icon

Ako si nájsť flexibilnú prácu s dieťaťom?

zoobaby
6. feb 2025

Som zúfalá. Neviem si nájsť prácu. Skončila mi materská aj rodičák a teraz neviem čo robiť. Mám malé dieťa ktoré chodí do škôlky. Ja tomu normálne nerozumiem. Ako riešite prácu pri malom dieťati? Bývame na dedine, škôlka končí o 16:00. Žiadny pracovný čas neumožňuje končiť tak skoro aby som stihla ísť pre malého. V dedine robota nie je a cestovanie do mesta zaberie vyše pol hodiny. Potom sú stále prázdniny. To prosím ako riešite keď chodíte do práce? Ja tomu nechápem. Moja mama bola učitelka takže keď som mala prázdniny, bola doma aj ona. Takže nechápem ako to riešia iní pracujúci ludia. Ďalej je malý každú chvílu chorý, kedy tiež musím byť s ním stále doma. Ja fakt neviem kde a akú prácu si nájsť kde toto tolerujú. Pred materskou som mala dobrú robotu ale pri malom nie je možný ten pracovný čas aký tam bol.

Strana
z3
viestta
6. feb 2025

A otec dietata ako pracuje? Na OCR sa da striedat, rovnako jeden nosi dieta do skolky, druhy moze vyberat

tanicka907
6. feb 2025

Vitaj vo svete dospelych rodicov.

deti95060810
6. feb 2025

v práci som blinkala ráno o 5:30
čím skôr ideš - tým skôr prídeš

zuzidr
6. feb 2025

@deti95060810 to asi nie všade platí 🙂
@zoobaby ak ste dvaja rodičia, treba hľadať kompromis, ak nie, treba zháňať pani, čo bude vyberať dieťa zo škôlky, cez prázdniny sa striedaš s manželom , ak teda nemáte žiadne babky....žiaľ je to realita, treba hľadať možnosti

tanicka907
6. feb 2025

Uplne ma milion krat udivuje, ako sa zeny po x rokoch na rodicovskej zrazu zobudia, ze treba ist do roboty z roznych dovodov. Moja co si robila doteraz? A co robis cele dni ked je maly v skolke? Naozaj klobuk dolu pred takymito zenami.

ivik4
6. feb 2025

Z mk som sa naucila mudru vetu : jedno dieta, ziadne dieta.
Nevidim aky mas problem. Dieta pojde same tam aj spät, aj ocrky si same odbije 🙃.
Dufam ze chapes moju ironiu
Vela stastia, toto je zahul na niekolko rokov , zial.

lucilaines
6. feb 2025

Mas naozaj vela moznosti. Po prve otec dietata. Vacsinou to funguje tak, ze kym jeden chodi rano do prace skor, druhy ich berie do skolky. Prvy tym padom skonci skor a vybera ich. Ak to nestihate, tak potom skolka priamo v meste kde jeden z vas pracuje. Ak ani to nie, tak sukromna skolka v meste. Aj s poplatkom za skolku, je dalsi prijem stale viac ako ked ty sedis doma zadarmo. Nasa sukromna skolka je napriklad otvorena do 18.00. Ta sukromna skolka by ti hned riesila aj prazdniny, lebo tam ich vacsinou tolko nie jez konkretne v nasej napriklad len dva tyzdne v lete a vianocne. No a choroby, tak ako kadzdy rodic. Bud home office ak sa da alebo babky alebo OCR prestriedat sa s muzom. Idealne hladat pracu kde sa aspon v pripade nudze da pracovat z domu. Mam tiez kamosku, co si plati susedu, aby jej dieta vyberala zo skolky. Dalsia moznost je praca na full home office kde im je jedno kedy pracujes, len aby bola praca spravena. Pripadne praca na zmeny, ak tam robi aj tvoj muz a dat si ich na striedacku. Alebo potom skrateny uvazok.

zuzidr
6. feb 2025

veľa predajní napr. Lid, deichamann robia baby na skrátený úväzok - nepíšeš v akom odvetví hľadáš prácu

basulaak
6. feb 2025

@zoobaby home office a mozem z prace sa presunut domov kedy chcem. Vlastne ani ci som online ma nik nekontroluje. Pokym je job done nikto neriesi. Velakrat na pracu ani nemam cas ked som s malym doma…Ked je chory maly vacsinou som chora aj ja. Takze bud robim z domu alebo si dam pnku dokym aj on nie je zdravy (mam ju 100% hradenu zamestnavatelom) a takto..babky a dedkovia nikde a aj tak su neschopni. Takze je to boj. Chod na ciastocny niekam na predajnu a bude.

ikonica
6. feb 2025

@deti95060810 skolku otvaraju o 6:30... Manzel ide do prace o 6. Ja mam byt v praci o 7. Praca je do 20 min mhd +chodza... Zo skolky sa pri 2 detoch dostanem za cca 15 min. Este cesta na zastavku a uz meskam 5-10 min... Uvidim aka bude realita... U vas kto vodi deti do skolky?

mamamasama
6. feb 2025

Akoo. Niektoré ste tu dobré kravendy 😅👌🏻 Žena chce porozumenie a radu a slepice opäť komentáre od veci.

lucia13022023
6. feb 2025

@ivik4 booooze najprv som sa zľakla co za nezmysli píšeš 🤣

tamitamitami
6. feb 2025

Ja som riešila tiež dlho ako si zariadiť obdobie keď mi skončí RD. Nakoniec robím HO a dcéru mám doma, keď musím ísť do terénu/kancelárie tak ide tiež.

Veľa mojich kamarátok robí na polovičný úväzok, všetko pekne stíhajú. Viem že Lidl, 365ka majú veľa krát na profesii ponuky aj na polovičný úväzok.

Prípadne hľadaj miesto kde je pohyblivá pracovná doba. To sa potom dá rôzne kombinovať, 4 dni v týždni budeš chodiť na 7 hodín aby si stíhala a 1 deň budeš dlhšie.

Striedať sa s partnerom. Ak on môže nosiť ráno tak hľadaj robotu kde budeš začínať skoro aby si o 14 už mala hotovo.

vler
6. feb 2025

@zoobaby "v dedine robote nie je" mozno porozmyslat o prestahovani sa niekde kde praca je a dochadzanie nie je problem

lienka.7
6. feb 2025

@zoobaby riešim to tým, že bývam a pracujem v meste, kde mam normálnu občiansku vybavenosť a na výchove detí sa podieľa aj ich otec. Lebo rodičom je aj on, nielen ja.

slniecko66
6. feb 2025

@zoobaby ahoj ja som pracovala pred tehotenstvom na jednu smenu. Takze stiham to akurat. Sice mam rano aj poobede zhon kvoli kolonam.
Rano je skolka 6:30. O 7:15 pracujem.. poobede koncim 15:45. Skolka do 16:30. Chodi prva rano.. a posledna odchadza domov.
Skus pohladat nieco na skrateny uvazok.. ano viem malo platene ale lepsie ako nic. Alebo hladaj na jednu smenu aby sa to dalo stihat.
A co sa tyka prazdnin. Je to narocne.. hlavne v lete. Hladam rozne sposoby, sukromna skolka, kamaratky.. co bude na buduci rok to netusim.
A pocas chorob.. ocr. A modlila som sa, aby to v praci respektovali. Teraz je predskolacka a je to lepsie.
Len zas prisla chripka.. a stres z toho ze zatvoria. To neviem co vymyslim.

rikarika
6. feb 2025

@zoobaby u nás to bolo tak, keď boli deti malé, že pomáhali extrémne hlavne moji rodičia. Bez nich by sme to časovo nedali nijako. Ak ti rodičia pomôcť nevedia, skús osloviť nejakú študentku stredoškoláčku v okolí.

slniecko66
6. feb 2025

@deti95060810 ktora skolka je od 5:30?

slniecko66
6. feb 2025

@tanicka907 a aj ta napadlo, ze ta zena mohla pracovat na smeny.. alebo na 12ky? Vies ake je strasne tazke najst pracu aby si stihala vyberat dieta rano alebo poobede zo skolky ked si samozivitelka?

joannita
6. feb 2025

@zoobaby ja to tiež nechápem, ako môžu byť niektoré škôlky otvorené do 16.00 aký to má zmysel 🤦

tanicka907
6. feb 2025

@slniecko66 Ale tuto pani neriesi svoju byvalu pracu, ale ako riesia pracujuci rodicia bezny zivot. Doteraz zila asi v nejakej bubline alebo na lazoch, kedze sa jej to netykalo.

A aj by som bola empaticka, ale to co sa pyta, ma kazdy co ma vsetky kolieska pokope, nejakym sposobom vyriesene v case planovania deti alebo si to riesi pocas troch rokov ked je doma. Tuto pani ma dokonca dieta uz v skolke. Takychto zufalych existencii mi je naozaj luto. Dufam, ze ma aspon peknu manikuru.

slniecko66
6. feb 2025

@tanicka907 ci mi veris ci nie.. ja som pred tehotenstvom nemala ani tusenie co to bude. Ze bude skolka zatvorena skoro 2 mesiace. Stale zatvaranie choroby a pod.
A pracu mam rovnaku od 19ky.. nemenila som ju. Kto mysli na tieto veci predtym? Mala som jednoducho stastie...
Mne je jej luto z ineho principu.. lebo mozno dostanem aj ja vypoved a budem musiet tiez riesit novu pracu. Clovek nikdy nevie. Ale ma snahu nieco hladat..
Skor by sa tu mali riesit ine veci. Ak na zena pracovat malo by jej to byt umoznene.. a nie stale dokola riesit veci okolo toho.

slniecko66
6. feb 2025

@tanicka907 posledna veta
Pred materskou som mala dobrú robotu ale pri malom nie je možný ten pracovný čas aký tam bol.

stastnamamulka
6. feb 2025

Môžeš skúsiť prihlásiť dieťa do škôlky v meste ,kde je viac možností zamestnať sa 🤷 ja som napr.začala so štvrtinovým, neskôr polovičným úväzkom.Na plný som išla,až keď bola najmladšia prváčka, družina je do 17:30,tam to bolo lepšie.

tana85
6. feb 2025

@zoobaby co sme si odskakali prve roky v skolke - nie, netusila som, ze budu tolko chore. robim vela z domu, ocr vynimocne ked uz nedokazrm sklbit vsetko, plus mam skrateny. manzel zvykne brat deti rano, ja beriem poobede a mam auto, takze okolo 14 sme uz doma a ja este do cca 16 robim doma. inak je to masaker, klobuk dole ze rodiny dokazu platat popri plnom uvazky vsetky tie choroby a prazdniny…

podbel2512
6. feb 2025

Rano som dieta zaniesla ja. Zacinala som 7:30. Poobede ho zobral muz,ten koncil o 14. A choroby a prazdniny sme platali cela rodina vseliako.

martul
6. feb 2025

@zoobaby
1.Robiť na skrátený úväzok
2. Pol hodina dochádzania je úplne v pohode, to nie je obmedzenie
3. Podeľte sa s mužom, ráno zanesieš ty, poobede vyzdvihne on, alebo naopak
4. Starí rodičia nevedia ani trošku pomôcť?
5. Keď si nájdeš prácu v meste, tak tam prihlás aj dieťa a budete chodiť spolu, odpadne si aspoň starosť s tým, či sa stihneš vrátiť z roboty kým bude otvorená

všetko píšem z vlastnej skúsenosti, okrem bodu 4, moji rodičia boli roky chorí, svokrovci ,,nevládali"

lienka.7
6. feb 2025

@tanicka907 presne tak. Problémy so skolkami sú tu od nepamäti (nemám miesto, čo s tým?), detto keď mam dieta narodené co ja viem v apríli, tak sa v marci nezobudim s tým, že či mám byť "bez korunky" teraz doma do septembra? Detto keď bývam niekde v paži na lazoch, "zrazu" sa zobudím, ze mam problém s prácou, skolkou a pod. Sa pýtam, to predtym na to nemysleli? Ze co budu robiť o 2,3,5 rokov trebárs? Ako sa zariadim s deťmi, keď teraz už to mám na ho...o? Taktiež choroby...
Ja tu normalne nad niektorými žasnem, fakt. Sa mi zdá, akoby sa narodili práve ony, nie ich deti.

nikdenikto
6. feb 2025

Tak mám prácu 7-15, v jednej mestskej organizácii.
Bývam na dedine autom 15min od mesta. Syn predškolak chodí tu v dedine do skolky a 2 ročne dieta v meste do jaslí. OČR mi našťastie v práci akceptujú, povedala som im už na pohovore že mám dve malé deti a žiaľ toto j mňa hrozí, aj tak mi dali šancu.

Nie som samozivitelka, ale muž chodí o 5 ráno z domu a vracia sa tak 17:30, čiže odvoz/dovoz deti nehrozí. Navyše robí v zahraničí, takže nejaké striedanie sa na OČŔ nehrozí lebo tam to takto nefunguje.

Rodičov mám mladých, ešte pracujú a svokra sme radi, že sa postará sama o seba. Súrodenci naši tiež všetci pracujú a majú svoje starosti.

Ja som pri hľadaní vhodnej prace klesla na nárokoch čo sa týka mzdy, náplne prace…som vďačná že mám teraz prácu akú mám a po čase keď budú deti schopné ist samé do/z školy budem hľadať lepšiu prácu. Zatiaľ využijem čas na zlepšovanie cudzieho jazyka a iných schopnosti aby som potom mala lepsie možnosti 🙂

bosorkabb
6. feb 2025

Robím na polovičný úväzok a manžel na plný. Manžel pracuje z domu. Čiže buď on nesie deti do škôlky a školy a ja idem pre nich alebo opačne. Očr neriešime. Keďže sú dni keď robím 8 hodín iné dni mám voľno.
Keď som mala plný úväzok platili sme opatrovateľku. Ale radšej som skrátila úväzok.
Škôlku máme od 6:30 do 16:30 a škola začína 7:30.

Strana
z3