Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@ciusinka ale veď ty si písala o svojej mame a prišlo mi to ako vzorka fungovania VŠETKÝCH učiteľov na Slovensku
že chodili do práce v lete kávičkovať, pokecať na 3 hodky 😉
tak potom si dávaj ty lepší pozor, čo píšeš 😉
lebo to vyzeralo ako paušalizovanie učiteľov a zdegradovanie trávenia ich času v práci počas prázdnin - kam vraj chodia ako do kaviarne 😉
a to,že na "iných školách" maľujú maliari, lavice si natierala ty ako žiačka....neznamená, že iné školy to robia tak isto
vieš, v rámci šetrenia mnohé školy fungujú tak, že pedagógovia, áno - PEDAGÓGOVIA cez leto nekávičkujú a nekecajú v zborovni, ale chopia sa štetcov a natierajú lavice.....
a u nás napr. maľuje školu školník
a po výmene okien ich umývali učiteľky s upratovačkami
atď.
takže podľa "dvoch" ( troch, štyroch,..) škôl, ktoré si uviedla ako príklad ( školu tvojej mamy a tvoju) zas nerobme všeobecné závery 😉
" Vy tiez viete tak akurat ako to funguje na skole kde vy ucite a nemate ani potuchy ako to funguje v skolach po celom Slovensku,takze laskavo prijmite fakt,ze nie na kazdej skole to je tak ako na tej vasej!
a tu si sa chytila do vlastnej pasce - veď TOTO sa ti tu snažíme vysvetliť !!!! 😉
a ešte novinka:
riaditeľ má v právomoci určiť ti pracovný čas a môže ti nariadiť robiť si prípravy v škole po vyučovaní a napĺňať prac. čas na pracovisku do 15.30h 😉
a neobstojí, že nemáš vlastný PC - v počítačových triedach ich je dosť
takže je normálne, že učitelia bývajú na niektorých školách do 15,30 a dlhšie, záleží od vedenia školy
takže - ani tebe to, že máš iné skúsenosti, nedáva právo na to, aby si hodnotila a znevažovala prácu učiteľov na celom Slovensku 😉 🙂
@ciusinka a inak si predstav, ze steny v skole maluju obcas aj ucitelia 🙂
@zuzanockamt nie, nie, nie
to si ona nevie predstaviť 😅 😉 🙂
@sorciera24 Ja som urazila svoju mamu?a to akoze kde prosim ta?ja som reagovala na tvoj prispevok o tom,ze ucitelia pocas skolskych prazdnin sedia v skole a pracuju a napisala som len to,ze moja mama to tak nemala a nemusela v tej skole sediet a pracovat,ale bola doma,neviem cim som ju akoze urazila,urazila by som ju mozno vtedy keby som napisala ze ostatni ucitelia sedeli pocas skolskych prazdnin v skole a ona si svojvolne ostala doma a flakala sa aj ked mala byt v robote..A ako si si mohla precitat,v dalsom prispevku som uz objasnila,ako sa k tomu volnu prepracovala,ale to uz ste tu na mna zacali vy utocit a urazat moju mamu a jej skolu..takze asi tak..
@macamac Zase len urazas,kde som vo svojom prvom prispevku pausalizovala,ze kvoli tomu,ze na skole kde uci moja mama to nejako funguje,tak to tak musi fungovat vsade?ja to tam fakt teda v tom prispevku nevidim..
Ja som sa chytila do vlastnej pasce?No to asi tazko..Pretoze VY ste tu zacali na mna utocit po tom,ako som napisala,ze to na inych skolach moze fungovat inak,ako to tu vy popisujete..Takze akonahle niekto vyjadri iny nazor a uvedie inu skusenost,musi byt tu vami ucitelkami rozdupany pod ciernu zem..
Predstav si,ze si to viem predstavit,ze skoly mozu malovat aj ucitelia,ale znovu opakujem,ze to zavisi od skoly a nie vsade to ucitelia musia robit..
A znovu zdoraznujem,ze som nikde nehodnotila a neznevazovala pracu ucitelov,iba som uviedla aj iny priklad ako tu vy uvadzate,ale je mi jasne,ze to vam tu nevyhovuje,takze uz na mna nereaguj a piste si tu vy ucitelky navzajom aki su vsetci ostatni prizemni a nechapavi..
byt v praci do 15,30 ... aka tragedia :D :D a este z dovodu naplnania pracovneho casu... tu ozaj nie je co zavidiet
tiez som v skole od vidim do nevidim, a nie do 15.30 h, ucitelia nielen ucia, ale to mnozstvo papierov, ktore mame vyplnat, skolske vzdelavacie programy, ktore musime prerabat atd. no, skoda slov, nie kazdy to pochopi a inak zacinam ucit 7.05 a ak mame poobede dialkovych studentov, tak ucim az do 19.00 h, teda oducim aj 12 hodin v kuse a opustam skolu o siedmej vecer... no a rano na siedmu opät zacinam ucit, v lepsom pripade na osmu. No a nemozno porovnavat gymanzia s odbornymi skolami, je to diametralny rozdiel vo vsetkom, v dotacii hodin, vo financovani atd.
A vo vseobecnosti pre vsetkych, myslim,ze nikto tu neznevazuje nieciu pracu, kazdy robi to, co si vybral... takze ak niekto robi vo firme, ktora od svojich zamestnancov vyzaduje nasadenie aj pocas vikendov, to uz je negativum danej prace... sme dospeli ludia, tak si kazdy vazte svoju pracu, ze mate pravidelny, hoci aj mensi prijem a mate z coho uzivit svoju rodinu, mate co jest... ja by som len skutocne chcela, aby vsetci ti, co nadavaju, nech si idu oducit par hodin, pripravy, papierovacky atd. a mozno potom pochopia, viac nemam co dodat, dalo by sa toho tu pisat vela, ale mam pocit, ze je to, akoby som hadzala hrach o stenu...
prosim vas,kde mozem najst do akej platovej triedy patrim?je na nete nejaka tabulka podla coho sa ucitelia zaraduju do platovych tried? vdakaaa... 🙂
@ciusinka
" ... isli do prace, kde ako mi sama povedala, boli vzdy tak max. 3 hodiny, aj to len pokavickovali, pokecali a isli domov.."
celé to je o tomto
ja som reagovala preto tak, aby si zase niekto podľa tohto tvojho príspevku nemyslel, že to tak VŠETCI učitelia majú, keďže si nikde v danom príspevku nenapísala, že to platí len pre konkrétnu školu a netreba to brať ako vzorku 🙂
@macamac Jaaaj no to som fakt nevedela,ze to treba takto detailne specifikovat,tak to teda pardon,myslela som si,ze z toho prispevku je zrejme,ze som uvadzala iba jeden z prikladov,ale tak asi to teda jasne nebolo,pretoze ty si zareagovala tak ako keby som tam este dopisala:" A takto to funguje na vsetkych skolach na celom Slovensku".
Nechajme to uz tak,tento rozhovor nema ziadny zmysel.
@mirka_aa ak si ucitelka, mas to napisane v platovom dekrete, inak to vychadza cele zo zakona c. 317/2009 (v zneni neskorsich predpisov) a v nom by si mala najst vsetky detaily. Myslim, ze v jeho prilohe by mali byt tie tabulky. Ak sa nahodou nemylim a neupravuje to este iny zakon ako tento.
podla toho kde na slov.robi.sice su tabulkove platy.kde sa ti doratava napr.triednictvo plus osobne odmeny - to zavisi od sloy.
ja som ucila na zs v prvej dedine za BA. mam doktorat- sice mi ho nwuznali.lebo tyzden prwd jeho ziskanim- sa zmemil zakon ;( a musim si urobit 1atestaciu - ale to az dakedy po md
a bola som triedna prvakov plus ang.na prvom stupni a moj plat v hrubom bol okolo 600€.
plus ako vtedy bezdetna som si privyrabala pracou v jazyk.skole ;)
no a kedze pomocky ti skola uiadne neda a hlavne na 1stupni treba ich vela vsetky som si vyrabala sama alebo kupovala.
a samozrejme po veceroch.
nie je to robota.ze o 3padla ale hodiny a hodiny pripravy doma.
no ale ja svoju pracu zboznujem aj dnes som bola pozriet svojich byvalych ziakov a kolegyne s dcerkou ;)
@kazunomiya dakujem..este niesom ucitelka,ale chcela by som byt..mam len strednu pedagogicku ucitelstvo pre MS a vychovavatelstvo..tak som chcela vediet v ktorej triede by som bola,len neviem to nikde najst :P
ja by som asi len jednu vetu k vsetkym profesiam bezohladu platov a odpracovanych dni a hodin atd atd ........ od pomocnych sil az po profesie s X- titulmi ,,, ..... vsade dobre kde sme neni ....... ja mam tiez svoje nazory napr. na ucitelky aby sme neodbocovali odtemy ale na druhej strane aj ked nou nie som pomyslim si na vetu co som napisala vyssie a snazim sa trosku pochopit druhu stranu veci 😎 ......
@mirka_aa tak mrkni na internete ten zakon, tym sa stanovilo presne ake su poziadavky na aku poziciu a teda aj ako by ti to vychadzalo v tabulke by si mala najst. Pokial si zacinajuci ucitel zacinas na tych najnizsich prieckach, po ukonceni adaptacneho vzdelavania sa ti plat zvysi, lebo uz nebudes zacinajuci ale samostatny pedagogicky zamestnanec. U nas je to ten prvy rok, ale zakon to umoznuje aj kratsie, zalezi od riaditela. Osobne sa v tych tabulkach nevyznam, aj ked ja mam tiez daco na dekrete (teda dvoch, lebo ja mam naraz dve pozicie), ale figu tomu rozumiem...
Podrobne by ti to vysvetlil niekto kto robi v skolstve personalistiku a vyraba tie platove dekrety.
@mirka_aa presne tak ale je to preto že mas iba strednu, a tym padom možes ist teraz robit iba do družiny, a myslim že aj do mš(ale toto si niesom ista) ale ak budes mat bakalara tak budes v 8 ako zacinajuci a v 9 samostatny, a ked budes mat mgr. tak už nastupujes v 9.triede a 10. ak budes samostatny
@luk25 zaby to bolo klasika 20% dole? fuu tak to ja by som mala nazaciatku len cca 345€ a potom v 8.plat.tr. 382€ to by bola bieda..pracu kde nezarobim aspon 400€ v cistom neberem :P ved ako predavacka som mala skoro 500 a casnicka este viac.. a niekto sa cuduje preco sa ucitelia stazuju na nizke platy :P
@luk25 tu sa da vypocitat 😉
http://www.platy.sk/vypocet-mzdy?gclid=CNy_u8WW...
Normalne som v soku ako dehonestujuco sa rozmysla a rozprava o uciteloch... Som vystudovana ucitelka ale robila som uplne v inom obore na dost vysokej pozicii. Teraz rozmyslam, ze sa chcem vratit do skolstva, jednak mam k tomu vztah, vzdy som chcela byt ucitelkou a jednak vdaka muzovi, ze nas uzivi si to budem moct dovolit. No a ked citam ci v tejto teme ci v inej, co tie " ucky" ako len pytaju prachy a vymyslaju musim prehodnotit ci si vobec sen ucit deti splnit ci ho nenechat zapadnut prachom. 😅
@macamac písala si tu veľmi trefné a inteligentné statusy. 100lajkov pre teba. Naozaj kto to nerobí, nemôže to ani pochopiť. A bingo o tých farároch, učiteľoch a lekároch. Nikto tu nediskutuje o unudených a otrávených predavačkách a pod. To sa berie ako že ok, veˇˇd oni všetci skáču len do výšky svojho platu. Učím na škole, ktorá v rámci monitoru získala prvenstvo medzi odbornými školami na SK. Aj to hovorí o našej robote. Naši študenti nemajú problémy zamestnať sa aj s maturitou. A vracajú sa k nám mnohí podakovať sa za to, ako skvelo sme ich pripravili na Vš. V každej profesii sa nájdu lepší a horší pracanti. Len sa čudujem, že o tom nikto nepíše
🙂
@katka26021974 😉 ďakujem 🙂
`...dievcata, neda mi nereagovat..som ucitelka a som na to hrda.....ale je mi smiesne,ako sa niektore stazujete,aka je to tazka robota, a utocite tu jedna na druhu a podobne...kazda praca je v niecom tazka a v niecom super, tu nema vyznam sa porovnavat lebo je to neporovnatelne......musim uznat, ze praca ucitela, ked berieme do uvahy, ze vlastne tam sa zacina vzdelanie potrebne pre pracu a profesny zivot a bez toho by ludia boli fakt ze sprosti, je hlboko podhodnotena, ale zas nie je az taka narocna......ja som si vyskusala aj ucit na ZS, aj na SS, aj ucenie vylucne na zivnost.....a mozem povedat, ze na zivnost som ucila aj 12 hodin denne, a zvladala som to...lavou zadnou...a ked som pocula kamosky, co ucili v skole sa stazovat, ze uf, dnes mam 5 alebo 6 hodin vkuse....no kokos, tak to je vykon..ja som ich mala 10-12 a este som sa aj presuvala z miesta na miesto, z konca mesta na druhy koniec mesta.....ucit v skole je malina, pretoze castokrat mate aj tri rovnake hodiny, kdezto ked ucite firmy alebo jednotlivcov sukromne alebo na zivnost alebo dohodu, tak mate kazdu hodinu inu...su to narocni studenti, vela sa pytaju....kdezto v skole v drvivej vacsine do hlbky jazyka /ja som jazykarka/ ani nepreniknes, lebo nemas s kym......takze v skole som mala akurat tak pocit ze sprostiem, take banality som ucila....povacsine netrebalo pripravy,pretoze aj tak sa vela nedalo prebrat...akurat materialy som si pripravovala sama, ale aj to nebolo treba, nakolko sa vela nestihlo....../pre ''osy'' podotykam, ze som maximalista, perfekcionista, a nenormalne narocna na studentov aj na seba samu takze to, ze som vela s detmi nestihla na hodinach, netreba prikladat mojmu laxnemu pristupu ani mojej neschopnosti, ale tym, ake su ucebne osnovy, ucebnice, poziadavky a samozrejme aj schopnosti deti..../ .takze nie, praca ucitelky nie je az taka narocna, ako tu niektore prezentujete, aj ked v niektorych aspektoch mate pravdu....joj a ludia maju pravdu, ked vravia ze ucitelia maju kopec volna...maju,ci uz su to exkurzie, vylety, prazdniny, branne ci co to je po novom....to si treba uznat......ja suhlasim ze ucitelia zarabaju velmi malo, su VS vzdelani a poskytuju vzdelanie...ale zas netreba sa stazovat aka je to pretazka robota.....lebo nie je...

@ciusinka teraz si si vlastne sama urazila svoju mamu, furt tocis o prazdninach a nakoniec vyjde z toho, co je jasne, ze ked chce byt doma, musela si na to najprv nadrobit (takze nema prazdniny zadarmo....ako sa tu prezentuje...ale si odmakala nadcasove hodiny).....vela z ans tak ma....tak neviem, co sa tu zavidi, niekto za andcasy sdostane peniaze, niekto nahradne volno, ale musi to odrobit...... akurat, ze nie vzdy je tolko nadcasov, ze?.... tak mozno tvoja mam nemala tolko prace, ja jej mam furt vela a to si tiez robim pripravy a pisomky doma.....a v praci mam stale co robit (olympiady, sutaze, zastresujem vsetky kult. aktivity.....)...ale to nie je o skole (ako si napisala), to je o ludoch, aj na ansej skole su icutelia, kt. sa zbalia, zdrhnu domov a viac pre skolu ani presom nepohnu a potom taki, co musia aj za nich odtianut......a mna riaditel zo 2krat azstavil, ze co tam este robim (nejake dni pred sviatkami, ked uz tam skoro nik nebol)......ze nech idem domov....no nemohla som, ak som potrebovala cosi nutne dokoncit..... a preto hovorim, to nie je o skolach, ale o ludoch, ako pristupuju k svojej praci...(a mali by byt aj tak ohodnoteni, to je fakt....)