Akú prácu by mohli vykonávať učitelia počas prázdnin?
Taky napad. Ak by ucitelia mali 25 dni dovolenky ako zvysok populacie. Aku pracu by mohli vykonavat pocas prazdnin?
@elizabet173 mala rum a ruzove vlasy, sodoma gomora cecilko😆😆😆😆 to si pamatam velmi dobre tuto temu. Hocijaka alkoholicka tu ide deti vzdelavat😂😂😂
@olivnik kde si sa prosím ta dočítala ze závidím? Napísala som presný opak, každé zamestnanie ma plusy a minusy
Mne je jasne ze platy učiteľov sú biedne, jednoznačne si zaslúžite viac, predsa len ste vysokoškolsky vzdelaní... Ale to je iná tema
Nerozumiem prečo ste sa do mňa tak pustili, napísala som len prípad ktorý poznám ja a to ze oproti ľuďom čo majú 20-25dni dovolenky, ktorú si musia tiez vždy zobrať len vtedy keď povie zamestnávateľ, si myslím ze sa mate dobre. Ale to je jediný benefit vášho zamestnania, pracovná doba a dovolenka
Nechcem byť za zlú, asi budem, ale ja byt učiteľom dnešným deťom, potrebujem určite viac ako 2 meaiace. Žiadnu prácu by nemali vykonávať počas prázdnin, majú čo robiť minimálne jeden z tých mesiacov. A Ty budes asi veľmi prajny človek, keď Ta toto trápi.
Wow, ja som si otvorila diskusiu, že aké nápady tu padnú a pozrime sa 😆 Ja som akosi nikde v úvodnom príspevku nepostrehla závisť či navazanie sa do učiteľov, zato autorke/autorovi sa ho ušlo neúrekom.
Ale tak aby som aspoň ako jedna z mála aj odpovedala, mňa hneď ako prvé napadli denné tábory, pretože presne to niektorí učitelia na synovej škole cez prázdniny aj robia. Prípadne učiteľov telesnej si viem predstaviť ako dozor na kúpalisku (za riadny plat, nie za toľko, čo dostávajú študenti), ale to píšem len teoreticky samozrejme, že ja by som mala väčšiu dôveru, keby tam na decká dohliada učiteľ než keď sú tam samí pubertaci. Učiteľov geografie si viem predstaviť ako sprievodcov, rovnako aj dejepisu v nejakých múzeách a pod. Jazykari by mohli robiť nejaké letné online kurzy napríklad...
@ajuga a kto bude učiť tvoje deti? Zaplatíš si súkromnú školu? Možno tisícku mesačne?
@kristiii Ak majú kurzy, tak to robiť môžu.
@zuzana76 ľudia si nevážia, že sa niekto venuje ich dieťaťu a nerozumejú náročnosti tohto povolania, hlavne zo psychického hľadiska. Moja sestra ešte o polnoci rieši edupage
@zuzanockamt ale ja to beriem len teoreticky, že na akých pozíciách si ich viem ja predstaviť. Neberiem túto tému tak vážne ako to tu väčšina poňala, pretože v skutočnosti 20 dní dovolenky asi nikdy mať nebudú a keďže máme veľa učiteľov medzi známymi, tak viem ako to reálne cez ich dovolenky funguje. Ale ked už by som to chcela brať vážne, tak jasné, keď vyštudovali pedagogiku, tak by si určite zvládli dorobiť aj rôzne kurzy a licencie. Ale ako píšem, ja som to brala ako tému na odľahčenie.
@kristiii Ak máš veľa známych učiteľov, tak aj vieš, že veľa učiteľov má rôzne kurzy a pracuje aj mimo svojej hlavnej práce. Najmä v lete.
@zuzanockamt a vieš, že nie. Naši známi mimo školstva v lete nepracujú.
Všetci co tu nadávajú na učiteľov koľko majú voľno, nech sa páči prečo to ani jeden z vás nerobí? Kamoška keby chcela ísť na dovolenku mimo školských prázdnin tak ťažko, musí ísť keď sú ceny najvyššie a všade najviac ludi, nehrozí ze by šla začiatkom júna keď si ľudia užívajú poloprázdny hotel, nižšie ceny a stále príjemné teploty, ziaden hic a 100 stupňov na slnku... Plus rodič je schopny otravovať aj keď si robí nákup v potravinách (osobná skúsenosť, boli sme spolu v tescu a aktívna matka "zaútočila" ci by sa mohla popýtať na dcéru keď si kamoška vyberala hygienické potreby 🤦♀️)... Alebo edupage správy 24/7...rodičia sa nestitia telefonovať aj v piatok po 21:00 s kravinami co by počkali do pondelka, chcú rodičovské po 17 v budove školy tak co teraz ta ma čakať 2 hodiny a deti jej kto vyzdvihne, lebo ano prekvapenie aj učitelia majú svoje vlastné deti ....A ďalších milión veci, písomky, prípravy po večeroch, 3 triedy po 20-25 deti ...oprava 60 testov som zvedavá kto by to dal za 5 minút keď sú to rozpisovacky... Plus zodpovednosť za deti, a chodievajú aj na 14 dní do tatier (Deti na starosti 24/7), keby sa nenašli učitelia co by sa na to podujali, deti by nikde nešli ale to by tiež asi vyhovovalo mnohým lebo takto su zas reči ze ucitelia majú "dovolenku" zadarmo...som zvedavá keď sa reálne dopracujeme do bodu ze reálne nebude mať kto učiť ze co potom, či si každy bude platiť súkromného ucitela/opatrovateľku 24/7 🧐
@ajuga napr nie som učiteľka ale ani nepracujem vo výrobe, aj keď výroba a výroba je tiež rozdiel(aj keď pred x rokmi veľmi dávno som pracovala brigáde, raz som testovala satelity a raz kvalita v odevom priemysle) ale Keby mam na vyber len tieto dve moznosti, tak radšej zvolím opäť výrobu.
Každe povolanie ma svoje výhody a nevýhody. A teda ja osobne by som učiteľku v dnešnej dobe nemohla robiť. Za mňa klobúk dolu pred každým učiteľom, ktorý svoju prácu robí svedomito a so srdcom a ide mu aj o to niečo žiaka naučiť, lebo sú učitelia a učitelia, rovnako ako lekári a lekári a tak je to v každom povolani
@ajuga ja sa nesťažujem, opísala som moju realitu dovolenkového dňa, ak sa začnem sťažovať, tak to rýchlo vyriešim a nájdem si inú prácu, zatiaľ to robím preto, lebo chcem a vďaka bohu mam super deti, kvôli nim sa to oplatí. S tým ocr, povinnou dovolenkou a nemožnosťou zobrať PN je to rovnaké aj v škole. Práve kvôli podobne zmýšľajúcim rodičom ako ty, školstvo prišlo o mnohých dobrých učiteľov.
Máme 45 dní zo zákona plus 7dní paragraf na seba a 7 na rodinného príslušníka. Spolu 59 dní a veľmi rada by som vedela,kedy ich mám čerpať ak nie v čase školských prázdnin. Mám radu, doplniť vzdelanie, začať učiť a uvedomiť si, že závisť je veľmi zlá vlastnosť.
Každé zamestnanie či povolenie má svoje výhody a nevýhody.... letuške môžeme závidieť, že spoznáva svet z výšky, cukrárke, že vie pripraviť krásne torty a zákusky, krajčírke, že si vie čokoľvek ušiť, murárovi, že postaví dom... lekárovi jeho poslanie liečiť, politikom vysoké platy a tak ďalej.... učiteľom môžeme závidieť "dlhú dovolenku" v čase keď ju možno ani nechcú, môžeme im závidieť, že si dokážu poradiť s 28 deťmi, kým mi doma nezvládame ani naše dve, môžeme im závidieť, že sú zároveň učiteľmi, mamami, psychológmi, vychovávateľmi, liečiteľmi, upratovačkami aj administratívnymi pracovníčkami či večne študujúcim....
môžeme im závidieť tie večery kedy opravujú písomky, robia prípravy do školy, na súťaže, pripravujú rôzne akcie Deň matiek, Mikuláš, vianočné veľkonočné besiedky atď... večery keď namiesto knihy čítajú správy o integrovaných žiakoch, vypisujú hodnotenia na týchto žiakov, píšu správy pre Úrad práce soc.atď.
Môžeme im závidieť, že sa dokáže porozprávať s puberťákmi , zobrať ich na výlet či do divadla.... môžeme im závidieť ten strach na plaveckom či lyžiarskom výcviku, či pri nástupe a vystupe žiakov do/ z rýchlika počas výletu... môžeme im závidieť, že dosiahli so žiakmi úspechy v súťažiach a olympiádach....no a v neposlednom rade záviďme im tie prázdniny.....
@adka176 veľa.profesii to ma tak, že pracujú aj c3z sviatky a aj po práci aj prípravy robíme;) čiže to zase nemajú len ti učitelia toko toho ;)
@lentilka78 presnentak, kazde zamestnanie ma plusy a minusy, tak preco sa niekto obuva do prazdnin? je to jediny benefit ucitelov, maju dovolenku, tak maju oddychovat a nie ich posielat pracovat
Ja myslím ze by mohli pribudnúť nejaké letné školy, na 2-3 týždne v lete, napr niečo v júli a potom v auguste, bud nejaké tematické, doučovanie, opakovacie, s výletom spojené atď. Inak normálne chodia do prace, efektívne je to asi menej ale chodia, a pravda je ze nenavyberaju 🙂 a kľudne im tie 2mes bez kriku a vreskotu doprajem.
@zuzana76 ale ved to som aj napísala, že to je jediný benefit... Ale dosť podstatný podľa mna
Ja som so svojou profesiou spokojná, nechcela by som byť učiteľka, obdivujem ich ze majú trpezlivosť a nervy na dnešné deti. Ale tak isto nie je učiteľ a učiteľ, poznám aj takých ktorí podľa mňa pri deťoch nemajú čo robiť...
Ale na druhej strane by sa aj oni mohli miesto urazania sa, pozrieť na veci z iného pohľadu. Je podľa mňa prirodzene ze napríklad žena ktorá má deti, robí sestričku v nemocnici, práca ju síce baví ale často je zúfalá lebo nemá jej kto odniesť dieťa ráno do škôlky, školy keďže o 6 začína v práci... Pripadne robí cez víkendy, sviatky atď... Tak ze takáto žena sa zamysli nad tým, že majú veľa dovolenky
@lentilka78 ale co s tym maju ti ucitelia? ved ok, ona si vybrala pracu sestricky, tak ma nocne, denne, dviha tazkych ludi, ona mna lutuje, ze sa nervacim s pubertakmi? Ved ok, nech su letne tabory, nech tam pracuju aj ucitelia, ak chcu, podotykam a nech je to normalne platene, nieze, bude tahat ucitel ako kon. Je to ich jediny benefit. Ta sestricka ma zase benefit, ze je prednostne vybavena u lekarov, vsetkych.
Väčšinou ak nemajú ešte rodinu a deti, tak robia - v táboroch, denných táboroch a tak. A potom časť z tých prázdnin už musia byť v škole, nejaké prípravy a lajstrá, neviem presne, nie som učiteľ. To len nám laikom sa zdá, aké je to super. Ale kamoška sa mi sťažovala, že napríklad nehrozí mimo prázdnin dovolenka, lebo jednoducho nemá ani deň dovolenky navyše, všetko sa rozpočítava na prázdniny. Čiže, keď je pn, musí ísť na PN atď. Čo by ona z finančných dôvodov radšej uhrala na "dovolenku", ale žiaľ žiadnu nemá.