Ako zvládnuť problémy v práci počas tehotenstva?
Zdravím, potrebovala by som poradiť.
Som zamestnaná 3,5 roka na dobu určitú pracujem v tej istej firme.
Moja prvé tehotenstvo. Už som to oznámila aj môjmu zamestnávateľovi. Problém je v tom, že ma chcú prepustiť, kvôli tomu lebo nemajú ma kde dať, nemajú pre mňa vhodnú pozíciu. Je mi strašne zle, unavená som a nočnú ja nezvládnem. Su tam vyparí, chemikálie, ťažko sa tam dýcha.
Môj nadriadený mi povedal, aby som to riešila s lekárom, lepsie by bolo aby som bola PN.
Čo ak mi nedá lekár PN, budem aj bez peňazí aj bez prace 😞
Ako to bude potom s tehotenským príspevkom, materskou a tak ďalej?
Ja už neviem, co mam robiť….
@jarkaslck ja osobne som za ním šla, mňa poslal môj gynekológ aby som si to vyriešila v praci
@vanessa12345 ja som isla na PN v praci kde sa v celej hale pracovalo s urcitymi chemikaliami/lepidlom, cize aj keby mi tam daju len zametat popri oknach, tak by som to nevzala, proste to dychat som v tehotenstve nechcela. Hned ako mi vysli //, hadam v 5tt ma vypisal obvodný a ked som uz mala knizku, tak potom gynekolog. Ale tak mala som takych, ktorí to ozaj pochopili ze si nevymyslam..
Zamestnávateľ ta musí preradiť na vhodnú pozíciu pre tehotnú /ak takú pozíciu nemá tak je to prekážka na strane zamestnávateľa a musí ti hradiť mzdu a nemusíš ist na pn
@jaond19 na som to vysvetlila dneska gynekológovi, lenže ma nevypisal. Skúsim ist zase zajtra a vysvetliť co mi povedal môj šéf
@vanessa12345 taketo veci sa hlavne riesia pisomne. 2x. Jedno im nechas, a druhe si nechas podpisat, ze to prve (info o tehu) prevzali, s peciatkou, podpisom a datumom.
Ak ta nemaju kam preradit a nemaju ti aku vhodnu pracu dat pre tehotnu, mas zo zakona narok ostat doma s plnou nahradou mzdy, vola sa to prekazka na strane zamestnavatela.
Poriadne si o tom nastuduj info.
Hlavne nic ty nepodpisuj ci ti oni daju.
@spanielka44 to vážne??
Hlavne nezabudni tehotenstvo oznámiť písomne, 2 kópie, jedna pre teba, jedna zamestnávateľovi, nech ti to aj podpíše. To je veľmi dôležité.
@vanessa12345 jasne ale musíš to oznámiť písomne
Čiže si nič nedala písomne? Tým pádom pre zamestnávateľa nie si oficiálne tehotná a môže ťa vyhodiť ako každého iného zamestnanca. Potrebuješ potvrdenie od gynekológa, to dáš šéfovi podpísať a on potom musí nájsť pre teba vhodnú prácu alebo ostaneš doma s náhradou mzdy. Ako tehotná nemôžeš robiť s chemikáliami.
@januska12323 ja som mu dala potvrdenie od gynekológa lenže mne nedali nic podpísať
@spanielka44 aj ked pracuje na dobu urcitu?
@vanessa12345 to potvrdenie od lekara je potrebne prilozit k tomu pisomnemu oznameniu. Nasledne uz ma zamestnavatel povinnosti v zmysle Zakonnika prace. Netreba ist na PN. Nemate pripadne v praci odbory?
A mozem si vypísať papier aj rucne? Nemam tlačiareň a rano vy som to odniesla
@jarkaslck nie, ja ani neviem co to je? :/
@jarkaslck môj teho preukaz si prefotili
@vanessa12345 ak by ťa v práci nepreradili na inú pozíciu, kde nebudeš ohrozovať zdravie dieťaťa, tak sa dohodni s lekárom na pn, keď nie gynekológ, aj obvodný lekár ti môže vystaviť pn, vysvetli mu situáciu. Nárok na tehotenské aj materskú budeš mať, keďže máš odrobené 3,5 roka. S tým tehotenským + pn to budeš mať skoro ako plat, aspoň ja som to tak mala. Vyplácajú to od 12. týždňa, len musíš o to požiadať v sociálnej poisťovni.
@vanessa12345 kedn nema vhodnu poziciu, mas narok na nahradu mzdy. PN nie je riesenie, pan podnikatel sa chce vyhnut tom, co mu prikazuje Zakonnik prace. PN na tento ucel nie je potrebna, po spravnosti by ju gynekolog ani nemal vystavit. Toto je zalezitost zamestnavatela, nie socialnej poistovne
@viestta presne tak. Este chcú aby som si sama požiadala o prepustenie aby som si vypísala žiadosť
@vanessa12345 ty len pisomne oznam tehotenstvo a popri tom oznam majitelovi, ze uz si si nasla cislo na Inspektorat prace.
@viestta potvrdenie uz maju ekonomka si vytlačila stačí ak ručne vypíšeme? Alebo musím si vypísať cez PC?
@vanessa12345 staci rucne vypisat, ked je tam datum a podpis je to platny dokoment aj ked je pisany rukou
@vanessa12345 nevypisw ta uz, mne vseobecny nemal nikdy problem vypisat a povedal, ze od noveho roka tym, ze socialna setri a nechcu platit, ze uz spekuluju. A zrejme su na lekarov tlaky, dr povedal, ze mal tam zensku zo socialky (posudkovu), ze ho nahanala v podstate ukoncit pn. Nechcu platit.
@vanessa12345 mne hned navrhol gynekológ PN bez problému určite to nebude problém 🤷♀️
@ada510 aj mne, ale pred xy rokmi… ked nebola prazdna spajza
Ďakujem za rady, pomohli ste mi snáď to vyriešim
Da sa byt vobec 3.5r na dobu urcitu? Ved ta sa da dat max. 2x na rok, potom doba neurcita..
Zákonník práce v § 48 ods. 2 ustanovuje, že pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky.
@vanessa12345 gynekolog nemá dôvod ťa na PN vypísať, ani všeobecný lekár. Lebo niesí chorá. Socialna poistovňa ide od januára tvrdo po PN, hlavne dlhodobých a účelových. Je tu xy diskusií, kde sa ženy hned pri pozitovnom teste nechaju vypisat na PN a ešte chcu aj 24 hodinove vychadzky. To samozrejme nieje tvoj pripad keďže pracuješ s chemikaliami. Pracuješ 3,5 roka na dobu určitú? Neni to tak, že doba určitá sa dáva na max rok a môže sa dať len 2x a potom neurčitá? Toto fakt neviem, tak sa pýtam.
Písomne oznám tehotenstvo. Napíš to 2x, 1 si daj potvrdit. Oni ti zo zakona musia najst vhodnu pracu, alebo nechať ťa doma za plnú mzdu. Tvoji lekári s tym nič nemaju. Nie si chorá, si tehotná. Hlavne povedz zamestnávatelovi, že zákon poznáš. A dosť podstatna info do kedy máš zmluvu?
Gynekolog nema nic s tym, ze ty mas nevhodne pracovne prostredie pre tehotne. To je prekazka na strane zamestnavatela, ze ti nevie najst vhodne miesto, ktore by bolo bezpecne pre teba a babatko...budes doma s plnou mzdou. Nie PN - mzda. Odovzdaj papiere oficialne mailom, plus potvrdenie postou razitko k tomu, proste to, co treba, nepodpisuj ziadne vypovede a ziadne pre nich uzasne vhodne riesenia... a ta doba urcita 3,5 roka je ako co 🙄

@vanessa12345 Ahoj, oznamenie zamestnavatelovi bolo podane pisomne? Odporucila by som precitat napr. https://www.akmv.sk/tehotna-zamestnankyna-a-jej...