Ako zvládnuť stres z práce a podvod na plate?
Čaute,
potrebujem poradiť, lebo už naozaj nevládzem v robote. Mám 23 rokov a robim pre externú firmu v oblasti kvality v jednej automobilke, kde robím technickú podporu pre dvoch dodávateľov. Sú v dvoch rôznych halách a dostať sa tam dá len firemným autom, ale už sa stalo, že auto bolo týždeň preč a ja som potom musel všetku prácu doháňať.
Robím tu len mesiac a zistil som, že firma ma ojebáva na peniazoch. Fakturujú za mňa 12 hodín denne – 8 hodín pre jedného dodávateľa a 4 hodiny pre druhého – ale zaplatené mám len za 8 hodín, a to ešte na živnosť. Takže im v podstate robím 4 hodiny zadarmo. Zaškolili ma len týždeň, a aj to môj predchodca jeden deň chýbal. Práca je o mikromanažmente. Počas tých 4 dní školenia človek nepochopí všetko a nestretne sa s tým kvantom problémov, ktoré sa môžu vyskytnúť. Moja práca nie je vôbec podľa šablóny, každú novú situáciu a problém musím riešiť sám, a veľa vecí jednoducho neviem. Nemám sa ani koho spýtať a keď sa aj niekoho spýtam, pozerajú na mňa, akoby som kládol totálne kokotské otázky. Veľa vecí nemám ako vedieť.
Som z celej firmy absolútne znechutený, ale trápia ma výčitky, že ak odídem, nechám firmu v štichu a celá zodpovednosť mojej práce padne na iných.
Neviem, či to mám vzdať alebo len proste zaťať zuby a vydržať?
Díky moc za každú radu.
Lojalny mozes byt len k firme, ktora je lojalna k tebe. Su k tebe lojalni?
Ide aj o to, že jeden z mojich dodavateľov si zmyslel že chce začať upgradovať software na jednom z výrobkov po celozávodnej dovolenke, ak by som teraz odišiel zo dňa na deň a nenašli za mňa náhradu, tak to nebude mať kto robiť a reálne nebudú kusy do výroby, cim by sa mohla ohroziť produkcia
@viestta samozrejme že nie, ale neviem či ja som už asi nejaký pošahaný ale teraz cítim za to veľkú zodpovednosť :(
@andrej12345 no ...asi by som tam dlho neostala.
@andrej12345 v ramci skusobnej doby mozes zo dna na den odist nie? ci mas nejak inac uvedene v zmluve? a to ze si zodpovedny, to je tvoja pekna vlastnost.
@bublinka1426 je to práca na živnosť, ale v zmluve to mám tak, že musím dať 2 týždne dopredu vedieť, inak tam je pokuta 300€...
@andrej12345 ok chapem. no je to narocne. tak sa zazichrovali...
drzim ti palce nech sa spravne rozhodnes 🍀
@andrej12345 firma z tebou dobre zameta. Prečo si vôbec na živnosť ? To je nelojalne voči tebe a detto prečo zaucenie trvalo tak krátko a ty sa máš pre nich roztrhať. Akože s takým spravanim absolútne bez výčitiek by ma tam už nevideli. Nech si robí firma co chce. Ale sam si odpovedz, či zaťatie zubov za to stoji .Fakturujes tak vysokú sumu za svoju prácu? Je tam super kolektiv ? Dochádzanie vyhovuje? Extra benefity co firma ponúka?
@andrej12345 je úplne jedno,koľko komu oni fakturujú.
Pre teba je podstatné iba to,koľko fakturuješ ty.
Inak toto čo robíš je podľa mňa závislá práca a mal by si byť normálne zamestnaný.
Oznám 2 týždne vopred,že končíš.......
@rozculena ano, táto firma to tak bohužial robí, že "zamestnáva" na živnosť, keďže sa im to viac oplatí
No nie, jedno mi to nie je keďže logicky keď mám denne priestor a prácu pre jedného dodávateľa ktorému sa mám venovať 8 hodín denne na jednej hale a pre druhého dodávateľa mám odrobiť prácu za 4hodiny, tak asi na mne zarabaju ked mi z 12hodín práce vyplatia 8
@taynee a ja viem ze som tam nemusel ist, ale co teraz? 🤣
@andrej12345 koľko reálne pracuješ? Kolko reálne a čo im fakturuješ?
Akože čo teraz? Si nesvojprávny? Veď ukonči to tam
@rozculena len nemam rád také rady "nemusel si tam ísť" ako keby som vedel veštiť budúcnosť a vedel že toto sa bude diať 😄
@andrej12345 to som ti ja nenapísala.
@taynee nie, vôbec to nie je tak, keďže som si pozisťoval veci a ludia predomnou, čo robili podporu pre dodávateľa ktorému je faktúrované 8h tak to robili full time a dostali zaplatené za 8h a človek predo mnou čo robil prácu pre dodávateľa ktorá je faktúrovaná na 4 hodiny tak to mal zaplatené na 4h a zvyšný čas robil niečo iné. 🫡
@andrej12345 si este mlady, casom pochopis, ze vzdy musis pozerat v prvom rade na seba a svoje blaho. Neboj sa, nie si nenahraditelny.
Za prvé, Tebe má byť uplne jedno koľko oni fakturujú komukolvek, doležité je kolko Ty odrobiš a za koľko Tebe zaplatia. Za druhé nie nemysli si, že keď odídeš firma padne, nepadne zapamataj si že každý je nahraditelný to len ľudia si myslia, že “musím” lebo to čo robím nikto iný nevie, neurobí, nemôže atď … a vlastne čo Ťa potom? Veď to by už dávno Tvoj problém nebol …
@taynee tak preco ludia predomnou ktorí robili podporu len jednému dodávateľovi na 8h mali ten istý plat, ako ja čo robím pre dvoch? Lebo asi tomu nerozumiem ale realne ked niekto predomnou robil len pre jedneho klienta full time, fakturovane klientovi bolo 8h, a ten clovek realne dostal zaplatene 8h a dostal taky isty plat ako ja co robim pre jedneho klienta 8h a pre toho dalsieho +4h a dostanem to iste? Nejak to nevychadza
@andrej12345 robíš reálne 12 hodín?? Isto??
ty sa vôbec neoháňaj tým,že niekto iný má viac peňazí za menej roboty.HALÓ.Si živnostník,čo si podpísal v zmluve,to máš.
@rozculena to ja samozrejme viem ale prax je často krát iná. Zamestnávateľ ma zivnostnikov aj napriek tomu, že je to závislá práca. Ale z dôvodu menších povinnosti k tomu prístupu a tiež vie sľúbiť nejaké benefity ako neobmedzená dovolenka resp. faktúracia tej iste sumy mesačne bez ohľadu na to koľko hodín bude mesačne odrobenych, nejaké teambuldingy, zľavy u partnerov, služobné auto, notebook a iné možné benefity co patria do klasického zamestnaneckeho pomeru. Čiže preto som sa na to pýtala ci nemá extra niečo navyše aj keď zo zákona na to nárok nemá.
@andrej12345 lebo to uplne bežne takto funguje. Zakaznik si zaplatí dvoch ludí, ale objem tej práce realne urobí jeden clovek. Zakazníka nezaujima kolko ludi to robí, iba či je práca urobená. A firma natom ušetrí jednu pracovnú silu, ktorú možno využije inde … Teba to nemusí vobec zaujímat, prácu Ti zadáva firma a Tá Ti za ňu aj zaplatí.
@rozculena ja sa vôbec neoháňam ničím, len sa pýtam otázku 🫡
Nerobím 12 hodín každý deň. Skôr ide o to, že moja práca je zameraná na to, aby som bol k dispozícii pre jedného dodávateľa z Korey 8 hodin denne. Ak bude niečo potrebovať, postarám sa o to. Ale to je len v jednej hale a celý areál automobilky je obrovský . V druhej hale(hala už spadá pod inú firmu a dostať sa tam dá cez vrátnicu len autom a ako píšem už za ten mesiac čo tam pracujem sa stihlo stať že firemné auto nebolo týždeň k dispozícií)mám zase dodávateľa z Číny, ktorý má rovnaké požiadavky. Ak by obaja dodávatelia chceli niečo riešiť súčasne(a to sa deje často) tak potom nestíham pokryť obidvoch dodávateľov. Preto som aj spomenul to, ze clovek predomnou robil support pre len pre dodavatela z Korey na 8h a nemal na starosti iného klienta

Od zajtra by ma tam už nevideli....