icon

Ako získať prácu v štátnej správe?

4. mar 2025

Ahojte mám otázku na tie čo pracujú v štátnej správe. Veľmi ma baví a zaujíma jedna sféra. Chcela by som pracovať na konkrétnom pracovisku. Sledujem aj stránku cisšs no zatiaľ žiadne ponuky nie sú. Myslíte,že je šanca ak pošlem životopis a motivačný list priamo na úrad,že sa mi aj ozvú? A ešte mám otázku. Ak je vypísané vyberove konanie, no obsadzované miesto je iba dočasné, na akú cca dobu sa také miesto obsadzuje? Ďakujem za všetky názory.

Strana
z2
nikushka8
4. mar 2025

K prijatiu sa vyjadrit neviem,ake za skúšku clovek nikdy nic neda. Docasne sa miesto obsadzuje z dovodu dlhodobej pn, materskej dovolenky, uvolnenie z funkcie atd a teda do doby,kym zamestnanec neoznami navrat. Co ale nemusi nic znamenat,lebo Vas mozu pretait na ine volne miesto, no nemusia.

diaalex
4. mar 2025

U nás na úrade ti životopis zarchivujú, ale nebudú ťa volať na pohovor keď sa niečo uvoľní a čo sa týka obmedzeného miesta, tak u nás to bolo počas materskej alebo kým pretrváva projekt

podbel2512
4. mar 2025

Akurat to riesim. A vsetko to je po znamosti

angeli121212
4. mar 2025

Poslať životopis môžeš ale nebudú ťa volať poväčšine keď vypíšu výberové vždy sa im prihlásia záujemcovia.. čo sa týka dočasného miesta u nás je to počas materskej alebo dlhodobej PN a ja byť tebou určite idem aj na také miesto lebo sa stane, že sa materská predĺži alebo sa vypíše miesto iba na vnútorné výberové konanie čiže budeš mať väčšiu šancu ako čakať na trvalú štátnu službu..

angeli121212
4. mar 2025

@podbel2512 neviem v akom meste a na aké miesto ale ja aj moje kolegyne sme sa dostali bez známosti len vďaka výberovému konaniu

nelca84
4. mar 2025

Podla mna nema vyznam posielat zivotopis mimo vyberoveho konania. Aj tak ta nemozu pozvat na vyberko ak nebola ziadost podana do konkretneho vyberoveho konania...
A never tomu, ze vsetko je po znamosti. Ja som sa dostala cez vyberko a nepoznala som tam zivu dusu. Slo o vyssiu funkciu.

autor
4. mar 2025

@podbel2512 bola som už 2x na rôznych výberových konaniach a vzali ma na obe miesta. Nikdy som nemala nič vybavené a nikoho nepoznam. Stále som išla do súkromnej sféry no predsa ma to ťahá späť. ☺️

angeli121212
4. mar 2025

@nelca84 presne ako píšeš nie je všetko po známosti netreba sa nechať takými rečami odradiť... A autorka ak je možnosť postúpiť na vyššiu pozíciu tak sa to bude realizovať v prvom rade prostredníctvom vnútorného výberového konania takže aj na nižšiu funkciu je fajn ísť a čakať kym sa dačo lepšie uvoľní

ibrunova
4. mar 2025

Aj ja som šla kedysi na výberko, kde mi všetci hovorili, že je to po známosti, ja som tam nikoho nepoznala a čudujsasvete, vybrali ma.

nelca84
4. mar 2025

@angeli121212
@ibrunova to je typicka vyhovorka takych, co sa nikam svojou zasluhou nedostali.
Podbel (11bodka11) je toho typickym prikladom, staci si najst jej predosle diskusie. Ona sa chce dostat na kokretnu poziciu v malom meste, kde nie je volne miesto. A ked jej ponukli ine, dalej, tak ona predsa nebude dochadzat polhodinu...

podbel2512
4. mar 2025

Ale ja hovorim o statnej sprave. Nie o sukromnej sfere

mandzula
4. mar 2025

Posielat zivotopis bez toho, aby bolo vypisane vyberko, vyznam nema.
K docaske tolko, ze trva, kym sa clovek, ktoreho zastupujes, nevrati z dlhodobej PN, rodicovskej dovolenky..., proste sa neda presne povedat, na aky dlhy cas bude.
A k tomu, ze do statky sa clovek dostane len po znamosti - ano, v mnohych pripadoch to tak je, no v mnohych aj nie (bola som v 2 statkach bez znamosti).

podbel2512
4. mar 2025

@nelca84 predstav si ze vzdy som si pracu nasla cez profesiu a chodenim na pohovory.

podbel2512
4. mar 2025

@ibrunova no u nas teraz ani nevypisali vyberko a uz tam od marca nastupila jedna co "len bola za riaditelkou"

mandzula
4. mar 2025

@podbel2512 ale zavadzas, ked tvrdis, ze vsetko je po znamosti, lebo to proste tak nie je. To, ze ty si take zazila, neznamena, ze je to tak vzdy a vsade, nezovseobecnuj.

nelca84
4. mar 2025

@podbel2512 ja tiez hovorim o statnej. Dostala som sa cez vyberko bez akejkolvek znamosti. Ja by som sa hanbila pred kolegami, keby sa dostanem po znamosti, to sa neutaji...

sisa_s
4. mar 2025

@podbel2512 a co ten smeracky poslanec ti nevybavil miestecko?

autor
4. mar 2025

@mandzula dievčatá prosím nehádajte sa. Účelom diskusie nie vyvolať hádky. Prosím buďme k sebe milé.

diaalex
4. mar 2025

@podbel2512 som prijatá a nemala som žiadnu známosť

mandzula
4. mar 2025

Autorka, toto nie je hadka, je to len vyvracanie hluposti.

autor
4. mar 2025

@mandzula niekedy nevysvetlíš. 🤫

nelca84
4. mar 2025

@autorka ona to pise do kazdej diskusie na tuto temu, lebo to, ze ona pozna niekoho, kto sa dostal po znamosti znamena, ze vsetci sa dostali po znamosti... a jej "spojka" jej to este nevybavila

podbel2512
4. mar 2025

@nelca84 hanbila? Ved skoro vsetci su po znamosti tak hanbit sa nikto nemusi

angeli121212
4. mar 2025

@nelca84 och či ja nemám rada také kecy... Inak zhodou okolností ja osobne som si hľadala prácu rok.. bolo to náročné ale neľutujem, že som sa dostala tam kde som ono je to práca akú som vždy chcela robiť ☺️

heleninamama
4. mar 2025

@podbel2512 Ale Teba v malom meste nezamestnajú po známosti už len preto, že tam sa všetci poznajú a referencie sa rýchlo šíria. Vedia, čo si zač, rovnako ako Ťa už všetci poznáme tu. Vieme, že si lenivá, neflexibilná, chceš byť zamestnaná len kvôli odvodom a možnosti neustálych PN a OČR, preto ti nevadí ani minimálna mzda. Ako bonus nič poriadne neovládaš, nie si ochotná učiť sa nové veci, nechceš šoférovať, nechceš sa učiť jazyk, nevieš účtovníctvo, nechceš byť v práci ani o minútu dlhšie ako je nevyhnutné, nechceš mať žiadnu zodpovednosť - a toto neprerazí ani Tvoj diplom z poľnohospodárskej školy. Ideálne by si niekde rada sedela - sama, keďže nevieš ani vychádzať s ľuďmi, ani komunikovať - vypila kávu, pozrela internet, poprekladala papiere a išla domov. A najlepšie, keby si takto mohla "pracovať" aj z domu. A to je dosť nereálne. A z poslednej práce, kde si mala ideálne podmienky a kde ti držali miesto, keďže si mala zmluvu na neurčito, si dala dobrovoľne výpoveď, aby si mohla po RD ešte dlhšie vyciciavať štát a účelovo poberať najvyššiu podporu. Takže sa nesťažuj, ty si vydrbala sama so sebou a teraz zbieraš úrodu svojho rozhodnutia.
Áno, práce sa dohadzujú aj po známosti. Aj ja som si takýmto spôsobom jednu našla. Ale zaručila sa za mňa bývalá kolegyňa, ktorá vedela, že aj napriek tomu, že mám deti (viac kusov ako Ty), nepoužívam ich ako výhovorku, prácu nevnímam ako nutné zlo a je na mňa spoľahnutie.
A za Teba by sa nikto súdny nezaručil. Veď by si tým akurát spravil hanbu.

nelca84
4. mar 2025

@angeli121212 ved ani ja, ale vidis, ona si ide svoje 🙈

katusskaa
4. mar 2025

moja kamarátka si presne takto našla prácu v SP. poslala životopis aj keď nebolo výberko.... oni si to nechajú, ak ich to zaujme a v prípadnom výberku už oslovia. ju oslovili hneď, možno náhoda

aandrea9
4. mar 2025

Nemôžeš konkretizovať inštitúciu a pracovisko?

autor
4. mar 2025

@aandrea9 Úrad geodézie kartografie a katastra. Pracovisko je jedno aké. Robím s touto agendou aj teraz a máme široké zameranie. Mám v tomto odbore aj vzdelanie.

aandrea9
4. mar 2025

No to je ozaj špecialitka. Ja by som poslala žiadosť aj motivačný list. Ak máš už prax, možno ich to osloví. Dočasne je podľa mňa zástup za niekoho na MD alebo RD. Ale asi by som si overila, ako dlho žiadosti vedu v evidencii. Co viem, tak socpoist vedie žiadosť 6 mesiacov a potom smer archív.

Strana
z2