Akú prácu by mohli vykonávať učitelia počas prázdnin?
Taky napad. Ak by ucitelia mali 25 dni dovolenky ako zvysok populacie. Aku pracu by mohli vykonavat pocas prazdnin?
@zuzkat1 👍 Konečne sme sa dopracovali k správnej odpovedi na autorkinu otázku: učitelia by mali cez prázdniny zadarmo robiť program deťom, ktoré rodičia potrebujú niekam odpratať. Niektorí by mali poumývať školské okná, vydratkovat parkety a vymaľovať. Keďže počas školského roku sa zasivaju v kabinetoch a slopu kávu. A ešte im zato aj platia 😠
@zuzanockamt presne tak, aj u nás, aj viac ako 10 ľudí. Normálne poradovnik ráno na PC a tlačiareň. Ženy behom hore do zborovne, aby stíhali. Ja radšej si doma všetko porobím, vytlačím, papier za svoje, tonery a opticky valec za svoje. No co už.
@danusa63 PC je nutnosť a na žiacke PC si svoje usb kľúče nebudem dávať a nie sú prepojené s tlačiarňou. Druhá vec, je v učebni zima. Koľko písomiek si opravila? Okrem pera je potrebný aj pokoj.
@danusa63 🙈🙈🙈 tak never... Vidno, že nie sú učiteľka. Ved toto je problém celého Slovenska - materiálne, priestorové zabezpečenia nie len deti, ale aj učiteľov. Aj teraz boli kauzy za telesnú výchovu, že koľke školy nemajú ani telocvičňu. Myslíš, že oni majú nejaké priestory ešte aj na kľud a prípravu pre učiteľov?? 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Ale vás zaujímajú len prázdniny a pracovná doba a nie reálne denne problémy, s ktorými sa školstvo potyka. Tu je toľko problémov v tomto sektore, že sa vám ani nesníva.
@zuzanockamt Tak čo vadí zima? Však po výučku v triede je pokoj podľa mňa.
@olivnik Pani sa chystá návrat do školstva, tak zistí realitu.
ja som uz nechcela prispievat......ale teda my sice mame aj vsetci PC,a le kedze je nas v zborovni cca. 40, tak je absolutne nemozne sa tam v klude pripravovat ( v triedach prebiehaju bud porady, mimoskolska cinnost, skd).....kym skoncim o 14-14,45 (tak konci 7.hodina), tak to ja o tej 15tej si radsej vezmem domov, lebo na tie slohy potrebujem napr., viac casu.... okrem toho, preco si ludia myslia, ze mame len 1 funkciu...učiť?.....ja teda mam 4 rozne dalsie funkcie (triednictvo neratam - to je samostatna kapitola ta agenda), ale ak robim aj kar. poradca a vediem napr. sk. parlament....to sa doma neda....musim sa s tymi detmi stretavat v skole.....a teda isto, najdu sa ako v kazdom povolani zašivaci, kt. oducia a maju frei (mozno aj tie vase zname),a le u nas, kto nema nieco navyse (okrem ucenia), nema co robit na skole.....
@danusa63 A na čom mám pracovať v tej triede, keď nemám PC?
Dala som si tu namahu, a zaregistrovala som sa. Napisem hole fakty, toto je moja skutocna praca, bavi ma a naplna ma. Ucim na strednej skole, ked oducim, mozem ist domov, cize cca o 1 uz mozem pit doma kavu. Kolegyne vyplakavaju, ze maju raz do tyzdna 8 hodin a ide domov AZ o pol4. Chipy nemame. Casto mavame skratene vyucovanie, hodiny odpadnu, lebo sa ide na exkurziu, do kina, na prednasku. Niekedy je roboty viac, niekedy menej, som jazykarka, cize ano, teraz opravujem maturitne slohy. Testy robim take, aby mi zabralo minimum casu ich opravit. Nejako extra sa na hodiny nepripravujem, ucebnice uz poznam. plat mam 1100 v cistom. Momentalne som pri mori v zahranici, vzala som si dva dni navyse lekarske vysetrenie, lebo dovolenku mi nedaju len tak. Praca je to skvela, dokazem tinedzerov zaujat, u nas na skole sa davaju kazdy rok ziakom dotazniky, aki su spokojni s vyucbou, moje hodiny su chvalene. A ucim v malom meste, kazdy sa trasie o miesto, riaditel ma plny suflik ziadosti, kazda moja kolegyna sice frfle, ale miesta sa drzi. Som v robote tyzden v juli a tyzden v auguste, ale nejako extra sa nepretrhnem, o 12 ideme domov. Obed mam za euro, chutny. A teraz nech vas vsetkych zavistlivych roztrhne. Pre mna praca snov. A plat nam zas maju zvysovat v septembri.
@zuzanockamt
@danusa63 po vyucku v triede si rob prípravy, skus. Ja som zvedavá koľko ti to vydrží. Ostatne, učitelia 1-4 asi ťažko budú v triede riešiť niečo keďže deti majú skd. Tých kde vystahujes? Učiteľky v mš ani nehovorím.. To je samostatná kategória.. Špeciálne školy? Ženy, fakt nemáte ani šajnu o tejto profesii, tak sa do nej nemontujte. Sama máš vyštudovaný pg smer a nerobíš v ňom. Aj to o niečom svedčí a nechceš si to priznať. A neverím, že je to len v tom, že si si potrebovala našetriť na bývanie.
@teaching_is_my_joy klobúk dole, že to niekto vie napísať aj na "plnú hubu" 🙂
@teaching_is_my_joy ano, toto je praca snov.....toto uz u nas davno nie je, keby takto ucitelia konk. u nas ucili, tak ich vyhodia.....uplne vazne.....ale su školy a školy, rodicia si uz vyberjau kvalitu (ked maju teda z coho)
@olivnik Nemá moc lukratívnu ap., tak je aj problém nazbierať úväzok a nájsť prácu. Teraz fakt len matika, fyzika letí. To si môžeš vyberať z ponúk.
@olivnik Viď príspevok hore @teaching_is_my_joy píše k veci
@danusa63 Ja s dotyčnou novo registrovanou vo všetkom súhlasiť nemôžem. Takáto flákareň nie je všade.
@teaching_is_my_joy a presne takých ako ty sa tieto expertka chytia.. Pretože to čo máš ty, nemá väčšina učiteľov. Máš jednoducho šťastie na riaditeľa, kvalifikáciu, školu v ktorej pracuješ.. Ale toto nie je štandard. Toto je výnimočné a môžu ti to kolegovia z iných škôl len v dobrom závidieť. A poviem ti, kiežby sme to všetci pedagógovia tak mali.
@danusa63 mna uz nebavi tu citat to vecne stazovanie uciteliek, netvrdim, ze to tak je vsade, ale ja som spokojna. Vadi mi byrokracia, system, literaturu by som ucila uplne inak ako ma nuti system. Stacilo by nam citat dve diela rocne a rozoberat ich, ale to je uz o inom, vobec sa nemam tak zle, ako tu pisu ine prispievatelky. Ja este robim preklady, takze nie je o com.
@zuzanockamt Vola sa to time management.
@olivnik ale ruku na srdce?.....chceli by sme takuto kvalitu v skolstve?.....kedysi by som zavidela,a le teraz som aj rada, ze makame, aspon teda zanase deti...ale ako pisem, stale budu ti, kt. maju frei....ale som rada, ze mensina....
@danusa63 vieš čo? Odfot si to a tam kde sa budeš uchádzať v skolstve o zamestnanie tak ukaz riaditeľke.. A potom napíš. Som veľmi zvedavá kde takéto podmienky vychytas 🤣🤣🤣 veľmi ti to prajem. Toto keby mali všetci učitelia, možno by ich bolo menej vyhorenych a viacerí by sa vrátili do školstva. Ty si sa chytila na jednu z tisícich 👏👏👏 áno aj ja poznám cukrakru, čo cestuje po svete lebo ma taky príjem zo svojich mega úžasných koláčov, že si žije sen... A teraz akože mam piecť aj ja a budem mat to isté? 🤣
@zuzanockamt aka flakaren? vsetko si odrobim, a ucim na skole, ktora ma vysoke hodnotenia. A na MK som roky, len nemam potrebu sa verejne "obnazit".
@teaching_is_my_joy Používaš problémové vyučovanie, projektové vyučovanie? Učíš v blokoch? Vyrábaš hry, pracovné listy? Robievaš dramatizácie? Vytváraš si interaktívne hry, cvičenia? Lebo podľa tvojho príspevku, keďže sa pripravuješ minimálne a knihy už poznaš, tak učíš po starom.
@zuzanockamt a možno je to autorka len si spravila nový nick akože učiteľka 🤣.. Na strednej škole odísť o 12. 00 a mat jedlo za 1e mi nepríde nijak reálne. Mam kamošky, čo učia na stredných a teda ani jedna nechodí domov o 12.00.. Ved stredoškoláci maju aj 7hodin. A rozhodne stravu za 1e nemajú.. Niektoré chodia do restiky, bez lístka za svoje peniaze lebo to sa nedá jest, čo im varia a chodia najskôr po 14.30.
@olivnik Tiež si myslím, že ten profil je fake, lebo už niekto nevie "kudy kam" 🤭
Ani na ZŠ sa nechodí domov o 12-tej a už vôbec obedy nestoja euro 🤦
Pri zavedeni novych knih, je prvy rok na pripravy narocny. Druhy rok sa uz len vylepsuje a zvysne roky naozaj len minimum priprav. To neznamena, ze niekto uci vsetko frontalnym vyucovanim. Dnes su uz k uceniciam aj hotove metodicke materialy.
Dalej matematika a cudzie jazyky su zvycajne v rozvrhu hned od rana a teda takyto ucitelia skor skoncia priamu vyucovaciu cinnost. Horsie to maju ostatne predmety, kde je to rozlozene pocas celeho dna a ucitel moze zacat prvou hodinou a koncit siedmou.
@zuzanockamt Ucim na strednej. Odbornej. Asi to so mnou nebude az take zle, ked si maju studenti vybrat seminar, o moj je najvacsi zaujem. Kazdy rok robim Erasmus, jazykovy pobyt, robim Dofe, a ano, Zensky zakon som nacvicila so ziakmi a uspesne sme ho predviedli pred skolou. To, ze sa niekto nestazuje na plat a pracovnu dobu je uz asi unikat.
@teaching_is_my_joy Ja sa na plat nesťažujem. Aj pracovná doba mi vyhovuje.
@zuzanockamt nemam dovod si vymyslat, a nie som autorkou diskusie. No ok, tak obed ma stoji 1.20. A ked skoncim vyucovanie 12:15, idem na obed a domov. A este mavame odmeny, ale to uz asi ludia nerozdychaju.

@zuzkat1 Presne, u nás na 10 ľudí je jeden PC a tlačiareň.