Ako sa vyhnúť nevítanej vianočnej kapustnici?
Ahojte, viem že som asi zvláštna,ale neznášam také hromadné akcie,posedenia,kapustnice,svadby,oslavy atď. Keď sa dá,vždy sa snažím z toho vykrutit. Niekedy som si dala aj dovolenku keď bola kapustnica,aby sa šéf nehneval, že budem v robote a oni sa pôjdu najesť keďže sa to začína cca o 12-tej cez pracovnu dobu. Ešte jedna kolegyňa je taká ako ja, proste nemusíme to a snažíme sa z toho vykrutit. Tento rok si šéf zmyslel,že to urobí ako poradu s obedom a zároveň rozlúčku s kolegom ktorý odchádza. Naschvál to chce urobiť ako poradu aby tam človeka donútil ísť. Viem že sa zdá niekomu čudné čo riešim,ale ako sa z toho vyvliecť? Keď to nariadi ako poradu,som povinná tam ísť? Alebo čo mu povedať?Viem že minulý rok nás ohováral po celej firme že sme s kolegyňou neboli.
Tak vzdy sa najde niekto, komu nevyhovies nijakovsky... to, ze dal takuto akciu pocas pracovnej doby je nahodou velmi fajn, nikto neukrajuje z volneho casu a rozlucit sa s kolegom jednym razom je proste slusnost... trochu na sebe zapracuj alebo si vezmi dovolenku, co na to napisat...
@anjelicek26 vieš ja sa s kolegom múzeum rozlúčiť aj medzi štyrmi očami a popriať mu vsetko dobre. Keď tam bude 20 ľudí tak aj tak tam ani nemuknem keďže som dosť introvert...
Nehnevaj sa,ale podľa mňa si už dosť veľká na to,aby si vedela,že človek nie vždy robí len to,čo sa mu páči a z čoho sa teší. Snáď raz do roka by si mohla byť schopná niečo takéto zvládnuť,nie? Ty to berieš tak,že vás do toho šéf "núti",on to môže brať tak,že vám nechce zasahovať do voľného času,a preto to robí cez pracovnú dobu. Či veríš alebo nie,tak 99% zamestnancov sa z takýchto akcií teší a berie ich ako určitý benefit..Takže byť tebou sa skúsim nad sebou zamyslieť,či by som naozaj nebola schopná to raz zvládnuť,obzvlášť keď to má byť aj ako rozlúčka s kolegom. Aj na takýchto akciách sa budujú vzťahy s kolegami, nečuduj sa potom,ak budeš z kolektívu vyčlenená. Veď to posedenie nie je len o tebe,nemusíš tam mať žiadny prejav,proste sa len zúčastníš,môžeš tam len ticho sedieť,najesť sa,vypočuť si čo chce šéf povedať a hotovo..
Ide mi o to,že ok tento rok jeto rozlúčka aké iné roky furt núti človeka do toho
@lucylaw vieš nie je to môj kolega z našej prevádzky s ktorým som denne,je to aj tak z inej prevadzky
@lucylaw a veď ok kto sa teší nech ide a zje aj môj obed,kto sa neteší nech nejde
Naješ sa a pôjdeš normálne domov. Ber to ako obed a prekonaj sa. Čo je také hrozné na jednom obede počas pracovnej doby?
raz za rok by sa naozaj patrilo sa tam aspon ukazat. Nie si male decko. Ide tam kolektiv prace, ked do neho nezapadas, necuduj sa, ze vas ohovoria.. obycajny obed s pokecom = naozaj ziadna katastrofa.
A ako sa z toho vyvliect (napriek tomu ze je ot max. detinske): napr ochoriet mozes...
A je to v praci alebo idete niekam do restiky? Chvilku posed "na pripitok", zo slusnosti a potom sa vytrat na WC. Ja tiez nemam rada tieto hromadne akcie, ale uz som sa naucila ist tam a niekedy odidem po "ofic.casti" a niekedy je to celkom fajn a zostanem dlhsie, ale vzdy tam idem boli casy ked som nechodila vobec ale potom som si prehovorila do duse a beriem to ako slusnost zucastnit sa.
Ja nerozumiem, čo riešiš. Do práce sa ti tiež určite aspoň niekedy nechce a aj tak ideš, keď musíš. Tak to proste ber, ako tvoju pracovnú povinnosť. Keď si nechceš dať tú kapustnicu, nikto ťa nemôže nútiť. Ale účasti sa to netýka. Je to porada, ideš a hotovo. Snáď to prežiješ.
Co dokazu ludia riesit...
Ja napríklad tiež nemusím žiadne popracovne/ v mojom voľnom čase team building, ale ak len trochu možem, tak idem. Ale toto je fakt minimum. Teraz si predstav ze je tam takých ako ty viac, nebude to povinné a bude tam sedieť šéf s kolegom sám.
Presne ako bolo hore napísané,keď nechceš ,tak tam nechoď a hotovo. Len sa potom nečuduj,že ťa budú kolegovia v práci brať,ako nejakú "inú" prípadne ťa vyčlenia s kolektívu. A pravdepodobne aj šéf sa bude na teba tak pozerať. Ale tak,je to tvoja voľba.
@dadis väčšinou to riešia žiaľ single ľudia bez detí, ktorí žijú iba pre seba a nedokážu sa prispôsobovať nikomu, nechápu, že nie všetko je len o nich. Častokrát im aj v práci chýba tímost. A najhoršie čo sa môže stať je, keď sa nejako dostanú na manažérsku pozíciu.
Autorka, tvoj problém je aký?
Ste divné, nikto ti nekaze sa tam prejedať, piť, ale slušnosť je tam ísť aj keď len nachvíľu, takisto voči kolegovi čo odchádza je to neslušné.
Nie som žúrovací typ, ale raz je to slušné, pozvali ma tak nachvíľu idem.
Nie je to divné, každý rok presne keď je posedenie tak ty ,, náhodou presne vtedy nemôžeš"?
šéf ťa núti recitovať básničku pred všetkými či ako?
veď v práci sa s tými ľuďmi stretávaš, poznáš ich.
keď je to taký neprekonateľný problém tak daj výpoveď 🤦♀️
Ja toto tiez nemusim, este nikdy som nezazila prijemnu atmosferu pocas tychto "posedov". Vzdy je to umele a strojene. Ale idem a odsedim si to tam, zjem, co mi daju, formalne tam prehodim par zdvorilostnych fraz a rok mam pokoj. Skus sa prekonat a neriesit tolko, ze to nemas rada.
Jezus, snad raz do roka dokzes prezit hodinu v pritomnosti svojich kolegov, nie?
Sa spravas ako male decko
Okrem toho, sef chce, aby ste fungovali ako kolektiv a tieto akcie kolektiv stmeluje.
Nemas nahodou problem s ľuďmi?
posobis ako take rozmaznane decko co si dupe nozickami a jeho radostou je ist proti
ak tam nechces ist vezmi si dovolenku co ine napisat ale teda mozno by stalo za uvahu riesit tieto žtvoje stavy s odbornikom
Jedna dospela žena sa nevie prekonať ? To je na psychoterapiu
Keby ste tam museli spievať karaoke, robiť nejaké scénky, alebo keby tá tam rezali a solili, ….
Keby sa má podriadený spýtal či musí ísť na poradu spojenú s obedom, začnem uvažovať nad jeho náhradou ….toto je proste čo za uvažovanie ?
Autorka, poznam podobny pripad ako si Ty (nechut k vacsine hromadnych akcii - svadby, oslavy, firemne akcie + stres z hovorenia na verejnosti) a dotycny to riesi so psychologom, pretoze "normlane" to nie je a zasahovalo mu to zivota (sukromneho aj profesionalneho - a vyrazne). Mal dokonca problem urobit vlastnu svadbu.
Pokial to riesit nechces alebo to mozno uz aj riesis a nedari sa, zmen pracu. Idealne za taku, kde budes sama.
Pokial mas az takyto problem sa prekonat a stretnut sa s kolegami pocas pracovnej doby na jeden obed, je to len spicka ladovca. Introvert je jedna vec, ale takuto neochotu vidi nadriadeny velmi nerad a ovplyvnuje to vela veci (premie, plat, karierny rast..).
Zalezi ako mas pisanu zmluvu, ale pokial je to pocas pracovnej doby, tak ano, je mozne, ze je to povinne, ale skus sa na to takto nepozerat. O nic nejde, nikto Ta nebude hodnotit, kazdy bude zaujaty sam sebou; snad mas v praci aspon jednu blizsiu osobu vedla ktorej si sadnes a prezijes to.
A mozno to nakoniec bude v pohode a rada pojdes aj na buduci rok, kto vie. 🙂
V zivote musime robit vela veci, ktore su nam proti srsti, ale toto je prehnane.. vsak idem, posedim, pretrpim. Budes za cudacku a pritom je to fakt malickost..
Ahoj, ja tiež nemusím podobné akcie, som introvert. Ale toto je ozaj raz za rok. Ja to robím tak, že tam prídem, najem sa, chvíľu pokecám a idem domov. A ak nechceš ísť, zober si dovolenku. No a to, že ťa budú ohovárať, ti môže byť jedno, pokiaľ ťa nezaujímajú názory ostatných na tvoju osobu.
Ja ta absolutne chapem - si introvert a z toho to prameni. Mam to podobne, neznasam hromadne akcie, nastastie mam pochopenie aj v rodine, lebo aj z muzovej strany je vela introvertov, okrem svokry 🙂
Aj my sme mavali v praci raz do mesiaca firemne ranajky, kde sa hodnotili vysledky a potom boli stoly plne jediva a ludia sa radi pohostili a diskutovali pri tom. Vypocula som si vzdy to hodnotenie, vydrzala par minut, a postupne sa nenapadko presuvala k dveram... Bolo nas okolo 70 a bolo nas tam takych introvertov par, proste sme si zobrali nejaku mlsku a sli do kancelarie. Nik to neriesil 🙂 Ja rada pozorujem a pocuvam ludi, ale neviem sa zapojit do takych small talkov, zaroven ked sa neotvoris, tak sa ta ludia sammi od seba nepytaju a diskutuju spolu hlavne tie extrovertne skupinky...
Skus aj ty nejaky takyto kompromis. Chvilku zo zdrvorilosti vydrzat a potom sa s ospravedlnenim vzdialit. A kup si pod stromcek knihu o introvertnom prezivani, nech sa lepsie pochopis a nech to vies aj kolegom vysvetlit - mozno aj sefovi taku knizku mozes ako darcek venovat 🙂
pocuj, ja som ten odlud na home office od roku 2018 a aj ja sa musim premoct a 4x do roka na taketo akcie docestovat (a mne to trva tam aj spat 5,5h). a to som introvert, pustovnik, nazvi to ako chces. ale proste aj toto je sucast pracovneho zivota, premozem sa, pretrpim
Takuto krasnu ilustrovanu knizku si musi kazdy introvert pre seba pre radost zaobstarat: https://www.blazejova.cz/autorska-kniha-cita/ A vsetkym, kto ho nechapu tiez 🙂
Tak ak by ti to malo robit obrovsky stres mozes zostat doma "necakane" na chorej (prip. si zobrat dovolenku). Nesilila by som to ak by ma to fakt velmi zatazovalo. Nie sme vsetci rovnaki, sefovi je to jasne tiez by mohol prizmurit oko.
Zober si dovolenku a chod na pnku .. a to ze vas ohovarali ? Za to si mozte aj sami.. niekto nieco zorganizuje.. a vy dve ste neni vdačne a ochotne tam ist.. ved to sef nerobi pre seba alebo pre svojich kolegov, patri aa to aspon zo slušnosti.. potom sa netreba cudovat ako vas vnimaju ostatní, zas na druhej strane niesi povinna niekomu nieco vysvetlovat ... preto navrhujem pn alebo dovolenku ak mas dieta daj sa na očr

A už mi je to proti srsti úplne,keď takto do toho človeka núti. Veď ok,pozveme,vtedy bude kapustnica,ste pozvané,ak nie ok. Neviem prečo to treba robiť nedobrovoľne nasilu.