Ako zvládnuť prácu s psychickými poruchami?
Dobry den . Neviem na koho sa uz obrátiť , kto by mi pomohol . Mam psychické diagnózy : Hraničná porucha, sociálna fóbia, agorafobia , disociativna porucha , panicka porucha... Do toho mam problemy s kognitivnymi funkciami : pamäť ako Dory , priestorová orientácia, jemná motorika pozornost .... Skusala som pracu vzdy doteraz ako predavačka ale kazdy raz ma vyhodia pre nesústredenosť pomalosť pamäť a nálady ... Som u psychiatria od 2019 ale tieto problemy s kognitivnymi mam od detstva. Navštevovala som aj pedagogické centrum v meste a dost mi pomohli. Podla nich mam zablokovanu cast mozgu prave kde su tieto funkcie.... Invalidný dôchodok mi psychiater nechcel dat ze nevidí dovod , teraz mam ale nového len ze je nutna hospitalizácia... Neviem ako to zvládnem na nej lebo mam problem s cudzími ľuďmi byt s nimi v kontakte ... Bojím sa ze mi to viac uškodí ako pomoze ... Skuste mi napisat alebo poradit co by ste robili vy na mojom mieste. Dakujem pekne.
Ty si celkom ako môj švagor. Tiež psychiatrický pacient. Nič mu nepomôže, nič nejde, on vie lepšie ako lekári, na liečenie nejde… ty nevieš reálne vyhodnotiť situáciu, takže počúvaj lekárov a riad sa ich pokynmi. Keď odporúčajú hospitalizáciu bal kufor a chod! A makaj pod dohľadom a správnou liečbou na sebe. Keď niekto chce, to robí veľa. Ak keď príde kríza keď človek naozaj nedokáže ľahšie sa z nej dostane.
@sunnycasslil a cica môže byt kľudne sama, mám dve… ďalšia výhovorka
Zatiaľ môžeš skúsiť aspoň sem chodiť na stretávky.
https://dusevnezdravie.sk/projekt/klub-nezabudk...
PEZINOK
Miesto pravidelných stretnutí:
Denné centrum a Materské centrum MaMaTaTaJa, Kollárova 1/A
Viac info o klube v Pezinku:
Klub moderuje:
Petra Hofierková – peer konzultantka
Bohuslava Solčanská – peer konzultantka
Katarína Stančeková – psychoterapeutka
Email: klub.pezinok@dusevnezdravie.sk
PROGRAM NA SEPTEMBER ☀️
TERMÍNY:
5. 9. 2024 v čase od 17.00 do 19.00 hod – Denné centrum a Materské centrum MaMaTaTaJa, Kollárova 1/A
19. 9. 2024 v čase od 17.00 do 19.00 hod – Denné centrum a Materské centrum MaMaTaTaJa, Kollárova 1/A
@lucia147852 ja poznam seba a viem co zvládnem a co nie . Co mi uškodí a naopak nie ... Nie som mimo reality psychoticky.... Ja neznesiem byt v jednej izbe spat s niekym aj v nemocnici som s tym mala problem dostala som panicky atak ....
@sunnycasslil prečo nemáš ZŤP?
@lucia147852 Trošku empatie a súcitu by nezaškodilo.
Ty tu asi projektuješ svoj hnev voči svojmu švagrovi.
@sunnycasslil ale možno ti to pomôže získať zťp prípadne invalidný aspoň čiastočný
@sunnycasslil terapie su aj preplacane diagnozou. ale toto musis riesit u psychiatra.
@unicornlady dakujem
@bublinka1426 na tie terapie sa spýtam ci niekoho nepozná kde sa neplatí
@sunnycasslil urcite pomozu kedze nemas ani 5 rokov odpracovane tipujem ze si mlady clovek, takze musis na sebe aj pracovat, kedze mas cely zivot pred sebou
raz mozes mat rodinu aj pracu
@bublinka1426 28 rokov mam ... A ja dlhodobo v praci nefungujem najdlhšie som bola 11 mesiacov 2 x v zivote v dvoch robotach..... Potom pol roka a menej... Ale robot som vystriedala ozaj vela
@sunnycasslil tak sup na sebe pracovat.
nelutuj sa, mozes mat deti rodinu pracu
urcite ti lekar pomoze poradi co dalej, takto budes len zivotom prezivat a lutovat sa.
@bublinka1426 spýtam sa ho nato
@sunnycasslil 🍀
@unicornlady dakujem
Psychika je v podstate všetko. Lebo ovplyvňuje všetko.
Ale ľudia, ktorí nemajú problémy, tým sa ľahko hovorí.
@sunnycasslil No tak povieš lekárom, že nevieš byť v jednej izbe s iným človekom a oni to zariadia. Možno budeš mať izbu sama. Oni vedia ako riešiť takéto situácie.
@sunnycasslil a preco si ZTP nevybavis? Kamoska Ma podobne dg a je nezamestnatelna, ma plny ID, ma ze ani za vynimocnych podmienok. Chodila do chranenej dielne na kurzy sitia, je v tom super. Ale tie diagnozy nepustia
Pokial máš nejaké obavy ohľadom hospitalizácie, najlepšie je prediskutovať ich s tvojim lekárom. V nemocnici je tým lekárov, ktorí ta budú mat na starosti, budú ta sledovať, každý deň s tebou konzultovať ako sa cítiš a zariadia, aby si tam tu liečbu či pobyt zvladla. Stanoviska diagnózu, nastavia liečbu, zhodnotia stav a môžeš žiadať o inval.dôchodok. Naozaj pri najhoršom môžeš požiadať o revers.
Sama si nevies nájsť vhodnú prácu, máš problém akúkoľvek zvládnuť, to znamená, že by si mala mat i nejakú fin.podporu v podobe dôchodku.
Vela iných možnosti nemáš. Ja fakt neviem ako by sa tvoja situácia dala inak riešiť.
@sunnycasslil tiež premýšľam, prečo nemáš ztp... Čo sa týka práce, niečo viac osamote. Kvetinárska? Keby si si urobila kurz? Pomocná sila v kuchyni? Nejakej menšej.... S lekárom sa o tom nevieš poradiť? V chránenej dielni by viac akceptovali tvoje obmedzenia.
@unicornlady to nie je pravda. Ale nebudem ju podporovať v sebaľútosti a v tom ako nič nejde. Psychika je mocná vec a veľmi ovplyvní človeka a je to naozaj ťažké ochorenie, ale keďže sa pohybujem aj medzi takými ľuďmi vidím aké sú medzi nimi rozdiely a koľko veľa robí aj snaha. A áno, nie každý deň je nedeľa a nie vždy to človek dáva a sú zle dni, ale… ale ti, ktorí vlastne nic nechcú a nebojujú ako aj s inými chorobami ostanú zacykleni v sebe a upadajú len hlbšie a hlbšie.
@sunnycasslil Ja si myslim, ze chod tu hospitalizaciu aspon skusit a vydrzat aspon 10 dni a potom uvidis, vzdy mozes odist. Ja som bola 3 mesiace v Pezinku. To s tymi ludmi chapem, ja som bola v stave, ked kopa novych neznamych ludi bola to posledne, po com som tuzila. Ale ono je to ine, ako byt medzi vela ludmi niekde inde. Zatial co inde si mimozemstan, tak v nemocnici nebudes. Vsetko, co si vymenovala, tak na nasom oddeleni bolo. Ja musim povedat, ze psychiatricki pacienti maju svoje zvlastnosti, ale drviva vacsina su citlivi ludia a maju za sebou vela trapenia. Niekedy ma az prekvapilo, ako velmi boli nietori empaticki a takmer vsetci boli velmi ohladuplni, prijimali ostatnych aj s ich zvlastnostami, clovek sa tam nemusel za nic hanbit. Vacsine vratane mna pritomnost ostatnych pomahala. Budes tam mat aj intenzivne terapie, mozu ti tam poradit ohladom prace - ci uz personal alebo aj ostatni pacienti, budes mat moznost sa popytat, kde kto robi.
@kiki68 skusim to nejako poriesit ale neviem ci mi daju ZTP
@ukulela lekár mi povedal ten pred tymto novým ze nech idem aj robit 12stky ze preco nie ... A ked som mu vysvetľovala ze mam pocas prace sluchové halucinácie a otravuje ma to zabúdam všetko neviem za orientovať povedal nech idem robit upratovačku
@marianarem ako prebiehala tvoja hospitalizácia ? Mali ste dovolené mobily ? A návštevy ? Ako ste trávili den ?

@unicornlady dakujem po novom roku to nejako poriesim aj s priateľom lebo mame cicu a celý den nemoze byt sama ... Priateľ je od rana do večera v robote