icon

Aký je dobrý plat?

veronika713
25. aug 2015

Ahojte...Chcem sa opýtať na názor...aký je podľa Vas už dobrý plat?! Samozrejme s ohľadom na to, ze žijeme v SR...jednoducho s čím by ste boli spokojne, 3-4 členna rodina, škôlka, úver...štandardná slovenská rodina 😄 Ďakujem vopred za všetky názory...

nasta55
14. sep 2015

Stretlo sa tu par ludi ktory pisu dookola, ale slovenska realita je uplne inde pri inych platoch. Kto vysoko lieta nizko spadne 🙂nic nieje iste navzdy.

akvi
14. sep 2015

@mircalla ja radsej budem bez dovolenky, ako zit na dlh. Kazdy si vyberie svoju cestu, my na dovolenku nemame, ale nas dom nevlastni banka. Pre mna je tento zivotny pocit dolezitejsi, ako ist na dovolenku, ktoru si vlastne nemozem dovolit, lebo zijem na dlh. Toto si velmi malo ludi uvedomuje, ze to, ze dokazu platit 500 ecok hypo a idu aj na dovolenku, ze skutocnost je uplne ina. Co ak sa zivot zrazu zvrtne a vypadne prijem ? A nebude ani na tu splatku? A potom budu plakat v modrom z neba, aky je osud zly...

sandra551
14. sep 2015

@akvi Tak ono nie každý kto chodí na dovolenky má hypo... Kebyže mám hypo tak tiež toľko necestujem, to je pravda.

dai
14. sep 2015

@akvi myslim ze v modrom z neba takychto ludi neuvidis, myslim dokonca ze takyto ludia ani modre z neba nesleduju...
ako pises - je to zivotny postoj - ja pri uroku 0.99 % uplne v pohode budem splacat hypo - je to z financneho pohladu pre mna zmysluplnejsie ako celu sumu vyplatit ( hodnota penazi klesa, splatka ale nestupa, detto moj plat sa casom zvysuje etc. ... ) A teda 1000x radsej budem zivot aj realne zit a na tu dovolenku popri hypo pojdem ako byt doma zatvorena s pocitom ze nemam dlh...
Ona kazda situacia sa da riesit ked si rieseniam otvorena - keby mi vypadol prijem? teda mne aj muzovi? ( kazdy z nas dvoch dokaze domacnost utiahnut v kritickom mode sam ) - tak by sme jednoducho nehnutelnost predali, hypo vyplatili a kupili si nieco male - ano, padli by sme v standarte ale nic tragicke by sa nestalo... nepredpokladam ze by sme dlho bez prace zostali ( pripad urazu, umrtia etc. pokryvaju poistky...)

rybiatko123
14. sep 2015

@minnie55 1300€ je dosť, pokial žiješ sama alebo iba s mužom, ktorý tiež zarába. Akonáhle máš deti, tak logicky míňaš viacej a 1300€ naozaj nie je v tom prípade veľa. Škôlky a jasličky sú drahé, hlavne teda v BA a švagriná platí tiež dosť za škôlku a je rada, že ma deti kam "odložiť", pretože u nich je finančná situácia dosť zlá a musí pracovať. Zarobí 1200€ a ostane jej pár EUR na konci mesiaca, manžel je na ID a ex platí smiešne výživné. Takže ľudia sú rôzni a tvoja kamoška je skôr svetla výnimka ako pravidlo 😉

akvi
14. sep 2015

@sandra551 ale to je samozrejme ok, ved ja nehovorim o ludoch, co na maju vlastnu strechu nad hlavou a maju aj na tu dovolenku a pod. Len ja sa niekedy nestacim cudovat, ked niekto, kto ma na krku hypo, plus este dalsie splatky, ci uz auto, alebo ine, tak si na tu dovolenku ide a ja poznam bohuzial vela ludi, co si vobec neuvedomuje, ze oni si tudovolenku dovolit nemozu. Vobec im to nedochadza.

nasta55
14. sep 2015

@akvi dovolenka by mi urcite byt nekupila. Vies niesom z tych co zdedila nieco, alebo mi rodicia dali. Hypoteka bola pre nas nevyhnutna vec v zivote k vlastnemu byvaniu.

akvi
14. sep 2015

@dai ako vravim, je to pocite. Ja budem radsej dovcu travit na zahrade. A to vravim uprimne, som takto proste nastavena. Btw. u nas v podstate aj to, ze "nemam na dovcu" nie je tak uplne pravda. Ale v tomto momente by som z nej nemala dobry pocit, kedze peniaze setrim na nieco ine a z momentalneho prijmu nedokazeme vytvorit dostatocnu rezervu. A vobec to neznamena, ze si nezijeme dobre. Ostava aj na konicky, aj ked samozrejme, ak by bolo viacpenazi, tak by to bolo urcite fajn.

eeffka
14. sep 2015

@akvi nuz ja sa radim k financne uvedomelym ludom ale aby som nechodila s detmi na dovolenku, lyzovat, na vylety a radsej im kazdy rok hovorila, hmm deti mame byt bez hypoteky, je trosku absurdna predstava...
Zivot sa ma zit , nie zivorit... napr mne pride absurdny pristup damy , nie som si ista ci ty, ktora ma dom, a precestuje mesacne 200e, namiesto toho aby sa prestahovala... to je taky smiesne slovenske, postavil som tak tu na rodnej hrude hoc aj umriem...
len pre info, uzijeme si aj dovolenky, dosplácavameme hypo, aj na vylet vyjde bez pocitania a som v pohode, deti mam 2, nastastie sukromne skolky ma obisli nasiel sa flek v statnych u oboch ( Kosice)
a keby nam vypadol 1prijem tak okreseme radovanky a ideme na zakladny pohon: byt, strava

sandra551
14. sep 2015

@akvi S tým do istej mieri súhlasím, len zasa je to potom o tých hodnotách... pre mňa veľmi život o sedení doma v domácnosti a tešenia sa že ten byt je môj je trošku o ničom. Každý má tie hodnoty inde. Niekto má rád istoty, niekto má možno zadné vrátka, ktoré ty nevidíš a myslíš si, že na to nemá a pritom má. Každý si musí rozmyslieť, ako chce prežiť život a ako hospodáriť. Mojím snom je, že keď budem stará, tak nebudem ľutovať, že som niečo neprežila, že som nebola, kde som chcela ísť. To je môj najväčší sen. Nie to, že mám na sklonku života 3 byty, lebo tie peniaze so mnou do hrobu nepôjdu. A myslím, že v živote každý ľutuje to, čo neurobil a mohol ako to čo urobil a pokazil. Môj názor 🙂 O ničom inom to nie je, ak človek nerozmýšľa len tak stereotypne...

mircalla
14. sep 2015

@akvi nemame hypo, mam iny starsi uver, ktory si chcem aj sama splacat a trvam na tom. ale dakujem za poucenie
modre z neba ani slovenske televizie vobec nesledujem, snazim sa travit cas lespie ako cumenim na blbosti v TV
nic sme nezdedili a na vsetko sme si zarobili pracou a tvrdou drinou, keby nam aj vypadol prijem - nemame problem, mame rezervu...dokonca ani keby vypadli oba....takze ja si na tu dovolenku skocim.....myslim, ze dieta to rozpltylenie a zazitky obcas potrebuje....
obaja s partnerom mame cez 40 rokov, takze mam uz daco odzite

akvi
14. sep 2015

@nasta55 ani nam nic nespadlo z neba. Zarobili sme si, posetrili, nemali v zaciatkoch velke oci. My sme 10 rokov byvali na 30m2. A samozrejme,nevravim, ze sme nemali aj trochu stastia , byt sme este kupovali v normalnej cene a predali v boome. Mne len nejde niekedy do hlavy, ze ludia s nizkym prijmom si kupia hned 3 izbak, resp. Dom, a ledva splacaju. Mam pocit, ze dnes mladi chcu mat vsetko hned, skromnost akosi vymizla zo zivotov.

janickacrazy
14. sep 2015

@akvi Tak pokiaľ tí mladí plánujú v budúcnosti deti, tak je lepšie zobrať hypo a splácať trojizbák ako zobrať hypo na 1izbák a potom ked sa narodí dieťa tak sa tam tlačiť a špekulovať, ako ho vymeniť za trojizbák, kedže je na nom hypo, tak potom to je dosť komplikované.

akvi
14. sep 2015

@sandra551 vsak ja si praveze zadne dvierka vytvaram, viem, kde chcem byt o 10 rokov a robim preto maximum. A v tomto momente su proste ine priority, ako cestovat. V podstate cestovaciu maniu som ja akosi nikdy nemala, mam ine tuzby. Inak neviem preco ste si tu niektore vytvorili predstavu, ze clovek, co vlastni nejake nehnutelnosti sedi v nich, nikam nechodi a vytesuje sa, ze su jeho. 🙂 Znie to komicky. A co je zle na tom, ked som rada doma? Ano som AJ rada doma. Peniaze, ktore precestujeme do prace su sice zbytocne, ale prestahovanie by nic neriesilo v nasom pripade, detaily nejdem rozoberat.

mircalla
14. sep 2015

@janickacrazy suhlasim

sandra551
14. sep 2015

@akvi Ja tiež vlastním nehnuteľnosť a doma nesedím 🙂 Nemyslela som to v zlom. Ako som aj hovorila, každý má iné životné ciele a očakávania a to je na tom to krásne 😉

mircalla
14. sep 2015

@akvi takze primarny problem je, ze ta cestovat nebavi...ale podla mna je pre dieta/deti podstatne im urobit program...nemusi to byt nic drahe....ale kazde dieta obcas ide na vylet, do aquaparku, do nejakeho detskeho parku, na predlzeny vikend do prirodu.....som rada, ak nemusim ponukat len rutinu doma/dvor/skolka
kazde dieta to chce, potrebuje a kazde dieta to rozhodne obohati
my sme ako deti nikam nechodili, nemali sme peniaze. ci mi to chybalo? no samozrejme, ze ano

dai
14. sep 2015

@mircalla tak my sme vobec nemali peniaze ako deti ale na vyletoch sme boli stale - na hriby, bylinky, do hor, prirodne jazera - stale sme niekde boli - aj ja suhlasim ze deti zmeny potrebuju - a ja som napr. rada ze moje deti maju tie obzory sirsie ako len lesik za domom...
@akvi suhlasim ze kazdy by mal vyskakovat do vysky svojho prijmu... ale pokial mu prijem dovoli mat to hypo a ist popritom na dovolenku - co je na tom zle ? my sme napr. prvu hypo brali na 30rokov, po 7mich sme ju mali splatenu , teraz mame dalsiu, popri dalsim vydavkom ju uz nesplatime asi tak lahko ako prvu, ale napriek tomu zijeme v pohode popri nej, dokazeme platit aj necakane vydavky, chodit na vylety - ja som fakt s nou vyrovnana - okrem toho zijem v nehnutelnosti ktoru by som si v hotovosti mohla dovolit kupit mozno tak za 10 rokov ( a to som si neni ista lebo az tak super sporit neviem - splacat mi ide lepsie🙂 ) - takto si moje deti mozu uzit priestor, ja tiez - kazdy den ked s avraciam domov tak si to uzivam🙂

mircalla
14. sep 2015

@dai ja som bola celkom spokojna, mesiac u jednej babky, mesiac u druhej, ale mrzelo ma, ze sme nikdy nesli do tatier ci k moru ako rodina...nasich to jednoducho nebavilo a mali ine priority

akvi
14. sep 2015

@mircalla dovolenku som myslela take to, ze ideme na dva tyzdne k moru, taka ta "klasika".. Vylety a kratsie cestovanie, to robime priebezne po cely rok.. Takze nie, moj syn netrpi doma na zahrade 😀
@dai ved toto, ze kazdy by mal vyskakovat do vysky svojho prijmu, ale bohuzial co vidim vo svojom okoli, malokto sa toho drzi..

mircalla
14. sep 2015

@akvi tak podla mna ta to trapit nemusi, je to ich vec...osobne to neriesim

libka1
14. sep 2015

@minnie55 neobuvam sa do teba, len ti vravim ze takym pristupom ako si tu predviedla si viac uskodis ako pomozes 😉

libka1
14. sep 2015

@akvi tak napriklad s tym urokom co napisala dai by bola sprosta keby predcasne splacala hypo a nesla kvoli tomu na dovolenku 😉
a si si ista ze vies kto si dovcu dovolit moze a kto nie? Niekedy ludia co by si za nich nedala ani deravy gros maju toho viac ako ti, co sa tvaria ze su smotanka 😅

rybiatko123
14. sep 2015

@akvi neviem, ale nepríde ti to sebecké trochu? za to, že ty si nikdy cestovnú mániu nemala, tak to neznamená, že tvoje dieťa je toho istého názoru. v škole keď sa budú kamaráti chváliť, že kde boli cez prázdniny, pri mori, v Disneylande, v legolande, neviem kde ešte všade, tak tvoje dieťa povie čo? na záhrade? podľa mňa určite dieťa k moru treba zobrať (aj zo zdravotných dôvodov ked tak) alebo inde do zahraničia pretože deti to vnímajú trochu inak ako my dospeli a berú to ako väčší zážitok než výlety po SR. Je iné, ked si to dovoliť nemôžete, ale aspoň raz sa na tú dovolenku našetriť dá, ak nepotrebujete all inclusive a 5* tak nejaký last minute nikoho nezrujnuje.

natalym
14. sep 2015

Ja som tiež ako dieťa nikde nebola, v tábore a v záhrade. Žili sme sami s mamou. Chýbalo mi to, teraz neviem čo s deťmi, lebo nemám zážitky, návyky a viem, že sa dá ísť aj za málo peňazí.

maria1989
14. sep 2015

už som sa tu párkrát stretla s tým, koľko veľa platia v BA za škôlku. OK, ale škôlka predsa nie je naveky. sú to max 3 roky. (samozrejme x počet detí). na jasle pokiaľ viem (možno sa mýlim) prispieva štát.

mia18112
14. sep 2015

@mircalla
@dai
@minnie55 Zaujímalo by ma, kolko ludi v % vobec má plat 1000 eur ?! (okrem BA regiónu). Ja žijem v ZA kraji a poviem Vam baby, ak u nas chlap zarobi 1000 eur, je to v nejakej automobilke a žena 500 -600 eur, tak si môže gratulovat. Nie je to o tom, že by sa nevedeli docenit, su to bežne pracujuci ludia, casto aj s VS. Práce je málo a je všeobecne zle platená. Su ludia, ktorí zarobia 400 - 500 eur a musia vyžiť. A sú aj takí, ktorí zarobia 2000 a zdá sa im to málo. Je ťažko povedať nejaké číslo - sumu, ktorá je dostačujúca. Niekto je rád, že poplatí základné a nevyhnutné poplatky (hypoteku, najom, skolka, mobily, strava, cestovné) a niekto považuje napr. restiku každy týžden, kino, 2 x mesacne kaderníka, more každy rok alebo gelove nechty za standard.......Takže každý si vyskakuje len do takej výšky, do akej môže. Podľa mňa je smutné, že veľa ľudí, si nemóže dovoliť odkladať žiadne peniaze ako rezervu, že žijú doslovne z výplaty do výplaty. Ja robím v banke a vidím to denne. Sú mnohí ľudia, ktorí sú nútení si dokonca požičať na nečakané výdavky (pokazena práčka, nove dioptrické okuliare, oprava auta, nové zuby.....).

mircalla
14. sep 2015

@mia18112 odpovedam mimo BA asi malo, v BA vacsina (teraz hovorim v hrubom) - zila som vo zvolene a zrabala som tretinu co v BA

mia18112
14. sep 2015

@mircalla Ved toto.

celasapremenim
14. sep 2015

@maria1989 🙂)) tri roky po 400 euro mesacne??? to sa ti zda v poho?:D:D:D:D