icon

Ako riešiť problém fajčenia na terase v reštaurácii?

9. aug 2024

Ženy poraďte mi, pracujem v reštaurácii ako čašníčka. Neustále sa opakuje tento problém. Na terase fajčia zákazníci, vedľa stôl s deťmi, ktorým to vadí. Chodia za mnou aby som zakázala fajčiť tým ľuďom, lebo oni tam majú deti. Čomu ja rozumiem tiež mám deti a pokiaľ je terasa menšia, radšej si sadnem dovnútra, kde je nefajčiarske časť. Mne osobne to vadí, keď pridem od stola a smrdím ako popolník od zákazníkov. A teraz ako to mám riesit ako zamestnanec, buď nahnevám 1 stôl alebo ten 2. Ako sa "vykrútiť" z tejto situácie. Lebo fajčiari sú v práve, ale chápem aj stôl s deťmi.

Strana
z2
kate_cs
9. aug 2024

Ak by mne ako rodičovi takéto niečo vadilo, tak by som neotravovala čašníčku, ale sama upozornila fajčiarov. Ak mne niečo vadí, vyriešim si to, prečo to riešiť cez ďalšie osoby?

rozculena
9. aug 2024

@lucia245 to nie je v jej právomoci,o tom rozhoduje majiteľ,terasa je fajčiarska

nika_val
9. aug 2024

@babulkomale ale keď si raz človek sadne na tú terasu ktorá je určená pre fajčiarov tak ma automaticky akceptovať to riziko že sa tam bude fajčiť a je jedno čo spôsobuje dýchanie toho
Je to určené pre fajčiarov= bude sa tam fajčiť
Ak sa niekomu nepáči nech si on presadne tam kde sa nefajčí
Veď to je úplne logické

thirstymonk
10. aug 2024

@babulkomale no vsak. Preto hovorim, ze vezmem svoje deti mimo fajciarsky priestor, nie? A inym nech sposobuje rakovinu kolko chce.

babulkomale
10. aug 2024

@nika_val je nelogicke porovnavat to so psom.

biglovemom
10. aug 2024

Minule sme boli s mojim jest. Na terasse sme sedeli. Ja jediny fajciar,vedla mna skupina mladych,vsetko nefajciari. Akurat jedli ked som si zapalila, tak som to zahasila. Sa mi podakovali😊 ja som jeden z mala fajciarov co bere ohlad na druhych….

A k teme… nespravis s tym nic,povedat ludom je to terassa mozu fajcit -bohuzial🤷🏼‍♀️

lakebabe
10. aug 2024

@nika_val presne tak my sme minule sedeli na terase pri Dunaji v piatok v noci podotýkam kde hral DJ všetci fajčili a vedľa nás si sadla rodina s dvoma mini deťmi jedno v kočíku a rozčuľovali sa že fajčíme, že dieťa spi v kočíku. Čašníčka im normálne povedala, že je polnoc a že sú fajčiarske podnik s djom a shishami žiaľ.

atinkaa
10. aug 2024

@autorka ano aj mne to vadi, cim som starsia tym viac. Na malej terase ludi nerozdelis, jedine co ty s tym ako zamestnanec mozes robit je - to, co robis a robis dobre, tu vetu co si tu napisala

a potom davat aj castejsie spatnu vazbu majitelovi, kolkokrat hostia odchadzali nespokojni pre situaciu aku mate - je to na nom. Ja by som tam s detmi nesedela. Ako je to aktualne zo zakona, ci na terase mozu fajcit ak je oznacena neviem, viem, ze v restike by nemali, no ked je takto otvoreny priestor v lete, tak je aj tak dym vsade, teda len to komunikovat obidvom stranam - hostom, co uz robis a smer vedenie, co neviem, ci robis tiez, ale oni su tam od toho, aby to sledovali, dbali na veci, ktore ludia chcu-nechcu a malo by im zalezat na spokojnosti

luccija
10. aug 2024

Ale ty nemáš povedať nefajčiarom, že sa môžu dohodnúť s faciarmi a ti im možno vyhoveju🙂)
Terasa je fajciarska sadajú si tam s tým, že ostatní budú možno fajčiť.Necitam ostatné odpovede...jednoducho, ak chcú byť bez dymu musia sedieť vo vnutri

luccija
10. aug 2024

Ty si vlastne vinu zhodila na fajčiarov, ktorí si sadnú na miesto na vyhradene pre fajčiarov🫣prečo?to sa bojíš povedať, že je to fajciarska terasa snáď to máte niekde napísané.A to, že smrdíš od dymu ani nekomentujem tak asi musíš zmeniť prácu, lebo aj ta tvoja alibisticka odpoveď nie je v poriadku.Ja som fajčiar chodím na terasu, ale samozrejme, keď vedľa mňa jedia nebudem im smradit zase toľko chochmesu mám, ale či bude niekto ohľaduplný, keď ja jem neovplyvním.To pred Euroveu večer by si sa nemohla prejsť po promenáde koľko ľudí tam fajčí, alebo niekde inde v starom meste

tamitamitami
10. aug 2024

Máš normálne povedať že terasa je fajčiarky priestor a je vporiaku keď sa tam fajčí....ja nefajčím ale ak si sadám do zóny kde je dovolené fajčiť tak počítam že sa nájdu ľudia ktorý tam fajčiť budú.

gazpalm
10. aug 2024

Ja som fajciarka , ale akonahle som na terase s detmi v mojej blizkosti , automaticky si nezapalim ...alebo ked su okolo mna ini zakaznici , napr: pozriem ci tam niekto fajci az potom si zapalim 😏pri obednom menu v restikach na terasach , ma to ani nenapadne...aj, ked zapalit , by som si mohla ...jednoducho treba brat ohlad na inych ...zapalit si mozem aj doma, mame dom , nikoho neobtazujem...alebo zajdem za roh

ukulela
10. aug 2024

idealne by bolo, keby v case podavania jedla sa mnesmelo fajcit. a ano, v restike s jedlom potom nikdy ... fajcenie by som tolerovala len v puboch a nocnych baroch a kaviarnach vo vyhradenych priestoroch.
ked sa vsak majitel rozhodne, ze na terase povoli fajcenie a aj tam serviruje jedlo, no smola. ja ked mam na vyber, tak do takeho podniku nejdem. ked zbadam popolnik na stole, kde chcem jest, pakujem prec. lebo si uvedomujem, ze je to smoking area a je moja volba, ci tam ostanem, ci nie ...
co ma vyvtaca do nepricetna, fajcenie v cukrarknach hoc aj na terasach ... idem s dietatom na zmrzku, kolac - a podnik tam povoluje fajcit. vtedy premysla, ci aj tam majitel zarobi cviac na fajciarovi, alebo na rodinach s detmi.

sisaka
10. aug 2024

Fuj, som normálne zhrozená, že máte fajčenie v podnikoch stále povolené. Obťažovať druhých ľudí smradom a karcinogénmi malo byť už dávno zakázané, nech si fajčiari zamorujú vlastné byty, nie priestranstvá, kde sa pohybujú iní ľudia.

lucy_ms
10. aug 2024

@anjelicek26 takéto rozdelenie to je ako jeden bazén pre cikajúcuch a necikajúcich rozdelený čiarou na hladine. Stačí mierny vetrík a dym zafúka na nefajčiara.
My sme presne tí nefajčiari, ktorým fajčiar prekáža všade. Odmietam dýchať cigaretový dym. Neviem, čím a ako sú fajčiari obmedzení, lebo zatiaľ som nimi bola obmedzovaná len ja a moja rodina.
Autorka, ak to nechce riešiť majiteľ, ty s tým nič nespravíš a môžeš hovoriť len to, čo hovoríš, prípadne ich usadiť dnu.

katkaseiner
11. aug 2024

@marca12 bodaj by bol kazdy ako ty...castokrat vonku ludia sa najedia a hned si zapalia...cize aj fajciar sa v klude naje a nefajciar nemoze pretože fajciar dojedol a potrebuje si zapalit

Strana
z2