Ako zvládnuť viacero zamestnaní popri plnom úväzku?
Často počujem/ čítam, že ľudia(napr matky samozivitelky alebo ak si niekto chcel na niečo drahé našetriť ) majú aj 2-3 práce, aby si privyrobili, ale ja neviem ako. Ako sa to dá stíhať popri plnom úväzku a ako vám to vychádza byrokraticky? Mám kvalifikovanú prácu v zdravotníctve v zahraničí, práca na čierno je tu nemožná. Začala som s vedľajším džobom, ale rýchlo som to ukončila, keďže mi vyratali odvody cca 50%, kedze som údajne vo vyššej platovej skupine. Dlho som pracovala na Slovensku aj sa plánujem vrátiť, ale bežný plat zdravotníka mi nevystačí. Z práce som veľmi unavená psychicky aj fyzicky, najmä z nadmerného kontaktu s ľuďmi, pacientov tiež stretávam na každom kroku, ale dlho som študovala a neviem robiť nič iné. Neviem si predstaviť ísť napr niekam upratovať alebo vybaľovat tovar, už vôbec nie nejaké MLM. Sú nejaké iné možnosti?
Ja mam trvaly pracovny pomer na SK, kde som 7 mesiacov v roku, potom idem na 5 mesiacov do zahranicia, pricom ma ta prva firma plati cely rok. Popritom mam vlastny e-shop a prenajimam jeden byt.
Ja hlavne nechápem, kedy sú s deťmi.
@thirstymonk A dieťa/deti jej kto odvedie do/z inštitúcie a postará sa doma? Píšeš riadne od veci. Žena sama bez ďalších ľudí okolo seba nezvládne dve práce. Nie je šanca, len vtedy, keď má okolo seba ľudí,ktorí sa jej starajú o deti. A aké práce na HO môže vykonávať žena, ktorá stojí 6-14 za pásom? Bude tú prácu mať na živnosť? Pri dnešných odvodoch? Pre množstvo živnostníkov je to už likvidačné.
No keby si napríklad sestra viem si predstaviť že keď máš voľný deň z práce ideš kdesi v rámci Adosu za pacientmi.. ale to ťa asi ešte viac vyčerpá
Ja teda osobne také ženy samoživiteľky nepoznám, väčšina je rada, že stihnú full time job a potom vybrať deco zo školy, odviesť na krúžok, učiť sa s ním, navariť, upratať a oprať. Kedy by to stíhali? Ale na nete sa tliacha všeličo, netreba všetkému veriť. Možno tak max robí avon lady popri tom 😀
Moja bývalá kolegyňa (mladá, slobodná, bezdetná) mala 2 práce. Cez týždeň v kancelárii (+ rada ostávala na nadčasy, ktoré boli zaplatené) a cez víkend ako predavačka v predajni v OC. Chcela vlastný byt a aj sa jej to podarilo.
Ale s deťmi by to asi nešlo, však by ich ani nevidela...
Kamoska samozivitelka robi ekonomku vo firme a plus este na volnej nohe po veceroch plus vyucuje tanec deticky.
Dalsia zas popri praci upratuje v penzione po vikendoch na par hodin.
Dalsia popri praci pletie tie vrkoče,
Poznam babu, ktora pise knihy, venuje sa seminarom na permakulturu,bloguje, vedie skolku, homeschooling a neviem co este a ma 5deti 🙂 extreeem
Ja som tiež v zahraničí ako sestra. Kolegyňa pracuje na 80 % a keď ma voľno, tak si vezme službu, dve ako mobilná sestra, hlavne v nedeľu a ma tam dobre príplatky. Pri plnom uvazku je to viac menej nemožné.
Ale v našom povolaní by si mal skôr človek.oddychnut, vidím na nej keď má voľno a robí inde, potom je viacej nervózna, unavená.. atď. Ide to samozrejme na úkor zdravia.
Skôr ešte potom nejaký job na doma, pri PC...niečo oddychové.
Mne ten plat sestriček na Slovensku nepride až taky strašny, mohla by som sa vykašlať na zahraničie a to robim len na 0,5 uvazku. Niekedy sa naskytne nejake opatrovanie VIP osoby u nej doma ale na to som nikdy nebola, ale baby stihali cely uväzok v nemocnici a 0,5 inde. Napr po D ideš na N...Mne tie peniaze za to nestoja.
@panonia strašný? Ako odpracovaných 30 rokov a plat 1200 v čistom? Tak podľa mňa to strašne veru je. Radšej nenapíšem koľko má sestra v zahraničí.
Sme mali akurát stretávku pred necelým mesiacom po 30.rokoch a padla mj sánka, keď sme sa bavili o.platoch. niekde v sociálnych zariadeniach len 1000 v čistom, niekedy ani to. To veru strašné je.
To s tymi 2 pracami pre samozivitelky je poriadna hlupost, ale napriklad co poznam ludi maju napr 1 riadnu pracu a druha praca je typu napriklad ze trenuju deti v klube, pripadne ide poupratovat, alebo moja teta stiha robit avon dealerku, ale ona robi sestricku v ambulancii a pritom stiha pacientkam ponukat avon
Jaj a este sme mali ucitelku v prvej triede, ktora tvrdila ze ma dalsiu pracu, ale ta dalsia praca musi byt vhodneho typu co sa da robit popritom, ona robila dajaku ekonomku , ucto a tusim aj funancne sprostredkovanie. Jednoducho nemozte mat 2 fyzicke prace a obe na 8 hodin
@letfenixa tak je možné že sú s deťmi menej, ale čo iné môžu samoživitelia robiť.. dobrovoľne by si to určite nevybrali mať viac prac aby mohli vyzit a tým pádom byť s deťmi menej..
@zuzanockamt nic nie je likvidacne. Ked mas TPP nemusis platit dokonca ziadne odvody zo zivnosti. Len ti to po danovom priznani potom zrataju.
@thirstymonk Mám reálnu skúsenosť, že je to likvidačné.
@thirstymonk @zltalienka Tiež som mala kolegyňu, ktorá ako študentka a potom ešte chvíľu cez víkendy robila čašníčku, aby si zarobila na byt, ale to bolo pred 10 rokmi.
Inak je tu nejaká ekonómka, ktorá by stručne vedela popísať ako by to vyzeralo s daňovým priznaním, výšku odvodov na Slovensku? Počítam s tým, že v rodnom okresnom meste v mojom odbore by som zarobila možno 1200, max 1300 brutto plus by som hľadala niečo na víkendy alebo po večeroch
Tiež viem o niektorých mužoch, čo majú kadejaké fušky aj úplne mimo ich odboru…napr je hasič alebo robí vo fabrike na zmeny a vo voľný deň robí šofera, pripadne niečo nekvalifikovane ako výpomoc v kamošovej firme…je to všetko načierno alebo sa to dá obísť nejakými zmluvami na dohodu, aby po zdanení človek aspoň mal tie peniaze, keď už voľný čas nie
@yanaat mať dva pracovné pomery je úplne normálne a nie je to na čierno. Človek podpise zmluvu z čoho sa jeden sa označuje ako hlavný a druhý ako vedľajší pracovný pomer.. z oboch sa odvádzajú odvody podľa výšky mzdy a oba sa zohľadnia v ročnom zúčtovaní kde sa zaistí aby sa neodviedlo viac ako sa malo.. alebo sa vedie vedľajší prac.pomer ako práca na dohodu.. nepoznám človeka čo by pracoval na čierno.. v mojej práci má takmer každý iný hl.pracovny pomer.. moja práca je nekvalifikovana a väčšina kolegov ju vykonáva preto aby mali ďalší prijem..
@yanaat s odvodmi to dobre popísala @jana_eyre_2. Pri druhom tpp už nebudeš mať nárok na nezdaniteľnú časť dane, takže bude vyššia daň akurát.
@vilma7 Presne ako píšeš, som unavená, potrebujem si oddýchnuť od ľudí, celodenného stresu, pohybu a rozprávania…ja si neviem prestaviť ísť po robote behať alebo do fitka ako mnohí…pracujem ambulantne klasika 5 dni v týždni…hľadám niečo ľahké pohodové na doma, či nie je finančne rizikové a kde sa netreba dlho zaúčať, čo by mi prinieslo pár stoviek, aj keď neviem, či to je vôbec možné
@jana_eyre_2 ale s kým sú tie deti? Ja si to neviem reálne predstaviť.
@letfenixa tak ak majú šťastie, tak majú starých rodičov, alebo dobru susedu či kamošku mamy.. a keď nemajú, tak sú proste dlho v škole/skolke.. veď keď ma niekto dve zamestnania, neznamená že je v práci 24h/7dni v týždni..
Ako sa dá zarobiť, ak mám snahu, chuť robiť, na istú dobu sa viem prekonať, pracovať na plný plyn a obetovať voľný čas, hoci nie som napr informatik, právnik alebo veľmi šikovný majster, je to na Slovensku možné?
Viem, že v zdravotníctve okrem lekára a zubára to nie je zlatá baňa, neexistuje nejaký veľký postup ako pri manažérskych pozíciách napr v korporátoch, napriek tomu si chcem polepšiť.

Normalne. Samoživiteľka od 6:00-14:00 stojí pri páse a potom ešte ide napríklad upratovať, alebo dokladať tovar do kauflandu. Tam má len part-time job, samozrejme.
Možnosti je iks, veľa veci sa dnes už dá robiť aj z domu.