icon

Ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej?

nnanii
12. sep 2016

Ahoj mamičky, ako ste dopadli na prvých pohovoroch po materskej? Ja som zatiaľ napisala asi milión žiadosti... a ozvali sa mi z jednej firmy ( taká vysnena praca) formou e-mailu. Uz si píšeme asi tri dni a ja stále neviem či ma vôbec pozvú 😉 na pohovor. Nemali skoro žiadne konkrétne požiadavky, tak som tam volala a informovala som sa či je tá ponuka platná a koho hľadajú. Či potrebujem vodicak, a iné zručnosti. A teraz im začalo vadiť, že budem musieť cestovať do práce, že mám dieťa,....
Prosím podeľte sa o skúsenosti.... Ďakujem 🙂

robin_claire
14. sep 2016

@alaguema Ostavat 3 a viac rokov s dietatom doma je dost slovenske specifikum, malokedy a malokde v Europe to takto funguje....Nase matky tiez neboli doma tak dlho....A teraz co? Tie deti su nejako nekompletne ci nejako trpia ak nie su doma s matkou 3 a viac rokov? Budeme pausalizovat, ze toto je jedine spravne pre kazde dieta?
Tiez je u nas typicke neskoro opustat rodicovsky dom, zit s rodicmi a svokrovcami, to len mimo temu

robin_claire
14. sep 2016

@alaguema Co tak akurat pozeram, deti v inych statoch su podstatne samostnejsie ako na Slovensku

mom311
14. sep 2016

@alaguema ja som bola v jasliach od 6 mesiacov a žiaden dopad to teda určite na mna nemalo. To je take moderne teraz používať.

lucinka511
14. sep 2016

@robin_claire mozno samostatnejsie ale citovo prazdnejsie. V inych statoch davaju deti rodiciv viacej do DD. mozno to troska suvisi s putom medzi rodicom a dietatom.

mom311
14. sep 2016

@lucinka511 ja mám s mojimi rodičmi silne puto napriek tým jasliam.. A k tým DD,tak by si sa divila možno,,že ich tam ani nikto nedáva,ale tam idu oni,lebo je to luxusné zariadenie,kde majú o všetko postarané. Neporovnavaj naše DD s tými zahraničnými.

malabiba
14. sep 2016

@alaguema prvé tri roky sú dôležité, ale ak ide trebárs 1,5 ročné dieťa na 8 hodín do jaslí, neznamená to, že je úplne bez rodičov a že v jasliach tiež nemá dostatok podnetov...mnohé mamy sú s deťmi niekoľko rokov na materskej a sú úplne vyhorené a unavené a vôbec sa nevládzu tým deťom venovať, pretože nie sú spokojné

alaguema
14. sep 2016

@robin_claire každopádne, je to voľba, nie povinnosť. Nevidím dôvod označovať ženy, ktoré túto možnosť využili, za lemravé, alebo schopné iba háčkovať čiapky a piecť torty. Je fakt smutné, že to niečo také napíše žena žene.
Či malé deti všeobecne trpia, ak nie sú s mamou, si netrúfnem paušálne hodnotiť. Ale niektoré určite áno. Ja som sa rozhodla za seba a v tom momente aj za moje deti, ktoré sa ešte rozhodovať samé nevedeli a som spokojná. Ak sa niekto rozhodol inak, mal k tomu asi svoje dôvody, je to jeho vec.
A ako sa dopracovať k záveru, že deti mimo SK sú samostatnejšie, to naozaj netuším...to zrejme dokážeš len ty 😉 Žila som dlho mimo SK, za mlada som aj "operovala" a žiadnu extrémnu samostatnosť som u tých zahraničných detí nezaregistrovala, sú to deti, ako každé iné. V mnohom skvelé, ale aj so slabšími stránkami, každé jedinečné.

@mom311 dobre pre teba. Otázne je, či tak dokonale poznáš aj svoje podvedomie, kam sa tieto skoré traumy ukladajú, aby ostala ochránená psychika dieťaťa. Nemusíš si byť vedomá ničoho, len niektoré veci v tvojom živote nejakým nevysvetliteľným spôsobom nefungujú. Odpovede sú často v podvedomí. Ale nemusí to tak byť. Možno si bola naozaj od malička veľmi emočne zrelá a nezávislá. Sú však deti, ktoré sú iné. Citlivejšie, viac nafixované na rodinu...veď v tom veku je to aj úplne normálne. Je to individuálne a "modernosť" ma v tomto kontexte vôbec nezaujíma. Deti boli s mamou odjakživa, to nie je žiadny novodobý fenomén. V rámci vývoja ľudstva, strávili gro času mamy s deťmi spolu, jasle a škôlky sa u nás začali otvárať vo väčšom počte cca od 50-tych rokov. Myslím, že na západe to nebolo oveľa skôr. To je len zlomok času v porovnaní s celou históriou.

alaguema
14. sep 2016

@malabiba nie, nie je úplne bez rodičov, je bez nich 8 hodín. Pozri, ja nemám potrebu tu teraz dokola riešiť, či áno, či nie. Veď máme všetci možnosť voľby. Ak je niekto vyhorený a unavený, musí si to riešiť sám. Nemusí to byť nevyhnutné nástupom do práce. Sú aj iné možnosti. Záleží aj od celkovej situácie rodiny. Nechce sa mi nejak extra argumentovať, lebo v tom mám úplne jasno a viem aj, aké je to byť unavená z náročnej práce, aj po náročnom dni doma s dvomi malými deťmi...Vyhorený môže byť ktokoľvek z čohokoľvek, záleží vo veľkej miere hlavne od toho, ako je na tom psychicky a aký má životný štýl.

lucinka511
14. sep 2016

@mom311 ja som robila prave v tych zahranicnych DD a nik tam nesiel dobrovolne.mozno tak 1% . Porovnavat mozem.pretoze som videla aj nase aj zahranicne a zase taky.velky rozdiel to nie je. moj kolega 26rocny.jedinak uz vybavoval spolu s mamou plac v DD a to ma len nieco cez 40.Skatka mozno.deti v zahranici su napriek tomu samistatnejsie.co je tiez diskutabilne.co skor zavisi od venovani sa dietatu a taka mamicka do 3r sa mu ma cas venivat, ale su aj citovo prazdnejsie..tie deti zo suler skoliek zo zapadu.neda sa to skatulkovat ale uz to tu niekto predo mnou zaskatulkoval.Dei mojej sestry sli do skolky od 3.5 rokiv a testy do prveho rocnika spravili rak ze boki nadpriemerne inteligentne a tl sa im sestea pekne doma do 3 az 5 rokov venovala.

mom311
14. sep 2016

@alaguema na tom nefungovani veci v mojom živote v dôsledku jasli som sa celkom pobavila,ale to nechajme tak. Zhodneme sa na tom,že je to každého voľba. A k tej histórii,tak to,že boli deti s mamou nie je celkom tak. Boli doma,ale nie vždy s mamou. Starali sa babky,starší súrodenci, zvyšok rodiny,lebo sa žilo viacgeneracne,ale mama makala na poli,na roli okolo domu,statku, niektoré slúžili u bohatých. Ked pozries ešte viac do dalekej histórie,tak deti mali dojky,guvernantky a mama riešila iné veci. Čiže jediný rozdiel je v tom,že teraz sa o dieta stará učiteľka v škole a predtým sa staral niekto iný akurát,že to bolo u nich doma.

siska53
14. sep 2016

@guinevre tak to je asi pripad od pripadu,ja som.v motivacmom upresnila,kolko som.presne odrobila. 8,5 roka nie je pol rok. Na poziciu,kde som.robila a na podobnej aj robim,sa zauca cca 2mesiace.

Moja mama uctovnicka bola,aj pre banku i v statnrj sprave,ale urcite sa nezaucala pol roka. To sa mi zda velmi dlha doba.

mom311
14. sep 2016

@lucinka511 ked máš osobnú skúsenosť,tak ok to ti neberiem. Neviem v akom state si pracovala,ale beriem to. A súhlasím,že skatulkovat sa to nedá. K tým sestrinym deťom napíšem len toľko,že neviem ako by boli urobili tie testy,keby do škôlky začali chodiť skôr. Ja by som mala byt kvôli tým jasliam dosť zle no a nejakým zázrakom sa mi podarilo vyštudoval matfyz. Ale za tie vase deticky sa teším,lebo je to super,že sú šikovne.

katarina644
14. sep 2016

@nnanii no mne sa zadarilo este na rodicaku, ale vydrzala som rok. pracovna doba o nicom. chcem byt trosku aj s detmi. tiez mam poslane zivotopisy a kde nic tu nic. a zacinam z toho byt na prasky, ze sa da zamestnat akurat v obchodoch, ale ta pracovna doba. jedno dieta v skole, druhe v skolke. a ted co s nimi. dat ich asi do ustavu.

siska53
14. sep 2016

@robin_claire to je dobra blbost! S mojoi sesterkou bola jej mama doma,az kym nesla do skoly,stale jej bola za zadkom,do prace nechodila a sesterka je uplne samostatna,aj studium.mimo sr si vybavila,aj rozne brigady popri skole,uz je odstahovana, pracovne aktivna. Takze absolutne sa neda zovseobecnit,ze pocet rokov stravenych s dietatom doma znamena,ze dieta bude absolutne nesamostatne.
Ja len ako au-pair som zazila-mala som.rocne a trojrocne deti na starosti,ako ma.ta starsia chcela volat mama,lebo ju casto nevidela a mladsia zas,ked raz dosla domov,sa ich mama vyspat (boli pracovne okolnosti,pre ktore takmer doma nebola), sa k nej stale pytala a revala.mi na rukach,nechapala,preco nemoze ist k mame.

siska53
14. sep 2016

@robin_claire a k tom opustaniu- prepac,ale z tych platov ti casto uver nedaju,podnajom nezaplatis. Ked aom ucila,mama mi povedala rovno,nebyt nas,tak hladujes. Taky som mala "uzasnny" plat. A to som si chodila privyrabat.
Kamosa vysmiali v banke,ze co chce s takym platom. Tiez ucitel. Asi tak. Preto mnohi byvaju s rodicmi,svokrovcami. Aby to financne zvladli.

lucinka511
14. sep 2016

@mom311 ved ani teba nik neskatulkuje. mimochodom o tebe som nikde.nic nepisala. Ja neodsudzujem ani zeny.kt daju skoro deti do skolky.ved je to kazdeho vec ale pisat zasa ze take deti su take.a take take je tiez nezmysel.nakolko je to najviac o charaktere tojo dietata a neskor cloveka.samozrejme ze aj vychiva ovplyvni vela dieta.No tak vidis aka si sikovna.ja by som taku skolu nevystufovala ani za cely zivot☺

alaguema
14. sep 2016

@mom311 Tak fajn, u teba nie je vôbec nič, čo by nefungovalo. Zrejme budeš permanentne happy a tvoj život je absolútne dokonalý, nemáš jediný problém. Ok 🙂
To o tých dobách minulých...dojky a vychovávateľky mali deti bohatých rodičov - určite je ti známe, že bohatá vrstva bola najmenej početná, zvyšok bol plebs. Žilo sa viac generačne a rodina spolu pracovala, jedla aj spala. Mš a jasle fungujú cca 70 rokov. Dovtedy deti vyrastali v rodine. V prostredí, ktoré je im známe a blízke. Jasle a škôlka pre x detí známa, ani blízka nie je, preto tam prvé týždne v septembri, mnohé plačú, ako si si určite už niekedy všimla. Potom ich nakoniec zlomia a iné, ako prispôsobiť sa, im neostáva. Väčšina to prežije bez nejakej väčšej ujmy, drobné zranenia na dušičke sa stanú, ale to sa stane skôr, či neskôr. Ale niektorí rodičia sa proste rozhodnú, že to bude čo najneskôr. Z vlastnej skúsenosti viem, že deti sú potom odolnejšie. Dostali tú istotu vtedy, keď ju potrebovali najviac. Veď to som si tu nevymyslela teraz na kolene. Sú toho plné knihy, ktoré sa venujú tejto téme.

sardinka336
14. sep 2016

Kočky ja neriešííím....ako neriešim čo bude, angličtinu si oprašujem nie koli zamestnavatelovi ale preto ze ma to bavi a občas cestujeme, ja som absolutne neambiciozna čo sa tyka kariery. Nehačkujem, neštrikujem, torty nepečiem ale šikovne zeny obdivujem...a podla mojho muža si v BA nenajde pracu len ten kto vyslovenene nechce pracovat. Ja si pracu najdem lebo mam taky odbor kde sa zvyčajne najde a aj nejakých znamych čo pomozu 😀 😀

Ale na odlahčenie poviem vtip...

Príde zamestnávatel na novom aute do práce a vidí ho jeho radový zamestnanec.
,,Uzasne auto!,, - vravi zamestnanec
Šef na to s umevom odpoveda...
,,Hmm...ak budete tvrdo makať, robit nadčasy, brat si prácu domov, obetujete aj vikendy a nejake tie dovolenky tak o rok pridem na ešte lepšom!,,

Bavia sa dvaja podnikatelia :
,,Počúvaj a ty dávaš svojim zamestnancom vyplatu?,,
,,Nedávam, a ty?,,
,,Ja tiez nie....,,
,,A chodia ti dopráce aj tak?,,
,,Jasné, že chodia...,,
,,A nemali by sme od nich vyberat aj vstupné?,,

Tazkze u mna asi tak, nemienim sa zodrat pre nejaku nadnarodnu firmu...robit tam mukla od rana do večera. Ano, nebudem mat karieru a super plat...a vobec ma to netrapi. Pokial mozem tak budem robit to čo ma bavi.

angelinja
14. sep 2016

@papricka33 no inak rada by som si precitala tu knihu moozes nazov..aj ip ak chces..dakujem...

mom311
14. sep 2016

@alaguema Prvú časť nekomentujem. A uzavriem to tým,že je to individuálne. jedno dieta zvládne jasle od roka a iné bude plakať aj v 5. Možno ešte otázka,čo s deťmi,ktoré placu,ked nastupuje do prvého ročníka ZS. Nechame ich doma,lebo nie sú ešte pripravené? Dieta place,aj ked je nejaké zmena,lebo bolo zvyknete na určite prostredie,ľudí a denný režim a zrazu sa to mení. Môj maly,ked sa do niečoho zaberie,tak to je koniec sveta,ked sa to má ukončiť. Ale ked sa hra s autíčko a má uz obedovat,tak proste si chvíľku poplaceme. Ked chceme ísť z ihriska,tak to je tiež zaujímavé,lebo za 1,5hod ešte nestihol všetko obehnut. 🙂 proste deti placu aj preto,lebo bojujú proti zmene. My ked nastupujeme do novej prace,tak síce neplaceme,ale potia sa nám ruky napr,alebo mame stiahnuty žalúdok atd... Takze nie každý plač je o nezrelosti. Opäť však opakujem,že je to individuálne od dieťaťa k dieťaťu.

angelinja
14. sep 2016

@sardinka336 vtipy nemaju chybu toto sa presne hodi na slovacc..daj mi este palicou sak znesiem

robin_claire
14. sep 2016

@siska53 mnohi byvaju s rodicmi a svokrovcami, aby to financne zvladli - inymi slovami sa nechaju dotovat
@alaguema tak prosim pausalne nehodnot

robin_claire
14. sep 2016

@siska53 A potom vyplakavaju, ze svorka sa im miesa do zivota

chovancova27
14. sep 2016

@nnanii Ja som si našla prácu behom 2 týždnov, od všadial kde som si poslala životopis ma volali na pohovora a zobrala som prvé kam ma zobrali, lebo som vedela že o rok chcem druhé dieťatko 😀 to som samozrejme na pohovore nehovorila a tvárila som sa, že už deti nechcem🙂 je to aj o praxi a jazykoch, zručnostiach...

alaguema
14. sep 2016

@mom311 veď to píšem - je to individuáne a ja môžem posudzovať len na základe mojich skúseností. Obe moje deti išli do mš až keď sami chceli. Takže neplakali. Do školy sa tešili. Brali sme od začiatku do úvahy ich pocity a to, čo chcú, alebo nie. Myslím si, že im to veľmi pomohlo, lebo boli obe na mňa dosť naviazané a dostali tú možnosť si to užiť tak, ako chceli. Sama som sa nestačila diviť, keď sa potom veľmi rýchlo menili, stávali sa nezávislejšími. Myslím, že keby sme ich lámali nasilu, výsledok by bol iný. Na margo tvojho počudovania, že si vyštudovala čo si vyštudovala aj keď si bola v jasliach - o mojich deťoch neverili, že nechodili do MŠ, keď šli do prípravky. To vraj nie je možné, aby sa to všetko doma naučili 😀 Ako vidíš, predsudkov je požehnane na oboch stranách. Čo sa týka plaču - treba vedieť rozlíšiť, to je pravda. U dvojročného, ktorý by mi plakal v jasliach by to pre mňa ale bol jasný signál - ber ho domov. U prváka je to niečo iné. Taký plač obvykle trvá tak prvé dva dni a potom si na zmenu rýchlo zvykne. 6-7 ročné je niečo iné, ako 2-3 ročné.

chovancova27
14. sep 2016

@nnanii a ano, na každom pohovore sa ma pýtali, čo s dieťaťom, kdo bude chodiť pren do školky, čo ked bude choré, nadčasy, porady... tieto otázky musíš mať vopred vyriešené

alaguema
14. sep 2016

@robin_claire toto je podľa teba paušálne hodnotenie??
"Prítomnosť matky, alebo otca (proste jednej osoby, ktorá sa dieťaťu stabilne a plne venuje), má úzky súvis s emocionálnym vývojom dieťaťa. Prvé tri roky sú kľúčové. To je alfa a omega každej publikácie, ktorá sa zaoberá raným vývojom dieťaťa."
Buď máš bordel v pojmoch, alebo sa ti celkom nedarí zachytiť pointu napísaného. Anebo vobojí 😎
Slovné spojenie "úzky súvis" naznačuje paralelu, nie je to vyvodzovanie nejakého záveru, ktorý by chcel byť všeobecne platný. Nerobím to ani v ďalších komentoch...tak naozaj neviem, o čom točíš.

mircalla
14. sep 2016

@alaguema Vychadzam z realnych zivotov realnych ludi napriklad aj u nas v rodine a nasho detstva, nie z publikacii, ty mozno ano.
nemyslim si, ze je az tak dolezite, kolko casu stravi matka s dietatom, ale ako je ten cas kvalitny.

papricka33
14. sep 2016

@angelinja ja som ju komusi pozicala a ani za toho si neviem spomenut komu 🙂 veelmi mi pomohla pri zdravotnych problemoch. PMS, migreny... celkovo som sa zacala na veci okolo "zenstva" pozerat trochu inak a zacala som o tom viac rozmyslat 😉

papricka33
14. sep 2016

@mircalla len mi tak napadlo, to som prvy krat pocula od Zlatice Puskarovej a tusim sa tato okridlena veta nejako uchytila 😉 A tiez este: "Ked je stastna maminka, je stastne aj dietatko..." to tusim spomenula v suvislosti s tym, ze uz jej praca chybala. (Tusim sa do nej vratila po 2 mesiacoch)