icon

Akú prácu by mohli vykonávať učitelia počas prázdnin?

7. apr 2023

Taky napad. Ak by ucitelia mali 25 dni dovolenky ako zvysok populacie. Aku pracu by mohli vykonavat pocas prazdnin?

letfenixa
10. apr 2023

@demartka môžeš mi vysvetliť, ako máte zakázané PN?

demartka
10. apr 2023

@letfenixa oficiálne?nijako.ale-to fakt ti je tak zle?no dobre, vezmi si 2 dni paragraf, ale potom prídeš.vieš, že nemá kto zastupovať,neodučia ti to, aj tak sa k tomu budeš musieť vrátiť, veď cez víkend to vyležíš.A ak niekto zostane doma,musí poslať komplet pripravenú hodinu, aby to niekto odučil.Lebo nadčas sa počíta len vtedy, ak hodinu odučíš,nie, ak si ju odsedíš v triede🙃.Čiže ak si chorá, si doma na pn, no chystáš na 6 hodín kolegyniam prípravy-cvičenie, PL, prezentácie atď.
V podstate-dáš si tabletku, Teraflu, sprej do nosa, rúško? a ideš.Veď to je len prechladnutie, nádcha a pod. Zatiaĺ najviac chýba najmladšia kolegyňa-vychovávateĺka, ostatné sme zvyknuté a šĺapeme🤪

letfenixa
10. apr 2023

@demartka čudujem sa, že si to nechate. Minulý školský rok od septembra do decembra nám chýbali 4 kolegyne s komplikovanymi zlomeninami. Dve sa vrátili, dve už premarodovali do dôchodku. Čo mali chodiť do roboty?

tenty
10. apr 2023

@olivnik ver tomu, že ak by škola poskytovala možnosť prenocovania pre deti, bola by bitka o voľné miesta. Sto percent. Mnohí rodičia by deti pokojne brali domov len víkend. Možno len na každý druhý. Je to smutné. 😔😔

domculik
10. apr 2023

@olivnik Pozri, mojou snahou vobec nie je rypat. Ja ucitelom, najma tym kvalitnym, tie prazdniny naozaj prajem, lebo je to hlavne pre ucitelov-rodicov obrovsky benefit. My - rodicia pracujuci v inych sferach, mame vsak cez prazdniny casto velky problem s dovolenkou, preto ak by doslo k takej teme, ja by som moznost dennych taborov velmi uvitala.

michaela329
10. apr 2023

@mimi3008 noja som vychovavateľka a začínam 9;30, alebo o 6:00 - keď je ranná. Robím týždeň a pol v júli a 2 týždne v auguste. Máme aj letné školy. Mám tiež kopu nadčasov a keďže mam aj kopu rodiny v zdravotníctve, tqk si uvedomujem, ze porovnavat pracu napr. sestry v ambulancii(o pol druhej je doma) a pracu sestry v nemocnici (ta skoro doma nebýva) je nonsens - tak by bolo fajn neporovnavat Tvoju tetu (bohvie aky ma uvazok) s inymi pedagogmi.

olivnik
10. apr 2023

@domculik to nie je žiadny benefit. My si to musíme takisto odmakat a narábať aj nadčasy, ktoré nám nezaplatia. Obyčajná predavačka v Bille ma často lepší plat ako učiteľ s vysokou školou a zodpovednosťou na úplne inej úrovni a nehovorím o tom, že nemáme nárok ani na stravné lístky, ale musíme jest to co deti a nikoho nezaujíma, či ti to chuti /nechutí, či máš nejaké diéty alebo zdravotné obmedzenia. Chora celá spoločnosť, že to vôbec niekoho napadne toto riešiť. Ja sa ani k lekárovi neviem v lete dostať, čo majú dovolenky.. A koho to zaujíma? Mne je to jedno, je to ich vec, nezávidím.

letfenixa
10. apr 2023

Letný tábor sme ako škola organizovali raz, v prvom koronovom roku a dúfam, že už nebudeme.

kristiii
10. apr 2023

@benit no tak prr 😅 ja tiež stojím za pásom (nie teraz 😆) a nesmoklým ani nerýpem. A vidíš, tiež je to tu často predhodené v koľkých témach ako podceňované, ľudia označovaní za jednoduchších či nevzdelanych a tiež by som mohla napísať, aké žienky zvyknú rýpať. Ale na čo by to bolo dobré? Ja viem, čo obnáša práca učiteľov, autorka očividne nie, jej problém. Treba si vážiť každé zamestnananie (okej, skoro každé 😅) a nezávidieť. Lebo ako tu už bolo písané, každé má svoje plusy aj mínusy. Ak chce autorka 45 dní nariadenej dovolenky, nech sa jej páči, myslím, že je v školstve dosť voľných miest. A takto o pár rokov sem môže napísať, aké projekty v lete vypracovala 😉

benit
10. apr 2023

@kristiii nebrala som to pausalne, tak ako aj vsetkych ucitelov netreba hadzat do 1 vreca. Nie vsetci su ako jej kamoska, ci suseda, ze doma su bez priprav a padla im o 12.

kristiii
10. apr 2023

@benit však ja viem, len som poukázala na to, že nie len povolanie učiteľ si berú ľudia do úst. Netreba to tak prežívať, vždy sa nájde niekto, kto si rypne. Veď dnes tu už prišli na pretras aj chudáci pracujúci dochodci 🤦

benit
10. apr 2023

@kristiii ja mam ale dojem, ze tu sa vzdy anonymne len ucitelia pretrasaju. Vo by chceli, nic nerobia a este maju prazdniny. Nikto si nezoberie na pretras uraxnicky, panie na poste, kadernicky, panie v banke..

kristiii
10. apr 2023

@benit tak ale vidíš, možno je to práve preto, že učitelia sa vždy na takúto tému chytia. Možno stačilo, keby vás tu pár napísalo (veď potom už niektoré aj napísali), aká práca by vás tých pár dní bavila a diskusia mohla byť po desiatich príspevkoch pasé. Načo sa osem strán obhajovať a jedovať kvôli jednému anonymu?

olivnik
10. apr 2023

@kristiii vôbec to neni tým.. Je to tým, že v celej spoločnosti na Slovensku, sú pretriasani vkuse učitelia a lekári.. Lekári ako ti, ktorí si nerobia svoju robotu lebo ten a ten je stále chory alebo očkovany alebo dáva vkuse len atb a vysetruje cez telefón.. A učitelia lebo... No a toto sú najbližšie osoby s ktorými sa unudene matky deti do 15 r stretávajú asi najviac... Pretože každé dieťa chodí do MS a zš a k lekárom.. A matky sú vyskoelene internetom tak výborne, že môžu kecať do týchto profesii a ešte sme aj platení z verejných peňazí takže si myslia, že s nami môžu kyvat ako chcu.

olivnik
10. apr 2023

@kristiii okrem toho sa aj pretriasaju tieto profesie v médiách najviac.. Pretože nemáme adekvátne platy k našmu výkonu tak si dovolujeme žiadať viac, pretože lekari tiež a štrajky a podobne veci, ktoré sa medializuju sú ľuďom stále na očiach a vidia nás ako niekoho, kto ma len voľno a ešte sa mu mali plat. Nikto nerieši sudcov, úradníkov, policajtov, hasičov.. Lebo oni nepotrebuju štrajkovať, zvyšovať platy tak nutne, aby vôbec mal kto túto profesiu robiť. Ale školstvo a zdravotníctvo je tak vytunelovane a podhodnotene bývalými vládami, že zachviľu naozaj nebudeme mat nikoho kto bude učiť alebo liečiť. A skončíme ako rozvojové krajiny v Afrike.

kristiii
10. apr 2023

@olivnik ja rozumiem, ale keby nereagujete zakaždým hneď siahodlhými obhajobamy alebo so smajlíkom napíšete pár povolaní, ktoré by vás bavili, kto by tu tú diskusiu živil? Však autorka sa ledva ozvala a pozri aká diskusia. Tak som to myslela.
Btw, k platom napríklad tých úradníkov sa radšej nevyjadrujem.

olivnik
10. apr 2023

@kristiii jaaj jasne, tak navazať sa môžu, ale my učitelia mame cusat zakaždým keď niekto vyjde s týmito vymyslami.. Ved tieto choré nápady sú tu každý týždeň, či už reaguju alebo nereaguju učitelia.

danusa63
10. apr 2023

@autorka Ono by stačilo, keby učiteľom zaviedli "pichačky" v práci. Ja im dovolenku nezávidím, ale nech si 8 hodín posedia v práci, aby si potom prácu nemuseli nosiť domov. 🙂

zuzanockamt
10. apr 2023

@danusa63 A ty si myslíš, že to už dávno zavedené nie je? Samozrejme, že áno.

danusa63
10. apr 2023

@zuzanockamt Možno v mestách, na Orave ťažko 🙂

zuzanockamt
10. apr 2023

@danusa63 Predstav si, že aj na Orave 🙂

kristiii
10. apr 2023

@olivnik no a presne o tom píšem, všetci ste hneď videli v úvodnej otázke navažanie a tak ste autorku úplne zbytočne podporili v tom o čo jej presne šlo. Potom aby to zas o týždeň nebavilo aj niekoho ďalšieho 🙄 Stačilo to skúsiť poňať troška s nadhľadom. Ale tak ja nejdem už viac spamovať, ja som svoje tipy dala, som rada, že sa celkom zhodli s tými pár odpoveďami od vás učiteľov a želám pevné nervy. Čo sa mňa týka, vašu dovolenku vám úprimne prajem. Ja by som s vami nemenila ani za nič 🙂

danusa63
10. apr 2023

@zuzanockamt Na dedinách ťažko 🙂

zuzanockamt
10. apr 2023

@danusa63 Aj na dedinách.

danusa63
10. apr 2023

@zuzanockamt Tak to my mame na dedine asi výnimku 🙂

michaela329
10. apr 2023

@danusa63 som na dedine a máme karty - zavadzalo sa to spolu s čipmi do jedálne. A majú to tak na väčšine škôl v okolí. Nehovoriac o tom, že prostredie dediny je dosť klebetne na to, aby tie karty ani neboli potrebne.

nenne27
10. apr 2023

@danusa63 ked z 8 hodin ucim 6 plus dozory tak za ren zvysok neurobim nic.napriklad take slohy opravovat, to chce sustredenie a urcite viac casu ako 2 hodiny 🙂 ale to si este asi nikdy nerobila, taku dusevnu pracu, ze 🙂

adkalu
10. apr 2023

@danusa63 si mimo obraz, my tie pichácký mame už 6 rokov, sme normálne v práci a aj napriek tomu nosím domov prácu, lebo sú predmety kde ta príprava nie taká rozsiahla potom také, kde potrebuješ viac času. Ty pracuješ ako co? Skúsme porovnať koľko potom doma pracuješ, rada by som bola zorientovaná. Skúsila si si aspoň chvíľu učiť? Ci robíš inú profesiu? Skúsme si porovnať a možno táto debata nám rozšíri obzor, inšpiruje, alebo dokonca nás doženie zmeniť povolanie za lepšie. Bez toho aby sa tu rypalo, podpichovalo atď.

demartka
10. apr 2023

@danusa63 ,,pichačky,,majú aj dedinské školy.Telocvikár si domov prácu nenosí, ale ostatní asi áno. U nás končí 7.hodina 14.15, čiže je nereálne potom stihnúť opraviť testy, diktáty, slohy a pod. A tiež sa nedá opraviť naraz 30 slohov🤪.
Nič nie je také, ako to na prvý pohľad vyzerá.Je to tak pri každej profesii.

danusa63
10. apr 2023

@nenne27 robím uctovnictvo 🙂 Viem co je duševná práca a sústredenie 🙂