Ako riešiť podvod zamestnávateľa bez pracovnej zmluvy?
Viete mi poradiť keď som týždeň pracovala u niekoho bez zmluvy a týždeň ma klamal ze mi na druhý deň prinesie zmluvu a nič mi nedal postačia ako dôkazy smsky a správy v viberu keď som sa sťažovala na inspektorate práce? Bude mi musieť zaplatiť dlh v zdravotnej a sociálnej poisťovni a vrátiť mi peniaze za dní ktoré som odrobila?
Ak tá nepoistil, hlavne si doplatbza ten týždeň zdravotnú poisťovňu sama. Aby to neprišla mastnejšie pokuta ako jemu (za neplatenie povinného zdravotného poistenia, nie za prácu načierno)
@vroni pri troche šťastia doplatí to on a ten týždeň zvládnem doplatiť
@lienka.7, no to by bol argument ako Brno. Lebo pracovná zmluva sa "vyrobiť" nedá, vsakano. Ešte je teoretická možnosť, že ku prihlásil a len nedal zmluvu. 🤷🏼♀️ Ale tak jednoducho to zase nefunguje. Ina vec je, že IP da tak maximálne pokutu zamestnávateľovi, autorke to veľa nepomôže. Dala sa nachytať. Ale aj tak si myslím, že podvodníkov je lepšie nahlásiť a zastaviť ako sa prizerať, ako si hľadajú ďalšiu obeť. Just saying.
@vroni no keď mas teda pravdu, prečo potom na UP od teba pýtajú PZ? prečo nepýtaju smsky, maily a pod. Hm? 🤔
To, že si nedostala zmluvu je jeho vina, že si nastúpila bez podpísanej zmluvy je Tvoje pochybenie, zákon, žiaľ, nepustí. Keby prišiel na kontrolu niekto z inšpektorátu práce, zaplatíš pokutu bez ohľadu na počet otáznikov vo vete. U nás je to proste tak, že neznalosť zákona neospravedlňuje. Ja som tie zákony, žiaľ, nevymýšľala. Samozrejme, pokutu by zaplatil aj ten Tvoj "podarený" známy.
@aduskatt, a tocime sa v kruhu. Ústna pracovná zmluva NIE JE neplatná.
@vroni ústna pracovná zmluva neexistuje - pracovno-právny vzťah nebol založený....Ficekova argumentácia v tomto prípade pokulháva, aj keď je to odpoveď od neho z roku 2025. Každopádne, ja som k veci povedala, čo som vedela, takže autorke držím palce a ostatným želám dobrú noc 🙂
@vroni no keď mas teda pravdu, prečo potom na UP od teba pýtajú PZ? prečo nepýtaju smsky, maily a pod. Hm? 🤔
@lienka.7, fakt od teba pytaju zmluvu???? (Neviem, v živote som na Up nebola). Akože načo? Veď všetko vidia v záznamoch, sociálku, zdravotnú aj daniarov, načo im je zmluva? A teda aj inak. Pracujem vo firme v, príde kontrola z ip, ako im "dokážem", že mám zmluvu. Veď ju predsa pri sebe v práci nemám....
@lienka.7 pýtajú ukoncenie zmluvy do týždňa môžeš prísť
@autorka oni nepýtaju ukončenie zmluvy, ale ukončenie PP. Ktorý tebe ani nezacal, resp.nevznikol. A to je podstatné.
Jednoducho ta podviedol, a ty to nechceš pochopiť. Na tvojom mieste do toho nerypem, lebo ty si tam chodila týždeň bez podpísanej PZ, co si nemala. Podla zákona si sa dopustila práce na čierno. Tak si daj na to pozor. A do budúcna mas poučenie.
Ale to neznamená, že máš robiť bez zmluvy. Iba máš čas na prihlásenie 7 dní od ukončenia pracovného pomeru. Nikto ti nezakazuje pracovať, stačí dodržiavať zákony.
Ale to neznamená, že máš robiť bez zmluvy. Iba máš čas na prihlásenie 7 dní od ukončenia pracovného pomeru. Nikto ti nezakazuje pracovať, stačí dodržiavať zákony.
@januska12323 ved som písala 100x ze som ho poznala od plienok ty by si mu neverila? A nedala viac času?
@januska12323 ona tu splieta 2 veci, a to je evidencia na UP a evidencia na SP a ZP kvôli plateniu odvodov. A ta musí byť najneskôr v deň nástupu do práce. Žiadne do 7 dní. To je dávno zrušené, keďže sa robili podvody.
@autorka oni nepýtaju ukončenie zmluvy, ale ukončenie PP. Ktorý tebe ani nezacal, resp.nevznikol. A to je podstatné.
Jednoducho ta podviedol, a ty to nechceš pochopiť. Na tvojom mieste do toho nerypem, lebo ty si tam chodila týždeň bez podpísanej PZ, co si nemala. Podla zákona si sa dopustila práce na čierno. Tak si daj na to pozor. A do budúcna mas poučenie.
@lienka.7 tak som urobila zle lebo som chcela peniaze pre deti super. Neverím tomu nejak v prvom rade pochybil on
@vroni ono vieš, zamestnávateľ je povinný mat v praci druhy originál tvojej PZ, ktorý musí predložiť kontrole spolu s tvojim OP. To je co? 😉 to si ako nevedela, že? Vieš co, fakt tu nerad autorke bludy a radšej chod kojiť alebo prebaľovat. Napachas tým menej škody ako tvojimi od veci radami.
@januska12323 ona tu splieta 2 veci, a to je evidencia na UP a evidencia na SP a ZP kvôli plateniu odvodov. A ta musí byť najneskôr v deň nástupu do práce. Žiadne do 7 dní. To je dávno zrušené, keďže sa robili podvody.
@lienka.7 ja som na UP bola hneď po škole ako kopa ludi, iba som sa to niekde dočítala neviem ci je to tak na 100%
@vroni ústna pracovná zmluva neexistuje - pracovno-právny vzťah nebol založený....Ficekova argumentácia v tomto prípade pokulháva, aj keď je to odpoveď od neho z roku 2025. Každopádne, ja som k veci povedala, čo som vedela, takže autorke držím palce a ostatným želám dobrú noc 🙂
@aduskatt, toto nefunguje. Pracovnoprávny vzťah netvorí písomná zmluva, len definuje jeho rámec. Takže on vznikne aj bez písomnej zmluvy. Otázka je, do akej miery je jeho forma potom legálna a co sa dá považovať ešte za konkludentnu zmluvu. Ale obávam sa, že na toto nenájdeme žiadnu definíciu a asi ani jednoznačný smerodajný rozsudok. Tam sa potom dostávame k onomu pamatnemu, že pred smrťou a pred súdom si nikto nemôže byť istý.....
@lienka.7 tak som urobila zle lebo som chcela peniaze pre deti super. Neverím tomu nejak v prvom rade pochybil on
@autorka nech sa paci, never. Pokojne podaj podnet, ale potom sa priprav na to, ze pruser budeš mat aj ty. Lebo si týždeň robila na čierno. Namiesto toho aby si sa poučila mas krvavé oči.
Mal čas od oznámenia, že ťa prijal po nástup do práce, keď ti nedal zmluvu mala si mu tam ostať sedieť kým ju napíše. Pár minút mu stačí nie dní.
@vroni ono vieš, zamestnávateľ je povinný mat v praci druhy originál tvojej PZ, ktorý musí predložiť kontrole spolu s tvojim OP. To je co? 😉 to si ako nevedela, že? Vieš co, fakt tu nerad autorke bludy a radšej chod kojiť alebo prebaľovat. Napachas tým menej škody ako tvojimi od veci radami.
@lienka.7, nepýtam sa na zamestnávateľa, pýtam sa na zamestnanca. Nie každá firma má jednu centrálu, kde sedia všetci pokope. Teplé plky si nechaj od cesty.
@autorka nech sa paci, never. Pokojne podaj podnet, ale potom sa priprav na to, ze pruser budeš mat aj ty. Lebo si týždeň robila na čierno. Namiesto toho aby si sa poučila mas krvavé oči.
@lienka.7 myslím si ze úradníci vedia ako to chodí a nebudú pokutovať zamestnanca ale zamestnávateľa potom by asi ľudia nepodavali podnety keby za to dostávali pokuty a tu logika nepusti
Budú pokutovať oboch
Budú pokutovať oboch
@aduskatt tak potom chudák zamestnanec co chce uživiť rodinu ide proti sebe keď poda podnet? Kravina
Mne nepíš, že to je kravina. Tak sú postavené zákony a tie ja nepíšem, nepredkladám a neschvaĺujem.
Mne nepíš, že to je kravina. Tak sú postavené zákony a tie ja nepíšem, nepredkladám a neschvaĺujem.
@aduskatt v pohode len potom prečo by ľudia žalovali zamestnávateľov? Nie je tam úrad pre zamestnancov ktorých oklamali? Náhodou?
Predstav si, že v práci budeš robiť bez zmluvy, stane sa pracovný úraz a budeš požadovať odškodné 50tis eur. Mysliš, že zamestnávateĺ bude tvrdiť, že ste sa ústne dohodli a zmluva je platna? Dám ruku do ohňa za to, že povie že si tam makala na čierno, že ste si nástup dohodli inokedy a nemáš ešte platnú zmluvu....
Predstav si, že v práci budeš robiť bez zmluvy, stane sa pracovný úraz a budeš požadovať odškodné 50tis eur. Mysliš, že zamestnávateĺ bude tvrdiť, že ste sa ústne dohodli a zmluva je platna? Dám ruku do ohňa za to, že povie že si tam makala na čierno, že ste si nástup dohodli inokedy a nemáš ešte platnú zmluvu....
@aduskatt ale to nebola práca na stavbe alebo vo výškach tam mi absolútne nič nehrozilo
Teraz neviem celkom isto, čo chceš vedieť...pre aký dôvod by mali zamestnanci žalovať zamestnávateĺa?

Ak tá nepoistil, hlavne si doplatbza ten týždeň zdravotnú poisťovňu sama. Aby to neprišla mastnejšie pokuta ako jemu (za neplatenie povinného zdravotného poistenia, nie za prácu načierno)