzdať ju zamestnavatelovi. A keď nedostal pracovnu zmluvu, odmietol ďalej pracovať.

aduskatt
24. jún 2025
@vroni

@aduskatt , ale nie, ono to vôbec nie je v poriadku. Zmluva má byť písomná a bodka. Ale v tomto prípade je na vine jednoznačne zamestnávateľ a oklamaný zamestnanec. Zamestnanec nemá možnosť vystaviť pracovnú zmluvu a odovzdať ju zamestnavatelovi. A keď nedostal pracovnu zmluvu, odmietol ďalej pracovať.

@vroni s tým, že sú obaja na vine súhlasím

lienka.7
24. jún 2025
@vroni

@vroni zamestnanec nema co do prace nastúpiť bez platnej PZ. Inak sa aj on dopúšťa prace na čierno. Si schopná tento jednoduchý fakt pochopiť, alebo si pôjdeš ďalej tvrdohlavo svoje?

vroni
24. jún 2025
@lienka.7

@vroni PZ musí byť písomná a musí v nej byť uvedené zaradenie zamestnanca, druh práce, miesto výkonu práce a dohodnuta mzda.
Žiadne spravy ani maily nie sú dôkazom, nakoľko teraz sa dá všetko "vyrobit". Platí jedine, co je psano je dano. Chapes to?
@autorka sa môže pokojne súdiť, nedomoze sa ničoho. Týždeň robila na čierno jednoducho. A nech sa paci, moze sa naťahovať s IP. aby nakoniec nedostala pokutu ešte aj ona.

@lienka.7, no to by bol argument ako Brno. Lebo pracovná zmluva sa "vyrobiť" nedá, vsakano. Ešte je teoretická možnosť, že ku prihlásil a len nedal zmluvu. 🤷🏼‍♀️ Ale tak jednoducho to zase nefunguje. Ina vec je, že IP da tak maximálne pokutu zamestnávateľovi, autorke to veľa nepomôže. Dala sa nachytať. Ale aj tak si myslím, že podvodníkov je lepšie nahlásiť a zastaviť ako sa prizerať, ako si hľadajú ďalšiu obeť. Just saying.

vroni
24. jún 2025
@lienka.7

@vroni zamestnanec nema co do prace nastúpiť bez platnej PZ. Inak sa aj on dopúšťa prace na čierno. Si schopná tento jednoduchý fakt pochopiť, alebo si pôjdeš ďalej tvrdohlavo svoje?

@lienka.7, to určuje ktorý zakon, prosim pekne? Okrem zdravého rozumu. Ten, žiaľ, nie je vymahatelny.

autor
24. jún 2025
@lienka.7

@lienka.7 zmluva sa dá podpísať aj o niekoľko dní to by nebol problém len keby niekto nerobil zo mňa blbca tak moja chyba to nebola lebo opakujem sa ale aj o zopár dni sa dá podpísať on ma ťahal za nos a sľúbil ze ďalší deň a keď že to bol spolužiak ešte zo škôlky tak som duplom mu nemala dôvod neveriť keď že sme viac menej sem tam boli v kontakte celý život

aduskatt
24. jún 2025

prepáč, podľa ZP bez podpísanej zmluvy nevznikol pracovnoprávny vzťah, nesmieš nastúpiť do práce.....ak by prišla inšpekcia, zaplatíš si pokutu....

vroni
24. jún 2025

@autorka, overovala si, ci nie si poistená v zdravotnej a sociálnej poisťovni?

autor
24. jún 2025
@vroni

@lienka.7, no to by bol argument ako Brno. Lebo pracovná zmluva sa "vyrobiť" nedá, vsakano. Ešte je teoretická možnosť, že ku prihlásil a len nedal zmluvu. 🤷🏼‍♀️ Ale tak jednoducho to zase nefunguje. Ina vec je, že IP da tak maximálne pokutu zamestnávateľovi, autorke to veľa nepomôže. Dala sa nachytať. Ale aj tak si myslím, že podvodníkov je lepšie nahlásiť a zastaviť ako sa prizerať, ako si hľadajú ďalšiu obeť. Just saying.

@vroni presne nech sa poučí a mňa pravdupovediac ta mastná pokuta ktorú dostanete poteší

aduskatt
24. jún 2025
@vroni

@lienka.7, to určuje ktorý zakon, prosim pekne? Okrem zdravého rozumu. Ten, žiaľ, nie je vymahatelny.

@vroni prácu na čierno určuje 82/2005, kde je jasne napísané, že sa jej dopúšťa prácou bez platnej zmluvy

autor
24. jún 2025
@aduskatt

prepáč, podľa ZP bez podpísanej zmluvy nevznikol pracovnoprávny vzťah, nesmieš nastúpiť do práce.....ak by prišla inšpekcia, zaplatíš si pokutu....

@aduskatt napríklad do týždňa od ukončenia pracovného pomeru je možné sa hlásiť na úrade práce tak hádam týždeň práce na "čierno" a čakania na zmluvu nie je moja vina???