Akú prácu by mohli vykonávať učitelia počas prázdnin?
Taky napad. Ak by ucitelia mali 25 dni dovolenky ako zvysok populacie. Aku pracu by mohli vykonavat pocas prazdnin?
@kristiii pretože otázka je tak postavená, ako im zobrať tie dni navyše a akú prácu im dať robiť. Odpoved je, v podstate hocijakú nekvalifikovanú, na všetko ostatne človek potrebuje vzdelanie, licencie, osvedčenia. Všetci vieme, kam tým autor mieril. Ja zase nerozumiem, prečo niekto iný, kto nepracuje v tejto profesii ma potrebu stále riešiť učiteľov. Každý ma možnosť voľby. Každý jeden a ja by som naozaj uvítala takú výmenu zamestnaní, keby to bolo možné.
V konečnom dôsledku je učiteľ stále zamestnancom školy a aj teraz má cez prázdninové dni, ktoré nevie vykryť dovolenkou, či nadčasom, prácu podľa pokynov nadriadeného.. takže ak by mal učiteľ 25 dní dovolenky, tie ostatné prázdninové by bol v škole a robil to, čo mu povie šéf.
@kristiii
Robim cely skolsky rok s mladymi ludmi, 100% uvazok plus ako dobrovolnik tiez s mladezou.keby miniekto povie ze mam to iste este robit v lete tak mu asi vykrutim krk.sorry, nie som stroj, potrebujem psychohygienu.alebo by sa ti pacilo keby tvoje deti uci nejaky vyhorenec? Keby mam v lete pracovat, tak urcite mimo ludi - oberat ovocie, viazat kytice a daleko daleko od ludi
@zuzana76 tak ja som dnes asi málo paranoidná, ja v tej otázke nič medzi riadkami nevidím, len obyčajnú otázku. Ale ak šlo autorovi naozaj o to, aby rozbúril vášne, tak sa mu to vcelku podarilo a väčšina mu tu v tom parádne nahrala.
@nenne27 akože neviem čo do mňa skáčeš, či by sa mi niečo páčilo alebo nepáčilo. Ja som niekde napisala, že máte robiť aj v lete to isté? Mimochodom, mnohí učitelia sa deťom venujú aj počas prázdnin a nepotrebujú nikomu krky vykrúcať. Niekoho to proste napĺňa, iní si potrebujú dať od detí reset, čo ja úplne chápem. A vidíš, možno práve to niekoho zaujímalo, akú prácu by si učiteľ zvolil, tak stačilo len napísať oberať ovocie, viazať kvetiny a neprežívať to tak.
@kristiii Samozrejme. Obycajna otazka. Nerozumiem preco to mnohi beru ako utok. Pokojne by ucitelia mohli mat 25 dni dovolenky a zvysok prazdnin pracovat napriklad na projektoch, pripravovat deti na reparaty a pod.
Hahahahahaaaaaaaaaaa, uz prestan, trapne je to
@nenne27 v pohode, hej písmená sú mätočné 😅 Ja to naozaj chápem, ja by som učiteľku nerobila ani tie dva mesiace a nie že 10 v roku 🤣 Ono je to tak, kto pracuje manuálne, potrebuje fyzický relax, kto duševne, ten väčšinou uprednostní aktívny oddych. Ja som napísala moje tipy z pohľadu vedomostí či schopností, čo by som si vedela predstaviť učiteľov robiť a kde by mohli využiť svoj prehľad. Ale vidíš, pre mňa ako neucitela sú napríklad zaujímavé tvoje tipy.
Autor: pre učiteľov by bolo 20-25 dní dovolenky veľmi málo, vezmi si, koľko majú deti prázdnin aj počas roka. To by nemali šancu vykryť.
@janka1011 ak ti šla matika,tak mame 45 dní dovolenky a keďže prázdniny majú viac dni, logicky všetky prázdniny mat dovolenku nemôžeme...bud teda mam nahr.volno.....miesto nadčasov alebo sme normálne v práci....cez jarné prázdniny sme mali 3 dní aktualizačné vzdelávanie napr. Do 7.7. Sme v práci a cca. Od 23.8. tiež....tam, kde mi vyjde,mam dovolenku....ale ako vidíš nevyjde a o dovolenke mimo teda už vôbec nie....to len k príspevku, že sa máme priznať, že všetky prázdniny mame dovolenku...no nie,nemáme...
@sorciera24 aj ja, ale to je veľmi slabo platené a ťažko nájsť miesto, ale tiež už pracujem na inom sne mimo školstva
Ja som tiež kedysi uvažovala nad knižnicou, ale je to slabo platené, pod svoj štandard nepôjdem a časom aj trochu nudné. U nás aktuálne hľadajú lektora do múzea, tak zvažujem.
@zuzana76 toto je tiež pekná myšlienka, mnohým rodičom by sa niečo také zišlo ako soľ a nielen cez letné prázdniny. Ale ja beriem túto diskusiu čisto teoreticky, prakticky by to bolo fakt zložité a hlavne asi nevýhodné.
@sorciera24 aj mňa by to v knižnici bavilo, ale ako písala kočka, je to fakt slabunko platené a ťažko sa tam dostať, tie miesta si väčšinou držia. Aj sesternica sa tam dostala až na druhý pokus a po niekoľkých rokoch.
@kristiii ako kde, mame viac knižníc,dokonca tu najväčšiu na Slovensku,stále prijímajú ľudí,ale áno platovo nizsie,no keď už pôjde o vyhorenie a zdravie....
@sorciera24 aha, tam to potom máš výhodu, ja viem len o menších mestách ako to tam chodí. Jej napríklad plat nevadí, s mužom si vyjdú aj tak pekne a hlavne ako píšeš, má kľud. Ona chcela odmalička učiť, ale psychicky to s pubertakmi nedávala.
Ale tak to je jedna z možností, čo by ma bavila,sú aj iné....môj muž je tiež učiteľ,ale neučí a povedal, že v dnešnej dobe by mu muselo šibat,aby šiel učiť...jeho ani ten skvelý benefit nepresvedčí 🙂))
@sorciera24 haha, aj jej muž je učiteľ, aj učí, ale on je práveže spokojný. On je taká tvrdšia povaha, takže jeho nejaké decká len tak nerozhodia. To skôr rozhodí on ich 🤣
aj tak nechapem zmysel tvojej otazky. k akej odpovedi sa chces prepracovat?
ved niekedy to tak bolo, 25 dni nevykrilo cele prazdniny, museli cely rok zbierat nadcasy, aby im vyslo na leto.
ucitel je kvalifikovany ako ucitel, vychovavatel je kvalifikovany ako vychovavatel, co maju akoze ine robit?
poznam viacero pedagogov, zvycajne sa prvy prazdninovy tyzden este dokoncuje pedagogicka dokumentacia za uplynuly skolsky rok, posledny augustovy tyzden sa zase chysta uz dokumentacia na novy skolsky rok, poznam niekolkych ucitelov ktori sa este v lete dva tyzdne venuju organizacii letnych, alebo dennych taborov. niektore skoly zavadzaju letnu skolu. niektore skoly si napriklad svojpomocne maluju triedy.
ja som napriklad robila v roznych zamestnaniach, napr. tri dni dvanastky za sebou, tiez som rozmyslala co s dietatom. doplnila som si vzdelanie a robim vychovavatelku, ano, mamv lete prazdniny a nemusim riesit co s detmi, vyhovuje mi to.
a este otazka, ake projekty myslis? ci fakt mas dojem, ze ucitelia nepotrebuju psychohygienu? vies o tom, ze ucitelstvo patri k najstresujucejsim profesiam? a ten tlal na neustale doplnamnie vzdelania.
@autor na akých projektoch by ti ucitelia pracovali? To by ma akože na tri týždne zamestnali v nejakom korporáte? Či ako si to predstavuješ? Môžu robiť prácu, kde nepotrebujes zapracovanie a nie je nejaka následnosť. Čiže to čo sme spomínali, v lete sprievodcov v cestovnom ruchu, v mestách, v múzeách, galériách, pripadne áno, doucovat žiakov, ktorí majú problémy, ale to ti poviem, že to by väčšina nerobila, potrebujú oddych od žiakov a psychohygiena nepustí.
Autor: ešte k tej príprave detí na reparát..keď sa učiteľ snažil 10 mesiacov vtĺkať deťom niečo do hlavy, vysvetľovať a niektoré z nich ho malo celú dobu na háku, naozaj myslíš, že by mali chuť sa mu venovať ešte aj v lete? Ja som dostala kedysi za úlohu od učiteľky doučovať cez prázdniny spolužiačku na reparát (inak tiež to bolo od učiteľky pekne vychcané, keď si to teraz spätne vezmem) a ti poviem, že ja som jej venovala niekoľko hodín počas niekoľkých týždňov a ona aj tak prepadla, lebo ma mala celú dobu v paži. Zaujímalo ju všetko, len nie matika. A práve od takýchto deciek potrebujú učitelia zresetovať predovšetkým.
Čo poznám učiteľku ešte po skončení školského roku chodí do školy asi týždeň a pred ukončením prázdnin tiež už po 20. auguste začína chodiť pripravovať, oni nie sú celý júl-august doma. Ja im tie prázdniny nezávidím, zvládať deti je dosť náročné, majú toho dosť, aj rôzné papierové roboty, to každý ani nezvládne (ani s tými prázdninami).
@ajuga mala si sa lepšie učiť a mohla si robiť učiteľku . 🤷
Ja nechápem dospelých ľudí ktorí bez kúska empatie porovnávajú neporovnateľne. Však zatni zuby , daj sa na štúdium a potom napíš a porovnavaj. A ver tomu že aj oni majú nadriadených ktorý im osomru každé P. Ver tomu že pn sa tiež nedostanú ,lebo nemá kto robiť. A ver tomu že sú aj taký čo to vzdaju a idú radšej do výroby ako by sa mali naťahovať s ľuďmi ktorí už nevedia čo od dobroty 😔

@lentilka78 ja nerozumiem, prečo tú otázku väčšina poňala ako hon na učiteľov či závisť voči nim. Niekto tu dokonca písal, že všetci, čo tu na nich nadávajú...však tu na nich nikto nenadaval, práve naopak, maximálne sa spomenuli výhody a nevýhody tejto práce. A že za mňa má učiteľstvo ako jedinú výhodu práve len ten pracovný čas (áno, viem, že pracujú ešte aj doma, nech sa tu do mňa zas niekto nepustí 😁). Ja by som neučila ani keby zarábajú niekoľko tisíc. A neviem či viac kvôli deťom alebo kvôli dnešným rodičom 😅 A veľkú pravdu si napísala, že nie je učiteľ ako učiteľ. Syn má v drvivej väčšine fakt super učiteľov/učiteľky, ale pár je ozaj takých, že sa v školstve ocitli nejakým omylom.