Ako sa teraz hľadá práca?

11. sep 2023

Dievčatá, prosím nesmejte sa mi, poraďte 😅.
Naposledy som si hľadala prácu ešte v minulom tisícročí. Dlho som bola v jednej malej firme, potom materské, potom som robila sama na seba, aby som mala čas na deti. No a tie odrástli, nepotrebujú ma.
Živnosť som zrušila a chcela by som sa zamestnať.
No, lenže neviem ako na to. Nájdem si inzerát napr na profesii a ďalej čo? 🤣
Mám pocit, že ma všade vysmejú. Už len na starú kozu budú čakať 🤦‍♀️. Mám vš, dva jazyky a prax v obore, v ktorom už nechcem pracovať.

melanta
11. sep 2023

Urob si profil na Linkedin, mnohí personalisti oslovujú ľudí cez túto sieť. Urob si ozaj dobré CV, nielen vizuálne, ale nech zaujme obsahovo a fakticky. Urob si CV aj na Profesii, mnohí ešte stále využívajú aj tento portál a môžu ťa osloviť na základe toho. Ak nájdeš ty zaujímavú ponuku, máš pri inzeráte možnosť na neho reagovať, tam im priložíš CV ktoré máš nahraté na Profesii. Ak píšu, že chcú motivačný list, priložíš. Motivačný list odporúčam písať vždy na každú pozíciu separátne, nech to nie sú všeobecné frázy.
Že si stará koza, to fakt dnes normálni zamestnávateľ nerieši. Čo sa týka jazykov, počítam, že iba sú minimálne na úrovni B2. A kľudne sa hlás aj na pozície, ma ktoré nemáš prax. Ak je to to, čo chceš robiť. Samozrejme, pokiaľ tam nie je podmienka, ktorú naozaj nevieš splniť (napr. konkrétne VŠ vzdelanie pri niektorých pozíciách). Hlavne mysli pozitívne, chceš, to je silný základ. Držím palce.

autor
11. sep 2023

@melanta ďakujem. Čo je to motivačný list? 😅 nájdem niekde predlohu, aby som sa vedela zorientovať? Predtým také nebolo. Naposledy som si našla inzerát v avíze a priamo na miesto odniesla životopis a oni ma potom volali na pohovor. Bolo to v čase telefónov bez foťákov 🤣

zuzanaete
11. sep 2023

Vek neber ako prekazku. Najst dobre zamestnanca je narocne. Takze sa sustred na svoje prednosti, co vdaka praxe urcite mas. A zamestnavatel moze tvoje starsie deti vnimat len pozitivne - znizuje sa sanca na absenciu.

melanta
11. sep 2023

Motivačným listom oslovíš potenciálneho zamestnávateľa tým, že sa predáš niekoľkými vetami. Popozeraj si poriadne stránky profesia a aj ich blog. Nájdeš tam tipy na CV, na motivačné listy, na pohovory atď (hneď prvý link, ktorý prikladám). Urobíš si tam CV a okrem toho, že ho vieš na tej stránke zverejniť pre zamestnávateľov, tak si ho vieš poslať aj na mail a použiť aj na inej platforme. A určite odporúčam aj urobiť si dobrý zaujímavý profil na Linkedin. Hlavne zabudni na to, aby si potenciálnemu zamestnávateľovi ukazovala obavy z hľadania práce. Poukazuj na svoje silné stránky.

https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/
https://blog.profesia.sk/

martinmmartin
11. sep 2023

Suhlasim s profilom na Linkedin , a co najviac kontaktiv v nom.
Na motivacny list sa teraz vyprdni, ten sa pise az ked sa hlasis na konkretnu poziciu a napise sa im to tak aby im to so kramu sedelo, alebo sa ani nepise vobec. Recruiteri co ta kontaktiju tak ta budu sami pretlacat lebo za to maju prachy.

melanta
11. sep 2023

Ešte doplním, ak nie si technicky zručná, napríklad ti bude robiť problém Linkedin, zorientovať sa, vedieť s tým profilom pracovať, odporúčam nájsť niekoho, kto ťa to naučí. že si si dávno nehľadala prácu je v poriadku. Ale musíš vedieť reagovať na dnešný trh, technológie a pod. Ak teda nechceš ísť robiť do obchodu či výroby.

autor
11. sep 2023

@melanta super, to si idem pozrieť. Dik

autor
11. sep 2023

Myslíte, že by pomohol nejaký certifikát z jazyka? Niekedy stačilo, že aktívne, pasívne a teraz B1, C1, potrebujem nejaké certifikáty alebo niečo?

melanta
11. sep 2023

Ako kde. Niekedy stačí, že si človeka overím pri rozhovore, jeho úroveň jazyka vrátane odbornej terminológie. Niekde klient, pre ktorého hľadám človeka, chce certifikát. Podstatné je, aby si vedela pomenovať, aká si presne úroveň. Čiže toto si očekuj, aby keď napíšeš C1, to bolo naozaj C1.

autor
11. sep 2023

@melanta hej, veď práve. Veľa vecí riešim v angličtine, ale nie s anglicanmi. Vyskúšam si to niekde overiť, aká som vlastne úroveň 😅

sszuzu8
11. sep 2023

Klasika CV a motivačný list. 🙂

colsami
11. sep 2023

Nie si stara koza. Budes mat velku vyhodu oproti 30tnickam, u ktorych zamestnavatel predpoklada male deti alebo skory odchod na matersku.
Ty uz mas po tom, takze smelo, je to praveze Tvoja vyhoda.