icon

Ako zvládnuť prácu popri deťoch v škôlke?

3. sep 2025

Ahojte, ako zvládate prácu popri deťoch ktoré nastúpili do škôlky? Pracujete na plný úväzok, skrátený, alebo ste ostali doma? Ako riešite choroby, prázdniny? Neviem čo robiť, ci nastúpiť do práce alebo nie. Bojím sa, či to zvládneme finančne keď ostanem doma, zároveň si neviem predstaviť ako to zvládnuť všetko sama, práca, domácnosť, dvojičky, choroby všetko. Manžel pracuje od rána do večera, robi po-pia do 18tej.

Strana
z2
hederamonstera
3. sep 2025

Noo, ked nastupis do prace, tak aj tvoj manzel sa musi zacat plno zapajat v domacnosti a pri detoch, ziadne take, ze budes na to sama. Rano ich moze vodit on, po praci moze spravit veceru alebo upratovat, tak ako to musis riesit ty. Takisto nauc manzela na OCR pri detoch.
A financie, to snad vy musite vediet, co a ako date.

anonym_d088a9
3. sep 2025

@anonym_autor ked ste tie deti planovali, hadam ste mysleli aj na to, ze raz podrastu a bude potrebne s nimi riesit aj tieto veci. Ze doma nebudes na materskej večne. Treba sa prestriedat, naplanovat si to.
Bud manzel zaraba tak dobre, ze si mozes dovolit ostat doma a vsetko potiahnes ty. Alebo sa pocita s tvojim prijmom, ale v tom pripade to vsetko proste stihat nebudes tak ako doteraz, ked si bola len doma

nana8989
3. sep 2025

Ja pracujem od júla, staršia išla do 1.rocnika a menšia do škôlky, je to komplikovanejsie, lebo 6 rokov bolo zabezpečovanie chodu domácnosti, aj deti, proste všetkého na mne. Ale teda musí sa zapájať aj manžel, už nie som doma, takže to chce kompromis aj z jeho strany.. Inak to proste nejde..

snowflakenel
Autor odpoveď zmazal
mimaapeto
3. sep 2025

@anonym_autor halo prečo sama??? keď sú deti choré napr aj on si musí vziať napr OČR, zbehnúť s nimi k lekárovi treba si to všetko deliť to že on chodí do roboty nerobí z neho pána Boha... toto ja tak neznášam keď si žena na seba berie všetko lebo chudák robí od rána do večera... nie si len ty rodič ale aj on a to si treba hneď upratať a uvedomiť... všetko zvládneš finančne si prilepšíte a bude fajn

saxana000
3. sep 2025

Najdi si pracu od 8-18 a nechaj mesiac vsetko na muzovi.. vies ako rychlo to pochopi?

autor
3. sep 2025
@hederamonstera

Noo, ked nastupis do prace, tak aj tvoj manzel sa musi zacat plno zapajat v domacnosti a pri detoch, ziadne take, ze budes na to sama. Rano ich moze vodit on, po praci moze spravit veceru alebo upratovat, tak ako to musis riesit ty. Takisto nauc manzela na OCR pri detoch.
A financie, to snad vy musite vediet, co a ako date.

@hederamonstera on sa zapojí, večer mi s nimi pomáha a aj sa im povenuje, veľa ale nestíha, on chodí z domu ráno už o 6tej, takže do škôlky budem musieť chodiť ja, dochadza za prácou cca 1,5 hodiny tam a 1,5 hod. späť, plus doma robi práce von okolo domu kosí a tak, čiže toho času nemá veľa, meniť prácu sa mu neoplatí, nezarobil by toľko. Ja by som ráno deti musela nosiť do škôlky a na poobedie si niekoho nájsť kto ich bude brať, moja pracovná doba by bola od 8-17, neviem či to zobrať.

autor
3. sep 2025

Samozrejme, že keď budú choré na očr pôjde aj on, striedali by sme sa, ale keďže ma prácu akú má, nepomôže veľa okrem očr.

hederamonstera
3. sep 2025
@anonym_autor

@hederamonstera on sa zapojí, večer mi s nimi pomáha a aj sa im povenuje, veľa ale nestíha, on chodí z domu ráno už o 6tej, takže do škôlky budem musieť chodiť ja, dochadza za prácou cca 1,5 hodiny tam a 1,5 hod. späť, plus doma robi práce von okolo domu kosí a tak, čiže toho času nemá veľa, meniť prácu sa mu neoplatí, nezarobil by toľko. Ja by som ráno deti musela nosiť do škôlky a na poobedie si niekoho nájsť kto ich bude brať, moja pracovná doba by bola od 8-17, neviem či to zobrať.

@anonym_autor kosi tak raz za tyzden, tiez mam chlapa ktory uteka od povinnosti ku akoze jeho velkym povinnostiam okolo domu. Toto som uz davno preluskla a musi s tym prestat. Ako ja nemozem tvorit a venovat sa svojmu hobby, tak ani moj muz nemoze vsetko volny cas venovat okolo domu (v mojich ociach nejaky novy plot pocka), ked su tu male deti.

anonym_5f4151
3. sep 2025

Tvoj muž robí od pondeloka do piatka 12tky? to je mesačne cez 240 hodín, to čo má za prácu?

mimaapeto
3. sep 2025
@anonym_5f4151

Tvoj muž robí od pondeloka do piatka 12tky? to je mesačne cez 240 hodín, to čo má za prácu?

@anonym_5f4151 3 hodiny z toho cestuje

simca06022011
3. sep 2025

@anonym_autor lekarov si podelite. A ak manzel zvladne aj choroby. Inak som fungovala pri malom dietati stylom = doma udrziavat poriadok, cim skor odist z domu podla moznosti uprataneho a cim neskor prist :D Potom s vacsim deitatom to uz bolo ine.
Pracovna doba 8-17? 5dni v tyzdni? a hodinovu prestavku mate? je to vela a ledva budes stihat, naj je do tej 16tej aby si stihla deti brat. Takto v podstate aj ty, ak budes musiet skocit do obchdou po hocico, prides domov o 18tej
Si zober co treba robit v domacnosti 1)nakup = spravi sa hocikedy cestou z prace/skolky, zvladne aj chlap alebo v sobotu 2 ) upratanie priebezne, inak riadne ked ste obaja doma 3)pranie, operie sa v noci, alebo ked si v praci s odlozenym startom.. rano/vecer vylozis, prehodis do susicky atd... 4) varit rychlovky vecer, pripadne na vaic dni, ked sme mali harakiri varila som v so/ne dve jedla a mali sme jedlo tak do streda/stvrtok a v piatok si robili domacu pizzu k telke :D

hederamonstera
3. sep 2025
@anonym_5f4151

@anonym_5f4151 3 hodiny cestuje. To mi uz je efektivne. Ale zasa nasrat na zenu, ta si MUSI najst pracu tak aby riesila deti a domacnost, on si zatial oddychuje 3 hodiny v aute

nevelyn
3. sep 2025

Bud manzel zaraba dost na to, aby partnerka mohla zostat doma (a je to ten typ partnerky, ktorej nevadi byt zenou v domacnosti) alebo sa zaplati vypomoc alebo sa obaja plnohodnotne zapoja, pripadne zmenia pracu/uvazok. Ak ma rodina pocit, ze sa neoplati zmenit pracu manzelovi- ak zenu vyhodia z prace, kvoli tomu, ze je pricasto doma/chodi pozde, zvladne to manzel ufinancovat? Pretoze to je jeho vina, ze zena je bez prace, je to nasledok toho, ze sa nepodielal.

salamistka
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mala som to podobne, tiež dlhšia pracovná doba, ťažké aj pri jednom dieťati, domácnosť po práci čakala na mňa, manžel dlho v práci, ale veľmi mi pomohli starí rodičia, jeden dcérku zobral do škôlky, druhý vyzdvihol, s manželom sme si podelili lekárov, neskôr rodičovské, choroby a prázdniny všetci spolu plus starí rodičia...môžeš si skúsiť vybaviť v novej práci skrátenú pracovnú dobu, do 15 rokov máš zo zákona nárok vzhľadom na maloleté deti, či s tým zamestnávateľ bude súhlasiť, už je na ňom...

autor
3. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_5f4151 3 hodiny cestuje. To mi uz je efektivne. Ale zasa nasrat na zenu, ta si MUSI najst pracu tak aby riesila deti a domacnost, on si zatial oddychuje 3 hodiny v aute

@hederamonstera tak je to pravda, som aj ja na nervy z jeho práce, veľa krat som hovorila nech zmeni prácu, ale nechce, vraj ho práca baví, ma to zaplatené, preplácajú mu aj cestu + ma obedy, hovorí nech ostanem doma, alebo si nájdem len niečo na skrátený úväzok, čo sa mi ale velmi nepáči a tak rozmýšľam, či nastúpiť alebo nie.

tamitamitami
3. sep 2025

Buď manžel zmení prácu tak aby ich mohol ráno nosiť alebo poobede vyzdvihnúť. Tým pádom si ty môžeš nájsť robotu na 8 hodín a budete sa takto striedať. Lebo 3 hodiny denne cestovať je veľmi veľa ak nemá naozaj úžasný plat
Druhé riešenie je že ty si nájdeš 4-6 hodinový úväzok a budeš riešiť deti výhradne ty.

U nás dieťa riešim výhradne ja, lekár, OČR, krúžky, škôlka (o 8mej zaniesť, o 12tej vyzdvihnúť). Robím na polovičný úväzok (6 hodín), HO zatiaľ všetko komfortne stíham. Partner je tiež veľmi veľa času v práci teda pomoc v tomto smere je minimálna. Dohodli sme sa ale takto, zatiaľ mi to vyhovuje.

autor
3. sep 2025

Nezarobí málo (na náš kraji je to dosť, pretože tu sa zorobí menej) ale úprimne není to podľa mňa toľko, aby som mohla ostať doma, jeho príjem je podľa mňa na to nízky. Ak ale zmení prácu a pôjde robiť bližšie tak keď spočítame môj a jeho príjem bude to len o máličko viac ako keby ostanem doma.

mimaapeto
3. sep 2025

ty si hľadáš dôvody prečo sa nezamestnať takže čokoľvek Ti tu my napíšeme aj tak do tej práce nepojdes

autor
3. sep 2025
@mimaapeto

ty si hľadáš dôvody prečo sa nezamestnať takže čokoľvek Ti tu my napíšeme aj tak do tej práce nepojdes

@mimaapeto absolútne nie, hľadám rady a názory ako sa zamestnať, manžel chce aby som bola doma alebo išla na skrátený, ja sa chcem vrátiť do pôvodnej práce.

autor
3. sep 2025
@mimaapeto

@mimaapeto pracovala som cely život od školy, nebola som nikdy nezamestnaná ale po 3 rokoch rodičovskej, s dvoma malými deťmi mam samozrejme strach a preto sa pýtam.

misana84
3. sep 2025
@hederamonstera

@hederamonstera oddychuje v aute? 🤦🏼‍♀️

misana84
3. sep 2025

Tak musíš si spraviť režim. Ráno odniesť deti nie je problém podľa tvojho pracovného času čo je problém ich vyzdvihnúť. Toto musíš riešiť v práci. Lebo do 17 asi nemate škôlku. To musí buď babka alebo sa dohodni, že budeš chodiť na 7 a do 16. Škôlku otvárajú už kedy? U nás 6.30. A rýchlo do roboty aby si o 16 ich mohla vybrať. Choroby sme rušili cez LV ja, muž, HO mal niekedy muž, dovolenku.,, OCR sme mali len raz keď bola ťahať mandle. A tiež cestuje denne 2 hodiny. Ja som v meste keby niečo,

hederamonstera
3. sep 2025
@misana84

@hederamonstera oddychuje v aute? 🤦🏼‍♀️

@misana84 ano, oddychuje v aute. Je to oddych oproti tomu co musi riesit matka

anonym_368edd
3. sep 2025

Po prvom dieťati nám pomáhala svokra bola ako tretí rodič tak sa to dalo, po druhom dieťati aktuálne hľadám novú robotu inak sa nedá 😊

anonym_be0f2d
3. sep 2025

Robím na skrátený úväzok, 6 hodín.Plus mam svokrovcov v rovnakej dedine, svokra nepracuje (nieje na dôchodku, ale nemusi) takže veľa pomáhajú aj oni

petamich
3. sep 2025

@anonym_autor my mame sice iba jeden kus ale proste sa s muzom striedame, rano ho vozi on a poobede dva dni ide jeden skor z prace, dva dni druhy skor z prace...a ked treba dorobime vecer a rovnako sa striedame pri lekaroch, chorobe, nastastie nebyva casto chory klop klop a obcas pride svokra, ked je dlhsie doma. Plus teda chodi do sukromnej skolky, ktora funguje aj v lete okrem tyzdna. Nie je tam cele leto ale vacsinu nam vykryju.

Ak ale to praca tvojho muza neumoznuje, aby aj on vyzdvihoval, tak potom asi ty musis na skrateny. Ono bud si to vedia prisposobit obaja alebo zial jeden taha viac a druhy menej. Neda sa inak ak nemas babky po ruke.

Hlavne by si to nemala zvladat sama, my si delime vsetko 🤷‍♀️

vilma7
3. sep 2025

Ja som bola na materskej len pol roka. Potom uz pracovala. Teraz sa pri deťoch š manželom striedame. Pracujeme obaja. On. A plný a ja na 80%.vždy na striedačku.

anonym_d6892f
4. sep 2025

Keď človek chce dá sa zvládnuť všetko, ostatné sú len výhovorky. Ja mám 2 deti a pracujem každý deň 8 hodín denne na rannú smenu od 7 do 15 hodin.
Deti ráno vozím do škôlky a do školy poobede ich vyzdvihujem. Doma varím upratujem učím sa s deťmi.
Manžel robí od 6 do 16 každý deň, tak všetko je na mne.
Doktorov choroby všetko riešim sama. Ani babky nemáme k pomoci. Mimochodom nemusíš chodiť každý mesiac na očr keď sa zamestnas, nie každé dieťa býva nonstop choré. Treba dopomôcť aby mali dobrú imunitu.

anonym_2cb3b6
4. sep 2025
@anonym_d6892f

Keď človek chce dá sa zvládnuť všetko, ostatné sú len výhovorky. Ja mám 2 deti a pracujem každý deň 8 hodín denne na rannú smenu od 7 do 15 hodin.
Deti ráno vozím do škôlky a do školy poobede ich vyzdvihujem. Doma varím upratujem učím sa s deťmi.
Manžel robí od 6 do 16 každý deň, tak všetko je na mne.
Doktorov choroby všetko riešim sama. Ani babky nemáme k pomoci. Mimochodom nemusíš chodiť každý mesiac na očr keď sa zamestnas, nie každé dieťa býva nonstop choré. Treba dopomôcť aby mali dobrú imunitu.

@anonym_d6892f a je to tak pre Vás v poriadku? Nemá to dopad na vzťah?

Strana
z2