icon

Aký je dobrý plat?

veronika713
25. aug 2015

Ahojte...Chcem sa opýtať na názor...aký je podľa Vas už dobrý plat?! Samozrejme s ohľadom na to, ze žijeme v SR...jednoducho s čím by ste boli spokojne, 3-4 členna rodina, škôlka, úver...štandardná slovenská rodina 😄 Ďakujem vopred za všetky názory...

katarinka289
27. aug 2015

My mame spolu 1700€ a je to tak,ze vyskakovat nemozem.Neviem si predstavit mat 600-700

veronika713
autor
27. aug 2015

@miskap2111 tak to ste ma zle pochopila...čítam každú jednu odpoveď...určite nič nieje ako výsmech...reálne ma zaujíma, co je pre koho už dobry plat...ja si myslím, ze som špecifikovala otázku jasne...a niekoľkokrát aj v diskusii reagovala, ze nerozmienajme na úplne drobne...

sandra551
27. aug 2015

@veronika713 Noo údaj o plate a mieste bývania tiež nie je nejaký smerodajný. Lebo tu keď človek napíše, že dobrý plat je 2500 € tak 10 ľudí napíše, že nevedia čo by s 2500 € robili 😅 😅 😅 Životný štandard má proste každý niekde úplne inde. Podľa mňa hocikde na Slovensku už nad 2000 € by som nazvala dobrý plat ale v domácnosti bez detí 🙂

sisinka88888
27. aug 2015

Mne by stačilo (sme 4clenna rodina)1500euro mesacne.to by bol pre mna uz dobry plat.

sofiasuf
Autor odpoveď zmazal
sofiasuf
28. aug 2015

@parvitas tak ono sa to tu v teme predpokladam, ze mysli ako prijem celkovo na rodinu, nie jednotlivca a ten asi nemate len vyse 400 eur mes, ci?

l3yla
28. aug 2015

@piacere totálny súhlas! tiež sa divím 😕 😉

libka1
3. sep 2015

Tak ja by som si mesacnu strukturu predstavila zhruba takto pri bezproblemovom vyziti:
300 eur na byvanie s energiami
500 eur kvalitna strava vratane restiky a nejakeho povyrazenia
500 eur necakane vydavky + dovolenky
300 eur tvorba rezervy do buducnosti
Myslim ze s tymto musi slovenska rodina luxusne vyzit pri cenach a podmienkach co tu mame.
Uz je na kazdom ako dokaze ukocirovat napr. naklady na stravu (dopestovat si nieco) a ostatne regulovatelne naklady 😉 Potom moze tvorit viac rezervu ci mocit nohy v mori 😁
Plus si treba pridat pripadnu splatku hypo, lizingu, atd.
Zial, rodin co toto ma je velmi malo, taka je realita...

mihalova_kuty
3. sep 2015

Podľa mňa takých 2000 EUR spoločný mesačný príjem na trojčlennú rodinu s jedným malým dieťatkom je OK. To by som bola veľmi spokojná.

eugenie
11. sep 2015

Absolutne nezodpovedatelna otazka.. Nechapem zmysel tejto otazky, pretoze nech sa tu objavia akekolvek cisla, nic to nikomu nepovie... Ja k tomu poviem len takto... Cim viac zarabas, tym viac minas... ked niekto nevie usetrit z malej vyplaty, nebude vediet usetrit ani z velkej.. Co je mala a co velka je totalne individualne a nema zmysel sa o tom bavit. Je to ciste o tom aky ma kto nastaveny standard.. Niekomu staci 500 v cistom, niekto nedokaze vyzit z 5000..

akvi
11. sep 2015

Nam by na slusne vyzitie stacilo 1500 ecok v cistom. Tolko ale bohuzial nezarobime, tak fungujeme od vyplaty k vyplate, nechodime na dovolenky, ani do restiky. Ano, chyba nam to, ale co narobime. Zato ale mame novy dom a nemame hypo. Sme 3. Rada by som co to usetrila, rada by som synovi dopriala viac, ale v tomto momente to nie je mozne. Napriek tomu som velmi spokojna a vdacna za to, co mame. U nas sa bohuzial vela penazi minie na dochadzanie do prace, je to az 200 ecok mesacne. Bolo by super ich usetrit, ale adekvatna praca tu proste nie je.

atya73
14. sep 2015

@minnie55 takze...VS 2stupna s 2 dan. Bonusmi 515€... po 25 odprac. rokoch a 15r na veducej pozicii(nižšej samozrejme)... 😕

minnie55
14. sep 2015

@atya73 no presne taka je podla mna slovenska realita :( a nie 1900€v cistom...

dai
14. sep 2015

@minnie55 sr realita je u kazdeho ina, generalizovat sa absolutne neoplati

mircalla
14. sep 2015

To sa neda takto napisat...minimum prijem rodiny 3000 v cistom dobry plat...
Mam ja sama asi 1300 v cistom + bonusy, je to velmi malo na to, co robim.....podla mna nizky plat
Zit zivot od vyplaty k vyplate, nemoct si nic kupit okrem zakladnych potrieb, ziadna kultura, ziadna dovolenka, ziadne hobby a tvarit sa, ze nam ani detom nic nechyba - nie som pokrytec, aby som to tvrdila....casto to tu citam, nic nam nechyba, ale neverim tomu, je mi sympatickejsie ked to niekto prizna

veronika713
autor
14. sep 2015

@eugenie ako môžete vedieť, komu to čo dá? ten kto zadával otázku asi vie prečo sa pýta...otázka neznela kto z koľko dokáže vyžiť...otázka znela aký je podľa vás dobrý plat...s čím by ste v práci boli spokojný...je viac ako nad Slnko jasné, že v každom regione sú trošku iné podmienky...
očakávaná bola odpoveď - príklad: 500 eur, Prešovský kraj...

veronika713
autor
14. sep 2015

@sofiasuf v teme sa myslel plat jednotlivca...nie príjem rodiny...otázka znie - aký je podľa vás dobrý plat...pre osobu

mircalla
14. sep 2015

@eugenie to je uplna hlupost....je dobre mat totiz aj nieco usterene pre pripad nudze, setrit detom na skoly atd....ak ma niekto prijem 5000 euro to neznamena, ze ho cely minie, to zavisi od cloveka....nie kazdy, kto ma pekny prijem to preflaka na znackove oblecenie, prehnane drahe dovolenky ci drahe auta....da sa minat rozumne a napriklad investvovat do kupy nehnutelnosti pre buducnost...ale zase je fajn nezivorit za 500 euro mesacne, kde si okrem zakladnych veci nemozes dovolit nic

dai
14. sep 2015

@mircalla tak ja s nou celkom suhlasim - sporivost ci nie je skor v povahe cloveka, nie je to ani tak o prijme ( teda samozrejme pokial to nie je situacia ze plat ledva pokryva zakladne potreby - tam ani najsporivejsi asi nic velke nevymysli )... - ja napr. vidim na nasich - nech maju spolu dochodky ja neviem - 1000 euro? maju vlastny byt, zahradu, ako dochodcovia vseliake zlavy na dopravu - ziju si velmi pekne - chodia na dovolenky, vedia si usporit, chodia aj do restauracii etc. ... pokial su dvaja tak im je dobre - ale maju v povahe setrit, aj ked maju usporene tak neminaju ( nepojdu napr. na dovolenku za 5000 euro aj ked by teoreticky mohli )
- pokial ma asi clovek normalnu povahu tak samozrejme ze svoje vydavky prisposobuje svojmu prijmu...
- u nas napr. najvaecsia investicia su sukromne skola/skolka pre deti plus hypo a najom - cize take ake neobideme - toto nech je mesacne okolo 2500 ( aj s poistkami etc. ) - pre nas je teda prijem pod 3000 euro v cistom pre rodinu velmi nizky

minnie55
14. sep 2015

@mircalla 1300 v cistom + bonusy je nizky plat ? Sorry, ale to je na mna uz silna kava.. skoda to aj citat. Fakt mam pocit, ze niektori ludia nemaju sudnost. Alebo ide o to predvadzat sa tu ? Ozaj nerozumiem.

dai
14. sep 2015

@minnie55 ja nerozumiem zase tebe - ved mircalla len popisala svoju situaciu... co je na tom predvadzanie? ktora cast? to nedokazes pochopit ze staci ze napr. zije v ba a splaca hypo 800 euro mesacne ( alebo podnajom ) a uz jej zostane len 500 euro - nech ma dieta v sukromnej skolke ( kedze v ba ma vela rodicov deti v tychto ustanovizniach lebo miest v statnych je strasne malo ) tak uz nema pomaly ani euro?

mircalla
14. sep 2015

@minnie55 po 20 rokoch praxe v narocnom odvetvi je to velmi nizky plat....tolko zarobi aupratovacka v rakusku...ci mam kyvnut na 500 euro mesacne a tvarit sa, ze som spokojna?
na mna je silna kava taketo komentare ako mas ty - bola otazka v teme, odpovedam...predvadzat sa nepotrebujem, na bratislavu a svoju prax mam maly plat...len pre info - len skolka ma stoji 510 euro mesacne....ano da sa mierne lacnejsia (povedzme o 130 euro), ktora ale nie je otvorena do siestej, pretoze pre tvoju info, neni to tu o tom, ze o stvrtej som doma z prace...

libka1
14. sep 2015

@minnie55 co je nepochopitelne na tom ze kazdy ma ine podmienky a zivotnu situaciu? mne to vobec ako predvadzanie nepride.. miesto takychto komentarov sa sustred na to ako mozes zlepsit svoju situaciu a mozno budes sama prekvapena ake je super neriesit druhych a riesit seba. to cloveka posuva vpred, pokial takto len sypis zlostou pri pocitaci...
mne je uplne jedno kolko kto zarobi, najviac ma zaujima kolko zarobim ja 😀

mircalla
14. sep 2015

@dai presne tak - zila som aj mimo ba a viem, ze su tam uplne ine platy, ale aj uplne ine naklady na zivot....
po zaplateni vsetkeho - uver 350 euro, skolka 510 eur, strava, zakladne potreby atd z toho vela neostane...takze predvadzat sa ma dost pobavilo....kebyze mam tie peniaze len pre seba, tak sa nestazujem

dai
14. sep 2015

@mircalla ved to... ze clovek ked tie vydavky ako skolka a hypo nema tak uvazuje uplne v inych cislach - mozno by spravna otazka mala zniet co je volny prijem ktory staci na slusny zivot v SR na osobu...
na druhej strane suhlasim uplne s tebou ze clovek by mal mat aj svoju hrdost a mal by vediet aka je hodnota jeho prace... tiez ked sa zamyslim ze moje kolegyne mimo SR zarabaju nasobne viac ako ja tak mi do smiechu nie je ( hlavne ked sa stretneme na nejakom medzinarodnom evente ) - pritom robime presne tu istu pracu, ja mam aj viac ludi na starosti ako oni... co uz😉 ale tak ja som relativne spokojna aj ked kazde euro na vyse by bolo prijemne samozrejme ( hlavne ked clovek este v hlave planuje nejake to dalsie dieta🙂 )

minnie55
14. sep 2015

@libka1 neobuvaj sa do mna, nicim nesypim, len zijem v realite. Ja mam dost vysoky plat, nikomu nezavidim, len vidim, ako u nas ludia ziju. 500€dat za skolku je minimalne trosku zvlastne, ale ved kto na to ma, je to jeho vec.
Ja jednoducho neverim, ze niekto s platom 1300€ napise, ze je to velmi malo. Moja kamoska je slobodna matka, zarobi cca 1200 v cistom, splaca hypi, kupila si nove auto, kazdy rom jej vyjde na dovolenku a to jej ex na syna neplati.

dai
14. sep 2015

@minnie55 co je zvlastne na tom dat 500 euro za skolku pre Boha? ty o com pises stale? ved 500 euro je normalna suma za skolku - pod 500 je ich naozaj velmi malo... realita v ba je zaroven ze kazde mozno aj 3tie dieta chodi do sukromnej skolky lebo nema miesto v statnej? to ako ma matka podla teba riesit?
tvoja kamoska ma take vydavky ako popisala mircalla? okrem toho mircalla jasne napisala ze pre nu - s jej skusenostami a povahou jej prace je to malo - chapes? to ani tak nepisala o peniazoch ako ze je to praca zle ohodnotena lebo ma cenu vyssiu...

piacere
14. sep 2015

@minnie55 smiešne je to, čo píšeš... pretože pokiaľ netušíš, aké výdavky (mesačné - pravidelné) má daný človek, tak nemôžeš vedieť, či je preňho 1300€ málo alebo veľa.... a čuduj sa svete, v BA je skutočne problém so škôlkami... a ak je žena sama, pracujúca v odvetví, kde fakt nemôže o 15,30 vypnúť PC, tresnúť dverami a pípnuť kartu, tak hľadá alternatívy, kde mu nebudú dieťa vyháňať zo škôlky už o 16.00, lebo nemá šancu.... čítaš vôbec, čo mircala píše? Ak si zrátaš jej výdavky, tak zistíš, že 1300€ v jej prípade skutočne nie je o predvádzaní 😅 .....
Každý má iný príjem, iné výdavky a s inou sumou (vzhľadom na svoje výdavky) je spokojný/bol by spokojný.... toť vsio....

sandra551
14. sep 2015

@minnie55 Podľa mňa je 1300 na to, čo musí z toho platiť @mircalla naozaj málo. A nemám vôbec pocit, že by sa tu vyťahovala... Navyše s 20 ročnou praxou... Stále sa tu bavíš len o medziach prežitia. Mať auto na lízing, splácať hypotéku a ísť raz do roka na dovolenku nie je zrovna predstava ideálneho platu podľa mňa... Je to OK, prežiť sa z toho dá, ale na dobrý život to nie je...

rybiatko123
14. sep 2015

Teraz som na MD, ale predtým bol môj plat okolo 1300€ a manžel zarába okolo +-2000€. Platíme hypo a momentálne nové auto a žijeme si dobre, veľa záleží na nárokoch, ak ich ma niekto vysoké tak aj 5000€ by bolo malo🙂 ideálne je nežiť od výplaty do výplaty, dopriať dieťaťu všetko a nemusieť obracať každé euro, proste aby aj po zaplatení všetkých dôležitých výdajov ostali nejaké peniaze bokom aj na "radosti", ktoré si chce občas každý z nás dopriať 🙂