Ako sa zachovať v solídnom zamestnaní?
Pred rokom, hneď po VŠ, sa mi podarilo nájsť prácu snov - naplňujúca, úzka špecializácia, výborný plat. Nejedná sa o prácu za pásom či prepážkou.
O 3 roky by som už chcela zakladať rodinu. Tzn. pokúsiť sa o prvé dieťa. Nie som žiadna karieristka, náplň života vidím v rodine, avšak som aj rozumná a určite si chcem prácu udržať na... dlho predlho. Skombinovať deti a prácu si nemyslím že bude až tak náročné - som sama sebe paňou, takže teoreticky môžem nastúpiť krátko po pôrode a pritom deti absolútne nezanedbávať, štýlom odnesiem ich k babke na 2 hodinky/odídem keď muž príde z práce.
Čo ale problém je, že budem musieť na rizikové. Nie z dôvodu že som lenivá, ale že tú prácu tehotná vykonávať naozaj nemôžem.
A teraz mi prosím žienky poraďte, lebo moje okolie mi jednu konštruktívnu radu nedalo, hoc ja sama nejaký plán mám.
1. nemôžem po pozitívnom tehot. teste zavolať šéfovi že " pááá, idem na 3/4 roka off" - pretože nahradiť ma v práci nie je možné za kratšiu dobu než 3/4rok. nielenže je to absolútne nelojálne, ale po materskej by ma pravdepodobne čakala výpoveď.
2. nemôžem povedať "hej šéfe, ideme mať s mužom nechránený sex, hľadajte mi zástupcu" lebo buď ma takisto hneď vyhodia, alebo môžem pri dnešných štatistikách "snažilkovať" 4 roky.
Čo by ste robili? A v tomto časovom horizonte, že som tam rok a o 3 roky by som bola tehotná - ako načasovať prípadné informácie...
Ďakujem Vám, verím že sa Vás tu nájde viac s podobnou prácou ako mám ja a budete vedieť poradiť.
@miliontyanonym neries to zbytocne teraz, ale az ked to pride. Mam tiez super zamestnanie, prisla som tam pred vyse tromi rokmi s tym, ze za par mesiacov som sa vydavala. Kedze som bola v najlepsom veku, tak samozrejme sef musel ratat aj s takouto moznostou, ze po roku mu odidem, napriek tomu mi dal sancu, hoci chcel na tu poziciu chlapa, prave kvoli materskej a podobnym veciam. Chceli sme babo hned po svadbe (nikomu som to na nos nevesala), ale skutocnost je taka, ze po svadbe je uz 2,5 roka a my sme stale bez deti, takze nakoniec mozno ziadnu matersku nebudem musiet riesit. Sef moze byt spokojny, ze sa ziadna materska nekona a ja zase sa nemusim trapit co by bolo keby. Ako tu uz niekto spomenul vyssie, ak chces rozosmiat Boha, porozpravaj mu o svojich planoch. Snazime sa, vyskusali sme vsetko mozne aj nemozne, o snazeni a veciach podobnych mozem ist prednasat a stale nic. Takze naco by mi bolo keby som to riesila pred tymi tromi rokmi ako to sefovi oznamit ze sa snazime, ze planujeme? jednoducho to nechaj tak a ries ked to pride.
Zamestnanie, no neviem co mas za zamestnanie, ja som na svojom mieste cez tri roky a stale sa ucim, takze tiez ma nikto nenahradi za dva mesiace, ale moze sa stat ze ma zajtra zrazi auto a co teraz spravia bezo mna? Neriesim. Nejak si poradia. Takisto robim v rizikovom prostredi, ale akonahle by som otehotnela a niekto mi nariadi ostat doma, tak to riesit nebudem. Brali ma s tym ze mozem ostat kedykolvek tehotna kedze poznali moj vek, tak s tym hadam rataju a budu mat nejaky plan co potom.
Fakt to zbytocne neries. Nikdy nevies ci sa ti podari planovane otehotniet, moze to trvat mesiace ci roky a v takom pripade je ozaj lepsie, ked to nikto nevie ze sa vobec snazite, to ti hovorim z vlastnej skusenosti. Bude to boliet ovela menej, ako ked ta budu vsetci okolo lutovat ze sa vam nedari.
@miliontyanonym otehotnieť neznamená vedome obabrať zamestnávateľa - to je niečo, čo sa mnohým stalo celkom neplánovane, podaktorým dokonca aj cez antikoncepciu, rozumieš tomu, či nie? ale teda ak svoju pozíciu vnímaš takto, tak hneď v pondelok choď za šéfom a predlož mu svoje plány a drž si palce, aby bol on tiež tak strašne férový voči tebe a nepoložil ti na stôl výpoveď týždeň pred plánovaným tehotenstvom, resp. aby sa na teba tri roky nepozeral ako na tú, ktorá tu bude už len "dobu určitú" a ...
je síce od teba pekné, že myslíš na budúcnosť, ale naozaj netreba predbiehať... o tri roky tu nemusí byť ani šéf, ani firma, ani projekt, alebo tu všetko bude len ty budeš inde, proste život nie sú vysokoškolské skriptá, aby išlo všetko podľa osnov...
@miliontyanonym Ale ved aj tehotenstvo sa moze pritrafit bez snazenia? Nie je to o "obabrani". Inak ta chapem, ja som s tym ze som tehotna tiez vyrukovala pred sefom v podstate v den ked som to mala gynekologickou potvrdene...tiez nie som v praci lahko nahraditelna a prakticky okamzite sme zacali riesit ako to bude do buducna. Zrejme je to pre vacsinu mamiciek na MK sok, ale napriklad kombinaciu mojho vzdelania a profesnych skusenosti na Slovensku nema nikto aspon o nikom neviem a asi by som vedela kedze pracujem tiez v uzko specializovanom obore...a je nas cca 5 ktori mame velmi podobne pracovne skusenosti...kazdy pracujeme samozrejme v inej firme, takze ziadna zastupitelnost.
@miliontyanonym urcite by som nic v praci nehovorila dopredu. Je sice pekne, ze im nechces spravit podraz, ale aby kvoli tomu cela firma vedela, ze sa uz snazite o babo? To je prilis velky zasah do sukromia. A potom sa budete snazit 5 rokov, ako tu poniektore? Co zatial ma robit zamestnavatel ine, ako dat ti vypoved? Informacia ze sa idete snazit o dieta je zamestnavatelovi uplne nanic - ak by kvoli tomu niekoho zaucal, aku zmluvu mu ma dat? Ze nastupi v pripade tvojho tehotenstva a dovtedy bude sediet doma v pohotovosti? Ved take zmluvy ani nie su v sulade so zakonom.
Potom je otazka, od ktoreho tyzdna tehotenstva tu pracu nesmies robit? Pretoze mozno aj teraz si tehotna, len o tom este nevies. Ak je to praca, ktora by mohla uskodit babatku hend od zaciatku tehotenstva, tak by si musela s pracou prestat skor, nez sa vobec zacnete snazit. A vtedy nemas na zaklade nicoho dovod na nejaku PN alebo ine ulavy, jedina moznost je dat vypoved. Ak sa da praca vykonavat aspon prve mesiace tehotenstva, tak odkedy zistis ze si tehotna, bude este nejaky priestor na zaucenie noveho kolegu. PN sa nedava kvoli nevhodnej praci (oficialne), ak tvoja praca nie je vhodna pre tehotne, je starostou zamestnavatela, aby ta preradil. Moze z teba napr. spravit v tom case asistentku novemu kolegovi, ktory bude preberat tvoju pracu - rizikove cinnosti bude obstaravat on a ty mu len budes niekde z bezpecia radit, zaucat ho. Za tych 7-8 mesiacov odkedy zistis tehotenstvo po odchod na MD by si tymto sposobom noveho kolegu urcite zaucila. Ako si sa zaucala ty, ked si tam nastupila? Tak nejako podobne sa asi bude zaucat tvoj zastup.
@miliontyanonym uz aby si mala po porode a nemala cas mysliet na somariny ;) Tiez mam pracu svojich snov,tiez somdumala ako to vyriesit a ako to tak byva,vyriesilo sa to samo...3x som potratila 😕 😔 potom som otehotnela necakane,ked som si myslela,ze uz je koniec a tak sme sa s muzom bali,ze opat o dietatko prideme,ze sommlcala do 13tt...loajalita neloajalita,nebudem kazde tri mesiace nosit do prace papier,ze som tehotna :/ ...a aj taksa to vyriesilo 🙂 uz je za mna nahrada a co bude ked sa vratimz MD zatial neriesim ;) uvidime...prioritou je zdrave dietatko...financie na tehotenstvo a porod su,takakby sa praca rozhodla nepockat ma,zacnemriesit ine... Neda sa mat uplne vsetko ;)
@mia551 to nie je ani tak, ze "aha, zistila som ze je to ine" ale skor navykom. Cim je zena dlhsie doma, tym sa jej proste viac nechce pracovat... je to zvyk, ako u dlhodobo nezamestnanych. Clovek si postupne zvykne na iny styl zivota, viacej casu, ziadne pracovne povinnosti a zacne mu to vyhovovat. Preto vacsina zien, co su dlhodobo doma, ma fasa problem najst pracu.
@miliontyanonym
podla mna to nema zmysel teraz riesit, co bude o tri roky, mozno o tri roky sa zacnete snazit o dieta, a to pride o dalsie tri roky... a ked to pride, tak to oznamis a zamestnavatel ma na to par mesiacov, aby nasiel za teba nahradu. A obycajne sa zvykne dohodnut s babou, kolko planuje byt doma, ako u nas v praci. Napr. nam sa teraz kočky po roku vratili, tak ako planovali. Cize ten rok bol vykryty.
@mima4 ja robim, ale z domu a uplne inu pracu... jednoducho nie som ochotna ist do prace, kde je pracovna doba od 9,00-19,00 ked mam doma dve deti, nech je pracovna napln akokolvek zaujimava a naplnujuca... pred nastupom na MD som s tym nemala problem, lahko som si dokazala predstavit odist od dietata, teraz nie...
1. bytocne skoo tiesis ci bude a nebude za 3 roky, mozes mat problem s otehotnenim, taktiez v praci sa z aru dobu noze co to zmenit. Ano planovat je super, ale toto je taka vec, ktoru kednoducho nenaplanujes ci sa ti to paci alebo nie aj z ohlau toho co moze za rie tri roky byt v praci, aka situacia, ci tam vobec budes pracovat.....
2. Nespoliehala by som sa na to, ze ked ty chces byt lokalna k zamestnavatelovi, ze to bude tak isto fungovat aj naopak
3. Nechapem ako si to predstavujes? Prides co ja viem za 2 roky, povies sefovi, no tak boss , planujeme babo, sef zacne hladat nahradu, vy sa budete snazit, ak vam to nevyjde hned a nahrada bide zaskolena, co potom? Vyrazia ta? Ved teraz neries a zacni to riesit, ked to bude aktualne. Budes vidiet aka situacia v praci je a aj intuicia ti nasepka, ci sefovi nieco hovorit popredu). Samozrejme somza urcitu lojalitu, ja som nastupila do novej prace a po 3/4 toku som otehu, mala som vsak zmluvu na rok. Samozrejme som to nevesala sefke na nos ze som tehu, aj ked to bolo tazke, mne bolo non stop zle, tiez som mala stresujuce zamestnanie, musela hasit problemy, jedovat sa s lidmi vo vyrobe, denne behat office-vyroba 100x praca aj do noci, ked mal byt audit, pripadne mal prist zakaznik. A vies co? Zmluvu mi predlzili, pred podpisom som vsak sefke oznamila, ze som tehu, aby to bolo fer , napriek tomu mi povedala, aby som si zmluvu sla podpisat. Super, ja som vsak zostala na retazovej materskej (aj ked som doma iba 2,5 roka- do roka sme mali dalsie dve deticky), a poviem ti, moja skvela praca sa zmenila medzicasom na nocnu moru, zmenilo sa vedenie, kopec ludi sa poprepustalo, je to tam iz take, ze sa vratit nechcem. Jedine co bolo super, ze mi sla materska aj pri dvojickach. Cakaju ma ete 2 rocky a uvidim ako sa tam situacia zmeni. To nikdy mevies dopredu. Odkedy som odisla, vymenili sa tam 3 riaditelia firmy.....
Neries to co bude alebo nebude o 3 roky, dovtedy sa moze situacia milionkrat zmenit. Kolko veci som ja v zivote planovala a nikdy nic nevyslo podla toho, vzdy sa vsetko zmenilo, najlepsie je prisposobovat sa zivotu a vyberat si vzdy co najlepsie mozne riesenie. A dieta uz vobec nie, ono si pride kedy chce a nie kedy chces ty. Tiez som bola cela rozplanovana, cely zivot naplanovany urcitym smerom a nic ale nic z toho nevyslo tak ako som to chcela ja. Nevravim nechavat sa unasat zivotom bez planov, ale je zvytocne sa pevne drzat planu ze o 3 roky otehotnies, 3 mesiace budes na materskej, potom das babo na 3 mesiace babke.... (to je priklad samozrejme) Co ak zmenis poziciu v praci, co ak o pracu prides, co ak si sama najdes este lepsiu pracu, co ak babka nebude moct strazit, lebo sama bude mat nieco ine......... Momentalne sa drzis toho ze babo este nie, ale v blizkej buducnosti, takze ked ten den nastane ze teraz ano, vtedy sa zamyslis ako to chces riesit
@miliontyanonym tvoj sef je padnuty na hlavu?
Myslis, ze on nevie, ze vacsina mladych bab skor ci neskor bude chciet mat deti?
My sme vo firme otehotneli styri po sebe v priebehu asi styroch mesiacov. A nas sef len povedal, ze s tym som musel ratat, ked sme zamestnali tolko mladych bab.
Baby ti dobre radia.Plánuj ale nerieš.Ja keby som zamestnavateľ (čo nie som) tak by mi bolo jedno čo si kto plánuje za niekoľko rokov.Zaujímali by ma ako si vykonávaš svoju prácu a či som s tebou spokojná. Však kaźdá žena môže otehotnieť a keď sa to stane,tak potom informujem zamestnávateľa. Čo je na tom neférové?Však nie si veštica,aby si mu povedala,že 20.6.2017 splodíme s manželom dieťa 🙂 tak sa pripravte šéfe.
A neviem síce čo vykonávaš,ale nemyslím,že si sa zaúčala tri roky. A väčšinou sa potom vyhlasuje vyberko na dobu určitú na zástup MD.A z celého SK sa nájde určite schopný človek,ktorý bude chcieť a vedieť vykonávať aj tvoju prácu (najmä keď ho dobre zaučíš,ako si sa zaučila ty). Za tri roky niekto moźno takto vyjde zo školy a bude chcieť získať pracovné skúsenosti a práve zástup MD mu môže vyhovovať.
Takže sa neboj a želám ti veľa detičiek a radosti z nich 🙂
A momentálne veľa úspechov v práci 🙂
@miliontyanonym mam dojem, ze si prikladas daleko vacsiu dolezitost, ako naozaj mas. Ak nechces nechat sefa a kolegov "v stichu", tak potom fakt len tie deti nemat. Co si myslis, ze on bude zamestnavat X mesiacov az rokov na tvojej pozicii 2 ludi, len aby sa "nezrutil svet", lebo pani chce mat dieta? NEBUDE. Ak uz aj nejakeho nahradnika zamestna, tak v momente, jak bude zaskoleny, tak sa jedneho z vas zbavi..
@miliontyanonym Ja plne chapem, ze nenechavas nic na nahodu, nechces dieta priviest do nicoho a zaroven "neobabrat zamestnavatela". Ale...
Len jedna vec ma na Tebe zaraza- ten pocit rychlej nenahraditelnosti. Ver, ze kazdy je nahraditelny, ak nie zo dna na den tak do tyzdna urcite. U nas v praci odisla na rizikove pani s uzasne sirokou a komplikovanou agendou. Vedenie- hlava v smutku. Tyzden (5dni) chaos a potom sa zistilo, ze ludia co po nej prebrali veci sa zorientovali mimoriadne rychlo a su dokonca vykonnejsi ako ona. Nikomu nechyba a zivot ide dalej. Takze sup na zem. Co ak 5x po sebe potratis, co ak sa Ti narodi 600 gramové dieta, co ak babicka ho nebude chciet opatrovat, co ak bude mat dieta DMO ? Co ak umries pri porode? Nic z toho nezelam, len niekedy treba planovat az za pochodu.
Inak myslim si, ze by si mala objasnit v akej sfere a co robis, mozno potom by Ti dali baby konkretnejsiu odpoved- ak mali obdobny zazitok.
@sissy27 v jednom mas pravdu, aby oni tiez boli tak lojalni ako sa ja snazim byt.... Samozrejme za predpokladu ze budem robit dobre :D mozno by som mala miesto vydumovania radsej viac pracovat :D
Panebože, to je tak naivné 🙂 ale milé 🙂
Neplánuj, užívaj si, že máš skvelú prácu, sústreď sa na ňu. Kto vie, čo bude o tri roky ? Nebudeš ani prvá ani posledná tehotná v práci. Prečo by ťa mali vyhodiť ? Veci nie sú čierno-biele 🙂
@miliontyanonym ahoj... len nejak nechapem preco by si mala byt nahraditelna az za taky dlhy cas ked ty si na tu poziciu nastupila ako absolvent - asi ta praca nebude az tak vysoko odborna...
Druha vec - ked podacas super vykon tak firma urcite na teba pocka...
@miliontyanonym nehnevaj sa na mna, ale jeden z vas dvoch (zamestnavatel a ty) to prehena. Pokial ma zamestnavatel vsetko v hlave v poriadku musi predpokladat, ze mlada zena raz otehotnie (o tom, ze si zlomi nohu ani nepisem) a musi byt pripraveny na taku situaciu. Obzvlast ak zastavas taku poziciu, ze ju nemozes vykonavat tehotna. A podla mna ty tiez tak trosku prehanas, lebo on urcite nejaky plan B ma, aj ked teba s nim mozno neoboznamil.
A este musim napisat, ze uplne najlepsiu odpoved ako postupovat ti dala @wendy62 Plne s nou suhlasim
A pre vsetky ostatne.
Fakt by ma zaujimalo co toto je za robota. Od vcera som napäta ako guma v gaťach, ci sa to dozviem 😉 😅
@zita19 kuš žena, nechaj si zájsť chuť, až je to tak úzkoprofilová špecializácia a ešte aj dreamjob, tak to musí podliehať aj najvyššiemu stupňu utajenia 😀 a nedajboh sem chodí aj šéfova alebo kolegova zákonitá a už aj by zakladateľka nemusela o ničom rozmýšľať, lebo zajtra by to vedela celá firma 😎 p.s. som v tom s tebou, ale je mi jasné, že toto nám dopriate nebude 😀
Co vam budem hovorit, v okolitych krajinach je len jedna zena v tejto praci. Keby nasiel rovnako kvalifikovaneho chlapa, tak pred rokom ten job nedostanem. Som si ista ze sef rata ze mu odidem kvoli rodine. na pohovore som ale vravela ze to ma cas 5 rokov tak asi zatial neriesi lebo ma prave na ferovost upozornili. Odtial pocit ze ak ich necham v stichu vypoved z principu bude ista... vsak ale baby, nemam odrobene 20 rokov tak nemusim vediet presne co a jak funguje aj preto sa pytam
@sissy27 kurna, ale tie caviky okolo toho superdžobu!!!! To ma normalne drazdi 😀 😀 😀
Ale vcelku chapem zakladatelku. Ked je to taky dream job, tak by sme ju odtial mohli chciet vystrnadit... Napríklad mne uz urcite ziadna materska nehorozi (teda to by musel byt riadny zazrak keby sa stalo, to by o tom pisal nielen bulvar ale aj odborna literatura 😀 😀 😀 ) takze som potencionalna hrozba 😝 😅
@miliontyanonym no vidíš, veď ty si mu vlastne už na pohovore dosť jasne naznačila, že o 5 rokov máš v pláne riešiť rodinu, on ťa s týmto vedomím prijal, tak zrejme má nejaký plán, koľko viac férovosti mu chceš ponúknuť? fakt nemáš čo riešiť...
@miliontyanonym Si naivnucka.... každý zamestnávateľ ma krízový plán B...akurat ti ho nezavesi na nos. Ja vediem oddelenie kde mám 4 ženy v plodnom veku, 2 sú už vybavené si myslím 🙂, jedna akurát asi čaká .... ešte mi to nepovedala a už viem kto ju nahradí.. robota musí byť spravena. Tiež mali všetky pocit ze bez nich to zavrieme a boli dosť prekvapene keď po oznámení mi stavu som už posúvala povinnosti,kompetencie a vôbec ze ako som bola pripravená. Taký je život. Najmä pracovný. Mimochodom než som mala deti,myslela som si ze som nenahraditeľná 🙂, je pravda ze som nemala klasické materské a makala som z domu ale boli by to prežili aj bezo mňa nejak, a teraz ked mam termín a detské vystúpenie... zavolám ze nestiham,poväčšine všetci ze pohoda 1 deň to počká a idem na trapnu besiedku... predtým by som sa radšej zodrala ako nestihla niečo v praci
@miliontyanonym veď už napíš, čo robíš, vystupuješ tu anonymne, nepoznáme ťa, takže nemusíš mať obavy 😉
nemyslím to výsmešne, no možno sa potom budeme vedieť lepšie vcítiť do tvojej situácie... ja som bola pred tehotenstvom rovnako takmer nezastupiteľná a doslova zo dňa na deň som ostala na rizikovom (ibaže zaúčanie do mojej práce určite netrvá 6 mesiacov, ale možno 2 mesiace)... mala som problémy doslova od úplného začiatku tehotenstva, z práce ma museli odviezť služobným autom domov (kvôli silným kŕčom by som nedošla) a až po 4 dňoch som si našla pozitívny test.... neskôr sa môj stav komplikoval a do práce som už vôbec nenastúpila...
odišla som takto pár dní pred uzávierkou a bola v podstate "chyba" zamestnávateľa, že som robila agendu, ktorú nik iný neovládal a dovolím si tvrdiť, že v tom čase, ani moja vtedajšia šéfka v tom nemala jasno... pracovné záležitosti som riešila telefonicky a veľmi rýchlo sa musel niekto zaučiť (netvrdím, že moja pozícia bola natoľko neobvyklá, práve naopak, len tam bola fakt chyba, že akosi zamestnávateľ "pozabudol" na fakt, že som vo veku, kedy čoskoro na materskú nastúpim a ja som to nikdy ani netajila)... keďže som bola hospitalizovaná, inej možnosti nebolo, pomáhala som, ako sa dalo telefonickou formou 😉
tak ma napadlo ze stripterka🙂to tehotne nerobia🙂🙂a da sa to robit tie dve hodiny
@terina25 pise, ze v okolitych krajinach to robi len jedna zena a ze ju zamestali len preto, ze ineho tak kvalifikovaneho chlapa nenasli, takze stripterka to asi nebude 😒
Bez urazky, ale naozaj vidim ze pytat sa na radu zien co poznaju len profesie ako modelka alebo stripterka, je uplne zbytocne ;)
@miliontyanonym ok s tou striptérkou je to prehnané, ale uznaj, že sme zvedavé... keďže sama tvoju profesiu opisuješ až príliš záhadne, je predsa úplne normálne, že sú baby zvedavé - aká je to práca, kde sa musí tak dlho zaúčať a si teda údajne jediná žena v širokom okolí, ktorá ju vykonáva...
ono je to tak, píšeš polovičato, tak si mnohé domýšľajú, s tým nič nenarobíš 😉

@sissy27 - zopakujem, isteze som nahraditelna, ale nie za den ani za mesiac.
vnimas ten rozdiel - v pondelok si zlomim obe nohy a som na PN nestastnou nahodou rok. VS. vedome obabrem zamestnavatela a na rok zmiznem z vlastnej vole.
rozumies tej lojalnosti co voci zamestnavatelovi citim - ze nenecham ludi v stichu? lebo ak by som od pondelka ostala PN, moji kolegovia sa budu moct utrhnut aby utiahli moju pracu nez za mna niekoho najdu?? asi nerozumies, ako vacsina z vas, lebo ste taku situaciu nezazili ;)
a nie, riesenie nie je nemat deti, takze vtipne damy to tiez mi pisat nemusite ked neviete na nic rozumne dojst.