Ako sa vysporiadať s profesnou dilemou a zmeniť prácu?
Pracujem v malej slovenskej firme, ktorá aj vdaka mne robí doslova vysoké tržby. Je veľa roboty, čo mi až tak nevadi, lebo mna pracovná realizácia bavi, ale niekedy padám na hubu a necítim sa až tak finančne ohodnotená. Navyse sa miestami citim tak, že robím najviac (pridala som sa k dvom partnerom, ktori mali založenú firmu). S jednym s partnerom robím jednu aktivitu a s druhym druhu. Len je problem, že ten jeden to fláka a prvý z partnerov má po vykonaní nasej casti prace posiela za tým druhym, aby som s ním robila jeho pracu, ktorú mal mat medzitym hotovu a v pohode by to mal zvládať (keď boli odcestovani, zvladla som sama daleko vacsi objem prace spravit sama, lebo som nemala na vyber, ale ten partner sa častokrát fláka a ja potom mám hasiť skody a motivovat ho, aby sa sklz dobiehal s tým, že to robím s ním). Tým pádom jeden aj druhy oddychujú, keď nie som pri nich a ja idem non stop. A keď mám nahodou raritne volno, nie aby obaja robili, ale oni si spravia volno, takze tá praca si na mna vzdy pocka. Toto som už jednemu partnerovi rozprávala, ale on ako keby má vtedy klapky na usiach a opakuje, či pôjdem pomôcť tomu druhemu partnerovi, keď mu hovorím, že nejdem, že to musí zvládnuť sám, keď aj ja som daleko viac toho zvladla sama a že nemôžem ist nonstop v takom tempe, lebo mám tiež svoje limity a ja som na rozdiel od nich nebola ešte na dovolenke. Navyse asi kvôli časovému stresu, možno aj z iného dovodu (lebo idem po dokonalosti) ma vynechali z veci, pre mna dolezitych. Ja som vymyslela teraz dva produkty a konečnú vizualizáciu so mnou neodkonzultovali a vysledok je grc (už sa to zmenit neda, lebo tie produkty sa museli uviest na trh). Samozrejme, že som kvôli tomu demotivana a rozmyslam nad zmenou prace. Viem, že ten “pracovitejši” partner o mna veľmi stoji, že sa boji, že odidem, lebo jednak sme si ako kamaráti blizki a nadštandardne si rozumieme, ale vie, že ak by zostal s tým partnerom sám vo firme, tak nebudu robit a cela firma sa časom zosype (už sa tak stalo aj v minulosti a aj pred mojim vstupom do firmy, bola firma doslova v mínuse a dá sa to predikovať aj podľa spravania, keď ja mám volno, že sa proste nerobi, lebo ho ten partner stiahne nerobiť). Tak som sa rozhodla, že by bolo vhodne hľadať si novú prácu, kde by som časom mohla spravit aj karieru (tu nemam kde postupovat, aj keď by som možno teraz nemala toľko penazi, za polroka - rok by som už zrejme mat mohla). Problem je, že mám v hlave, že to kamarátstvo stratím, že toho pracovitejšieho partnera sklamem, aj je tam zodpovednost voči firme, nechat doslova polozit niečo, čo som dostala z bahna na výslnie, aj obava, či by mi to v novych vodách išlo. Ako sa odhodlať k tomuto kroku? Už aj rodičia mi hovorili, že sa medzi sebou rozpravali, že sa takéto nasadenie nedá dlhodobo zvládať a mala by som rozmyslat nad zmenou.
@rozculena som v role zamestnanca na TPP, oficiálne ako partner v ORSR nie som zapísaná ani ako ten druhy partner nie je, ale mame nejaké zmluvné dojednania, keď by som odisla, že mi prinalezi určite % zo zisku. Podľa mna by mi ten podiel bol aj vyplatený, ale ťažko povedat, či v takej výške, ako bolo dojednané.
"zabudni" si na kompe otvorenu Profesiu alebo podobny job na linked in. Sem tam daj poznamocku ze ako sa veci maju s tvojho pohladu .... uvidis co sa stane. aspon budes vediet na com si
oni ťa majú len ako lacnú pracovnú silu a ty si to vlastne dopustila,je to tvoj vina,lebo si makala za nich dvoch.....Toto sa kamarátovi nerobí,keďže píšeš,že ten jeden je kamarát,to tam nemáš presne určené,čo máš robiť?
Tá firma by asi fungovala aj bez nich.....zvládaš aj ich robotu.
Ja by som chcela mať 1/3 podiel vo firme za toľko roboty...........ale zasa by ťa len využívali....sekni s tým,lepšie to nebude.
@rozculena áno, asi to potrebujem takto počuť, že kamaráti sa takto nesprávajú (ten kamarat je na jednej strane empatický, viem a cítim, že má ma rad, že to nie je hrané a že mu na mne aj záleží, ale na druhej strane je aj tvrdý business man a vtedy to kamarátstvo ide u neho bokom). A nie, nemáme presne určené, kto čo robi, ono sme strašne rýchlo vyrástli, takže v určitom bode bolo treba prispôsobovať sa tým zhonom a keďže ja viem robiť prácu aj jedného aj druhého (okolnosti sa vyvinuli tak, že som sa musela zaučiť na obe hlavné smery z dovodu dovoleniek, choroby, aby boli všetky činnosti kontinualne vykryté), tak som teraz ako taká handra, ktorá pomáha aj jednemu aj druhému.
@martinmmartin no ja tomu kamaratovi aj z casu na čas poviem, že rozmyslam nad zmenou. Niekedy ma chlacholi, že bude menej roboty (čo nebude, lebo on nevie odmietnuť nove zakazky a naozaj nám ide karta), ale uz raz, keď videl, že je zle, prešiel do takého stavu, že ma zneistil, že či si myslim, že inde to bude lepsie.
Bud priama. Sadni si s jednym alebo oboma naraz a rovno im povedz ako to vidis. Ze su dve moznosti, ze bud odides, alebo budes viac ohodnotena a budes to mat volnejsie. Spomen, ze si to uz niekolkokrat spominala. Kludne spomen aj ze je ti velmi luto pristelstva, ale citis ze coskoro takto vyhoris..
A ked by ani toto nepomohlo, tak bud ako pise
@martinmmartin , alebo rovno koniec. Oni ta dost zneuzivaju..
A celkom by ma zaujimalo, ze v akej oblasti robite? Ak to nie je tajne 😊
No ale keď ti to tak ide a oni by bez teba skrachovali, založ si vlastnú firmu s tým istým predmetom podnikania. Oni budú lenosit, ty makať na svojom a všetci budete spokojní.
Jasne ze Ta vyuzivaju, lebo si s tym suhlasila.. Teraz si ustvana a oni beru peniaze za nic, kedze je to ich firma, tak kompletne zisky idu im. Ty si tam zamestnanec, lebo na to mas zmluvu. Nie si majitelka firmy ani partnerka v ich podnikani oficialne. Kedze ste kamarati, tak si viacej dovolia, ako keby si kamaratka nebola.
Od nas z firmy odchadzala kedysi vysokopostavena managerka, prokuristka, cislo 2 po konatelovi. Vyhodili ju a ona sa vyhrazala, ze firma padne, ze bez nej to tam nebude existovat, ze do pol roka sme na dlazbe vsetci. A vies co sa stalo? Firma je na tom lepsie ako ked tam bola ona.
Takze niekedy treba aj realisticky pozriet, ze ty nie si nenahraditelna, bez teba firma neprezije....Ked budu musiet makat, tak ver tomu ze budu. Teraz sa flakaju, lebo tam maju cloveka, co vsetko za nich urobi.
A velka chyba je ta, ze nemas presne urcene v pracovnej zmluve alebo dodatku, co je naplnou tvojej prace (lebo primarne za to dostavas vyplatu).
možno si časom zoženú podobného človeka ako si ty a budú naďalej nič nerobiť... firma bude prosperovať.
však najlepšie sa zarába na človeku ktorý maká na teba... to je podnikanie.
Vynechali ta z dôležitej veci, ale keď treba robiť ťahať firmu dopredu a zastupovať, nové nápady si dobrá.Ja mám rada rozhovory na rovinu obidvoch si posadiť a povedať ako to cítiš a čo idete zmeniť predtým ako odídeš...
daj mi nejaké konkrétne príklady tej jeho empatie...

ty si partner alebo zamestnanec?