icon

Ako sa rozhodnúť zostať v práci alebo ju zmeniť?

28. jan 2025

Ahojte, rada by som pocula nestranne nazory.
Pozadie: mam cez styridsat rokov, cca 20 rokov vydata, bezdetna. Pred viac takmer troma rokmi som menila pracu, po skoro 15 rokoch v predchadzajucej firme. Islo o moj dream job, pomerne malo obsadzovanu poziciu na slovensku. Ide o odbornu robotu, ale podla mna pomerne lahko naucitelnu (nijaka jadrova fyzika ani chirurgia 🙂). Po ozaj narocnom pohovore ma zobrali. Pracujem na SK, ale som sucast celosvetoveho medzinarodneho teamu. Korporat. A prave tu narazam. Kolegovia tu su fajn, ale mam pocit, ze nikam nepatrim, neviem, ci chapete. Som v medzinarodnej strukture, takze moji kolegovia, s ktorymi som priamo v teame, su kade tade po svete. Takze nejake blizsie vztahy nie su, vidime sa 1-2x v roku na nejakej konferencii...
Navyse sa mi cim dalej, tym viac prieci korporatne nastavenie. Mam pocit, ze v mnohom idem sama proti sebe, nesuhlasim s vecami, vadi mi ten korporatny alibizmus. Tiez mam pocit, ze nevyuzivam svoj potencial, vedomosti a skusenosti. Skor mam pocit, ze je to repre funkcia. Ked to niekomu poviem, tak dostanem odpoved, ze mam byt rada, ze nemam stres (mam ho narazovo a vtedy ozaj vela naraz. Pravdou je, ze su to tak 2-3 mesiace v roku, inak celkom pohoda), cestujem...
Dostavame sa k tomu, preco, ak nie som spokojna, pracu nezmenim. Su to aktualne najma peniaze. Zarabam na Slovensko nadstandardne (viac nez dvojnasobok priemernej mzdy +10-20% rocneho platu odmeny). V poslednej dobe ma uz niekolkokrat napadlo dat vypoved, ist na urad prace (ano, uplne ucelovo si mesiac, dva oddychnut po odrobenych 25 rokoch 🙂. Potom ma prepadnu myslienky, ze co ak si nenajdem dobru pracu? Predsalen, celkom sme si zvykli na nas standard...
Takze, ostali by ste v praci, ktora si ma cveng a mate fajn plat, ale nenaplna vas vnutorne?
Dakujem, ak si to precital/a, mne pomohli uz len to napisat. A budem vdacna za tvoj nazor.

Strana
z2
luccija
28. jan 2025

A vieš čo iné by ťa napĺňalo?Prichádzas do veku kedy človek začne rozmýšľať nad tým kam smeruje, či to stojí za to a hľadá nejaký hlbší zmysel v práci, zivote...si tu 3 r plat fajn, cestuješ čo Ti konkrétne nevyhovuje?zatiaľ by som zostala, ale pre mňa je veľmi dôležité, aby ma práca napĺňala.Pokym nechodíš do práce s nechuťou, nemáš nepríjemných kolegov asi by som zostala a skôr si robila život príjemnejší po práci

pribinak
28. jan 2025

Nemizes popri práci sa venovať nejakému malému projektu? Napr prw nejakú mimovladku? A tam byt užitočná

suzy2508
28. jan 2025

Ahoj, ja by som ti poradila nejaký koníček, kde by si si vedela psychicky odpočinúť a vypnúť hlavu. Chápem, že korporát je stres, ale je to stres, ktorý produkuje slušné peniaze a pekný život. A povedzme si, v ktorej robote v dnešnej dobe človek nezažíva stres. Ja som učiteľka, chcem ísť do korporátu, mám stres každý deň okrem prázdnin a málo peňazí. Môj guilty pleasure je však pečenie, kváskujem ako drak a pri tom vždy nenormálne psychicky vypnem. Odporúčam si nájsť nejakú prkotinu, ktorá by ťa mimo práce rozptýlila.

autor
28. jan 2025

Ja sa realne zamyslam, ze by som isla fulltimovo pre nejaku neziskovku robit. Asi potrebujem ten pocit uzitocnosti.
Nechodim s nechutou, ale ani s chutou. Vzdy som si vravela, ze nebudem nieco robit len kvoli prachom a teraz mam pocit, ze prave to robim. Dnes som mala extra zly den, nejako to na mna dolahlo :/.
Inak dobrovolnicim pre jedno oztko, len to je slaba naplast.

autor
28. jan 2025

@suzy2508 kupodivu som po praci celkom ok, naucila som sa nechavat pracu v praci. Ok, raz za cas mi nejde vypnuy hlava, ale v ramci znesitelnosti. Skor ma trapia tie myslienky, ci tam chcem byt, ci tam ostat...ale vyslovene praca malokedy. Celkom intenzivne cvicim (aj ked to nevidno :D), malujem, dost citam knihy, a tiez rada peciem, takze tomuto pleasure rozumiem 🙂. Dakujem za pohlad 🙂

anjelicek26
28. jan 2025

Podla mna ta ubija rutina, ale to ta dobehne v kazdej praci..vzdat sa niecoho, co ti dava financnu slobodu je skutocne nerozumne... naplanuj si cestovanie kazde tri mesiace, najdi si kamosky, konicky, kup si psa... ked budes vyplnena v sukromi, nebudes tak riesit, ci ta naplna-nenaplna robota... lebo ucty sa platit musia az nejakej dobrocinnej prace (pri vsetkej ucte) sa nenajes...to mozes robit po vikendoch...

suzy2508
28. jan 2025

Presne tieto myšlienky mám teraz aj ja. Ja by som ti ešte poradila napr. chodiť do útulku pomáhať venčiť, pomôcť niekomu v susedstve s niečím, dočasky pre zvieratká.. Teda to len tak z päty ťahám, ale nie sú to ľudia, že by si aspoň prišla na iné myšlienky 😁 ja osobne beriem prácu ako hlavne prostriedok na získavanie peňazí, ktoré mi pomôžu príjemne žiť život a venovať sa záľubám. Samozrejme, že to musí človeka hlavne napĺňať, ale skús dať tomu čas, aby si sa nepripravila o super job len preto, že na teba prišla kríza a zahnať to najprv ešte nejakou teda užitočnou pomocou v komunite. Uvidíš, či ťa to dostatočne rozptýli. Držím palce 🙂

vorkola
29. jan 2025

Prosim ta,ani nech ta nenapadne, ze dat vypoved,praci,ktoru mas dobre zaplatenu, psychicky zvladas dobre, Nepadas od unavy nosom na gauc ked prides domov, v postate sa u teba ozval stereotyp,,,Vsak po praci ak mas este silu,sa mozes v dobrom
slova zmysle povedzme soboty zaangazovat ,pomoct nejakej charite, aj budes v spolocnosti, aj tam sa robia posedenia ,mozes im pomoct tvojimi napadmi ,aby sa tu to Slovensko poludcilo ,tak ze ako pomoct chudobnym rodinam ,opustenyym dochodcom,ak ta bavia zvierata ,tak utulkom psickom,,Ale chvalabohu,ze asi nepoznas ako sa zije rodinam s viacerymi detmi ,.kedze aj tam sa mozes zaangazovat,Ja pomaham ,ked sa mi da,aspon trochu,,posielam obcas raz do roka cez papezske misijne diela,(,ale ozaj overene,ziadni podvodnici,)aspon financny dar,, tym najchudobnejsim.
,.Ale toto,co pisem je len slaby odvar caju,teda pre teba,Su tu vselijake spolocenstva,kde sa stretavaju na turach do hor,mne aj toto uzasne pomahalo tie tury do hor az zo mna tekol pot, a vrchole vsetci vysmiaty... zvladli sme to. Je to aj zdrave pre telo aj dusu.. Len prosim ta, nemen robotu,lebo nemas uz 20,si tam zabehnuta , plat vyborny nikto ta nekomanduje,ziadny manipulator,,ziadne intrigy, ba vlastne bud rada,aj ze taku dobru pracu mas,..Moja dcera tiez v niecom podobnom robi, a ani napad ,ze by odisla ,pravdepodobne ma skoro pracu ako ty, alebo podobnu, takmer cely den praca v komunikacii len v anglinstine, takmer s celym svetom a nemenila by,a tiez ma 40, Pocas VS .V druhom rocniku,zobrala navrh od vedenia skoly moznost 3 ti rocnik studovat v Belgicku ,,tu ju dokoncila a tu aj pracuje ,Teraz je to mozno pre nu tiez stereotypne, ale z pohladu veku, ani ju nanapadne menit Tak aj ty ,aby si nepadla z blata do kaluze..Ked uz, by si menila,nedavaj vypoved, pokial
nemas najdenu inu,,a ak by si predsa len isla tu druhu ,tak asi v prostred pohovoru tlac na taky plat ako mas teraz,No siilne pochybujem,,ci taku kolportaciu este najdes,teda prajem ti aby si dobre obisla,a hlavne zdravie..Moja dcera oproti tvojmu platu je asi v tretine,

subartic
29. jan 2025

Odišla som z korporátu a nikdy v živote som to neľutovala. neskutočne ma vytáčala korporátna politika , tabuľky a modelovanie zisku , pojeby z vrchu ako sa kto zobudil , alibizmus , nič pre mňa . Plat vynikajúci , vo vedúcej pozícii , nárazový veľký stres , tak dva mesiace v roku , mala som 33 a dala som výpoveď. Dve deti , zbalila som si veci a začala som podnikať, najlepší krok v mojom živote , aj keď začiatky boli veľmi ťažké .
Kolektív v korporáte nebol zlý ale ako si napísala moji skutoční kolegovia sedeli v rôznych krajinách a stretávali sme sa na rôznych stretnutiach pár krát do roka kde si išli jednotlivé krajiny pre pojeby, a keď ste splnili , tak vám naložili do budúcna ešte viac.

mane01
29. jan 2025

Nemate moznost vziat si sabatical?

darkswan
29. jan 2025

Ono co je este zial minus sk pracovneho trhu je, ze po 40ke sa o teba nejdu zrovna pobit…ja by som skusila ako baby radia nejaku aktivitu pomimo, nezahadzovala by som fajn pracu

ysseba
29. jan 2025

Nikam v práci nepatríš a pracovné vzťahy nie sú blízke.... Tak kvôli tomuto by som fakt neodchádzala. Čo myslíš, ako by to bolo inde? Vieš, pre väčšinu ľudí je práca "len" zamestnanie, len nástroj ako zaplatiť účty a mať financie na to skutočne dôležité - teda život mimo práce. Väčšina ľudí chodí do práce pracovať a nepotrebuje si tam hľadať kamarátstva a upevňovať vzťahy. 90% ľudí sa z práce ponáhľa za svojimi rodinami. Takže ak je toto ten hlavný dôvod, tak výpoveď by som nedávala. V tvojom príspevku nevidím nič čo je na výpoveď - plat nadštandardný, stresov minimálne. A to, že nesúhlasíš s politikou firmy? Myslíš, že s politikou inej firmy súhlasiť budeš? Jedine tak s tvojou vlastnou.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
maranta_leuconeura
29. jan 2025

Podla mna ti chyba pocit zmysluplnosti. Preto aj pozeras po tych neziskovkach. Je fakt ine, ked nieco robis, len aby boli tabulky na konci roka dobre a ked nieco robis, co ma priamy pozitivny dopad na nieco a je to ovela skor ako len raz za par mesiacov ci rok.

Zijeme len raz. Zamysli sa co ti dava zmysel v zivote. Podla mna nie je hlupe ist si za svojim aj za cenu poklesu prijmu, ak ta to urobi stastnejsou.

maury
29. jan 2025

Vitaj v korporáte, mnohí hovorili, že to človeka doslova pomelie a prevalcuje. No to kde si chceš uplatňovať svoju kreativitu veľa možnosti nemáš, pokiaľ nezačneš vlastný biznis. Ja mám najnegatívnejšie skúsenosť u Slovenského súkromníka - robte to tak aby bolo dobre, v preklade robte to tak, ako ja chcem. Priemerne veľká firma. Skúsenosť čistá garážová kšeftárčina a chaos kde nič nemá systém hlavu ani pätu. Pokiaľ to nie je rodinná firma. Tam celkovo pre nejakú kariéru nie je šanca a častokrát veľký problém dosiahnuť zvýšenie platu. Platy tam nie sú nadštandardne, skôr priemer alebo častokrát minimálka na papieri a zvyšok na ruku. Dodatky k zmluvám, kolektívna zmluva, odbory to také neexistuje, alebo pramálo. Dá sa nájsť, keď človek hľadá a má šťastie. Verejná a štátna správa tam je to dosť turbulentné - rušenie pracovných miest, dlhé vyberká na nové, tabuľkové platy podľa pozícii atd. Bankový sektor - tam sú jasne stanovené mantinely, cez ktoré sa nedá ísť, buď to človek akceptuje alebo nie. A také to rodinne priateľské prostredie na bližšie kamarátske vzťahy, to mám pocit ako aj mnohí hovorili, že to už minulosť. Áno, tiež som to zažila, ale teraz už je to viac menej rarita.

tarvika
29. jan 2025

mam podobny typ prace, aj ked teda stresu asi viacej, pocas celeho roka. ale je to fakt slusne zaplatene a keby som dala vypoved, pracu si sice najdem, ale klesla by som s prijmom zrejme dost vyrazne. Tiez mi nevyhovuju niektore korporatne veci, ale beriem ich ako nutne zlo, nie je vsetko idealne. Praca ma vacsinou bavi, niekedy menej. kolegov mam tiez uz takmer iba mimo slovensko, cize nejake kavickovaie nehrozi, aj tak pracujem 99% z domu. Tiez ma niekedy prepadne myslienka ze to nie je uplne to po com tuzim. Ale zaplati to ucty a vo volnom case si mozem robit co chcem. Ked vidim ako kamosky maju problem najst si pracu aj s ovela nizsim platom a stale maju problemy bud s kolegami alebo sefom, som rada za to co mam. Ako uz napisali hore, skus si tie potreby, ktore nemas naplnene skusit naplnit inym sposobom ako v praci.
Ale to som ja, mozno ty sa napokon rozhodnes to risknut a skusit nieco ine a budes stastna.

autor
29. jan 2025

Dakujem vam krasne za nazory a vhlady. Ozaj som vdacna za to, co mam a co mozem. Mam aj kamaratky, s ktorymi sa aktivne stretavam (snazime sa raz tyzdenne), s muzom nas to stale bavi. Dieta, ano, mozno chyba. Ale kedze neprislo doteraz, uz asi nepride. A je to ok, som s tym zmierena. Nemam problem s nenaplnenym volnym casom. Ozaj mam dost hobby, vymyslam si rozne veci, do coho sa pustim. Podporujem rozne nadacie a projekty aj financne...
Mozno tym len nieco prekryvam, ale mam pocit, ze "mrham potencialom", ze by som proste mohla vyuzit seba pre nieco, co ma vacsi zmysel. A ano, do prace chodime najma kvoli peniazom. Ale travime tam tretinu zivota...ozaj dakujem za prispevky, nutia ma sa zamysliet.

@subartic ale ze uplne presne moje pocity 🙂. Velmi ta obdivujem za odvahu s tym skoncit a zacat podnikat. Ja na to (zatial) nemam gule. A vlastne som ani nenasla, v com by som podnikala ;)
@maranta_leuconeura <3

fairyy
29. jan 2025

skus sa v praci spytat na sabatical... vypnes, mozno nieco vymyslis, odpocinies a rozhodnes sa hlavne co dalej...

grof_monte_christo
29. jan 2025

Tiež mám po 40, som bezdetna a pracujem pre zahraničnú firmu, príjem nadštandardný, kolegov vidím tiež raz ročne. Práca ma nenapĺňa, ale ani to neočakávam, užívam si pohodu za tie peniaze. Lebo kariéra nikdy nebola moja priorita. V práci som často myšlienkami inde, teším sa, co budem robiť poobede a cez víkend. Toto pohodlie co mam, by som nevymenila.

stormie
29. jan 2025

Sabatikal neponukaju? Podla mna by to bolo pre teba riesenie, oddychnes si, utriedis myslienky a budea mat aj ostotu ze sa mas kam vratit ak by si chcela

nelka93
29. jan 2025

Pokiaľ by som nemala inú prácu istú, tak áno ostala by som v terajsej. Ale to som ja. Co viem, tak veľa korporatov ponúka platene voľno alebo sabbatical a možnosť oddýchnuť si na par mesiacov. Toto by nešlo v tvojom prípade?

grof_monte_christo
29. jan 2025

Len ešte podotknem, ze ja nie som súčasťou korporatu, som externým dodávateľom služieb pre jeden veľký nemecký korporat. Takže nie som zviazaná žiadnymi pravidlami a robím si naozaj len svoju odbornú prácu.

siska53
29. jan 2025

A nepomohlo by to, keby si si vybrala na niekolko mesiacov sabbatical? Potom by si sa vratila naspat.. ak mas super plat, neviem, ci by som to riesila odchodom uplne...

maury
29. jan 2025

@autorka venuj sa tomu čo ťa baví, i keď koníček. Keď rôzne projekty a nadácie. Teta takto začala s Úniou nevidiacich a slabozrakých a našla sa v tom. Nie sú to oblasti, kde si človek zarobí na vyšší životný štandard. (Tam ozaj žiaľ tá korporácia.) Ale robí to, čo ho napĺňa. A uvidíš, čo príde časom.

misanthropicdann
30. jan 2025

Ja by som ti odporučil dohodnúť sa na znížení úväzku na polovičný napríklad ak by si to finančne zvládla lebo plat máš dobrý.
A nájsť si na polovičný úväzok inú prácu co by ta náplňala.
Ak bude nová práca lepšia v starej skončíš, ak bude horšia tak proste máš stále svoju stabilnú a môžeš hľadať ďalej.

Korporaty väčšinou umožňujú sabatical tak sa popýtaj na ten. Sice nebudeš mať plat ale máš voľno po ktorom sa vieš vrátiť

grof_monte_christo
30. jan 2025

@misanthropicdann Korporaty sotva ponúkajú polovičné zväzky. Ak aj áno, tak len na pozície, ktoré nie sú náročné a sú slabo platené. Korporat chce celého človeka.

autor
30. jan 2025

Na sabatical som kratko, umoznuju po 5 rokoch neplateny (co tiez neriesi uplne situaciu), po 10 rokoch plateny 3 mesiace.
Este raz dakujem za vsetky podnety a prispevky

wodanka
30. jan 2025

Ahoj, bola som na tom podobne ako Ty, kúsok pred 40kou, práca v korporate nadstandartne zaplatená. Len s tým rozdielom, že sme si v tom čase adoptovali dieťa, bábätko. Po materskej som sa už nikdy do korporatu nevrátila. Aj môj manžel sa v tom čase rozhodol odísť z korporatu. S príjmom sme padli viac ako o polovicu a plus dieťa k tomu. Založili sme si vlastný biznis a nič lepšie sme spraviť nemohli. Má to aj veľa úskalí, ale tá sloboda mimo korporatu sa nedá peniazmi vyčísliť. Ak nebudem musieť, nechcem sa k takému životu už vrátiť. Sloboda má pre nás oveľa väčšiu hodnotu ako nadstandartny príjem, ktorý nám korporat zabezpečoval.

barborachors
30. jan 2025

@mane01 nech si vezme 3- mesacnu peenku a za tu dobu zisti sama ako sa pohnut ďalej, sabatikal jej nedaju

pralinka86
30. jan 2025

Nie som si ista, ci v inej firme najdes to, co hladas. Lebo podla mna ani nemas ujasne uplne, ze co hladas. Je velmi mala pravdepodobnosť, ze najdes pracu v obore co chces, budes mat dobrych kolegov a schopny plat.
Za skusenie ale nic nedas... Mas linkedin? Vytvor si tam profil a mozno cakaj, ci ta ktosi neoslovi, ked je to taka špeciálna oblast prace. Alebo aj sama si pozeraj ponuky. Ak sa nahodou aj rozhodneš ist na pohovor, aspon sa možno uistis v tom, ze ci zmena je cesta alebo nie. Mozno si svet mimo korporatu idealizujes a mozno aj nie. Výpoveď by som nedavala. Ved mas dobru poistku

Strana
z2