icon

Akú školu musí mať učiteľka v škôlke?

amstelko
27. jún 2020

Je mozne, aby zena, ktora ma ukončenú ucnovku bez maturity, odbor krajčírka, ktora ma problem trafiť sa spravne do i/y, robila učiteľku v skolke? Robi si nejaku dvojročnú skolu, chodila tam raz do tyzdna na 4hodiny, ale teraz to uz od marca nemali. Nikoho neodcudzujem, ale nechapem riaditeľku tej skolky.

makova333
28. jún 2020

@brendaa pomaturitne studium moze byt aj externe, vid Bullova v BA. Podla zakona moze byt prijata aj ako nekvalifikovana, ale musi si skolu do urciteho casu dorobit. Ani omylom ju nemoze zaradit ako kvalifikovanu, kedze riaditel ma nad sebou zriadovatela (bavime sa o statnych instituciach). Po studiu je ucitelka kvalifikovana a zaradena do urcitej platovej triedy (pre kvalifikovane ucitelky), praxou a kreditmi sa nestava kavlifikovanou iba postupuje do vyssej platovej triedy. Takze zavadzas, ak hovoris, ze po skonceni skoly nie je kvalifikovana a stava sa nou az praxou.

amstelko
autor
28. jún 2020

@brendaa práve toto ma na tom celom štve

katulienkax
28. jún 2020

Čo ja viem mne by skôr záležalo v škôlke či dotyčná osoba má dobrý vzťah k deťom a dorába si popritom potrebné vzdelanie. I/y sa v predškolke neucia

daganov
28. jún 2020

@brendaa nie je to žiadny podnet na inšpekciu, riaditeľka môže prijať učiteľku aj nekvalifikovanú, ale musí začať študovať do určitej doby a do určitej doby štúdium ukončiť. A treba si asi začať zvykať, že takýchto učiteliek bude čím ďalej viac, ako som písala, mladé sa sem nehrnú, aj keď školu majú, lebo z praxe, ktorú na škole mali, vidia aj tie nevýhody, ktoré laik nevidí. To, že je škola vedená ako denné štúdium a chodia tam iba v piatky, nie je výmyslom tých študujúcich a v podstate je to úplne jedno, ako to, či na tých prednáškach počúva alebo drieme, dôležité je, aby štúdium ukončila úspešnou maturitnou skúškou.

daganov
28. jún 2020

@amstelko neviem, čo konkrétne ti vadí, zrejme to, že kým tá učiteľka štúdium ukončí, tak pracuje ako nekvalifikovaná, no ona je ako nekvalifikovaná aj platená

viera77
28. jún 2020

@brendaa Vidno, ze o tejto problematike nemas ani paru...ako to v praxi realne funguje. Aka kvalifikacia az po praxi? Aka len asistentka ucitela bez skoly/pocas studia? Aka inšpekcia? Ake znamosti na zamestnanie sa ako nekvalifikovana ucitelka? Ty vlastne aj realne rozumies tomu co tu pises? Pripadne mas aj osobne skusenosti? Prave studujem externé pomaturitne studium - odbor ucitelstvo MŠ a vychovavatelstvo a pripravujem sa na pracu ucitelky v MŠ...môžme teda hodit reč, nech mas spravne a overene info, ktore potom mozes dalej "hadzat do éteru"😉

poopsie
28. jún 2020

@amstelko napriek tomu, že ti tu veľa znalých problematiky napísalo, že zriaďovateľ nič neporušuje,upla si sa na brendu, ktorá si to vycucala z prstu a iba klamstvá napísala.. Ale niekto ti pomastil ego a napísal čo si chcela počuť... Bohužiaľ aj ja ťa sklamem, zriaďovateľ a riaditeľ konali podľa zákonov SR.. Tak isto škola sa dá robiť diaľkovo, k prihláške musela doložiť maturitné vysvedčenie úradne overené.. To sa asi obísť nedá, všakže.. Naše pani učiteľky našej dcére komolia meno, má v ňom i no často napíšu y.. Sú to učiteľky, ktoré prešli ako 14-15 ročné talentovkami v Turčianskych Tepliciach,majú roky praxe za sebou... My sa nad tým iba zasmejeme...

kiki68
28. jún 2020

Mozu ju prijat s tym, ze studuje a niekto je jej garant. Cize ma niekoho nad sebou a ten kontroluje plany atd. Studium trva 2 roky a potom je uznane aj v zahranici. Jazyk je sucastou studia, samozrejme iba do miery aka je potrebna. Moje ex kolegyne to dorabali. Su vyborne ucitelky. V skolke zase okrem dokumentacie ta gramatika podstatna nie je, tam je podstatna vyslovnost ( nesmiete mat recovu vadu) . A hlavne je to drina. Aj tu v Rakusku mame problem zohnat ludi, lebo nikto to robit nechce. Teda robia par rokov a musia to nechat kvoli imunite. Vela kolegyn muselo odist zo zdrav dovodov. Mna to poslalo na rizikove tehu. Ten job je o drzku v podstate

lenocka12345
28. jún 2020

@kiki68 môžem sa ťa súkromne povypytovať o učení v Rakúsku ? 🙂

kiki68
28. jún 2020

@lenocka12345 jasne mozes

1gabriela13
28. jún 2020

@amstelko keď ti to vadí tak ich daj do inej škôlky alebo sa stazuj nadriadenému orgánu. Tu nič nevyriešis. A odpoveď na tvoju otázku, áno môže učiť aj v tom prípade keď si len robí pomaturitné 2rocne štúdium.

lenocka12345
28. jún 2020

@brendaa No , inak áno , existuje zákon , čo dovoľuje zobrať nekvalifikovanú ( do neviem koľkých rokov musí začať študovať ) ak nie je iná možnosť .
Stále je nekvalifikovaná , kvalifikáciu nezískava rokmi , praxou ale vzdelaním .
Potom je ako začínajúci pedagóg a do dvoch rokov si musí urobiť adaptačné. Potom je samostatný učiteľ. Síce to trvá roky , aj prax tam je , nemá to s tým absolútne nič spoločné. Je to jednoducho proces , ktorým tá učiteľka prejde

brendaa
28. jún 2020

@makova333 takze neviem ako je to to vas. Pretoze po ukonceni strednej pedagogickej skoly, nemoze v nasom okoli hned sama ucit v ms,
Keby mala VS predprimarne vzdelavanie tak uci.... Tak som to myslela....
Uz by bolo nacase aby boli aj ucitelky v ms s vysokou skolou tak ako je podmienka na zakladnej skole.
Lebo tie zliepance a zrazu chce kazda po materskej ucit v ms.... urobi si u nas skolu v Levoci minuly rok prosim pekne boli az 4 externe triedy, ved peniaze ma skola,papierovo denne studium.. A choda iba piatky... Ehm ehm.... Takze tolko k tomu.....

brendaa
28. jún 2020

@lenocka12345 ano no co ak riaditeľ vezme po znamosti co este nema skolu, uprednostní ju pred tou co uz ma dokoncene vzdelanie.... Aj toto som myslela...

brendaa
28. jún 2020

@amstelko taky je zivot....

daganov
28. jún 2020

@brendaa ja sa tej tvojej podmienke iba smejem. Učiteľky v MŠ, ktoré nemajú strednú pedagogickú školu, ale nejakú inú a majú vysokú - predškolskú a elementárnu pedagogiku, myslím absolventky, sú úplne bezradné, VŠ im vtrepe do hlavy vedomosti, z ktorých im 85% nebude nikdy na nič. Okrem toho, zamestnávatelia uprednostňujú stredoškolsky vzdelané učiteľky - z jednoduchého dôvodu - nižší plat. Nevieš, kto by tie učiteľky asi zaplatil, keby mali všetky VŠ, keď nie sú roky peniaze na zaplatenie nadčasov? A ja som teda ešte nepočula o učiteľke, ktorá má strednú pedagogickú školu ukončenú maturitou, ktorá by nemohla okamžite učiť, veď učí už počas štúdia, ako nekvalifikovaná.

daganov
28. jún 2020

@brendaa Ešte som chcela dodať, že súhlasím s tebou, že úroveň štúdia je veľmi nízka, je boj o študentov a je úplne jedno, či skutočne majú predpoklady pre toto štúdium a pre toto zamestnanie. Učia na týchto školách pedagógovia, ktorí by mali byť už roky na dôchodku a ktorí sa zasekli pred tridsiatimi rokmi.

brendaa
28. jún 2020

@daganov u nas hned nemohla ucit....az po polroku... A to viem o dvoch mš... co mi vraveli baby same...

kiki68
28. jún 2020

@daganov neviem ako inde, ale kolegyne v Bratislave na 2 rocnom externom na tej statnej skole krv potili. Akoze co mali predmety tak ich dreli na hudobnej, vytvarnej aj pedagogike z koze. Nie kazda skola je holubnik

makova333
28. jún 2020

@brendaa tu nastuduj si ked nieco pustis von https://www.spgslevoca.sk/text104/?

kiki68
28. jún 2020

@brendaa niektore VS umoznuju tiez nadstavbu, napr ak ma ucitelstvo v nejakom odbore absolvovane, tak moze sj externe za dva roky dostudovat predprimarnu pedagogiku. Alebo na strednej dva roky tiez predskolskej pedagogiky . Je to rozne. Tu v Rakusku to ponukaju ako 2 rocne studium, kde platia a v druhom roku uz sa nabieha na regulerny plat postupne. Samozrejme na 10 rokov sa zaviaze student statnemu systemu. Lebo ono potrebuju ludi a to zufalo. Ja robim v jasliach a ku nam nikto nechcel ist. Lebo je to drina a sme 2 na 15 babatiek. U nas su aj 6 mes deti .

dskjhfdlkdjhl
28. jún 2020

@brendaa preco si myslis, ze ucitelky v ms by mali mat VS? Ja som uz starsi rocnik a ked som chodila do skolky ja, tak nase ucitelky mali SS a boli perfektne. Bohate to stacilo. Teraz mnohe studuju na roznych pofidernych VS, ktore nemaju ani taku uroven ako kedysi ucnovka s maturitou a este si myslia, ze ake su kvalifikovane.

eliska13
28. jún 2020

@brendaa moja kamarátka hneď ucila, ale mala nad sebou kolegyňu tutora, ktorá dohliadala počas adaptacneho

katarinka289
28. jún 2020

@kiki68 v ktorom meste? Ja by som isla hned do Rakuska. Byvam pri hraniciach

katarinka289
28. jún 2020

@brendaa po skonceni studia je zaradena ako kvalifikovany ucitel do danej platovej triedy od vydky dosiahnuteho vzdelania.Po adaptacnom je samostatny ucitel.V MŠ ma ucitelka aj prispevok zacinajuceho ucitela,pokym neukonci adaptacne...ja mam z teba pocit,ze jej zavidis,ze ako krajcirka sa vypracovala na ucitelku v skolke.Ak sa ti nepaci pristup k detom, chod za zriadovatelom a stazuj sa

brendaa
28. jún 2020

@dskjhfdlkdjhl aj ja som starsi rocnik🙂prave preto to bolo niekedy prísnejšie. Stredna pedagogicka bola vyberova skola talentovky urobili sikovne dievčatá. A posledne roky sa cele skolstvo zvrtlo.... Preto som napisala ucitelka v Mš ma mať VŠ predprimarne vzdelanie, myslim nove ucitelky.
Fakt poslednú dobu ked vidim kto chce byt ucitelkou v ms, mam dost a nie len ja....
Ja si prácu ucitelov vazim, tych co ich praca bavi.

dskjhfdlkdjhl
28. jún 2020

@brendaa Pozri, ja v skolstve robim vyse 20 rokov, takze mne je uplne jasne, ze to ide dolu vodou, ale prave keby sa znizil pocet VS a vratila sa vaznost strednym skolam, tak by to bolo ovela lepsie. Na druhej strane, ucitelom clovek bud je, alebo nie je. Skola mu moze pomoct, ale ak to v sebe nema, tak to nema.

brendaa
28. jún 2020

@katarinka289 juuj ja nie som autorom prispevku... 😃😃😃. Nezavidim, nemam dovod, len nesúhlasím ako ide vzdelavanue dole kopcom....
Ja pracujem v inej obkasti a praca ma bavi.
No aj tak si nemyslim ze baba bez maturity ako autorka pise moze byt v ms ucitelkou.....

luccija
28. jún 2020

@katarinka289 koľko je cca plat, ak si ešte robí žena školu a potom ako samostatný učiteľ?pozri si rakúsku inzerciu často hľadajú ucitelky

makova333
28. jún 2020

@brendaa baba bez maturity ucitelkou ani nekvalifikovanou byt nemoze. Dotycna "krajcirka" musela mat maturitu.