Ako zvládať kolegyňu s bipolárnou poruchou?
Mate v okoli cloveka,s ktorym ste denne v kontakte s diagnostikovanou bipolarnou poruchou/maniodepresiou? Kolegyni bola diagnostikovana tato porucha po roku sa vratila do prace. Momentalne je vo faze manie vsetko robi,rozprava,kona na 1000% a uprimne poviem sme z nej vyverpani ako kolektiv,vysava nas z energie. Nikdy som sa s takymto niecim nestretla a chcela by som si precitat pribehy inych ludi,ktori sa s tymito ludmi stretavaju denne. Neviem,co nas caka. Ak bude brat lieky bude stabilizovana alebo moze aj napriek liekom prejst zase do depresie? Lieky ma momentalne vraj dobre nastavene.
Pravdaže. Tam musí byť správne nastavená liečba
@lindous Nase zivoty to dost ovplyvnilo. Odchadzala z prace v najvacsej depresii. Ked sa jej polepsilo velmi sme sa tesili. To co sa vratilo nespoznavame. Neustale rozprava,nahlas rozprava sama so sebou. Ani sekundu nie je v klude, stale nieco robi. Nielen v praci,ale aj doma. Ked nam rozprava,co vsetko spravi za poobedie,kym nejde spat...jeden zdravy clovek by to stihol za tyzden,co ona spravi za 5 hodin. Ak to takto pojde dalejmy ostatni asi skoncime na psychiatrii z nej.
Ahoj, toto mi nepríde dobre nastavena liečba ..väčšinou takto človek vydrží istý čas a potom nastane také vyčerpanie, že to plynulo prejde do depresie...poznám takú osobu ..15 rokov ako na hojdačke až teraz posledné roky je konečne stabilizovaná
@123miaa123 Tiez si myslim,ze nema dobre nastavenu liecbu a coskoro pojde zase do depresie.
Nemyslím, že ma dobre nastavené lieky. Je vo fáze mánie, mala by byť pokojnejšia, ak by fungovali lieky. A áno, okolie trpí, hlavne rodina. Vy v práci ju môžete možno viac ignorovať, ale čo tí chudáci doma?
Ona ani nemusí vedieť, že je v mánii kamarátkina mama má túto dg, ale celkom sa drží je učiteľka na pol uvazok práveže ju práca dosť drží nad vodou
autorka ano, ale je extrémne ťažké nastaviť takému pacientovi liečbu, keďže každý inak znáša lieky a na každého to inak pôsobí...je to taký pokus - omyl, ale dá sa to samozrejme len chce to čas
@lukbe Zije sama,cize jediny jej kontakt sme my kolektiv a obcas rodina.
@luccija Ona si mysli,ze sa vyliecila,ze je uz v poriadku. Ma ist na kontrolu ku psychiatricke ktovie,co jej povie.
ano mam dvoch takychto ludi okolo seba ...a vzdy ked sa dostanu do takehoto stavu manie ako opisujes pride do par tyzdnov tazka depresia ... urcite nema dobre nastavenu liecbu ... spravna liecba sa inak dost tazko aj hlada v oboch pripadoch, ktore poznam ja, mi vraveli, ze je to pokus omyl bohuzial...
Zazila som, dlho jej tato faza nevydrzi a zosype sa.
Áno, ľudia ktorí sú v najväčšej manii si myslia, že pomoc nepotrebujú a oni sú vlastne v poriadku ved sú šťastní, majú energiu atď... V škole sme sa o tom učili. Ľudia s bp inak vnímajú emócie. Predstav si škálu od 1 po 100. 1 je najlepšie, najšťastnejšie obdobie ktoré ľudia zažijú málokedy, možno pri pôrode, svadbe.. Proste nie bežná radosť. A 100 je dno. Vtedy ľudia rozmýšľajú nad samovraždou, je to ich najhoršie obdobie.. Mnoho ľudí sa na 1 a 100 ani nedostane. A ľudia s bp sa na 1 a 100 dostávajú stále keď sú v manii.
Je to ťažká choroba, ale pri správnej liečbe sa dá. Mala som takú kamarátku, spočiatku som ju nechápala, tie som bola unavená z toľkej energie... Naučila som sa ju chápať a bolo to lepšie.
@lucia13022023 My ju chapeme aj podporujeme,ale aj sa to hanbim napisat. Zacinam ju neznasat,ked toto musis zazivat kazdy den,je to velmi tazke na psychiku.
zalezi ake lieky jej ak nieco na baze vychytavania adrenalinu, tak to len tak neprejde, vtedy je energie za 5 tich ludi
Chápem ťa, je to ťažké vydržať to. Nevycitaj si to, ty nemôžeš a nemusíš zvládať všetky ťažkosti a problémy sveta ci kolegyne.
Rozumiem. My sme sa tiež s kamarátkou dosť odcudzili, prosto som to nezvládla. A mala som výčitky, že ona ma potrebuje a ja to nezvládam.
Mne pomohlo pochopiť ju (z časti), nevycitst to jej, sebe, rozprávať sa o tom veľa. A úprimne? Bola som rada keď jej nastavili správnu liečbu. Neviem ako by sme na tom boli teraz.
A berie tie lieky?
Aj pokial ma dobre nastavené lieky, neznamena to, že sa to nemôže meniť a bude si prechádzať obcas rôznymi fázami. Podla toho sa to dávkovanie upravuje. Mala by čo najskôr navštíviť psychiatra, vybavit si skorsi termín. Inú schodnú možnosť nevidim. Najhoršie je, že ona sama ten problém nevidí. Skončiť sa to môže všelijak, môže to vyvrcholiť a môže skončiť i v nemocnici.
Obratit sa na vedenie firmy, ak sa tam neda pracovat.
A zije s niekym, ci sama? Lebo ked je sama, tak nema nijaku spatnu vazbu a o to horsie si v tej manii uvedomi, ze to ako sa sprava a citi, uz nie je ok. Viem, ze je to tazke, ale niekto by jej mal priamo povedat, ze liecba nefunguje spravne, hoci ona to asi neprijme, lebo sa coto skvele. Viem ake to je tazke. Mala som brata s touto diagnozou. Bohuzial uz len mala 😕
Poznáme kto máme v okolí človeka s tou chorobou. A nor každý to pochopí kto nepozná tú diagnózu .Chápem úplne.
Práve sa to vrátilo môjmu synovi a podľa vlastnej skúsenosti Vám poviem,že Vaša kolegyňa potrebuje Vašu urgentnú pomoc a hospitalizáciu aj dlhodobejšiu.
Je v magickej fáza a Vás to vyčerpáva viac ako ju momentálne. Kto to nezažil vo svojom okolí ten si to nevie ani len predstaviť. Ak je stabilizovaný človek, dobre nastavená liečba,tak si nikto ani nič nevšimne,že je niekto chorý. Momentálne u nás sa po rokoch prejavila znovu kvôli zníženiu liekov. A keď žije sama treba jej pomôcť pretože to sa môže len zhoršiť.
A jednu radu na záver,pretože nebudem mať čas sa tu vracať k tejto téme. : Chráňte deti pred stresom,môj syn to má zo šikany v škole. Je to vážnejšie ako si viete predstaviť pretože mne raz jedna lekárka povedala že manická fáza trvá tak dlho ako trvala depresívna a v tej depresívnej si môže človek niečo urobiť.
V okolí nemám nikoho, no túto Dg mam žiaľ ja, a verte mi, život s nou je naozaj ťažký. Také extrémy ako zažívame my v priebehu krátkej doby bežný zdravý človek nezaživa a nevie si ich ani predstaviť. Keď som mala maniu ja, po pôrode syna tiež som všetkým neskutočné liezla na nervy, všetci boli zo mňa už hotoví aha som fučalaako na LSD, no vôbec sk si to neuvedomovala. Človek sa po depresii konečne cíti skvelo a nechápe, čo ostatným vadí, Mania mu nepríde ako chorobný stav. Prosím skúste si sadnúť s kolegyňou na kávu a porozprávať sa s ňou, ísť s nou k lekárke, ona uvidí že to nieje stabilizovaný stav, Mania môže človeka vyčerpať až do úplného dňa a nemusí to skončiť dobre. Prosím, ak Vám na nej aspoň trochu záleží pomôžte jej🙏❤️
Nemyslím, že ma dobre nastavené lieky. Je vo fáze mánie, mala by byť pokojnejšia, ak by fungovali lieky. A áno, okolie trpí, hlavne rodina. Vy v práci ju môžete možno viac ignorovať, ale čo tí chudáci doma?
@lukbe čo ti chudáci doma?Zamysleli ste sa niekedy nad tým čo musí prežívať taká osoba ako ťažko sa jej všetko robí.Je to otrasná choroba a ani si neviete predstaviť ako ťažko je snou žiť ľahko.Nesudte len pomôžte.
V okolí nemám nikoho, no túto Dg mam žiaľ ja, a verte mi, život s nou je naozaj ťažký. Také extrémy ako zažívame my v priebehu krátkej doby bežný zdravý človek nezaživa a nevie si ich ani predstaviť. Keď som mala maniu ja, po pôrode syna tiež som všetkým neskutočné liezla na nervy, všetci boli zo mňa už hotoví aha som fučalaako na LSD, no vôbec sk si to neuvedomovala. Človek sa po depresii konečne cíti skvelo a nechápe, čo ostatným vadí, Mania mu nepríde ako chorobný stav. Prosím skúste si sadnúť s kolegyňou na kávu a porozprávať sa s ňou, ísť s nou k lekárke, ona uvidí že to nieje stabilizovaný stav, Mania môže človeka vyčerpať až do úplného dňa a nemusí to skončiť dobre. Prosím, ak Vám na nej aspoň trochu záleží pomôžte jej🙏❤️
@marifer jediná odpoveď ktorá má zmysel.Ja mám tiež BAP a je to niekedy horor.V noci nespíš ráno do roboty nech si to idú vyskúšať a potom nech súdia.Ja kôli tomu nemôžem mať ani deti ale asi vďaka Bohu lebo by som to nezvládla.
@tokio22 ja nesúdim, ja konštatujem.
@lukbe tak si to chod vyskúšať žiť s takouto chorobou.Ked celé noci nespíš a musíš ísť do práce.Alebo keď ťa niekto v tvojom v nutri stále naháňa že musíš zrýchliť lebo si pomalá.Ta hlava tak vyčerpá to telo že samozrejme že príde po Tom riadna depresia pretože ten človek je tak vyčerpaný so všetkého že mu nič iné neostáva.Stale niekto iný!Ani si nevieš predstaviť ako je šťastný ten človek keď je na chvíľu v pohode a potom to zas príde.Je to hrozný život a nikomu by som to nepriala ale vyskúšať by som to dala každému.Kto to nezažil tak to nikdy nepochopí a bude súdiť pardon teda konštatovať.

Áno mám, tiež v práci, väčšina ľudí to tam ani nevie, naše životy ani prácu to nijak neovplyvňuje... ale predpokladám, že to môže byť rôzne vážne